Španielsky seriál El desorden que dejas - je ako dôkladne zamotané klbko vlny

Horkokrvnosť a vášnivý temperament Španielov útočí na streamovacích platformách čoraz ...

pridal Simona Sopiaková 20.12.2020 o 21:19
Španielsky seriál El desorden que dejas - je ako dôkladne zamotané klbko vlny


Horkokrvnosť a vášnivý temperament Španielov útočí na streamovacích platformách čoraz častejšie. Či už ide o ich osobitý prístup ku kinematografii alebo príval živelnej energie, ktorá popri americkej dokonalosti a upratanosti pôsobí ako osviežujúca vlna dobrodružstva, jednoznačne sa jej darí pútať divácku pozornosť. Obrovský seriálový ošiaľ Papierový dom / La Casa de Papel priniesol v prvej polovici tohto roka už svoju štvrtú sériu a aj napriek množstve nelogických a prehnaných scén ju diváci opäť hltali.

Do výberu HBO GO počas roka pribudli ďalšie pozoruhodné seriálové novinky ako Vlast / Patria,  zaujímavý projekt inšpirovaný aktuálnou situáciou koronavírusu Doma (Španielsko) / En casa či Scéna 0 / Escenario. Netflix na oplátku ponúkol oddychovku v podobe romantickej komédie Valeria a pokračoval v úspechu krimi thrilleru Élite (3. séria).

Práve tvorcovia tohto seriálu (Carlos Montero, Sílvia Quer), v ktorom sa stret chudobných a bohatých končí niečou smrťou, sa podieľali aj na tvorbe aktuálnej netflixovej novinky - Binec, který po tobě zůstává / El desorden que dejas. Carlos Montero v tomto prípade nezastáva iba úlohu spolurežiséra a scenáristu, súčasne je aj autorom rovnomennej knižnej predlohy, za ktorú získal cenu Primavera 2016.

Rovnako ako aj v prípade Élite, aj tu sa dej odohráva na pôde strednej školy. Vďačné prostredie, ktoré ponúka ideálne podmienky na zrod prvých lások a sklamaní, ale aj na kruté správanie jednotlivcov, ktoré často vyúsťuje do šikany a niekedy ďaleko presahuje hranice ospravedlniteľných mladíckych nerozvážností. Tentokrát je však situácia mierne otočená a dej v El desorden que dejas sa zameriava primárne na svet dospelých – učiteľov a ich blízkych.

Raquel (Inma Cuesta) prežíva po smrti matky náročné obdobie a aj z dôvodu upevnenia nalomeného vzťahu s manželom sa rozhodne presťahovať do jeho rodného mesta. Vidiecke prostredie v Galícii jej núka voľnú pozíciu učiteľky literatúry na strednej škole. Až po pár dňoch sa dozvedá skutočnosť, že sa ocitla v pozícii náhradníčky, za žiakmi veľmi obľúbenú Virucu (Bárbara Lennie), ktorá z nejasných dôvodov spáchala samovraždu. Jej bývalý manžel Mauro (Roberto Rodriguez) je však presvedčený, že bola zavraždená. Divák sa ocitá v kolotoči záhadných tajomstiev, intríg a nejasných poloinformácií, ktoré sa navyše prelínajú v dvoch časových líniách, spestrených o občasné snové vsuvky - v podobe Raqueliných nočných mor.

Španielsky seriál El desorden que dejas - je ako dôkladne zamotané klbko vlny

Seriál nám umožňuje preniknúť pod kožu dvoch učiteliek a nahliadnuť do vnímania študentského prostredia ich očami. Stretávame sa so študentami, ktorí z recesie a akejsi rebélie polohujú svojho pedagóga do nekomfortnej pozície, z ktorej snaha zaujať ich a získať si patričný rešpekt, miestami pripomína nesplniteľnú domácu úlohu. Raquel nezľahčuje situáciu najmä triedne trio - drsňák Iago (Arón Piper – mnohým známy z Élite), jeho najlepší priateľ Roi (Roque Ruíz) a drzá feministka Nerea (Isabel Garrido). Potom, čo sa jej niekto začne vyhrážať, sa začína báť o svoj život a nadobúda pocit, že ju čaká rovnaký osud ako jej predchodkyňu. Čím viac sa dozvedá o Virucinej minulosti, tým viac odhaľuje jej kostlivcov. V malom meste, v ktorom sa všetci poznajú a navzájom všetci chránia, je však pátranie po pravde veľmi náročné.

Za jeden z najväčších plusov seriálu možno považovať prirodzenosť hereckých výkonov. Obe hlavné predstaviteľky sú nesmierne charizmatické a reprezentujú dva osobnostné protipóly s rôznymi spôsobmi výučby a odlišnými morálnymi zásadami. Ženu mnohých tvárí, sebadeštruktívnu Virucu podliehajúcu svojim závislostiam stvárňuje Bárbara Lennie, známa aj zo španielskeho thrilleru Contratiempo či z oceňovanej španielsko-francúzskej drámy Magical Girl. Veľmi slušne jej konkuruje Inma Cuesta ako plachá Raquel, poznačená smrťou matky a bojujúcu o rešpekt svojich žiakov. Jej manžela hrá Tamar Novas, na ktorého diváci mohli v minulosti naraziť v životopisnej dráme Volanie mora / Mar adentro či v snímke Pedra Almodóvara Rozorvané objatia / Los abrazos rotos

Španielsky seriál El desorden que dejas - je ako dôkladne zamotané klbko vlny

El desorden que dejas je ako dôkladne zamotané klbko vlny, ktoré sa darí rozpletať iba veľmi pomaly. Seriál disponuje slušným scenárom a dobre vyskladanou štruktúrou deja. Diváka azda najviac baví tajomno, ktoré graduje každou epizódou. Atmosféru podporuje daždivé sychravé počasie, na pozadí ktorého sa však črtá majestátna dych berúca príroda v podobe mohutných skál a rozľahlých vodných plôch. Na druhej strane sa divák musí pasovať s miestami nedôveryhodnými scénami a prehltnúť fakt, že vášnivé vzťahy medzi postavami v istých momentoch naberajú feeling telenovely.

Tvorcovia napriek všetkému vyskladali zaujímavý mix drámy s prvkami thrilleru a s nádychom mysteriózna. Napätie, sex, ľudský hyenizmus, osobné straty a množstvo prekvapivých momentov – to všetko poskytuje balíček rozdelený do ôsmich epizód, ktorý sa dá ľahko zhltnúť za jeden víkend ako príjemná jednohubku. 





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.