Allen v. Farrow je obžalobou moci, s ktorou uniknete aj najhorším obvineniam

Krúti sa okolo jednej z najškandálnejších káuz Hollywoodu. Na okolnosti, o ktorých sa hovorí už niekoľko ...

pridal Tatiana Rusnáková 23.2.2021 o 23:57
Allen v. Farrow je obžalobou moci, s ktorou uniknete aj najhorším obvineniam


Krúti sa okolo jednej z najškandálnejších káuz Hollywoodu. Na okolnosti, o ktorých sa hovorí už niekoľko desiatok rokov sa v dokumente bližšie pozrie dvojica režisérov Amy Ziering a Kirby Dick. Proti sebe v nej stoji legendárny režisér Woody Allen a jeho bývalá manželka, herečka Mia Farrow spolu so svojou dcérou Dylan. Tie sa už roky vyjadrujú k údajnému sexuálnemu zneužívaniu malej Dylan, čo Allen vehementne popiera. K seriálu sú vonku aj prvé recenzie, na portáli Metacritic má investigatívna séria hodnotenie 76 percent. Vyjadrili sa už aj obaja zúčastnení, kým Farrow musela prekonávať strach z reakcií verejnosti, Allen program obhajuje z klamstiev. Vlastný názor si môžete spraviť sami, prvá časť série je od víkendu dostupná na HBO Go.

The Independent (100 %)

Allen v Farrow opakovane dokazuje, že režisérovo údajné správanie, niekoľkokrát zachytené na videu a očitými svedkami opísané ako "intenzívne" či "intímne", súvisí so zneužívaním. Asi je logické predpokladať, že všetok rešpekt, ktorý si Allen v posledných rokoch užíval sa po tomto pravdepodobne stratí.

Rogerebert.com (90 %)

Na tom, ako tento dokument balansuje osobnú skúsenosť Farrowovej a aspekt verejnosti, je niečo nesmierne prenikavé. Je pravdepodobné, že mnoho divákov bude k titulu kritických. Dokument im totiž ponúka úprimnú a objektívnu analýzu toho, čo Allenove filmy o láske medzi mladou a starým znamenajú.  Seriálové vyšetrovanie je pripravené aj na popieračov a diablových advokátov, pokrýva mnohé uhly. Napriek vyše štyrom hodinám je dokument Allen v Farrow obsažný bez toho, aby bol repetitívny, a ako predchádzajúce dokumenty Dicka a Zieringovej, aj tento je pripravený bojovať.

Los Angeles Times (90 %)

Allen v Farrow ide za škandálne titulky a vytvára pádny argument o tom, že Allen sa dostal z vážnej situácie vďaka svojej sláve, peniazom a postaveniu vo svete filmu – a tomu malému dievčaťu sa nikdy nedostalo spravodlivosti. Dokumentaristi do príbehu naliali roky súdnych evidencií, domácich záznamov, nahraných telefonických konverzácií, fotografií a ešte viac, to všetko spolu vytvára trýznivý obrázok Allena ako násilníka a majstra manipulátora a Dylan ako jeho umlčanú, nedôveryhodnú obeť. Ani Allen a ani jeho manželka Soon-Yi (Farrowovej adoptívna dcéra) v dokumente nehovoria, stojí za zmienku aj to, že nikto z veľkých filmových mien tu režiséra neobhajuje. To by tvárou v tvár toho, čo dokument prezentuje, bolo nesmierne náročné.

IndieWire (83 %)

Dokumentaristi si na pomoc volajú niekoľko filmových kritikov a publicistov, aby vysvetlili, ako boli Allenove filmy v tom čase vnímané, o tom, ako pomáhali formovať tak úzky vzťah medzi režisérom a jeho publikom a o tom, ako vzorce na plátne môžu indikovať záujmy mimo plátna. Náznak, že umelecká práca reflektuje vnútorné túžby umelca je riskantný argument, nikto predsa netvrdí, že autori detektívok snívajú o vraždách. Aj tak je ale vzorec v Allenovej práci nevyvrátiteľný a séria sa vracia aj k jeho starým poznámkam, nedokončeným scenárom či iným archívnym dokumentom, aby to potvrdila.

Entertainment Weekly (75 %)

To, čo robí dokument Allen v Farrow o toľko devastujúcejším je fakt, že séria nie je nabitá šokujúcimi odhaleniami – len dáva všetky dôkazy dokopy a kladie nám ich priamo pred oči. Niekedy sa seriál vlečie a viac by ťažil z lepšieho strihu, najmä keď sa pokúša pokrývať širšie kultúrne významy Allenovho odkazu a večnej dilemy o "oddelení umenia od umelca.“

The Guardian (60 %)

Niektoré pod-témy sú adresované kvôli pokrytiu úplne všetkého preberané tak skratkovite, že sa im mali filmári radšej úplne vyhnúť. Akokoľvek prehustený, je ale dokument aj vedomý si svojho centrálneho obrazu: o rodine roztrhnutej na dve polovice, kde si deti musia vybrať svoju stranu. Publiku ostáva robiť len to, čo im – rozhodnúť sa, komu veria. 

The Playlist (42 %)

Je prirodzenou súčasťou cyklu, že raz za niekoľko rokov sa Allenove údajné zločiny voči vlastnej dcére dávajú pod drobnohľad nového ľahostajného preskúmania, ako keby ešte bol na svete niekto, kto potrebuje byť presvedčený o Allenovej vine alebo Farrowovej klamstve. Navyše, nič nepodporuje to druhé a všetky dôkazy vedú k tomu prvému. Dokument Allen v Farrow ide po opozícií, ktorá neustále tvrdí, že Allen je nevinný, alebo že, aj ak nie je nevinný, tak koho to zaujíma? Je to Woody Allen! Je to pravda, ak ste hviezda, dovolia vám čokoľvek.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.