Tajomný príbeh s psychologickou rovinou. Nová švédska miniséria Björnstad

Hlad po výpadku kín sa aktuálne každý z nás snaží utíšiť najmä využitím ponuky streamovacích platforiem. Nie je kam chodiť ...

pridal Simona Sopiaková 25.10.2020 o 19:12
Tajomný príbeh s psychologickou rovinou. Nová švédska miniséria Björnstad


Hlad po výpadku kín sa aktuálne každý z nás snaží utíšiť najmä využitím ponuky streamovacích platforiem. Nie je kam chodiť a leto definitívne skončilo. Naznačujú nám to najmä chladné rána, no tentokrát hrozí príchod nepríjemného mrazu priamo do našich teplých domovov. HBO GO nás láka na seriál podľa knižnej predlohy populárneho švédskeho spisovateľa Fredrika Backmana s názvom Björnstad. O úspešné sfilmovanie jeho staršej knihy En man som heter Ove/Muž menom Ove sa  pred piatimi rokmi postaral režisér Hannes Holm. Snímka bola veľmi pozitívne prijatá nie len divákmi, ale aj kritikmi (European Film Awards – ocenenie Najlepšia komédia).

Príbeh Björnstadu si tentokrát vzal pod patronát Peter Grönlund, ktorý má doposiaľ na konte dva celovečerné filmy – sociálnu drámu Tjuvheder (San Sebastián IFF – Zvláštne uznanie pre nového režiséra) a znepokojujúceho Goliata. Pri oboch snímkach stál za réžiou, aj scenárom. Ten v tomto prípade podchytilo scenáristické trio Linn Gottfridsson, Antonia Pyk a Anders Weidemann, no a v rovine prostredia sa opäť môžeme tešiť na chladné Švédsko.

Peter Andersson (Ulf Stenberg) sa po rokoch vracia do rodného Björnstadu. Bývala hokejová hviezda NHL necháva svoje obdobie najväčšej slávy v Kanade a za doterajším životom, ktorého súčasťou bola aj strata malého syna, sa snaží urobiť hrubú čiaru. V malom mestečku zahalenom bielou perinou pomaly ale isto všetko chátra. Od fabriky, cez hokej až po jeho samotných obyvateľov. Jeho návrat so sebou prináša slušný rozruch a zaspatú komunitu preberá z dlhodobej nečinnosti. Ujíma sa trénerstva juniorského hokejového tímu a nastoľuje nové pravidlá, ktoré nie sú každému pochuti.

V hre je však tentokrát skutočne veľa. Prevrat mladých chlapcov na ľade by mohol priniesť nielen splnenie ich osobných snov, ale aj záujem zo strany lukratívnych sponzorov, či celkom novú budúcnosť pre miesto, ktoré aktuálne okrem nikde nekončiacich zasnežených lesov a možnosti získania slabších omrzlín neponúka nič atraktívne. Opačný stav povedie k zatvorenie športovej haly a samotný Björnstad utŕži ďalšiu prehru, z ktorej sa už pravdepodobne definitívne nepozviecha. Na ceste za úspechom a šťastím všetkých obyvateľov poriadne zamieša karty aj okamih, pri ktorom je hlavná hviezda športového tímu obvinená z vykonania závažného činu.

Tajomný príbeh s psychologickou rovinou. Nová švédska miniséria Björnstad

Vo fiktívnom mestečku sa tak rozohráva hra plná vyhrotených emócií s ešte nekompromisnejšími pravidlami, aké vyžaduje ľadový hokej. Ten tu však spĺňa veľmi dôležitú úlohu, najmä v zmysle symbolizmu. Nakoľko ide ako kolektívny šport, jeho fungovanie je podmienené vzájomnej spolupráci jednotlivých hráčov. Presne to isté platí aj pre úspech komunity, v ktorej sa naopak začína šíriť smršť obvinení v podobe rýchlych súdov. Hlodavé myšlienky pochybností a nalomenie dôvery smerujú k jej rozkladu. Všetky súkromné spory či staré krivdy sa zrkadlovito prenášajú aj do hry na ľade. Seriál sa venuje niekoľkým vedľajším témam (homosexualita, schopnosť prijatia iných kultúr, dôsledky nesprávnej výchovy či vplyv moci a postavenia na charakter jednotlivca), pričom pri niektorých kĺže iba po povrchu a pri iných naopak zarýva nepríjemne do hĺbky.

Príbeh preskakuje zo sveta dospelých do sveta tínedžerského, pričom v oboch z nich musia dotyční čeliť úplne iným, no rovnako neľahkým situáciám. Pretože žiť v spoločnosti, ktorá nadšene tlieska iba víťazom, nie je vôbec jednoduché. V seriáli vystupuje niekoľko zaujímavých postáv, ktoré sú herecky slušne zvládnuté. Ústrednú mladú dvojicu tvorí nový kráľ ľadu Kevin (Oliver Dufaker) a trénerova dcéra Maya (Miriam Ingrid). Špecifické osobnosti formujúcich sa jedincov sú trefne zachytené, rovnako ako ich konanie, ktoré je výrazne podmienené osobitou výchovou. Hudba v pozadí je väčšinou iba jemná a nenápadná ako predzvesť poriadnej búrky.

Tajomný príbeh s psychologickou rovinou. Nová švédska miniséria Björnstad

Režisér sa tak ako v jeho dvoch predošlých tituloch opäť spoľahol na spoluprácu so skladateľom Johanom Testadom. Vydarené zábery kamery na upokojujúco pôsobiace panensky biele plochy (či už v podobe zamrznutej krajiny alebo prostredia hokejového štadióna) tvoria súčasť väčšiny scén a navyše efektne kontrastujú s poškvrnenými charaktermi postáv.

Ak patríte medzi nadšencov severskej kinematografie a čo to už máte z tejto oblasti odpozerané, možno budete zo začiatku pociťovať miernu absenciu tých pravých vyhrotených škandinávskych emócií, ktoré sú pre tieto snímky práve tak príznačné. Björnstad má jednoducho jemnejší rozbeh, ktorý sa nikam nehodlá ponáhľať a plánuje nám emócie a zvraty dávkovať pekne pomaly. Pilot sa točí najmä okolo témy hokeja a pokiaľ tento šport divákovi nie je blízky, nemusí ho príliš zaujať. Krimi poloha seriálu sa začína rozvíjať až v druhej epizóde, čo je vzhľadom na 5-dielnu minisériu celkom na škodu.

Zostáva len veriť, že pri pokračovaní tohto tajomného príbehu so psychologickou rovinou sa bude postupne pritvrdzovať a dožičí nám poriadnu dávku známej severskej surovosti a hlbokých myšlienok. Tú správnu atmosféru malomestskej spoločnosti, v ktorej je sláva a túžba niekam patriť na špičke hodnotového rebríčka sa však podarilo podchytiť už v samotných začiatkoch. Dospejú jeho obyvatelia k úspešnej jednote alebo naopak príde k fatálnemu rozkladu mesta, ktoré postupne v kráse svojho bieleho závoja jedného dňa úplne zanikne?





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.