Modelové klišé - Rýchlo a zbesilo 5

Rýchlo a zbesilo 5 s veľkým rozpočtom a napumpovanými borcami dorazilo aj do našich kín. Keďže ide o čistú 125 minútovú „brain delete“ s jasným príbehom – miluje jeho sestru, on ho nemá rád ...

pridal 4.5.2011 o 22:54

Modelové klišé - Rýchlo a zbesilo 5


Rýchlo a zbesilo 5 s veľkým rozpočtom a napumpovanými borcami dorazilo aj do našich kín. Keďže ide o čistú 125 minútovú „brain delete“ s jasným príbehom – miluje jeho sestru, on ho nemá rád, ale pomôže mu, aby sa spojili a ako ôsmi statoční, očistili svoje meno pred veľkým svalnatým policajtom, ukradli peniaze hnusnému záporákovi a na konci mu nakopali zadok – nesmiete zabudnúť na tému klišé, ktorú tento film využíva na 100 percent. Čo vás teda čaká, okrem asi 4-tisíc filmových strihov a neuveriteľnej záverčnej akčnej scény, ktorá určite inšpiruje našich bankomatových vytrhávačov?

AUTOMOBILY

Pri automobilových naháňačkách platia tieto pravidlá: Autá hrdinov nikdy neutrpia takú škodu, ktorá by ich donútila zastaviť. Často automobily preletia veľkým, podlhovastým kusom skla (možné variovať na kamion), ktoré je úplne náhodne prenášané cez ulicu. Ak auto prenasleduje nejakého chodca, ten nikdy neutečie do bočných uličiek a vždy uniká v smere jazdy. Automobily záporákov obvykle vybuchujú po jednom výstrele kladného hrdinu z pištole, opačne to však nikdy neplatí. Pri naháňačke áut sme obvykle svedkami nádherných búračiek a iných kolízii, pri ktorých nikdy nikto z bežných účastníkov premávky neutrpí vážnejšie zranenie. Inak preplnené diaľnice sú počas naháňačiek prekvapivo prázdne.

HRDINOVIA

Pokiaľ má hlavný hrdina nejaký závažný psychický problém, je takmer isté, že sa mu ho podarí behom niekoľkých okamihov vyliečiť. Takmer v každom filme, akéhokoľvek žánru, musí byť hrdina spárovaný s osobou opačného pohlavia. Ak spolu čakajú dieťa, hrdina sa veľmi veľmi hnevá, pokiaľ je partnerka ohrozená. Najlepší priateľ hlavného hrdinu zomiera jeden-dva-tri dni pred odchodom do dôchodku, alebo keď začne horlivo ukazovať fotky svojej rodiny. Výdrž hlavného hrdinu je niekedy skoro neuveriteľná – bez vody, jedla a spánku dokáže vydržať niekedy aj tri dni v kuse bez straty energie. Po súboji so záporákom hrdina vždy odmietne pomoc priateľa či doktora. Dôležitý je pre hlavného hrdinu „parťák“ /kolega, ktorý mu príde na pomoc vždy v poslednom okamihu a to aj vtedy, kedy by mal byť už dávno mŕtvy. Ako príklad: záporák zatlačí hlavného hrdinu do kúta a než ho stačí zabiť ozve sa výstrel z pištole, záporák padá na zem a za ním stojí, alebo zbito leží jeho „parťák“.

MENŠINY

Pokiaľ sa vo filme objaví zástupca nejakej americkej menšiny (Indián, Aziat), je obvykle zdrojom veľkého poznania a prezentuje samé múdre myšlienky. Všetci Indiáni rozpoznávajú záhadné nápisy a kliatby. Všetci Aziati zase ovládajú bojové umenia a technologické hračky.

POČÍTAČE

Textové editory nikdy nezobrazujú kurzor. Pri písaní nikdy nedochádza k preklepom či iným chybám. Výkonné počítače, používané napríklad CIA či NASA, majú vždy jednoduché a ľahko pochopiteľné grafické rozhranie. Obľúbené sú príkazy ako „ACCESS ALL OF THE SECRET FILES“ (sprístupni všetky tajné súbory), či „UPLOAD VIRUS“ (nahraj vírus). Pri každom stlačení klávesnice počítač vždy informatívne pípne. Pokiaľ sa niekde na harddisku počítača nachádzajú skryté súbory, počítač si hneď vypýta heslo. Hackeri a iní počítačový magori majú slušne vyvinutý zmysel pre hádanie hesiel, čiže im spravidla stačia dva maximálne tri pokusy.

SMRŤ

V akčných filmoch umiera zásadne ako prvá tá postava, ktorá má najväčšie životné plány/rodinu a pod.. Posledné slova umierajúceho sú vždy jasné a zrozumiteľné, napr. – „Sľúb mi, že sa postaráš o môjho syna“. Dobrí ľudia obvykle umierajú za prítomnosti svojich priateľov.

ZBRANE

Filmové zbrane sa často vôbec nemusia dobíjať. Ak dôjdu záporákovi náboje, vždy pištoľ zahodí, rovnako postupuje aj kladný hrdina, ktorý ale rýchlo nájde inú nabitú zbraň. Keď strieľa záporák na kladnú postavu, spravidla na prvý raz netrafí. Hrdina je tak vo výhode. Pokiaľ hrdinu náhodou zasiahnu, takmer vždy mu niečo zachráni život. Veľmi účinné sú kovové tabatierky, či rôzne iné púzdra ukryté pod oblečením, ktoré chránia dôležité orgány pred smrteľným zranením.

ZRANENIA

Je až neuveriteľné, aké silné údery inkasujú akční hrdinovia a nikdy nedôjde k nejakým závažným poraneniam. Niektoré kopy, by normálneho smrteľníka okamžite katapultovali do invalidného stavu, avšak hrdina sa iba oklepe, utrie si krv z pier a bije sa ďalej. Po postrelení vôbec nedochádza k šokom, či iným psychickým reakciám. Obľúbeným zranením je čistý priestrel ramenom. Hrdina ho rieši tak, že si vyzlečie košeľu, obviaže si ranu a ďalej bojuje do pol pása vyzlečený. Po smrteľnom zásahu obvykle postava umiera okamžite.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.