Perfektný deň s perfektnými hercami v nedokonalej vojne

Začnem zdanlivo od boku. Globalizácia všeobecne a tým pádom aj vo filmovom priemysle došla tak ďaleko, že dnes nie je žiadnou výnimkou vidieť akúkoľvek filmovú

pridal Erik Binder 4.1.2016 o 18:12

Perfektný deň s perfektnými hercami v nedokonalej vojne


Začnem zdanlivo od boku. Globalizácia všeobecne a tým pádom aj vo filmovom priemysle došla tak ďaleko, že dnes nie je žiadnou výnimkou vidieť akúkoľvek filmovú hviezdu v akomkoľvek filme z produkcie ľubovoľnej krajiny sveta. Španielsko ako jedna z filmových veľmocí a žánrovo veľmi rôznorodá vyprodukovala viacero celosvetových hviezd, ale aj v ich domácich filmoch sa z času na čas objaví niekto "spoza mora". Ako jedny z viacerých príkladov uvediem filmy Tí druhí s Nicole Kidman (The Others, Alejandro Amenabar, 2001), Červené svetlá so Sigourney Weaver, Cilianom Murphym a Robertom De Nirom (Red lights, Rodrigo Cortés, 2012), alebo Automata (Gabe Ivaňez, 2014), kde reklama ťaží z prítomnosti medzinárodnej hviezdy, ktorú ponúkli svetu Španieli v podobe Antonia Banderasa. Ten zrejme "dotiahol na pľac" aj svoju exmanželku Melanie Griffith.

Cieľom takéhoto úvodu je uviesť na pravú mieru dôvody, ako sa mohol v našich kinách ocitnúť španielsky nezávislý film o vojne v bývalej Juhoslávii z 90. rokov. Režisér Fernando León De Aranoa má za sebou 5 úspešných španielskych filmov, ocenených mnohými domácimi cenami Goya (a inými), ale my sa s jeho prvým filmom v našej distribučnej sieti stretávame až na sklonku tohto roka. Film sa volá Perfektný deň (El Pozo, 2015) a hrajú v ňom Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Mélanie Thierry a Sergi López. Čiže nielen herci, ale aj reklamné značky s potenciálom vyššej návštevnosti v kinách po celom svete. Dnes sa zdá, že každému talentovanému režisérovi stačí zdvihnúť telefón, osloviť ľubovoľnú hviezdu so zaujímavým scenárom a odpoveď bude kladná. Stál ten Aranoov za ich námahu a našu návštevu kina?

KINEMAVIDEO3781.

Mambrú, "B" a Sophie (Del Toro, Robbins, Thierry) sú členmi organizácie Aid across borders s ktorou uskutočňujú humanitárne akcie v polovici 90. rokov na Balkáne na sklonku tamojšej vojny. Sledujeme ich v úvodných záberoch, ako sa snažia dostať mŕtve telo zo studne, aby tá mohla byť následne vyčistená a určená na svoj pôvodný účel: slúžiť ako zdroj pitnej vody pre miestne obyvateľstvo. Problémom sa stáva lano, ktoré záťaž príliš ťažkej mŕtvoly nevydržalo a tak cieľom hrdinov a zdrojom napätia bude cesta za získaním lana. Neskôr sa k nim pridáva Mamrúova ex priateľka Katja (Kurylenko), miestny chlapec a dorozumievanie sa s miestnymi (najmä vojakmi) zabezpečuje tlmočník Damir (Fedja Stukan). Keďže sa jedná o dramaturgický vzorec "my" (hlavné postavy a diváci, ktorí sa s nimi stotožňujú) medzi "mimozemšťanmi" (vojaci a civilisti ako obete vojny vo viac či menej exotickej krajine) prichádza na rad množstvo absurdných problémov, vyplývajúcich z rozdielnosti kultúr, ale aj neprehľadnej byrokracie zložiek na strane "dobra".

Perfektný deň je tak kombináciou antimilitaristickej drámy a komédie, čo nie je až tak málo frekventovaný subžáner, ako by sa mohlo z protirečenia kánonov oboch žánrov zdať. O balkánskej vojne bol už v podobnom satirickom duchu nakrútený Oscarom ovenčený film Zem nikoho (Ničija Zmelja, Danis Tanovič, 2001), o prvej vojne v Perzskom zálive zase Traja králi (Three Kings, avid O. Russell, 1999) a príkladov z dávnejšej histórie je veľa. De Aranoa ťaží humorné situácie za prvé zo spomínaných rozdielov v myslení, za druhé z konverzácií ústrednej pätice cestovateľov po krajine a ich vzájomných vzťahov, siahajúcich dávno pred udalosti zobrazené vo filme, za tretie sa k slovu dostane byrokracia, tá postavám a nám skôr bude zvyšovať žlč, ako nás baviť. Najzábavnejšou postavou je "B" Tima Robbinsa, sarkasticky komentujúceho všetky absurdné situácie a ľudí okolo seba a je to niekedy veľmi zábavné. Tú drámu zase prináša osud malého strateného chlapca, hľadajúceho svojich rodičov v pekle vojny. Práve pri ňom pociťujeme krutosť vojny, ktorá prebieha mimo kamier. My sledujeme iba jej následky (obesení civilisti, hliadky so zadržanými), streľby ani akcie sa nedočkáme. Benicio Del Toro ťahá celý film ako charizmatická hviezda a Olga Kurylenko je najkrajšia žena sveta aj v oblečení z 90. rokov.

Perfektný deň sa stáva epizodickou road movie po krásnej a drsnej balkánskej krajine. Sledujeme zastávky na rôznych miestach a strácame spoločne s postavami absolútne orientačný prehľad, čo posilňuje pocit z absurdnosti konfliktu a myšlienkovej a citovej dezorientácie postáv. Jednou z tém sa stáva aj domov a zázemie. Režisérove zámery vychádzajú najmä vďaka spoľahlivým a skúseným hercom, ktorým veríme hĺbku aj napriek zámernej typovej zaraditeľnosti. Každý je iný, ale každý je osamelý a stratený a vojna akoby bola ich únikom z absencie skutočného domova a citovej vyprahlosti.

Perfektný deň však nedosahuje napriek spomenutým pozitívam podobný katarzný účinok, ako dnes už kultové Zem nikoho a Traja králi. Dôvody vidím v absencii skutočnej konfrontácie s nepriateľom, ktorá by pomohla zvýšiť v niektorých sekvenciách napätie. Ďalej v absencii podobne silnej scény, akou bolo v Troch kráľoch "kŕmenie" naftou, alebo flashbacková spomienka na bombardovanie pri zábere na kolísku s dieťaťom, prípadne celý záverečný akt v Zemi nikoho. Antimilitaristické posolstvo síce ostáva, ale pocit, že tento film pre nápravu sveta niečo urobil, nie je taký silný, aby sme ho potom mohli vnímať ako skutočne umelecký.

HODNOTENIE: 7/10


A Perfect Day (Španielsko, 2015, 106 min.)
Réžia: Fernando León de Aranoa. Predloha: Paula Farias (kniha). Scenár: Fernando León de Aranoa, Diego Farias. Hrajú: Olga Kurylenko, Benicio Del Toro, Tim Robbins, Mélanie Thierry, Fedja Stukan, Ben Temple, Sergi López, Morten Suurballe





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.