Ako hodnotíme seriál Schitt's Creek, ktorý má päť nominácií na Zlatý glóbus?

Stáva sa, že do nominácií na prestížne televízne ceny sa často dostávajú záverečné série populárnych seriálov ...

pridal Barbora Gvozdjáková 12.2.2021 o 21:53
Ako hodnotíme seriál Schitt's Creek, ktorý má päť nominácií na Zlatý glóbus?


Stáva sa, že do nominácií na prestížne televízne ceny sa často dostávajú záverečné série populárnych seriálov, hoci mnohým z nich vo finále už dochádza dych. Za jednu z výnimiek možno považovať komediálny kanadský seriál Schitt's Creek, ktorý svoju dráhu ukončil v auguste 2020 poslednou šiestou sezónou.

Premisu seriálu možno zhrnúť do niekoľko jednoduchých viet. Situácia bohatej, prepychom zhýčkanej rodiny magnáta Johnnyho Rosea, jeho manželky Moiry, syna Davida a dcéry Alexis sa zmení vo chvíli, keď prídu o svoj obrovský majetok. Následkom podvodu obchodného manažéra je rodina nútená presťahovať sa do malého provinčného mestečka Schitt's Creek. Je to totiž jediný majetok, ktorý Roseovci ešte majú. A práve rozličné strety jednotlivých členov rodiny s miestnymi obyvateľmi sú základom situačných príhod a najmä zdrojom humoru. Hoci je mesto Schitt's Creek fikciou, istú podobnosť možno nájsť aj v príbehu amerického mestečka Sharon Springs v štáte New York.

Rodina Roseových príchádza do mestečka autobusom (prvá séria) a ubytuje sa v miestnom moteli. Svoje absurdné návyky a luxusné radovánky musia členovia rodiny od základov meniť. Zo dňa na deň sa prispôsobujú nižšiemu životnému štandardu a úplne inému životnému štýlu. V okolí nemajú žiadneho zo svojich bohatých kamarátov, žiadne obchody. Postupne si však na miestnu komunitu začínajú zvykať.

Sympatickým je, že do príbehu sa dá „naskočiť“ aj na poslednú chvíľu. V záverečnej sérii preto nie je problém sledovať, ako sa osudy členov rodiny završujú. Hneď v úvode sa David a jeho snúbenec Patrick začínajú pripravovať na svoj veľký deň – vyberajú si miesto obradu, svedkov a tiež to, či im bude hrať kapela alebo dídžej. Linka svadobných príprav sa prelína s neustálymi pokusmi Moiry vrátiť sa ku svojej hereckej kariére (ktorá je už ďaleko za zenitom), ako aj Johnnyho snahám rozširovať sieť motelov a skupovať ďalšie ubytovacie kapacity. Svoje životné peripetie prežíva tiež Alexis, ktorá počas trvania seriálu úspešne ukončila štúdium na univerzite a práve presne nevie, ako ďalej.

Ako hodnotíme seriál Schitt's Creek, ktorý má päť nominácií na Zlatý glóbus?

Finále netlačí na pílu. Séria sa končí v správnom momente. Hoci herci, ako aj celý štáb, by boli otvorení filmovému pokračovaniu, ani to seriálové sa podľa dostupných zdrojov nechystá. „Chápem, že sú ľudia smutní, že seriál skončil. Roky sa tešili na niečo pozitívne, čo ich pozdvihne. Aspoň na polhodinu mohli zabudnúť, čo zlé sa vo svete deje“,komentoval ukončenie natáčania Eugene Levy, predstaviteľ Johnnyho Rosea.

Za úspechom šesť rokov trvajúceho seriálu stojí spomínaný 74-ročný Eugene Levy, ktorý spoločne so synom Danom (a s ďalšími) projekt scenársiticky zastrešil. Obaja tiež vystupujú v seriáli v úlohe otca a syna. Hereckú rolu získala aj Eugeneova dcéra Sarah ako majiteľka miestneho baru.

Ako hodnotíme seriál Schitt's Creek, ktorý má päť nominácií na Zlatý glóbus?

Avšak najväčším klenotom Schitt's Creek sú výborne napísané dialógy a hereckí predstavitelia rodiny. Herecká štvorica svoje gestá, mimiku ako aj reakcie na rôzne situácie zámerne prehráva. Navyše vo svojom šatníku ukrývajú mimoriadne zvláštne a extravagantné kúsky oblečenia. Najbizarnejšie outfity nosí Johnnyho manželka Moira, v úlohe ktorej hviezdi Catherine O'Hara. Kanadská herečka si získava divácke publikum svojou hypnotizujúcou dikciou a bravúrne zahraným nekončiacim šialenstvom.

Napriek bizarnosti postáv 30-minútové epizódy idú nad rámec grotesky. Scenáristi vniesli do seriálu človečinu (členovia rodiny si začínajú vážiť spoločnosť toho druhého) a témy súčasnej modernej spoločnosti. Viditeľné je to napríklad v postave Davida, ktorý sa otvorene hlási ku svojej homosexualite.

Ako hodnotíme seriál Schitt's Creek, ktorý má päť nominácií na Zlatý glóbus?

Posledná séria Schitt's Creek už stihla zahviezdiť na Primetime Emmy Awards, kde si odniesla deväť ocenení – za herectvo, réžiu a tiež komediálny seriál. Ocenenia za réžiu a scenár poslednej epizódy Happy Ending dostal herec a spoluautor v jednom – Dan Levy. (Sošku za réžiu si podelil s Andrewom Cividinom.) Seriál sa stal prvým v histórii, ktorý získal všetky ocenenia v komediálnej kategórii.

Na začiatku februára 2021 si seriál pripísal päť nominácií na Zlatý glóbus, ktoré každoročne udeľuje Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov. Výsledky nominácií – ústrednej štvorici hercov a samotnému seriálu – sa zverejnia na konci februára.

Po osemedsiatich epizódach príbeh rodiny Johnnyho Rosea nemá jasný záver. Všetky série sa tešili pozitívnej odozve u divákov, ale aj kritiky. Pôvodne kanadský projekt začínal na obrazovkách malej lokálnej televízie, ale postupne sa mu podarilo presadiť na viacerých platformách, výraznejšie na Netflixe. (Podobný kľúč bol použitý pri seriáloch Perníkový tatko či Riverdale.) Stojí za pozornosť, že komediálnosť si režiséri nevynútili vopred nahraným smiechom. Tvorcovia svojím divákom verili. A diváci to ocenili. I keď seriál nemusí sadnúť každému, oplatí sa to vyskúšať. Aspoň poslednú sériu.

Hodnotenie: 7/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.