Ozveny Ji.hlavy prinesú víťazov a divácke hajlajty uplynulého ročníka

Ozveny Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava, jednej z najvýznamnejších dokumentárnych ...

pridal kinema 5.7.2020 o 23:23
Ozveny Ji.hlavy prinesú víťazov a divácke hajlajty uplynulého ročníka


Ozveny Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava, jednej z najvýznamnejších dokumentárnych udalostí v strednej a východnej Európe, sa vracajú do Bratislavy. Dopĺňajú tak mapu Ozvien spolu s Viedňou, New Yorkom, Varšavou či Bruselom. V rámci festivalu Leto pod Palmou v Novej Cvernovke pre vás organizátori distribučná platforma Film Expanded a MFDF Ji.hlava pripravili špičkový dokumentárny cyklus. Odštartuje v utorok 7. júla špeciálnou predpremiérou dlhoočakávaného dystopického sci-fi FREM (2019) od slovenskej režisérky Viery Čákanyovej. Každý nasledujúci utorok až do 18. augusta čaká návštevníkov Ozvien pestrá dokumentárna nádieľka v podobe víťazných filmov či diváckych hajlajtov z ostatného 23. ročníka ji.hlavského festivalu.

Každé premietanie bude obohatené o diskusiu s režisérmi/kami či expertmi/kami na problematiky, ktoré jednotlivé filmy otvárajú. Nebudú chýbať diskusné formáty mesačníka Kapitál - Kapitalks, projekcia najlepších experimentálnych krátkych filmov zo sekcií Fascinace a Fascinace:Exprmntl.cz s autorským Q&A, slovenská premiéra filmu Kiruna - prekrásny nový svet (2019) švédsko-českej režisérky Grety Stocklassy za účasti tvorcov, predpremiéra životopisného dokumentu o priekopníkovi videoartu Woody Vašulkovi, či masterclass nemeckej režisérky Liny Zacher k víťaznému filmu Fonja (2019), ktorým sa letný cyklus uzavrie. Čerstvo zrekonštruovaný park Novej Cvernovky je ideálnym miestom pre populárny formát letného kina, kde vás organizátori Ozvien pozývajú každý utorok podvečer zažiť dokumentárne dobrodružstvo.

„Poslaním Ozvien Ji.hlavy je prezentácia tej najkvalitnejšej súčasnej svetovej dokumentárnej tvorby. MFDF Ji.hlava je dlhodobo priestorom, v ktorom sa na medzinárodnom pozadí upevňuje vzťah slovenskej a českej kinematografie. Pre slovenský film je existencia jihlavského festivalu nesmierne dôležitá. Vo Film Expanded sme veľmi radi, že môžeme byť partnerom Ji.hlavy, ktorá sa bude v bratislavskej Novej Cvernovke vďaka našej spolupráci ozývať celé leto 2020,” vyjadril sa Matej Sotník, spoluzakladateľ distribučnej spoločnosti Film Expanded.

Ako súvisí klimatická kríza s umelou inteligenciou?

Ozveny Ji.hlavy odštartuje 7. júla špeciálne uvedenie výnimočného dokumentárneho filmu FREM, debutu slovenskej dokumentaristky Viery Čákanyovej z distribučného portfólia Film Expanded, ktorý mal naposledy medzinárodnú premiéru vo februári na prestížnom áčkovom Berlinale. Ide o jediné uvedenie prvého slovenského filmu nakrúcaného v nehostinných podmienkach Antarktídy pred jeho jesennou premiérou. FREM je reakciou na súčasnú vlnu posthumanistického myslenia spôsobeného rozvojom technológií a umelej inteligencie rovnako ako klimatickou krízou. Ľudský druh si začína uvedomovať svoju nedôležitosť a pominuteľnosť a ľudská identita sa ocitá v kríze. Sníka FREM sa pokúša tento pocit reflektovať a vytvárať odľudštený a odcudzený pohľad na krajinu a prírodu za hranicami ľudského vnímania skutočnosti. „Nakrúcanie tohto filmu bola v každom ohľade extrémna skúsenosť, a to nielen fyzická, pretože sme nakrúcali na Antarktíde. Musela som myslieť nemysliteľné. Prestať byť človekom,” spomína Viera Čákanyová na nakrúcanie. Projekcii filmu FREM bude predchádzať Kapitalks s jeho režisérkou, environmentálnym filozofom Lukášom Likavčanom, poetkou a filmovou teoretičkou Máriou Ferenčuhovou a kognitívnym vedcom a informatikom Martinom Takáčom.

Ozveny budú pokračovať projekčno-diskusnými podujatiami k filmom Searching Eva (2019) a Sólo (2019). Prvý z nich pojednáva o liberálne zmýšľajúcej dvadsaťpäťročnej Eve, ktorá žije v Berlíne a žiadna z charakteristík jej alternatívneho života nie je presná. Je tuláčkou, básničkou, lesbou, prostitútkou, pannou, ženou v domácnosti, drogovo závislou, modelkou, ktorá vo svojich štrnástich rokoch označila súkromie za zastaralý koncept. Dokumentárny film nemeckej režisérky Pie Hellenthal, ktorý mal svetovú premiéru minulý rok na Berlinale výrazne zarezonoval na viacerých svetových festivaloch a patrí k tomu najlepšiemu, čo na poli dokumentárneho filmu vzniklo v uplynulom roku. Pred premietaním (14. júl) sa uskutoční Kapitalks na témy filmu, ktorého sa zúčastnia stand-up komička Nastaran A. Motlagh a showgirl Lotta Love.

Sólo nedávno tragicky zosnulého francúzsko-českého režiséra Artemia Benkiho sa stalo najlepším českým dokumentom minuloročného jihlavského festivalu. Film zobrazuje príbeh mladého klavírneho virtuóza z Argentíny, ktorý posledné štyri roky prežil v ústave pre duševne chorých El Borda v Buenos Aires, najväčšom psychiatrickom zariadení v latinskej Amerike. Detský hudobný génius a najsľubnejší talent svojej generácie sa pokúša nájsť spôsob, ako prekonať svoje psychiatrické ochorenie a vrátiť sa do života vonku. Sólo z distribučného portfólia spoločnosti Filmtopia rozpráva výnimočný a zároveň univerzálny príbeh o posadnutosti tvorbou a dokonalosťou. Do diskusie o talente a duševnom zdraví prijal pozvanie psychiater Pavel Černák. Podujatie sa uskutoční 21. júla.

Predpremiéry, premiéry, diskusie aj masterclass

Neopomenuteľnou súčasťou Ozvien Ji.hlavy je prezentácia toho najlepšieho, čo uplynulý rok vzniklo na poli experimentálnej kinematografie. Objavovanie nových trendov tohto cinefilného prúdu si za cieľ pokladajú tradičné festivalové sekcie Fascinace a Fascinace:Exprmntl.cz, ktoré sú továrňou experimentálnej kinematografie prehlbujúcej možnosti filmového vnímania. K filmom Moréna Rex (2019) a Abstract Horror (2019) prídu na diskusiu s publikom 28. júla ich režiséri Franz Milec a Marie Lukáčová. Ďalšou špeciálnou predpremiérou (4. august), ktorá nadviaže na krátke experimenty, bude projekcia životopisnej snímky Efekt Vašulka (2019) islandskej režisérky Hrafnhildur Gunnarsdóttir z distribučného portfólia Film Expanded o priekopníkoch videoartu. Aj napriek tomu, že manželia Vašulkovci bývajú prezývaní prarodičmi „generácie YouTube“, svet umenia na nich takmer zabudol. Kapitalks-u pred filmom sa zúčastnia pamätník Woodyho Vašulku, významný slovenský režisér Dušan Hanák, český koproducent filmu Radim Procházka a experimentálny hudobník a teoretik Slávo Krekovič.

Predposledný utorok Ozvien Ji.hlavy sa bude niesť v znamení dystópie za polárnym kruhom a v premiére uvedie distribučný titul Film Expanded Kiruna - prekrásny nový svet švédsko-českej režisérky Grety Stocklassy. Obyvatelia švédskeho mesta Kiruna sa pripravujú na výrazný zásah do profilu mesta: veľká časť mesta spolu s jeho centrom sa musí z dôvodu ťažby pod jeho zemou a prepadu pôdy presunúť na nové miesto. Na pozadí presunu mesta sa odohrávajú menšie i väčšie drámy všedného dňa. Projekcii bude predchádzať Kapitalks s





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.