Ktoré menej známe seriály stoja tieto dni za vašu pozornosť?

Prinášame vám tipy na vynikajúce seriály, ktorým sa bohužiaľ nedostalo toľko pozornosti, akú by si zaslúžili ...

pridal Erik Binder 20.3.2020 o 20:56
Ktoré menej známe seriály stoja tieto dni za vašu pozornosť?


Pred pár dňami sme vám priniesli desať tipov na seriálové maratóny v karanténe. Išlo o najlepšie hodnotené seriály podľa metacrtic, ktoré sú momentálne k dispozícii na HBO GO. Predpokladáme, že mnohí z vás už majú tieto tv „evergreeny“ už zmáknuté a tak sme sa rozhodli upozorniť aj na ďalšie zaujímavé záležitosti.

Prinášame vám tipy na vynikajúce seriály, ktorým sa bohužiaľ nedostalo toľko pozornosti, akú by si zaslúžili, prípadne ich svojho času možno kritika naplno nedocenila. Ale autorovi článku sa veľmi páčili a radi by sme ich takýmto spôsobom rozšírili medzi verejnosť a bolo by fajn, ak by sa začali „šíriť ako koronavírus“. Ale dosť bolo čierneho humoru, ide o tipy od žhavých noviniek až po tituly staršieho dáta.

Flashforward (USA, 2009-2010)

Svet si žije svojim hektickým životom, keď tu zrazu 7 miliárd ľudí na 147 sekúnd upadne do bezvedomia. Po tejto chvíľke sa všetci preberú a zisťujú, že svet je (takmer) v troskách. Množstvo mŕtvych, všetky dopravné prostriedky, ktoré boli v pohybe, havarovali. Čo sa však v skutočnosti udialo a prečo mal každý človek víziu zo svojej budúcnosti vzdialenej pol roka?

Odpovede bude hľadať špecializovaný tím v FBI na čele s Josephom Fiennesom, niekoľko vedcov a samozrejme aj náboženskí fanatici. Flashforward bol po prvej sérii zrušený, čo na jednej strane vzhľadom na jeho vysoké kvality prekvapí, na druhú stranu sa z neho aspoň nestala nekonečná telenovela typu Lost. Výhodou prvej série je najmä fakt, že na drvivú väčšinu otázok aj odpovie. Ide o klasický puzzle mindfuck obohatený o ústrednú myšlienku, že všetky postavy sa počas fabule čítajúcej 6 mesiacov ocitli v koži povestnej schrődingerovej mačky. Tvorcom série je David S. Goyer.

Wayward Pines (USA, 2015-2016, dostupné na HBO GO)

Taktiež mysteriózny seriál Mestečko Pines, resp. Wayward Pines, nemal dlhú životnosť, dočkali sme sa iba dvoch sérií. Podobne, ako pri Flashforward sme sa ale dočkali odpovedí na tie najzásadnejšie otázky a každá séria predstavuje uzavretý celok, čiže ďalšie pokračovania nie sú nevyhnutne pre pochopenie celej záležitosti potrebné. Vyšetrovateľ FBI Ethan Burke (Matt Dillon) prežije autonehodu v blízkosti podhorského mesta Wayward Pines a prebudí sa v nemocnici. Po ošetrení by chcel samozrejme odísť domov, každá cesta z mesta však vedie späť a miestni obyvatelia sa správajú akosi divne.

Seriál bol nakrútený na motívy troch románov Blakea Croucha, takže by sa určite hodilo nakrútiť niekedy v budúcnosti sériu číslo 3. Producentsky sa na Wayward Pines podieľal M. Night Shyamalan a nakrútil aj silno vťahujúci pilotný diel. Jeho práca s tajomnom, atmosférou a zvratmi je tu cítiť a prekvapivo sa dočkáme odpovede na tú najzákladnejšiu otázku, o čo ide, u ž epizóde číslo 5, pričom paradoxne tým seriál dostal ešte väčšie grády.

The Expanse (USA, 2015-2019, dostupné na Netflix)

Občas ste sa na našej stránke v rubrike noviniek dočítali niečo ohľadom nie príliš známeho seriálu The Expanse. Ide o typ najmä pre tých, ktorých napríklad nová trilógia Star Wars príliš nepresvedčila a v podstate aj celá sága im pripadá príliš infantilná. The Expanse je podobne space opera, avšak pre podstatne náročnejšie publikum. Odohráva sa na Zemi, Marse a prstencoch v našej slnečnej sústave a prináša množstvo politických pletiek, svet na pokraji vojny v celej slnečnej sústave, detektívnu zápletku aj mysteriózne, nadprirodzené prvky.

Seriál vzniká na motívy románov Jamesa S. Coreyho a dočkali sme sa už štyroch sérií. Tento rok má vyjsť už deviaty román zo série, takže aj seriál môže veselo pokračovať ďalej, v štvrtej sérii sme sa totiž dostali za hranice slnečnej sústavy a otvorili sa tak nové možnosti ďalšieho rozvetvenia príbehu. Najznámejšími tvárami tejto show sú Thomas Jane alebo David Strathairn. 

Servant (USA, 2019, dostupné na Apple+)

Dramatický a hororový seriál je autorským projektom tvorcu Tonyho Basgallopa, avšak s výraznou podporou M. Nighta Shyamalana. A treba povedať, že toto spojenie funguje dokonale. Shyamalan režíroval dve epizódy (nechýba ani jeho tradičné cameo) a ide o dokonalú prácičku atmosférou porovnateľnú s jeho prvými dvoma „majstrštykmi“ Šiesty zmysel a Vyvolený. Takmer celý dej sa odohráva v jednom dome v rámci radovej zástavby vo Filadelfii v rodine mladých manželov, ktorí pri nešťastnej udalosti prišli o malé dieťa.

Manželka sa psychicky zrútila a v rámci terapie si zadováži bábiku s tvárou svojho mŕtveho synčeka a stará sa o neho ako o živé, pričom na túto hru pristúpili aj manžel a ženin brat. Jedného dňa prijme rodina mladú opatrovateľku a na konci prvého dielu traumatizovaná rodina nachádza v postieľke živé dieťa. Ako tento „zázrak“ súvisí s novou zamestnankyňou a aká je je minulosť? Odpovede na otázky prichádzajú postupne, ale prichádzajú, zároveň sa ale vynárajú nové záhady. Seriál oplýva dokonalou atmosférou, precíznou formálnou stránkou v každej oblasti, vrátane úžasnej kamery, práce s farbami a svetlom a skvelým výkonom Ruperta Grinta v úlohe brata.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.