Halston je herecky silná miniséria, forma však výrazne prevyšuje obsah

Päťdielna miniséria o legendárnom módnom dizajnérovi, ktorého meno je úzko späté s vizuálom šoubiznisu druhej polovice...

pridal Tatiana Rusnáková 22.5.2021 o 23:15
Halston je herecky silná miniséria, forma však výrazne prevyšuje obsah


Päťdielna miniséria o legendárnom módnom dizajnérovi, ktorého meno je úzko späté s vizuálom šoubiznisu druhej polovice minulého storočia. Hlavnú úlohu stvárnil EwanMcGregor, ktorého výkon vychvaľujú mnohí kritici. Seriál pochádza z dielne Ryana Murphyho, ten do ponuky Netflixu pripravil niekoľko úspešných sérií. Halston je možno v našich končinách nie príliš známy, na západe však patrí medzi veľké mená popkultúry a aj módy. Jeho životný príbeh sa navyše neviaže len na úspešnú kariéru, ale aj na jeho osobný život. V ňom nikdy nebola núdza o zaujímavé udalosti. Na portáli Metacritic má séria momentálne hodnotenie 48 %, čo patrí medzi jej slabé či silné miesta si môžete prečítať vo výbere z kritík.

Rogerebert.com (88 %)

Halston je empatický portrét niekoho, s kým by ste nechceli pracovať, ani sa doňho zaľúbiť ani mu zveriť veľký obnos peňazí. Americký módny dizajnér, „umelec, ktorý vedel utrácať“, bol pomerne odvážny a rovnaká je aj táto presvedčivá epika o egu, ktoré vás vtiahne do svojho sveta plného brilantných návrhov, ale aj sabotáže. Nie je na škodu, že McGregor podáva najlepší výkon svojej kariéry, grandiozitu Roya Halstona poníma akoby bol dizajnér herec. Spoločne s úžasnými kostýmami, ktoré zobrazujú vzostupy a pády od neskorých 60-tých až po neskoré 80-te je päť epizód vyrozprávaných s odstupom, ale aj sústredením sa režiséra Daniel Minahana, čo sa často pri projektoch od producenta a spolu-scenáristu Ryana Murphyho nevidí.

Vanity Fair (80 %)

To, vďaka čomu to celé funguje, je od začiatku do konca McGregorov gigantický, bizarný, inšpirujúci výkon v titulnej role, ktorý prinútil Škóta zakrúcať hlásky do stredozápadného amerického prízvuku. Postava nakoniec vyznieva podobne šarmantne ako Catcher Block v milej satire Down with Love. Nepochybne tu pomáha aj to, že Halston bol na vrchole svojej kariéry tak afektovaný, že sám pôsobil, akoby sa na niekoho hral.

CNN (60 %)

Seriál je v prostredných kapitolách príliš lenivý – koľko hysterických záchvatov môže jeden muž mať? – a všeobecne vyznieva päťdielna produkcia príliš zaľúbená do vlastných jagavých osídli. Kým makeup a vlasový styling sú jasným favoritom na Emmy, scenár a dialógy sú kvalitatívne úplne inde.

The Guardian (60 %)

Je škoda, že sa šou nikdy poriadne nerozhodne, čím vlastne je. Možno je príliš očarená vlastným odrazom. Po záverečných titulkoch sme si ale uvedomili, že nás oklamala priam Halstonovským štýlom – v poslednej minúte sme sa nakoniec o ňu predsa len začali zaujímať.

Time (50 %)

Murphy a jeho tím mali najviac práce s kondenzáciou na udalosti bohatých dekád existencie Štúdia 54 do piatich epizód. Nečudo, že výsledkom je zmes, ktorá síce pozostáva z krásneho obsahu, ten je ale ukrytý v chabej konštrukcii. Výprava je ale skvostná. Seriál rekreuje niektoré historické momenty ako súboj americkej a francúzskej módy vo Versailles do najmenších detailov. Aj v obyčajnom prostredí šou využíva farby, ktoré rezonujú emóciami. V jednej z prvých scén sa objaví odvážna krvavočervená róba – táto farba neskôr ovládne Halstonov vlastný šatník aj kanceláriu.

IndieWire (42 %)

Na sériu, v ktorej Vera Farmiga stvorí parfum tak, že si okolo tváre obopne suspenzor, kým McGregor a celá jeho kancelária trpí nedostatkom kokaínu, je šokujúce, že náš najhlbší dojem je to, ako obyčajne šou pôsobí. Príbeh vyrozprávaný v kratšej minutáži než posledný Pán Prsteňov je najnovším projektom Ryana Murphyho. Vyznačuje sa ľahkým závanom zápletky, množstvom luxusu a privilégií a len letmo sa dotýka pozadia vlastnej hlavnej postavy. Namiesto toho len tak pláva po povrchu McGregorovho nespochybniteľného šarmu, luxusnej výpravy a širokého biografického rámca, , ktorý je v poslednom čase tak ošúchaný, že z vás padá ako starý kožuch.

The Hollywood Reporter (40 %)

Halston nie je tak bizarný ako Ratched a nie je ani tak šialene zlý ako The Politician, ale chýba mu tak veľa z perspektívy a štruktúry, až sa divíte, čím vlastne scenáristu Ryana Murphyho a jeho tím v Netflixe kŕmia, a či aj sám – podobne ako jeho verzia Halstona – netúži ukájať svoje umelecké ambície a byť predmetom nadšených kritík.

Variety (30 %)

V praxi tento seriál pôsobí ako niečo vytvorené so zámerom komentovať významné motívy homosexuálnej kultúry v 20. storočí. V obrovskom rozsahu zachytávajúc všetko zo života fascinujúcej a úspešnej osobnosti, si Murphy vyberá samotu ako nielen najzaujímavejšiu, ale aj jedinú charakteristiku.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.