Westworld – pohľad na prvú sériu

Kameňom úrazu príbehov o umelej inteligencii je to, že divák od začiatku tuší, kam sa veci uberajú (ak netušíte, v Battlestar Galactice vám to povedia už v úvodnom monológu). Najväčším umením v tomto

pridal Elendilka 22.12.2016 o 17:49

Westworld – pohľad na prvú sériu


Kameňom úrazu príbehov o umelej inteligencii je to, že divák od začiatku tuší, kam sa veci uberajú (ak netušíte, v Battlestar Galactice vám to povedia už v úvodnom monológu). Najväčším umením v tomto žánri je preto pripraviť nápadité odhalenia a zaujímavé zápletky, ktoré divákov priklincujú k obrazovkám. Prednedávnom skončila prvá séria novinky HBO s názvom Westworld, ktorá rozhodne pomútila vody týchto seriálov, v ktorom až donedávna panoval Whedonov Dollhouse.

Westworld sa odohráva v dvoch dejových líniách. Ústrednými hrdinami sú humanoidné roboty, ktoré sú hrdinami spletitého príbehu v populárnom zábavnom parku z obdobia divokého západu. Sú naprogramované tak, aby spájali svoje dejové línie s ostatnými, no zároveň vedia improvizovať s novopríchodzími reálnymi ľuďmi, ktorí sú vlastne návštevníkmi z bližšie neurčenej budúcnosti.

Seriál sa v druhej rovine sústredí na hostí, ako aj na zamestnancov Westworldu, ktorí celú mašinériu uduržujú v pohybe. Je ich naozaj mnoho – od technikov, ktorí opravujú a vytvárajú robotov, cez tvorcov príbehov, kontrolné jednotky, až po vrcholový manažment. Westworld je miestom oddychu a prepychu, kam ľudia zväčša chodia na historický výlet, alebo využiť situáciu na zaujímavé interakcie, či roleplay. Robotom totiž po každej interakcii s príbehom reálneho človeka zmažú pamäť, čiže sa na nich návštevníci často aj brutálne vyvušujú a veľmi zle s nimi zaobchádzajú.

Keď koncept zakladatelia Robert (Anthony Hopkins) a Arnold vymýšľali, projekt bol vážne ohrozený kvôli financovaniu a záhadnej smrti Arnolda, preto sa spolčili s komerčnými investormi. V súčasnosti sa preto v seriáli rozoberá hlavne akási reštrukturalizáica alebo nová koncepcia, ktorá možno zjednoduší prepletené príbehy a bude klásť väčší dôraz na to, aby si návštevníci mohli užiť.

Hlavnou hrdinkou je Dolores (Evan Rachel Wood), jedna z najstarších hostiteliek, ako ju familiárne roboty nazývajú. Je archetypom milého a krásneho dievčaťa od susedov, ktorej každé ráno vypadne v meste konzerva, keď ju ukladá do tašky a podľa toho, kto ju pre ňu zdvihne, tomu prispôsobí svoj príbeh. Základnú líniu má však naprogramovanú s mysterióznym Teddym (James Marsden), ktorý sa po nejakom čase vracia do mesta, zároveň s ľuďmi zvonku.

Ostatní hostitelia takisto zväčšia plnia role určitých klišé. V miestnom bordeli sú napríklad láskavé prostitútky a zatrpknutá bordelmama, ale pohybujú sa tam aj legendárni zlodeji alebo šerifovia. Westworld je takisto veľmi veľký a miest je v ňom niekoľko, dokonca aj frontov, takže návštevníci prichádzajú park objavovať aj na niekoľko dní. V prípade neznámeho návštevníka v čiernom (Ed Harris), sú to aj mesiace.

Je to koniec koncov muž v čiernom, ktorý v príbehu strávil toľké chvíle, že v ňom zbadá čosi hlbšie. Neverí, že všetko to môže byť len spleť jednoduchých liniek, ale ide tam o niečo viac. Medzičasom sa však veci v reálnom svete nelepšia a investori chcú z parku vyštvať Roberta, ktorý tam aj po toľkých rokoch pôsobí. A, samozrejme, nesmieme zabudnúť na roboty, ktoré v celom príbehu hrajú nemalú rolu.

Westworld je veľmi nápaditý seriál, ktorý si hype vyslúžil úplne oprávnene. Je to vysoko atmosférický seriál, k čomu hojne prispieva hudba Ramina Djawadiho, ktorý má na svedomí aj tóny Game of Thrones. Najviac však divákov oslovia postavy, ktoré sú zaujímavé a niekoľko úrovňové. Historické archetypy a klišé sú v seriáli len povrchnou škrupinkou.

Osobne mi pár epizód trvalo, kým som sa do príbehu dostala. Koncept je naozaj veľmi podobný ako v Dollhouse, ale zápletky a správanie sa postáv medzi sebou je omnoho brutálnejšie a násilnejšie. Mnoho jednoduchých liniek medzi hostiteľmi sa končí smrťou a tak sú donekonečna opravovaní a premazávaní. Prvá polovica tejto série je hlavne využitá na vytvorenie a predstavenie sveta divákovi, takže má o niečo pomalšie tempo.

Neskôr sa to však naozaj poriadne rozbehne a nebudú chýbať ani povestné dejové zvraty, ktoré sú pre HBO a obzvlášť pre tento žáner, očakávané. Rovnako nie je podcenená ani filozofická rovina, ktorá k dielam zobrazujúcim umelú inteligenciu patrí. Westworld bol už obnovený aj na druhú sériu. Jeho hlavnou inšpiráciou bol rovnomenný film z roku 1973 a tvorcami seriálového remaku sú Lisa Joy (písala pre Burn Notice alebo Pushing Daisies) a Jonathan Nolan (autor scenára Dark Knight, Dark Knight Rises, Interstellar, …).

Westworld sa naozaj oplatí vidieť a nemali by ste si ho nechať ujsť. Má predovšetkým tú výhodu, že to nie je klasické scifi, ale je príjemné zmiešané s historickým nádychom divokého západu. V prospech rovnako hrá aj jeho obsadenie, ktoré pritiahlo niekoľko veľkých mien. Dá sa pozrieť na HBO GO a prvá epizóda je ešte stále prístupná bezplatne. (serialy.sk)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.