Francúzsky festival dokumentárneho filmu FIPADOC predstaví aj slovenské filmy

Medzinárodný festival dokumentárneho filmu FIPADOC Biarritz bude mať tento rok špeciálny fokus na krajiny ...

pridal SFÚ 14.1.2021 o 13:20
Francúzsky festival dokumentárneho filmu FIPADOC predstaví aj slovenské filmy


Medzinárodný festival dokumentárneho filmu FIPADOC Biarritz bude mať tento rok špeciálny fokus na krajiny Vyšehradskej štvorky. Premietne 16 filmov z regiónu V4, Slovenskú republiku medzi nimi budú zastupovať snímky Dobrá smrť (recenzia, 2018) Tomáša Krupu a Kapela (recenzia, 2018) Ladislava Kaboša. Hoci z dôvodu protipandemických opatrení termín podujatia organizátori presunuli na neurčito, Industry Days sa uskutočnia online už od pondelka 18. januára do 22. januára 2021. Na podujatí sa predstavia dva slovenské pripravované projekty a sprievodných diskusií sa zúčastní viacero slovenských tvorcov a producentov.

Zámerom špeciálneho fokusu festivalu FIPADOC na krajiny Vyšehradskej štvorky je podpora spolupráce medzi filmovým priemyslom vyšehradských krajín a Francúzska. „Vyšehradský fokus je špeciálne vytvorený program pre najbližší ročník festivalu vrátane jeho koprodukčného Industry Days,“ hovorí Tomáš Hudák z Národného kinematografického centra Slovenského filmového ústavu (SFÚ). „Vďaka samostatnej sekcii venovanej vyšehradským krajinám predstaví dokumentárne filmy z regiónu početnému francúzskemu publiku. Vytvorí možnosti pre spoluprácu, podporí kreativitu regiónu a pomôže dokumentárnym projektom z regiónu získať finančnú podporu. Industry Days zas ponúknu priestor pre dialóg o rozpracovaných dokumentárnych filmoch medzi regiónom a zvyškom sveta a pomôžu vytvoriť vzájomné dlhotrvajúce vzťahy.“

V špeciálnom fokuse bude Slovensko zastupovať film Dobrá smrť Tomáša Krupu, ktorý vlani získal cenu Slnko v sieti za Najlepší dokumentárny film a v roku 2019 cenu Cinematik.doc na MFF Cinematik Piešťany. Film na príbehu nevyliečiteľne chorej Janette, ktorá by rada ukončila svoj život dôstojne a preto sa rozhodne pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť, sa zaoberá spoločensky citlivo vnímanou témou eutanázie. Snímka si kladie otázku, či vlastníme svoj život, alebo vlastní on nás. Okrem Krupovho dokumentu sa na festivale premietne aj film Kapela (2018) Ladislava Kaboša, príbeh o hudobníkoch z Veľkej Lomnice a ich kapele Gypsy Band Lomnické Čháve, ktorá vznikla v ťažkých sociálnych podmienkach rómskej osady na východnom Slovensku. Film bol zároveň vybraný aj do súťažnej festivalovej sekcie Musical Documentary. Oba filmy sa na festivale premietnu v náhradnom termíne, ktorý jeho zástupcova zatiaľ nespresnili, účasť filmov v programe však potvrdili.

Z januárových online aktivít festivalového podujatia Industry Days je najdôležitejšie jeho medzinárodné pitchingové fórum, zamerané tento rok tiež na krajiny V4. Vo virtuálnom priestore sa predstavia dokumentárne projekty Musíme prežiť Tomáša Krupu a Velvet Generation Ivany Hucíkovej. Témou nového Krupovho filmu je klimatická kríza, sleduje v ňom dramatické osudy ľudí z oblastí, kde sa najvýraznejšie prejavuje vplyv globálneho otepľovania a hrozí tam zánik života. Námetom Hucíkovej projektu je obraz hľadania identity súčasných mladých ľudí, ich hodnotového zakotvenia a miesta v spoločnosti na pozadí vznikajúcej ballroomovej subkultúry v Českej republike a na Slovensku.

 

Online sa uskutoční aj viacero diskusií, ktoré filmovým profesionálom z celého sveta predstavia dokumentárnu tvorbu a filmové prostredie krajín V4. Diskusií sa zúčastnia aj režisér a producent Peter Kerekes s témou Historické dokumentárne filmy či kameraman a fotograf Martin Kollar s témou Inovatívne dokumentárne filmy. O koprodukovaní bude hovoriť producent Jakub Viktorín, o festivaloch a filmových trhoch festivalová manažérka a filmová publicistka Eva Križková a o televíziách programový pracovník Ondrej Starinský. Uskutočnia sa aj online stretnutia v rámci programu Producers meet producers, počas ktorých „vybraní producenti z vyšehradských krajín absolvujú individuálne stretnutia s  producentmi z Francúzska, aby sa mohli rozprávať o svojich dokumentárnych projektoch. Cieľom je zoznámiť producentov so správnymi partnermi,“ spresňuje Tomáš Hudák.

Medzinárodný festival dokumentárneho filmu FIPADOC vo francúzskom meste Biarritz sa mal pôvodne konať od 18. do 24. januára 2021, z dôvodu protipandemických opatrení ho organizátori presunuli zatiaľ na neurčito. Jeho Industry Days sa uskutočnia od 18. do 22. januára 2021 online. Partnermi slovenského zastúpenia v rámci Vyšehradského fokusu sú Slovenský filmový ústav, Asociácia nezávislých producentov a Slovenský inštitút v Paríži.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.