TV TIPY 3.7. - 8.7. 2018

TV TIPY 3.7. - 8.7. 2018

VOD recenzia



03.07.

20:20 Tvárou v tvár (Ansikte mot ansikte) Švédsko, 1976, Dráma/Fantasy (ČT art)
Liv Ullmanová hrá psychiatričku Jenny Isaksonovú, ktorej sa po hrôzostrašnej skúsenosti so sexuálnym násilím vracajú potlačené úzkosti a strachy. Rozpráva o nich svojmu priateľovi lekárovi, s ktorým sa snažia nájsť medzi týmito udalosťami určitú spojitosť a predovšetkým cestu von. Bergman tu používa svoj obľúbený motív sna, kedy sa Jenny snažia zmocniť ruky iných osôb. Snímka funguje ako psychoanalytický ponor do zmučenej duše, kedy sa stierajú hranice medzi realitou, predstavami a spomienkami.

21:15 Sny Akiru Kurosawu (Jume) Japonsko/USA, 1990, Poviedkový/Poetický/Dráma (Dvojka)
Jeden z posledných filmov legendárneho japonského režiséra Akira Kurosawu tvorí osem snových epizód – meditácií o živote, smrti a ľudskej pominuteľnosti. Spája ich autorovo druhé „Ja“, ktoré jednotlivými príbehmi prechádza v rôznych etapách života. Metaforou života je cesta – ako vyjadrenie podstaty ľudského bytia – i ako smerovanie k smrti, ktorá toto bytie presahuje. Na takúto „cestu životom“ vykročí v prvom sne režisérov dvojník-dieťa. Po ceste pokračuje ako chlapec, hľadajúci v broskyňovom sade svoju mŕtvu sestru. Ako vodcovi bludného horského oddielu sa mu v snehovej búrke zjaví ľadová víla. Ako dôstojník sa stretne s mŕtvymi vojakmi zo svojej roty. Ako mladý maliar obdivuje v galérii obrazy Vincenta van Gogha a tak sa dostane až za obraz a na vlastné oči uvidí majstra pracovať na „Obilnom poli s havranmi“. "Ja" sa stane aj svedkom nukleárnej katastrofy, vyvolanej výbuchom atómovej elektrárne. Ako pútnik zasa blúdi spustošenou krajinou a stretáva znetvoreného démona, oplakávajúceho svoje hriechy. Napokon "Ja" doputuje až do idylickej dediny vodných mlynov, kde ho stotriročný múdry starec zasvätí do tajomstva zdravého života v súlade s prírodou. Prirodzenou súčasťou takéhoto života je i smrť ako potvrdenie a zavŕšenie životnej cesty.

22:00 Veľmajster (The Grandmaster) Hong Kong/Čína, 2013, Akčný/Poetický/Životopisný (Film Europe Channel)
Režisér Wong Kar-wai vníma legendárneho čínskeho majstra bojových umení Yip Mana ako osobnosť, ktorá svojim životom a činmi vyjadruje filozofiu i fyzickú eleganciu kung-fu. Vizuálne opulentný film je v typicky Wongovskom poňatí príbehom o vytrácajúcom sa svete posledných veľmajstrov, ktorý spája prvky klasických kung-fu filmov s artovou poetikou.


04.07.

20:30 Jazero (Un Lac) Francúzsko, 2008, Dráma (Film Europe Channel)
Príbeh zakázanej incestnej lásky v mrazivej horskej krajine obsahuje minimum dialógov, ale mnoho vizuálne pôsobivých scén. Philippe Grandrieux zasadil svoj tretí celovečerný film do bližšie neurčenej zasneženej krajiny pri jazere obklopenom hlbokými lesmi. Hrdinovia - Alex, trpiaci epileptickými záchvatmi aj príliš úzkym vzťahom k svojej sestre Hege – sú obklopení bezútešne mrazivou prírodou. Film je zameraný na fyzickosť, ktorú ohmatáva expresívnymi jazdami kamery.

21:35 Miesto pri mori (Manchester by the Sea) USA, 2016, Dráma (HBO2)
Osamelý bostonský údržbár Lee Chandler po smrti svojho staršieho brata Joea s prekvapením zisťuje, že sa stal poručníkom svojho šestnásťročného synovca Patricka. Plný obáv sa tak vracia do mestečka Manchester-by-the-Sea, v ktorom vyrastal. Tam je nútený sa vyrovnať so svojou minulosťou, ktorá ho odlúčila od exmanželky Randi a od komunity, v ktorej vyrastal. Z hlbín ich duší sa nenáhlivo a pritom dramaticky vynárajú kostlivci z minulosti a postupne sa nám tak odhaľuje ich život v celej tragike, ale aj kráse.

21:40 Komu zvonia do hrobu (For Whom the Bell Tolls) USA, 1943, Vojnový/Romantický/Dráma (Dvojka)
Adaptácia románu Ernesta Hemingwaya sa odohráva v 30-tych rokoch 20. storočia počas občianskej vojny v Španielsku. Mladý dobrodružný hrdina Robert Jordan sa pridáva na stranu povstalcov, ktorí pripravujú sabotážnu akciu a chcú vyhodiť do povetria most. Ich vodcom je charizmatická Pilar, ktorá dokáže predpovedať budúcnosť. Robert sa rozhodne noc pred akciou stráviť pod holým nebom a za týchto turbulentných okolností sa zbližuje s mladučkou Máriou. Film bol ocenený dvoma Zlatými glóbusmi a jedným Oscarom.


05.07.

20:15 Pina (Pina) Nemecko/Francúzsko/Veľká Británia, 2011, Tanečný/Dokumentárny (Film Europe Channel)
Snímka Wima Wendersa, nakrútená po smrti nemeckej choreografky a tanečníčky Piny Bauschovej, dokumentuje „posmrtný život“ tejto geniálnej tvorivej osobnosti. V pamäti tiel členov súboru, ktorí s Pinou strávili desiatky rokov, sa autorská vízia zachováva aj pre ďalšie generácie. Film, okrem snímania predstavení, obsahuje aj viacero rozhovorov, ktoré zasadzujú život Piny Bauschovej do širších kontextov. Film zároveň dokazuje aký je tanec internacionálny dorozumievací prostriedok.

20:20 Frances (Frances) USA, 1982, Životopisný/Romantický (ČT art)
Americká herečka Frances Farmerová patrila k najrozporuplnejším úkazom Hollywoodu 30. a 40. rokov. Jej kariéra mala strmý vzostup a rovnako strmý pád. Frances nebola ochotná podriadiť sa požiadavkám vtedajšej komerčnej tvorby a skôr než po sláve filmovej hviezdy túžila po úspechu na javisku. To sa jej však podarilo len čiastočne. Tvorcovia filmu Frances vychádzali z jej skutočného osudu a vzniknutú biografiu možno určite zaradiť medzi nadpriemerných zástupcov svojho žánru. Snímka ukazuje, že aj tí najkomerčnejší herci „továrne na sny“ sú až na na malé výnimky majstrami svojho odboru. Ich rozporuplný osud tkvie v „umeleckom zločine“, pri ktorom sa likviduje veľká tvorivá osobnosť.

21:00 Rozbité zrkadlo (The Mirror Crack'd) Veľká Británia, 1980, Kriminálny/Mysteriózny/Thriller (ČT1)
Do malého mestečka prichádza na nakrúcanie nového filmu slávna herečka Marina Ruddova so svojím manželom. Rozhodne sa usporiadať večierok pre svojich obdivovateľov. Tam sa zarozpráva s pani Babcockovou, ktorá jej nadšene rozpráva, ako sa stretli, keď bola ešte dieťa a obe si dajú drink. Onedlho pani Babcockovú nájdu mŕtvu. Vyšetrovaním prípadu je poverený inšpektor Craddock, synovec slečny Marpleovej, starej dámy, ktorá s obľubou lúšti záhady a zločiny. Pri vyšetrovaní sa zistí, že smrť nastala po otrave nápojom… Rozbité zrkadlo pristupuje k príbehu o slečne Murpleovej ako k čiernej komédii s milou babičkou, ktorá sa na dôchodku nudí.


06.07.

13:30 Hořící keř, Česko/Poľsko, 2013, Dráma/Životopisný (HBO)
Trojdielny televízny film stanice HBO s názvom Horiaci ker je inšpirovaný skutočnými udalosťami alarmujúceho činu Jana Palacha, osudmi jeho blízkych a začiatkami normalizácie v poaugustovom ČSSR. Dej sa začína Palachovým sebaupálením v januári 1969 a zobrazením dezilúzie vo vtedajšej spoločnosti. Udalosti sa zdramatizujú po škandalóznom vystúpení poslanca Viliama Nového, ktorý celú udalosť zľahčoval na straníckom mítingu v Českej Lípe. Hlavnou postavou rozprávania je advokátka Dagmar Burešová, ktorá v mene Palachových príbuzných podala na Viliama Nového žalobu na ochranu osobnosti.

19:30 Za kopcami (După dealuri) Rumunsko/Francúzsko/Belgicko, 2012, Dráma (Film Europe Channel)
Alina sa vracia z Nemecka, aby sa znovu priblížila k Voichite, jedinému človeku, ktorého kedy milovala a ktorý kedy miloval ju. Voichita však našla Boha a ako môže človek žiarliť na samotného Boha? „Ja tento film považujem v prvom rade za film o láske a slobodnej vôli. Láska dokáže neuveriteľne zrelativizovať koncepciu dobra a zla. Väčšinu veľkých chýb sme na tomto svete spáchali v mene viery a s neotrasiteľným presvedčením, že konáme dobro“, povedal na adresu filmu režisér Cristian Mungiu.

21:20 Siedma pečať (Det sjunde inseglet) Švédsko, 1957, Podobenstvo/Historický/Dráma (Dvojka)
Metaforický príbeh zasadený do neskorého stredoveku kladie proti sebe racionálny a mystický princíp, skepsu a tajomno, racionálny cynizmus a prostotu lásky. Hlavný hrdina, križiacky rytier Antonius Block, sa vracia domov spolu so svojím panošom. Napriek tomu, že ťažké boje prežil, jeho duša dostala tvrdé rany, podobne ako okolitá krajina, ktorú hyzdí mor, paranoja a nihilizmus. Stal sa z neho pochybujúci človek, tak trochu cynik, ktorý v dôsledku prežitých hrôz nedokáže opäť nájsť pravú vieru. Jeho zbrojnoš Jons je sedliackym rozumom a morálkou oplývajúci muž, ktorého otázky dobra a zla príliš nezaujímajú. Ústredným konfliktom celého filmu je šachová partia, ktorú Block rozohráva so samotnou Smrťou. Tá je však v otázkach viery a zmyslu života mĺkva a nedokáže mu zodpovedať jeho naliehavé otázky.


07.07.

18:45 Cézar musí zomrieť (Cesare deve morire) Taliansko, 2012, Dráma (Film Europe Channel)
Bratia Tavianovci patria do kategórie tvorcov, ktorí radi experimentujú a hľadajú nové formy rozprávania i štylizácie. Cézar musí zomrieť je jedným z takýchto filmov, keďže tvorivo rozpúšťa hranicu medzi dokumentom a fikciou a zároveň nastoľuje zásadné otázky morálky. Dvojica sa zamerala na moc umenia a na možnosť nápravy prostredníctvom umenia. Kameru vzali do väznice a objektom ich námetu sa stali zlodeji, vrahovia, recidivisti, nad ktorými už spoločnosť zlomila palicu. Dokudráma im však dáva šancu. Ako sa dokáže skupina z periférie spoločnosti popasovať s hereckou interpretáciou divadelnej hry Williama Shakespearea Julius Caesar?

21:15 Valmont (Valmont), Francúzsko/USA, 1989, Historický/Romantický (ČT1)
Filmová adaptácia slávneho románu Choderlosa de Laclosa, Nebezpečné známosti, zachytáva na osude dvoch libertínskych intrigánov, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil obraz aristokratickej spoločnosti krátko pred Francúzskou revolúciou. Príbeh cynických konzumentov je podaný v sýtych farbách neskorého baroka s dôrazom na krajinky, ironické epizódy a bohatú výpravu. Parochne a parfumy sa snažia zakrývať nedostatok hygieny i absenciu akejkoľvek morálky.

22:10 Sex, lži a video (Sex, Lies, and Videotape) USA, 1989, Dráma (Dvojka)
Debut amerického režiséra Stevena Soderberga sa stal hitom amerického nezávislého filmu a na MFF Cannes získal prestížnu Zlatú palmu. Tieto úspechy Soderbergovi otvorili cestu do Hollywoodu, kde sa stal režisérom inteligentných blockbusterov ako Dannyho jedenástka, Erin Brockovich, Traffic - Aféry bezmocných či Solaris. Komornej psychologickej štúdii svojráznych vzťahov mladej štvorice v jemnom rohmerovském štýle dominuje podivná záľuba ústredného hrdinu Grahama - nahráva si na video spovede rôznych žien o ich intímnom živote a sexuálnych problémoch.


08.07.

21:50 Casablanca (Casablanca) USA, 1942, Romantický/Vojnový (Dvojka)
Jeden z najkultovejších hollywoodskych filmov všetkých čias sa odohráva počas II. svetovej vojny na neokupovanom území Maroka, v Casablance. Tá sa stala prestupnou stanicou pre utečencov a členov odboja, ktorí sa pred hrozbou nacizmu snažia utiecť z Európy. Casablanca je však aj rajom pre špiónov, zradcov a podvodníkov, snažiacich sa vyťažiť čo najviac z vojnovej situácie. Centrom nočného života mesta, ale aj miestom, kde sa vybavujú dôležité obchody, predávajú víza, dokumenty a informácie, je Rickov bar. Jeho majiteľom je Američan Rick Blaine, muž, ktorý sa obrnil cynizmom, aby dokázal na tomto kolotoči ľudských osudov prežiť a zostať pritom nad vecou. To sa mu však darí iba dovtedy, kým do jeho baru i života opäť nevstúpi Ilse, s ktorou kedysi v Paríži prežil osudovú lásku.

21:50 Vtáky (The Birds) Horor/Thriller, USA, 1963 (ČT2)
Pôvabná blondínka Melanie Danielsová prichádza do mestečka Bodega Bay, aby sa pokúsila získať priazeň mladého právnika Mitcha Brennera. Na ceste loďkou na ňu z nevysvetliteľných dôvodov zaútočí čajka. Behom chvíle sa nad mestečkom začnú zlietavať ohromné kŕdle vtákov, ktoré s mimoriadnou agresivitou útočia na miestnych obyvateľov, deti i dospelých. Mitch a Melanie musia bojovať o holé životy proti presile operencov, ktorých správanie nemožno vysvetliť a ani zastaviť. Mierumilovné vtáky sa zrazu, ako verná nápodoba človeka, menia na zrkadlový obraz medziľudských vzťahov v malom mestečku, ktorým dominuje Oidipov komplex.

21:50 The Asphalt Jungle (Asfaltová džungľa) USA, 1950, Film-noir (ČT art)
Lupič nemeckého pôvodu, známy ako Doktor, sa špecializuje na vlámania vo veľkom štýle. Po návrate z väzenia chce so svojou bandou uskutočniť lúpež v hodnote jedného milióna dolárov. Brilantný plán sa im podarí uskutočniť, avšak udržať celú udalosť v tajnosti je oveľa ťažšia úloha. Členovia bandy sa snažia jeden druhého navzájom využívať a tiež za sebou zamiesť stopy. Zločin v tomto svete predstavuje jediné východisko, všetci sú prehnití.


autor Marcel Šedo 3.7.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.