TV TIPY 4.3. - 10.3. 2019

TV TIPY 4.3. - 10.3. 2019

článok



PONDELOK 4.3.

Ako ty (Equals, 2015, USA, Drake Doremus), JOJ Cinema, 20.15
Zaujímavé komorné sci-fi s príchuťou Gattacy alebo Equilibria nakrútil v roku 2015 Drake Doremus. Ocitáme sa, klasicky, v utopicej budúcnosti, v ktorej sú zakázané emócie a čo čert nechce, dvaja mladí ľudia sa do seba zaľúbia a začnú hľadať východisko zo situácie. V podaní Kristen Stewart a Nicholasa Houlta ale tento námet výborne funguje a dvojici budete úprimne držať palce. Ako sa ukáže, nie sú na svete jedinými rebelmi a tak ich šance na šťastný život sa nebudú zdať až tak nereálne.

Veľký Gatsby (Great Gatsby, 1974, USA, Jack Clayton), ČT 2, 21.45
Pokiaľ máte predsudky voči filmovému stvárneniu slávneho románu F. Scotta Fitzgeralda vďaka gýčovej adaptácii Baza Luhrmana z roku 2013 s Leonardom Di Capriom, tak skúste staršiu a omnoho viac sa pri zemi držiacu verziu v réžii Jacka Claytona. V hlavných úlohách sa predstavili Robert Redford, Mia Farrow a Bruce Dern. Vďaka citlivému spracovaniu a scenáru z pera Francisa Forda Coppolu pôsobí film veľmi civilne a uveriteľne, na druhú stranu ale trochu chladne.

Dve tváre Very Drake (Vera Drake, 2004, VB, Mike Leigh), Dvojka, 22.25
Jeden z najlepších filmov Mikea Leigha si vyslúžil tri nominácie na Oscara a výrazne bodoval na domácich cenách BAFTA. Vera Drake v podaní výbornej Imeldy Staunton je dobrosrdečná a skromná žena, ktorá pod vplyvom okolností doby začne pomáhať ženám s nechceným tehotenstvom. Úrady vo Veľkej Británii v päťdesiatych rokoch minulého storočia, a samozrejme aj hlbšie v minulosti, boli neúprosné a začali tak Veru pozornejšie sledovať. V ďalších úlohách uvidíme Jima Broadbenta alebo Eddieho Marsana.

TV tipy 4.3. - 10.3. 2019 TV tipy 4.3. - 10.3. 2019 TV tipy 4.3. - 10.3. 2019

UTOROK 5.3.

2 dni v Paríži (2 days in Paris, 2007, Francúzsko, Nemecko, Julie Delpy), Film+, 14.30
Autorský projekt herečky Julie Delpy, ktorá film režírovala, napísala scenár a zahrala si aj hlavnú úlohu, nám predstavuje relatívne mladý pár Francúzky a Američana. Jack s Marion prichádza domov do Paríža a spoznáva sa s jej rodičmi. Tí našťastie nevedia po anglicky, aspoň bude ušetrený dotieravých otázok, problémy však nastanú aj s nimi. Marion nie je práve jednoduchá povaha a Jack sa zoznamuje aj s jej bývalými milencami. Príjemná konverzačka ťaží najmä z tvorby Woodyho Allena.

Jáchyme, hoď ho do stroje (1974, Československo, Oldřich Lipský), ČT 1, 20.00
Jedna z najmilovanejších československých komédií z dôb normalizácie vzišla z pier Zdeňka Svěráka, Ladislava Smoljaka a Oldřicha Lipského, ktorý film aj režíroval. Hektický príbeh Františka, snažiaceho sa svoj život prispôsobiť astrologickým predpovediam, priniesol množstvo nesmrteľných hlášok a vďaka nemu viete, že podplácať sa skutočne nevypláca a že v krčme sa vždy treba pozerať aj na luster. No a ide aj o životnú úlohu Ludka Sobotu, keď nebol „ešte väčší blbec, než sme dúfali“.

Milenci a vrazi (2004, Československo, Viktor Polesný), ČT 2, 21.55
Náročný a rozsiahly román Vladimíra Párala sa pokúsil do filmovej podoby preniesť v roku 2004 režisér Viktor Polesný. Mozaika osudov obyvateľov jednej slobodárne nad chemičkou v Ústí nad Labem sa sústredí najmä na dve dejové línie, osudy Borka Trojana (Jiří Langmajer) a jeho lásky k Zite a Romana Gráfa (David Prachař) a jeho citu k Madde. Dej zahŕňa takmer 30 rokov, od počiatku 60. rokov po rok 1990. Okrem spomínaných hercov sa vo filme predstavili aj Ondřej Vetchý, Zuzana Norisová a množstvo ďalších známych tvárí.

STREDA 6.3.

Matrix Reloaded (2003, USA, VB, L.+ L. Wachovski), Dajto, 20.15
Pokračovanie jedného z najkultovejších sci-fi snímok histórie už nemohlo z princípu vzbudiť toľko obdivu ako prvý diel. Pritom scenáristi a režiséri, bratia a dnes už sestry W. sa snažili fikčný svet Matrixu podstatne rozšíriť a osvetliť viacero nezodpovedaných otázok. Úžasné akčné scény, najmä neopozerateľná naháňačka na diaľnici a informáciami nabité „posedenie“ Nea u architekta sa taktiež zaradili medzi ikonické scény sci-fi žánru.

Veľké preteky (La Grande boucle, 2013, Francúzsko, Laurent Tuel), Jednotka, 21.40
Z veľkej popularity Tour de Ffrance po celom svete sa snaží ťažiť francúzska športová komédia Veľké preteky. Ide o príbeh 40 – ročného Francoisa, tráviaceho čas sledovaním pretekov a bicyklovaním. To sa nepáči jeho žene ani jeho synovi. Muž sa nakoniec prihlási na prácu popri Tour a nakoniec aj na samotné preteky. Brať príklad z Francoisa by ale nebolo príliš rozumné, ak by ste sa náhodou chceli ocitnúť popri Saganovom boku v pelotóne, nešlo by to tak ľahko ako vo filme.

Súdny deň (Doomsday, VB, Južná Afrika, Nemecko, USA, Neil Marshall), Film+, 22.00
Zábavné béčko nás privádza do Veľkej Británie po vyčínaní smrteľného vírusu. Epicentrom infekcie sa nachádza v Škótsku a tak sa vláda rozhodne medzi ním a Anglickom postaviť múr a zabrániť tak prenikaniu utečencov von. Vírus sa však náhodou po čase zjaví aj v Londýne a bude treba nájsť príčinu tohto javu. Marshall sa sústredí na zábavnú akciu, očividne kopíruje Mad Maxa, ale do hlavnej úlohy obsadil sexy Rhonu Mitru. Výsledkom je pre mnohých veľmi obľúbené guilty pleasure.

TV tipy 4.3. - 10.3. 2019 TV tipy 4.3. - 10.3. 2019 TV tipy 4.3. - 10.3. 2019

ŠTVRTOK 7.3.

Ja, robot (I, Robot, 2004, USA, Alex Proyas), JOJ Plus, 20.10
Adaptácia poviedkovej knihy Isaaca Asimova prinášajúca do žánru tri zákony robotiky sa konkrétne neupriamuje na žiaden z príbehov, ale skôr rozvíja pôvodnú spisovateľovu myšlienku problematickej spolupráce ľudstva s umelou inteligenciou. Napriek mnohým kompromisom zo strany štúdia vznikol inteligentný film s viacerými výbornými zvratmi, skvelou akciou a tolerovateľným Willom Smithom v hlavnej úlohe. Chicago blízkej budúcnosti je uveriteľné a dizajn robotov dokonalý.

Miami Vice (2006, USA, Michael Mann), Dajto, 20.15
Digitálna kamera v novších filmoch Michaela Manna môže niektorým očiam spôsobovať značné problémy, ale akcii v kvázi filmovej verzii kultového seriálu z 80. rokov s Donom Johnsonom výrazne umocňuje dokumentárnosť zobrazeného deja z prostredia obchodníkov s drogami a zbraňami z Latinskej Ameriky. Colin Farrell a Jamie Foxx sú ako Ricardo a Sonny absolútne ultracool a takým sa snaží byť aj celý film. Kedysi v tomto smere padali prirovnania s Kamarádom do deště, čo na to ale Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi, nevedno.

Cesta do lesa (2012, Česko, Tomáš Vorel st.), ČT 2, 22.00
Komu sadol netradičný štýl Cesty z města, ten si užije aj Cestu do lesa a kto po prvýkrát trpel, tu bude ešte viac. Honza Marák v podaní Tomáša Hanáka sa vzdal ajťáckej kariéry a presťahoval sa do rodinného domu na dedinu. Zarába si rôznorodou prácou v lese a je tu šťastný so svojou ženou a dvoma deťmi. Film nám predstavuje množstvo ďalších postáv z dediny a dáva priestor českým hereckým stáliciam, ako Bolek Polívka, Eva Holubová alebo Milan Šteindler predviesť sa vo svojich najprirodzenejších polohách.

TV tipy 4.3. - 10.3. 2019 TV tipy 4.3. - 10.3. 2019 TV tipy 4.3. - 10.3. 2019

PIATOK 8.3.

Eva Nová (2015, Slovensko, Česko, Marko Škop), Dvojka, 20.35
Príbeh starnúcej herečky za zenitom svojej slávy, Evy Novej, prináša neprikrášlený obraz temnejších stránok nielen vo všeobecnejšej rovine vädnúcej ženskej krásy a straty záujmu vlastných detí, ale aj introspektívny náhľad filmárov do hereckej profesie. Sláva na Slovensku, ako dobre vieme, končí na hraniciach s Maďarskom, Poľskom a Ukrajinou, pri troche šťastí ju nezastaví tá s Českom. Film Marka Škopa možno aj preto dostal v českej Cineme svojho času 100% a bol odporúčaný ako príklad vyzretej tvorby domácim filmárom.

Ďaleko od ľudí (Loin des hommes, 2014, Francúzsko, David Oelhoffen), Dvojka, 22.25
Viggo Mortensen momentálne hviezdi ako taliansky mafoš s dobrým srdcom v Zelenej knihe, sprievodcom partnera inej pleti a etnika bol už vo francúzskej vojnovej dráme Ďaleko od ľudí z roku 2014. Hrá tu učiteľa menom Dara sprevádzajúceho v roku 1954 dedinčana Mohameda k súdu cez celé pohorie Atlas. Ten je však cieľom nielen dedinčanov, ale aj jazdcov túžiacich muža zabiť ešte pred príchodom na súd. Dvojicu tak čaká cesta plná nebezpečenstva a diváka zasa dobrodružná dráma plná napätia a obrazov krásnej prírody.

Nepodplatiteľní (The Untouchables, 1987, USA, Brian De Palma), Jednotka, 22.35
Hviezdne obsadená snímka Briana De Palmu patrí dnes už ku klasike gangsterského subžánru. V roku 1920 začal platiť zákon o prohibícii alkoholu v Spojených štátoch, čím sa tento biznis dostal do rúk mafie. Na jednej strane zákona stojí nebojácny Eliot Ness a jeho „nepodplatiteľná“ partia, na tej druhej zločinecký gang okolo bossa bossov Ala Caponeho. Tento boj si vyžiada nejednu obeť. Formálne aj obsahovo veľmi príťažlivý film zaujal okrem iného aj parafrázou scény na schodoch známej z Krížnika Potemkina.

TV tipy 4.3. - 10.3. 2019 TV tipy 4.3. - 10.3. 2019 TV tipy 4.3. - 10.3. 2019

SOBOTA 9.3.

Amy (2015, VB, Asif Kapadia), ČT Art, 20.20
Amy Winehouse čakala nečakane závratná, ale nečakane aj krátka kariéra. Za týmto koncom nestála strata popularity, ale predčasná a šokujúca smrť 27 - ročnej dievčiny. Dokument sa sústreďuje na celý život umelkyne, nielen na roky úspechu a poskytuje tak pomerne objektívny a ucelený obraz jej života, povahy a vzťahov či už v súkromnej, alebo umeleckej sfére. Užijeme si dostatok rozhovorov s jej okolím a najmä speváčkinej hudby, či veľa záberov zo súkromia.

Iná láska (1985, Československo, Dušan Trančík), Dvojka, 21.00
Za najznámejší aj najlepší film Dušana Trančíka sa všeobecne považuje Víťaz, pravda je však možno taká, že vrcholom jeho kariéry je Iná láska. Maroš Kramár tu stvárnil študenta medicíny vyhodeného zo školy za nezákonnú interrupciu. Mladík sa vydáva do dediny za dievčinou, ktorej zákrok vykonal. Spočiatku ho ťaží svedomie, neskôr ale bude musieť čeliť zisteniu, že sa ocitol v skorumpovanom a hierarchizovanom prostredí, kde platí, že kto nekráča s nami, kráča proti nám.

Valmont (1989, Francúzsko, VB, Miloš Forman), Jednotka, 22.25
Román Nebezpečné známosti francúzskeho spisovateľa Choderlosa de Laclosa zaujíma už lhé desaťročia renomovaných filmových tvorcov a okrem Miloša Formana zaujal počiatkom osemdesiatych rokov aj Slovenskú televíziu v Bratislave, kde sa nakrútil solídny televízny film s Jurajom Kukurom v hlavnej úlohe. Naspäť však k Formanovi. Ten opäť nesklamal, nakrútil výbornú historickú drámu a podarilo sa mu do nej dostať Colina Firtha, Anette Benning alebo Meg Tilly.



NEDEĽA 10.3.

Šepkajúci fantóm (1975, Československo, Andrej Lettrich), Jednotka, 16.40
Rok 1975 bol rokom ženy a ak to náhodou neviete, tak po filme Šepkajúci fantóm si to zapamätáte do konca života. Vyšetrovateľkou v prípade napadnutia viacerých žien neznámym páchateľom je kapitánka Hroncová. Solídna slovenská detektívka osvedčeného žánrového dua Lettrich – Tallo nepatrí síce medzi klenoty žánru u nás a tie české kúsky z rovnakej doby ju predčia, ale stále patrí k povinnému filmovému čítaniu toho, kto sa zaujíma o slovenský film a slovenské krimi. Už len kvôli Sylvie Turbovej v hlavnej úlohe.

Dva muly pre sestru Sáru (Two Mules for Sister Sara, 1970, USA, Mexiko, Don Siegel), ČT 2, 20.00
Kto by podľa netradične znejúceho názvu povedal, že ide o western s Clintom Eastwoodom a nakrúteným klasikom Donom Siegelom? Táto dvojica tentokrát vymenila drsné súčasné krimi za komediálny western a Eastwoodovi v ňom asistuje Shirley MaClane. Alebo ak chcete, tak on jej. Stretávajú sa pri nepríjemných okolnostiach, kedy ženu zachráni chlapík menom Hogan pred trojicou násilníkov. Následne zisťuje, že ide o rádovú sestru. Ide o road movie, do ktorého je zakomponovaná mexická politika.

Renoir (2012, Francúzsko, Gilles Bourdos), Dvojka, 21.35
Do impresionistických farieb a ladenia zahalený film Renoir sa zameriava na neskoré obdobie maliarovho života a na jeho vzťah k svojmu synovi, neskoršiemu slávnemu režisérovi Jeanovi a aj ku svojej novej múze, modelke Andrée. V úlohe Pierreho-Augustea Renoira sa predstavil uznávaný francúzsky charakterový herec s veľmi výraznou tvárou Michel Bouquet, známy napríklad ako neoblomný komisár z filmu Dvaja muži v meste alebo z vynikajúcej komédie Hračka.


autor Erik Binder 4.3.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.