Rozhovory o filme Tenet s hlavnými hercami a herečkou

Myslíte film, ktorého názov znie rovnako aj odzadu, a napísal ho Christopher Nolan? Kde podpíšem zmluvu?

pridal kinema 29.8.2020 o 23:58
Rozhovory o filme Tenet s hlavnými hercami a herečkou


JOHN DAVID WASHINGTON

Rozhovory o filme Tenet s hlavnými hercami a herečkou

Čím vás tento projekt, tento scenár, zaujal?

Myslíte film, ktorého názov znie rovnako aj odzadu, a napísal ho Christopher Nolan? Kde podpíšem zmluvu? To mi úplne stačí. Chápete, čo tým myslím? Pracovať s mojím hrdinom bolo ozaj vzrušujúce, netušil som, čo na mňa chystá. Keď som sa konečne dostal k scenáru, mal naozaj jedinečnú a originálnu myšlienku. Ešte viac ma nadchla predstava, ako to urobíme, ako film privedieme k životu. Postupne sme na tom pracovali. Každý deň, každý týždeň, dávali sme ho dokopy a bol to neskutočný zážitok.

Hovoríte, že Christopher Nolan je jeden z vašich hrdinov. Čo podľa vás robí jeho filmy takými prelomovými, že si ich človek nesmie nechať ujsť?

Dovolím si povedať, že je brilantný v rozprávaní filmových príbehov. To, ako skladá myšlienky dokopy a vytvára z nich všetky tie svety. Vnútri tých svetov nastavuje pravidlá svojich filmov, ktoré máme tak radi, no nakoniec musíte ešte venovať pozornosť postavám. Tomu, čo hovoria, a ich úmyslom. Podľa mňa majú vo veciach jasno a vždy zaujmú jednoznačný postoj. Väčšinou si fakt užívam jeho rozprávačské schopnosti, postavy, ktoré vytvára, a to, ako píše.

A keď ste dostali možnosť s ním pracovať?

Bol to splnený sen. Prekonal moje očakávania. Nechcem hovoriť za ostatných, ale z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že Chris je režisér hercov. Naplno uchopil a podporoval môj výkon a spontánnosť, pričom chcel, aby som využil svoj inštinkt a priniesol do filmu niečo nové. Nikdy nechcel veci opakovať. Občas mi úplne vyrazil dych slovami: „Pôjdeme podľa teba.“ Ak vám Christopher Nolan a (kameraman) Hoyote Van Hoytema povedia: „Nie, nie, urob to ty. Pôjdeme podľa teba,“ je to niečo, čo vás milo prekvapí, vzhľadom na ich skúsenosti a portfólio. Očakávate skôr: „Poď sem, toto bude fungovať. Postav sa sem, pozri sa dole a začni rozprávať.“ Zažil som tento typ režisérov. A tieto dve legendy, najlepší z najlepších, chceli, aby som ja určoval niektoré veci? Bolo to neuveriteľné. Tie momenty mi dodali veľkú sebaistotu a radosť. Znovu som v sebe objavil schopnosť tvoriť a uvedomil som si, čo všetko dokážem. Rozšíril som si obzory o procese výroby filmu, a to vďaka Christopherovi Nolanovi.

Mali ste možnosť spolupracovať aj s úžasnými hercami: Robertom Pattinsonom, Elizabeth Debicki, Kennethom Branaghom, Michaelom Caineom... Prezraďte nám o tom viac.

Tiež to bol tím snov. Všetci boli skvelí. Každý máme svoj vlastný štýl, takže niekedy chvíľu trvalo prispôsobiť sa ostatným, a ani podmienky neboli vždy ideálne. Museli sme to zvládnuť, ale nikto sa nesťažoval a šlo to hladko. Prediskutovali sme veci a urobili ich. Občas sme sa do nich rovno pustili a urobili ich ešte lepšie (smiech). Milujem Robertov spôsob práce. Veľakrát sme scény príliš neplánovali. Objavovali sme veci za chodu a náš prístup a motivácia sa odvíjali od danej situácie, čo fungovalo skvele. Sú tam scény s Elizabeth – nemôžem o nich hovoriť – ktoré sú naozaj silné. A Kenov výkon... Neprezradím viac, ale keď uvidíte film, pochopíte, čo tým myslím. Prekvapilo ma, akou mierou každý priložil ruku k dielu. Aj ja som chcel splniť očakávania. Musel som.

Christopher Nolan je známy tým, že rád zachytáva čo najviac záberov na kameru a nespolieha sa príliš na vizuálne efekty. Ako vám to pomohlo pri nakrúcaní?

Bolo to úžasné! Keď ako herec môžete reálne vstúpiť do daného priestoru, všetko akoby ožije a začne fungovať. Musí to tak byť nastavené. Ak ste sa na to pripravili a venovali tomu energiu, je už len na vás, aby ste z toho všetkého urobili niečo neskutočné, niečo, čo vznikne, len ak sa ocitnete v tej konkrétnej situácii. A Chris nám to umožnil.

Prečo treba vidieť Nolanove filmy na veľkom plátne?

Prečo? Vždy som miloval filmy, lebo o nich musíte premýšľať a unikáte pred realitou. Tenet si užijete, akokoľvek ho uvidíte, ale ak to bude v kine, zarezonuje vo vás silnejšie. Umocní to váš zážitok.

 

ROBERT PATTINSON

Rozhovory o filme Tenet s hlavnými hercami a herečkou

Čo nám prezradíte o svojej postave?

Je to kolega postavy Johna Davida Washingtona a je to Angličan. Viac vám v tejto chvíli povedať nemôžem (smiech).

Boli ste fanúšikom filmov Christophera Nolana?

Áno, myslím, že každý má rád Chrisove filmy. Je to jeden z mála režisérov, ktorý súvisle robí nesmierne ambiciózne, prepracované blockbustery, ktoré majú obrovské grády. Zakaždým sú originálne a prekvapivé. Musíte nad nimi premýšľať a každý film je úplne iný ako ten predošlý. Keď vyšiel Dunkirk, bol taký pôsobivý! Majstrovské dielo. A potom uviesť do kín Tenet... Tento film je veľkolepým technologickým a vizionárskym počinom po všetkých stránkach.             

Aké to bolo, prvýkrát spolupracovať s Nolanom?

Nebudem vám klamať. Asi každý herec s ním chce robiť, takže som sa tešil. Je úžasné sledovať ho pri práci na tak veľkom filme, ako je tento, kde sa naraz deje veľa vecí. Chris bol však po celý čas pokojný a vyrovnaný, nič ho nevystresovalo, ani nevyviedlo z rovnováhy (smiech). Nič podobné som ešte nezažil. Bolo to náročné nakrúcanie, ale užili sme si to.

Čo sa týka hercov, boli ste súčasťou skvelého obsadenia...

Áno, obsadenie filmu bolo neskutočné. Pri tak zložitom scenári som bol rád, že sme všetci rovnako nastavení. Johna Davida som predtým nikdy nestretol. Našťastie sme si výborne rozumeli, čo bolo super, vzhľadom na množstvo spoločných scén, na ktorých sme pracovali niekoľko mesiacov. Lepšieho kamoša som si pri nakrúcaní asi ešte nenašiel.

V niektorých bojových scénach ste robili veci v reálnom aj obrátenom čase. To si muselo vyžadovať celkom intenzívny tréning, však?

Bolo to zložité, lebo vo filme sa nebijete ako naozaj. Robíte prehnané a neprirodzené pohyby, a keď ich ešte máte spraviť obrátene, je to celkom náročná úloha. Okrem toho má vaša postava vystupovať ako profík. Potom vidíte kaskadérov, ktorí trénovali celé týždne, a aj tak sa im to zdalo na začiatku náročné.

To si viem predstaviť! Keďže Christopher Nolan nakrúca čo najviac pred kamerou, ako toto reálne prostredie pomohlo vášmu výkonu a postave?

Určite to pomohlo, navyše nám Chris dovolil urobiť si niekoľko vlastných kaskadérskych kúskov. Sú tam scény, kde šoférujem a okolo mňa to vybuchuje, padajú budovy a všade lietajú helikoptéry. Mal som pocit, že je to naozaj. Ťažko povedať, či ešte niečo také zažijem pri nakrúcaní. Nič sa tomu nevyrovná. 

Prečo si tento film vyžaduje veľké plátno?

Je to nesmierne ambiciózny projekt... a neuveriteľne komplexný. V prvom rade, nikto nerobí filmy ako Chris. A toto je Chris Nolan na steroidoch s novou technológiou IMAX kamier, ktoré boli navrhnuté špeciálne pre tento film. Neviem si predstaviť, že by som to nevidel v kine. Pre ľudí, ktorí nemohli chodiť do kina celé mesiace, je tento film ozaj veľká udalosť. Je ukážkou toho, čo všetko dokáže ponúknuť kinematografia. Chris chce posúvať hranice filmových možností takmer bez použitia špeciálnych efektov. Je to zážitok, ktorý vás pohltí a najlepšie si ho vychutnáte na čo najväčšom filmovom plátne.

 

KENNETH BRANAGH

Rozhovory o filme Tenet s hlavnými hercami a herečkou

Môžete stručne opísať vašu postavu a jej rolu vo filme?

Je to postava, na ktorej Chris trval od prvého momentu. Mal to byť niekto, koho som si predstavoval v tom najtemnejšom slova zmysle. Nenapraviteľný, bezcitný, chamtivý, ambiciózny chlap, ktorý má možno slabé miesto, ale neprezradím ho. Je to len iskierka ľudskosti v človeku, ktorý sa od samého začiatku nechal obklopiť temnotou. Je nemilosrdný, agresívny a pohotový, takže ako protivník vzbudzuje celkom rešpekt. Je to ten najnebezpečnejší priateľ a hrôzu naháňajúci nepriateľ pre ľudí naokolo, aj pre celý svet.

Toto je váš druhý film s Christopherom Nolanom. Podobne ako Dunkirk, aj Tenet pracuje s myšlienkou nelineárnosti času. Prečo hrá čas takú dôležitú úlohu v jeho filmoch?

Myslím, že pohrávanie sa s časom odkrýva naše strachy alebo sny spojené so smrťou. Dokážeme ju poraziť? Ak ovládneme čas, znamená to, že budeme žiť naveky? Chris sa pohráva s plusmi a mínusmi našej posadnutosti časom a táto téma je v jeho práci súvisle prítomná. Cítite, ako ho fascinuje, a vždy ju spracuje hravou a pútavou formou: od cyklického vracania sa v čase vo filme Memento na začiatku jeho kariéry, až po skoky v naratívnej štruktúre príbehu v snímke Dunkirk. Tenet nadväzuje na štýl Počiatku, a je pravdepodobne najbrilantnejšou a najambicióznejšou ukážkou toho, ako pracuje s potenciálnymi kladmi a zápormi odlišného vnímania času.

Nakrúcali ste aj v zahraničí. Povedzte nám o tom viac.

V rámci filmového priemyslu ide o nesmierne rozsiahly projekt. Christopher Nolan sa vždy snaží vnímať aj známe lokality z novej perspektívy a vezme vás na miesta, aké ste ešte nevideli. Deje sa to v obrovskom rozsahu, čo naznačuje, že vo filme ide o veľa. Potvrdzuje to aj fakt, že sa nakrúcalo po celom svete. Je to výsledok Chrisovho originálneho vkusu a zvedavosti. Precestuje svet, lebo si to príbeh filmu vyžaduje, a všetky jeho časti, ako kúsky puzzle, musia do seba zapadať. Preto je tá cesta nevyhnutná.

Chris je známy tým, že filmuje čo najviac na kameru a len okrajovo využíva vizuálne efekty. Ako vám to pomohlo pri nakrúcaní?

Na pľaci nepochybne cítiť vibrácie a vzrušenie, ktoré sa potom prenesie aj na diváka. Bolo silné ocitnúť sa priamo v akcii a v tesnej blízkosti kaskadérov. Je v tom rozdiel, keď to zažívate naozaj. Bolo to pre mňa fakt intenzívne a tešil som sa z Chrisovho štýlu nakrúcania priamo na kameru.

 

ELIZABETH DEBICKI

Rozhovory o filme Tenet s hlavnými hercami a herečkou

Čím vás Tenet zaujal? Prečo ste sa chceli stať jeho súčasťou?

Chcela som pracovať s Christopherom Nolanom. To bolo najväčšie lákadlo, pretože som vyrastala na jeho filmoch. Vždy sa mi zdali úplne iné od ostatných, vďaka spôsobu, akým prepája dejové súvislosti a ako jeho filmy dokážu zaujať. Sú také tematické a ich kinematografický rozsah je obrovský. Chris vytvára svety, aké ste nikdy predtým nevideli.

Môžete stručne opísať vašu postavu a jej rolu vo filme?

Na túto otázku vám zatiaľ nemôžem odpovedať (smiech), ale úplne chápem, že to Chris drží v tajnosti. Kino je spôsob jeho umeleckého vyjadrenia a ako režisér má výrazný autorský rukopis. Uvedomuje si, že je to vzácna vec, ktorú si treba chrániť. Je úžasné, keď sedíte v tme a pred vami sa odhaľuje dej filmu presne tak, ako to mal režisér v úmysle. Žiadne ruchy ani fakty nezatienia váš zážitok z rozuzlenia príbehu. Podľa mňa je to dar. Dokážete si predstaviť, že by ste pozerali Memento a vopred vedeli jeho pointu? Bolo by to úplne o niečom inom. Keď však sledujete filmy Chrisa Nolana, naozaj netušíte, kam vás vedie. Neviem ako vy, ale ja sa v tom vyžívam. Ste hodení do deja a nechávate ho odvíjať sa priamo pred vašimi očami.

Aké je spolupracovať s Christopherom Nolanom a byť súčasťou jeho filmového príbehu?

Pre mňa ako herečku je skvelé vedieť, že pre vás niekto vytvára priestor, kde sa vám bude dobre pracovať. Chris to robí so zanietením, lebo chápe – či už inštinktívne, vedome alebo nevedome – že ľudia odvedú najlepšiu prácu, ak mu dôverujú ako režisérovi, a ak dôverujú prostrediu, ktoré ich má podržať v momente, keď budú musieť niečo zásadné vytvoriť. Neustále premýšľam nad tým, koľko tlaku si vyžaduje vznik diamantu, a ak by tá energia nebola nasmerovaná správne, výsledok by bol iný. Nakrúcanie s Chrisom je niekedy náročné, má svoje tempo a systém. Avšak neviem, čo viac by ste chceli ako herec. Ak sa odovzdáte postave alebo príbehu, želáte si, aby to bolo na scéne, ktorú pre vás ako umelca vytvoril Chris. Preto je ozaj výnimočné byť súčasťou jeho projektu a vytvárať zábery, aké ľudia ešte nevideli. Pre mňa samotnú boli mnohé scény, ktoré som nakrúcala alebo sledovala, úplne nové. Je to obrovský dar. Zakaždým chcete prekonať to, čo ste vytvorili predtým, a tento film dal všetkým šancu spoločne to dokázať.  

Ako ste vnímali, že ste súčasťou hereckého obsadenia filmu Tenet?

Herec tvorí časť celku. Veľký podiel na vašom výkone má povaha ostatných, ich zmysel pre humor alebo postoj k práci. Bola som s nimi každý deň, sú to herci, ktorých hlboko rešpektujem a zároveň sú to tí najúžasnejší kolegovia. Mala som nesmierne šťastie, že pri tak intenzívnom pracovnom nasadení ma obklopovali títo ľudia. Na konci nakrúcania sme si boli veľmi blízki. Strávili sme spolu veľa času, zažili mnoho vecí v rôznych krajinách a bolo to úžasné. Veľmi ich ľúbim.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.