Päť výborných európskych titulov dostupných na HBO GO

Pokiaľ máte pocit, že sa už čím ďalej, tým viac začínate cítiť akýsi presýtení americkými filmami a seriálmi, ktoré ...

pridal Simona Sopiaková 14.4.2020 o 12:02
Päť výborných európskych titulov dostupných na HBO GO


Pokiaľ máte pocit, že sa už čím ďalej, tým viac začínate cítiť akýsi presýtení americkými filmami a seriálmi, ktoré vám ponúkajú streamovacie platformy, možno nastal čas siahnuť po tituloch trošku z iného súdka. Celkom iné zážitky ponúka naša európska kinematografia. Karanténny čas pravdepodobne ešte dlhšie potrvá. Možno sme len na jeho začiatku a tak máme dostatok priestoru na to, aby sme svoj čas venovali aj tomu, čo je nám kultúrne blízke a čo svojou kvalitou mnohokrát ďaleko presahuje americké hity. Po mrazivé emócie a autentické príbehy vôbec netreba chodiť ďaleko... Všetky nasledujúce tipy nájdete na HBO GO.

Sladký život / Aranyélet (Maďarsko, 2015 - 2018, creators: Roope Lehtinen, Mikko Pöllä, Gábor Krigler, réžia: Zsombor Dyga, Áron Mátyássy)

Maďarský seriál Sladký život z originálnej produkcie HBO ponúka tri kvalitné série. V tej prvej spoznávame rodinu Miklósiových, ktorí rozhodne netrpia biedou a na prvý pohľad by im určite bolo čo závidieť. Otec Attila je úspešný podnikateľ, manželka Janka si s radosťou užíva jeho peniaze a svoj imidž dobrej ženy buduje aj skrz výpomoc v dobrovoľníckej činnosti. Dcéra Mira patrí medzi najlepších študentov na škole. Akurát starší brat Márk tak trošku vyčnieva a vzdoruje. Rebelstvo a vášeň k maďarskému rapu k jeho veku  patrí a tak nejde o nič zásadne netradičné. Táto rodinná idylka je však len krehkou ilúziou dokonalosti, pod ktorou sa skrýva hniloba rôznych podôb. Honosný dom, v ktorom žijú, v skutočnosti patrí ich rodinnému priateľovi z mafiánskeho podsvetia. Banke dlžia obrovské peniaze. A navyše, každý z členov rodiny si pod pojmom šťastie predstavuje niečo celkom iné. 

Azda najvydarenejšou zo všetkých troch je práve druhá séria, ktorá prostredníctvom flashbackov odhaľuje začiatky vzťahu Attilu a Janky. Ich prvotné zaľúbenie a puto, ktoré bolo v tom čase ešte úprimné a miestami náročné, no zato poctivé prvé spoločné roky budovania rodiny. Naproti tomu, v scénach, v ktorých sa vraciame do súčasnosti pozorujeme ako sa na správaní ich detí čoraz viac podpisuje prostredie, v ktorom vyrastajú. Praktiky, ktoré vidia u vlastných rodičov si rýchlo osvojujú.

Sladký život prináša mnohé nečakané zvraty. Každá z postáv si prechádza komplikovaným prerodom a postupným odhaľovaním ich minulosti dokážeme stále viac pochopiť ich dnešnú, nie príliš vábnu vykresanú podobu. Peniaze šťastie automaticky neprinášajú, no napriek tomu, že sa rodina niekoľkokrát počas deja snaží o návrat k poctivosti, ani táto cesta sa celkom nejaví ako tá ideálna. A nájsť balans medzi tým všetkým je niekedy naozaj ťažké.

Pustina (Česko, 2016, réžia: Ivan Zachariáš a Alice Nellis)

Mysteriózny 8-dielny miniseriál s názvom Pustina prekvapí iba v tom najlepšom slova zmysle. Obzvlášť, keď vaše oči zaostria na jeho pôvod. Ten je totiž český a za jeho vznikom stojí Ivan Zachariáš a Alice Nellis. Dej sa odohráva v severočeskej dedine, ktorá sa nachádza na ložiskách hnedého uhlia. O tento poklad prejavuje veľký záujem ťažobná spoločnosť a výmenou za vzdanie sa vlastných domovov ponúka ich obyvateľom vysoké odstupné. Popritom ako starostka dediny vedie boj proti dehonestácii milovaného domova, zmizne jej štrnásťročná dcéra. A ako sa v ťažkých situáciách bežne odkrýva pravá tvár ľudí a ich skutočný charakter, aj v tomto prípade sledujeme precízny a kompletný rozklad celej dediny, v ktorej si na prvý pohľad spočiatku každý pomáhal. Herci podávajú veľmi slušné herecké výkony na čele s Jaroslavom Dušekom, s ktorým napriek komplikovanosti jeho charakteru veľmi sympatizujete. Pripravte sa na intrigy, napätie a prekvapujúce momenty, ktoré vám niekoľkokrát slušne zamotajú hlavu. A najmä vás čaká vyčerpávajúce hľadanie pravdy v obrovskej pustine.

Ivan (Slovinsko, 2017, réžia: Janez Burger)

Ak vaše srdce zatúži po silných autentických emóciách, tak siahnite po slovinskom filme Ivan. Film sa začína Mariným pôrodom syna Ivana. Otcom je vplyvný podnikateľ, ktorý ale neprežíva práve ideálne obdobie. Je obvinený z niekoľkých podvodov a po krku mu idú jeho bývalí spoločníci, ale aj samotná polícia. Ivanov príchod na svet je preto cestou neprijatia, zmätočných situácii a prehadzovania si nevinného uzlíčka z jedného miesta na druhé. Mara je až priveľmi fixovaná na svojho priateľa a nechá sa ním presvedčiť, aby všetci traja spolu utiekli do Talianska. Počas tohto plánu ich na benzínke prekvapia jeho spoločníci a jediným riešením ako im uniknúť je nechať novorodenca v aute a pokračovať vo svojom pláne bez neho... Postavu matky stvárnila Maruša Majer na výbornú a na niektoré scény sa bude najmä nežnejšiemu pohlaviu pozerať skutočne ťažko. Slovinská psychologická dráma ide miestami doslova až na dreň. Okrem nahoty a živelných scén ponúka až tiesnivé pocity, s ktorými budete neraz bojovať.

Dievča / Girl (Belgicko/Holandsko, 2018, réžia: Lukas Dhont)

Dospievanie, sťahovanie a začiatok náročného štúdia na prestížnej škole. To všetko sú veľmi náročné a významné medzníky v živote mladého človeka, ktoré vedia z emócii vytvoriť poriadnu húsenkovú dráhu. Lara sa však musí popri tom všetkom vysporiadať ešte s niečím iným. Narodila sa v nesprávnom tele - v tele chlapca. Narozdiel od mnohých iných filmov s podobnou tematikou je v Dievčati prístup rodiny veľmi otvorený a pozitívny. Odhliadnuc od menších poznámok sa aj v škole a u kamarátok stretáva Lara s väčšinovým pochopením a fandením. Ide však o to, že aj keby mala podporu celého sveta, musí sa s tým všetkým vysporiadať sama. Komorné, veľmi krehké a predsa pre niektorých divákov stále tak poburujúce...

Režisér Lukas Dhont si za Dievča odniesol z Cannes Zlatú kameruHlavný predstaviteľ Lary - Victor Polster  zas ocenenie Najlepší herec. Napriek tomu, že v skutočnosti nie je transsexuál, bol jeho výkon tak presvedčivý, že pri pohľade na neho som videla iba jedno. Krásnu ženu.

Muž, ktorý všetkých prekvapil / Человек, который удивил всех (Rusko, 2018, réžia: Natalya Merkulova, Alexey Chupov)

O tomto titule väčšina z vás asi doposiaľ nepočula a po prečítaní obsahu by po ňom siahli asi len skutoční artoví fajnšmekri alebo diváci, ktorí obľubujú tak trošku bizarné kúsky. V tomto prípade  sa vám bizarnosti dožičí až až, no nedajte sa zmiasť. Ide o tému na prvý pohľad veľmi kontroverznú, no je podaná tak citlivo a krehko, až pôsobí v konečnom dôsledku vskutku nenápadne.

Igor ako lesný strážca chráni sibírske lesy pred pytliakmi. Pri jednom zásahu príde k streľbe a následkom toho končí v nemocnici s nevyliečiteľnou chorobu. Lekári mu odhadujú tak dva mesiace života. Jeho žena vymýšľa rôzne alternatívne spôsoby uzdravenia, kedy prichádza aj k stretnutiu s miestnou liečiteľkou. Tá Igorovi prerozpráva ľudový príbeh o drakovi, ktorý mal umrieť. Predtým, ako si po neho prišla smrť, sa vyváľal v prachu, až pripomínal kačku. V húfe ďalších kačiek ho smrť nespoznala a tak odišla na prázdno. Igor si z príbehu berie inšpiráciu a začína sa vydávať za ženu...

Muž, ktorý všetkých prekvapil je smutným filmom o (ne)prijatí našim okolím. A zároveň prináša aj posolstvo o tom, že smrť nie je tá, ktorej by sme sa ako živí mali báť najviac...





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.