Kino Lumiere doma uvedie exkluzívne Krajinu ve stínu už 5. marca

Projekt Kino Lumière doma, ktorý vznikol pred rokom ako alternatíva uvádzania filmov v čase zatvorenia kín, je ...

pridal kinema 4.3.2021 o 16:32
Kino Lumiere doma uvedie exkluzívne Krajinu ve stínu už 5. marca


Projekt Kino Lumière doma, ktorý vznikol pred rokom ako alternatíva uvádzania filmov v čase zatvorenia kín, je stále jedinou možnosťou ako sa zúčastniť projekcií Kina Lumière. Svojich divákov si získal, od januára zaevidoval viac ako tritisíc vydaných vstupeniek. Kino doma sa zároveň stalo priestorom pre exkluzívne uvádzanie online premiér, v piatok 5. marca o 20.20 hod. dostanú jeho diváci jedinečnú príležitosť vidieť nový film Bohdana Slámu Krajina ve stínu (2020), ktorý je horúcim kandidátom na ocenenie Český lev.

Krajina ve stínu rozpráva príbeh obyvateľov zabudnutej českej dediny pri rakúskych hraniciach, ktorým do životov a medziľudských vzťahov zásadne vstúpili udalosti z obdobia tridsiatych až päťdesiatych rokov 20.  storočia. Film pod drobnohľadom ukazuje, ako sa zo spriatelených susedov pod vplyvom politických okolností stávajú zarytí nepriatelia, vyrovnávajúci si účty aj za cenu straty etických zábran, ľudskosti a dokonca i života. Bohdan Sláma nakrútil svoj film inšpirovaný skutočnými udalosťami netradične v čiernobielej verzii na klasický filmový pás. Snímka má 15 nominácií na ocenenie Český lev vrátane kategórie Najlepší film, cenu môže získať aj slovenský herec Csongor Kassai, ktorý vo filme stvárnil hlavnú mužskú postavu.

Recenzia filmu Krajina ve stínu na Kineme:

"Krajina ve stínu viac zapadá do škatuľky historických drám odohrávajúcich sa na dedine či v malomeste a zároveň reflektujúcich istú formu násilia a vytvárajúcich mozaiku vzťahov na základe väčšieho množstva postáv. Vďaka čiernobielemu snímaniu sa najviac vynára asociácia s Hanekeho Bielou stuhou, ďalej s opusmi Bélu Tara Werckmeisterove harmónie, ale aj „maratónom“ Satanské tango. Zoštátňovanie pôdy a majetku zase české klasiky typu Všichni dobří rodáci." Čítajte celú recenziu TU.

Exkluzívne v online premiére uvedie Kino Lumière aj nový dokumentárny film Pavla Barabáša Everest – najťažšia cesta (2020), ocenený hlavnou cenou Grand Prix na Medzinárodnom festivale horských filmov v Poprade, ale aj cenami zo zahraničných podujatí. Film sa vracia k expedícii štyroch slovenských horolezcov, ktorí sa v roku 1988 vydali na najstrmšiu a najťažšiu juhozápadnú stenu najvyššej hory sveta. Dokument je pamiatkou na tých, čo najťažšou cestou alpským štýlom na Mount Everest vyliezli, ale nevrátili sa. Po uvedení filmu v piatok 12. marca o 20.20 hod. sa uskutoční diskusia s režisérom Pavlom Barabášom a legendárnym horolezcom Zoltánom Demjánom, moderovať ju bude cestovateľ Jozef Terem. Pri príležitosti online premiéry nového Barabášovho filmu Kino Lumière doma uvedie aj ďalšie štyri režisérove filmy, a to Salto je kráľ (2020), Tieň jaguára (2018), Sloboda pod nákladom (2016) aj dokumentárny portrét významného slovenského hudobného skladateľa Svetozár Stračina (2019).

Projekcie Kina Lumière doma od januára videli už vo viac ako tritisíc domácnostiach, na 87 predstavení bolo vydaných 3 112 vstupeniek, čo v priemere predstavuje 35 vstupeniek na projekciu. Ako dopĺňa manažérka Kina Lumière Zita Hosszúová, „ak hovoríme o návštevnosti virtuálnej kinosály, hovoríme o počte vydaných vstupeniek, respektíve o počte pripojených zariadení, a nie o presnom počte divákov, ktorí film sledujú. Ten je pre nás neznámy, keďže z pohodlia domova filmy pozerajú neraz viacerí členovia rodiny.“

Najnavštevovanejšími filmami počas prvých dvoch mesiacov roka sa stali snímky Šťastný Lazzaro (2018) režisérky Alice Rohrwacher, Ida (2013) Pawła Pawlikowského, Mustang (2015) režisérky Deniz Gamze Ergüven, Posledná rodina (2016) Jana P. Matuszyńského a animovaný film Ja ako Tekvička (2016) Clauda Barrasa, ktoré spája nominácia na Filmovú cenu LUX udeľovanú Európskym parlamentom. Filmy boli uvedené v rámci prehliadky Lux Film Days. K navštevovaným titulom tiež patrili poľský a český kandidát na Oscara v kategórii Najlepší medzinárodný film Corpus Christi (2019) Jana Komasu a Šarlatán (2020) Agnieszky Holland.

Aktuálne Kino Lumière doma uvádza online prehliadku talianskych filmov spojenú s výstavou Taliansko: Krajina. Film. Fotografia. Jej súčasťou je aj ostatný film slávnych bratov Tavianiovcov Súkromná záležitosť / Una questione privata (2017), ktorý je ich poslednou spoločnou snímkou, Vittorio Taviani zomrel niekoľko mesiacov po jej  premiére. Film vznikol na motívy rovnomenného románu Beppeho Fenoglia a rozpráva príbeh mladého partizána zamilovaného do krásnej dievčiny, ktorej stopy sa stratili počas partizánskych bojov. Hlavný mužský predstaviteľ Luca Marinelli za stvárnenie úlohy získal Zlatý glóbus za najlepší mužský herecký výkon. Kino Lumière doma film uvedie v sobotu 6. marca o 20.20 hod.

Naďalej vo virtuálnej kinosále Kina Lumière doma pokračujú obľúbené divácke cykly, konkrétne nedeľné Príbehy umenia a aktuálne aj pondelkový Music & Film. Vstupenky sú v predaji na webovej stránke Kina Lumière ako i partnerských kín projektu Kino doma: Kino Tatran Poprad, Kino Fontána Piešťany, Kino Úsmev Košice, Kino Iskra Kežmarok a od marca aj Kino Akademik Banská Štiavnica.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.