Hodnotíme nový sci-fi seriál špecialistu na tento žáner Alexa Garlanda - Devs

Nový sci-fi seriál špecialistu na tento žáner Alexa Garlanda s názvom Devs nám ponúklo celkovo 8 epizód. Zatiaľ išlo ...

pridal Erik Binder 21.4.2020 o 20:05
Hodnotíme nový sci-fi seriál špecialistu na tento žáner Alexa Garlanda - Devs


Nový sci-fi seriál špecialistu na tento žáner Alexa Garlanda s názvom Devs nám ponúklo celkovo 8 epizód. Zatiaľ išlo o sériu číslo jedna, otázne je, či budeme aj naďalej sledovať osudy softwarovej inžinierky Lily Chanovej zamestnanej v istej nesmierne bohatej korporácii v Silicon Valley pri San Franciscu v ďalších sériách. Vo výskumnom stredisku spoznávame najskôr jej priateľa, mladého ruského imigranta Sergeja. Ten prichádza s pomerne revolučným nápadom na predpovedanie budúcnosti, avšak jeho dielo má zatiaľ príliš veľké trhliny, ako vidíme pri jeho prezentácii v úvodných minútach pilotu.

Riaditeľ korporácie Forest totiž investoval obrovské peniaze do megapočítača umiestneného v neďalekej menšej a futuristicky pôsobiacej budove a tí, ktorí do nej majú prístup, budú musieť neustále potvrdzovať jeho teóriu fungovania nášho vesmíru. A to ako aj jeho minulosti, tak predpovedania budúcnosti. Čo ak sa ale mýli a náš vesmír funguje predsa len na iných princípoch? A čo má s tým všetkým spoločné jeho mŕtva dcérka?

Prvá epizóda klame telom a jej záver prináša zásadný zvrat otáčajúci všetky naše predpoklady hore nohami. Zisťujeme, že hlavnou postavou nebude Sergej, ale práve Lily a že Devs nebude čistým sci-fi, ale predovšetkým futuristickou detektívkou a vyšetrovať nebude iba polícia, ale najmä Lily. Postupne sa veci ale začnú zamotávať a spočiatku záporné postavy sa budú stále javiť viac a viac ambivalentnejšie.

Do hry vstúpia aj medzinárodné konšpirácie, tie však nie sú dostatočne zapojené do fabule, čo je možno škoda. Lily postupne začne prichádzať na to, čo je vo veci. To však neznamená, že sa seriál začne stávať viac akčnejším, skôr naopak. Prím hrajú dlhé dialógy, častokrát vysvetľujúce divákom princípy hry, akú Garland s nimi hrá. Ten si uvedomuje, že opakovanie je matka múdrosti a zložité technické záležitosti pre istotu znova a znova podrobnejšie vysvetľuje.

Hodnotíme nový sci-fi seriál špecialistu na tento žáner Alexa Garlanda - Devs

Pokiaľ z dosiaľ napísaného nie ste schopní odhadnúť, či Devs skutočne stojí za vašu pozornosť, tak sa nemýlite. Na svoje si prídu predovšetkým fanúšikovia tohto výsostne autorského tvorcu, čiže fanúšikovia snímok Ex MachinaAnnihilation. Garland ide v Devs týmito dvoma pomerne kontroverzne prijatými kúskami vytýčenou cestou.

Devs však viac nadväzuje na komornejšie Ex Machina, ako atmosférou, tak myšlienkovými smermi tohto debutu. Dá sa predpokladať, že pokiaľ vás tieto pomalé, meditatívne scifíčka nezaujali, Devs bude na vás pôsobiť ešte viac odťažito. Jeho tempo je dokonca ešte pomalšie, niektoré epizódy sú vyslovene meditatívneho charakteru a dej sa v nich dopredu príliš nehýbe, prím hrá fatalistické filozofovanie a hypnotické zábery interiéru strediska. Milovníci originálnych a netradične poňatých scifi, kvantovej fyziky, IT technológií a paralelných vesmírov sa ale môžu ocitnúť v siedmom nebi.

Hodnotíme nový sci-fi seriál špecialistu na tento žáner Alexa Garlanda - Devs

Devs nie je rozhodne vysokorozpočtová záležitosť, čo samozrejme nemusí byť vždy na škodu veci. Každopádne sa táto nevýhoda pri produkcii prejavila, a to najmä v castingu. Garland si zrejme nemohol dovoliť obsadiť hviezdy typu Domnhalla Gleesona, Oscara Isaaca, Alicie Vikander a už vôbec nie Natalie Portman. Hlavnú postavu si zahrala sympatická Sonoja Mizuno. Tá sa do úlohy inteligentnej krásky s chlapčenským účesom nesmierne hodí, avšak nie vždy je schopná uniesť všetko na svojich pleciach.

Zvyšné castingové rozhodnutia pôsobia značne rozpačito, čo je samozrejme ale aj vec osobného vkusu. Výsledkom však je, že takmer všetky postavy budú na vás pôsobiť veľmi nesympaticky a predovšetkým obsadenie Zacha Greniera do úlohy nájomného zabijaka sa dá označiť za najväčší castingový fail. Nick Offerman je určite najskúsenejší herec v hereckom ansámbli, ako miliardár – nerd Forest s traumou z minulosti, dlhými vlasmi a mastným výzorom je rozhodne viac než presvedčivý, avšak zostáva otázkou, či vám nebude jeho nesympatické vyžarovanie skôr prekážať.

Hodnotíme nový sci-fi seriál špecialistu na tento žáner Alexa Garlanda - Devs

Devs síce nepatrí medzi najoriginálnejších zástupcov sci-fi seriálovej tvorby, rozhodne však patrí medzi najmenej konvenčne nakrútené diela seriálového univerza. Spomeniete si na nedocenený seriál Flashforward, Spielbergov Minority Report a nakoniec aj na trilógiu Matrix, ako aj na ďalšie scifi diela pohrávajúce si s časom alebo virtuálnymi realitami.

Zrejme sa dočká podobne vyhroteného prijatia, ako rovnako neortodoxná The OA scenáristky Brit Marling. Ponúka množstvo námetov na premýšľanie, zaujímavé teórie toho, kam by sa naša veda mohla v najbližších desaťročiach dopracovať a niekedy viac, inokedy menej uveriteľný fikčný svet. Vzhľadom na uspokojivé a prekvapivé rozuzlenie a odvahu tvorcov neponúknuť očakávané si zaslúži konečné vysoké hodnotenie.

Hodnotenie: 8/10




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.