TV TIPY 21.5. - 27.5. 2018

TV TIPY 21.5. - 27.5. 2018

článok



Pondelok

20:20 Kočičí hra, Československo, 1982, Dráma/Komédia (ČT art)
Divadelné predstavenie v Tylovom (dnes Stavovskom) divadle sa hralo od 7. februára 1974 do decembra 1982 a práve v tomto roku ho zaznamenala Československá televízia. Obrovský divácky úspech hry maďarského autora stál najmä na grotesknom, až absurdnom charaktere príbehu a na dvoch výnimočných herečkách - Dane Medřickej a Vlaste Fabianovej. Divadelná hra zobrazuje život 65ročnej dôchodkyne v socialistickom Maďarsku a jej na vozíček pripútanej sestry žijúcej v Západnom Nemecku. Ústrednou témou je milostný trojuholník medzi staršou Erži, jej dlhoročným nápadníkom - emeritným operným spevákom - a jej najlepšou kamarátkou.

22:00 Bob hazardér (Bob le flambeur) Francúzsko, 1956, Film-noir (ČT2)
Bob je legendou Montmartru, hoci už nie je práve najmladší. Poneviera sa po tamojších kaviarňach a nočných kluboch, nemá ďaleko k hazardným hrám. Jeho chránencom je Paulo. Raz prehrá všetko v kasíne v Deauville. Od priateľa Rogera sa dozvie o ohromnom balíku peňazí, ktorý sa má nachádzať v sejfe. Bob a Roger naplánujú lúpež. Má to byť posledný džob pred „odchodom do dôchodku“. Bob hazardér je spolu s Bitkou medzi mužmi Julesa Dassina jedným z pilierov francúzskej odnože caper filmu 50. rokov. Nostalgický pohľad na Paríž spolu s detailným vykreslením prostredia podvodníčkov povyšujú tento film nad dobový priemer.

23:40 Sedem mužov na zabitie (Seven Men from Now) USA, 1956, Western (ČT2)
Americký režisér Budd Boetticher sa uplatnil predovšetkým ako tvorca westernov. Sedem mužov na zabitie je prvým z jeho siedmych najznámejších diel, v ktorom stvárnil Randolph Scott hlavnú úlohu mlčanlivého hrdinu. Scott tu stelesnil bývalého šerifa Bena Stridea, neúnavne sledujúceho stopu siedmich zločincov, ktorí pri prepadnutí kancelárie spoločnosti Wells Fargo zabili jeho ženu. Na svojej ceste sa stretáva s manželskou dvojicou Grierovcov, neskúsených osadníkov putujúcich do Kalifornie, a rozhodne sa im pomôcť.

Utorok

21:15 Kaos (Kaos) Taliansko, 1984, Komédia/Dráma (ČT art)
Poviedkový film bratov Tavianovcov vznikol na motívy Noviel na celý rok od Luigiho Pirandella. V prológu sledujeme krkavca, ktorého pastieri nájdu sedieť na vajíčkach. Vtáka začnú týrať, hádžu po ňom vajíčka a na krk mu uviažu zvonec. Krkavec následne krúži nad krajinou a kam zamieri, tam sa odohrá jeden príbeh. Snímka podáva čo najvernejší, ale pritom stále metaforický obraz Sicílie a jej spoločenských problémov. Okrem toho sa však Tavianovci snažia ukázať aj nadčasové hodnoty. Jeden z príbehov rozpráva o matke, ktorá sa mysľou upína k svojim synom v zámorí a ignoruje toho, ktorého má na blízku. Ďalší sleduje manžela, ktorý zatajuje pred svojou manželkou chorobu. V inom zasa vidíme hrnčiara, ktorý uväznil samého seba v obrovskom džbáne... Tavianovci rozprávajú s nadhľadom a pochopením o kráse, bizarnosti i krutosti vidieckeho Talianska.

00:15 Zbohom, moja láska (Murder, My Sweet) USA, 1944, Kriminálny/Film-noir/Dráma (ČT art)
Súkromného detektíva Phila Marlowa si najme neznámy muž ako svedka pri odovzdaní výkupného za ukradnutý šperk. Zdanlivo rutinný prípad sa však nečakane skomplikuje, keď sa ukáže, že prišiel na dohodnuté miesto neskoro. Muž, ktorý tu mal na neho čakať, bol niekým zavraždený. Pri pátraní po vrahovi Marlowe narazí na množstvo zdanlivo nesúvisiacich okolností. Adaptácia jedného z najlepších románov Raymonda Chandlera je zaujímavá svojou komplikovanou zápletkou, ale aj typicky temným a expresívnym noirovým štýlom, založeným na kombinácii svetla a tieňov.

TV tipy 21.5. - 27.5. 2018 TV tipy 21.5. - 27.5. 2018 TV tipy 21.5. - 27.5. 2018

Streda

11:45 Bedári (Les Misérables) Francúzsko, 1995, Historický/Dráma (Film+)
Henri Fortin je chudobný, negramotný bývalý boxer. Ziman je bohatý židovský právnik z Paríža. Ich cesty sa pretnú v priebehu 2. svetovej vojny, keď Fortin súhlasí s tým, že odvezie Zimanovu rodinu do neutrálneho Švajčiarska. Fortin požiada Zimana, aby mu počas cesty predčítal Bedárov od Victora Huga. Svet knihy a ich skutočný život sa na seba začínajú v mnohom podobať. Snímka slávneho novovlnného režiséra Clauda Leloucha patrí do „romantickej“ línie jeho tvorby. Dojemnosť, originálna práca s predlohou, veľké herecké mená a precízna réžia vyniesli snímke Zlatý Glóbus.

20:30 Krstný otec 3 (The Godfather: Part III) USA, 1990, Kriminálny/Dráma/Thriller (Jednotka)
Starnúci Michael Corleone ovláda pevnou rukou obchodné záujmy svojej rodiny a súčasne sa snaží odpútať od kriminálnej minulosti a svoje obchody legalizovať. Presunul sa na obchod s nehnuteľnosťami a bankami a stal sa z neho zbožný a štedrý človek. Priazeň Vatikánu, kde má niekoľko vysokopostavených priateľov, má v jeho premene na bezúhonného človeka zohrať rozhodujúcu úlohu. Je však možné len tak vymazať minulosť? Vyvrcholenie ságy rodiny Corleoneovcov je považované za najslabší diel celej trilógie. Aj napriek tomu však môžeme sledovať bravúrny herecký koncert Al Pacina trýzneného výčitkami.

22:00 Zlodej (Thief) USA, 1981, Akčný/Kriminálny/Dráma/Thriller (ČT2)
Profesionálny zlodej šperkov Frank prevádzkuje reštauráciu a obchod s autami, aby zakryl svoje nezákonné príjmy. Zamiluje sa do ženy, ktorú stretne v cudzom meste. Nechá sa najať miestnym kmotrom, aby zarobil nejaké peniaze. Keď chce Frank u gangstera skončiť, začnú sa diať rôzne nepríjemnosti, ktoré mu majú naznačiť, že skončiť nemôže. Tragický príbeh o unavenom mužovi, ktorý chce vykonať poslednú prácu, zabudnúť na minulosť a začať žiť normálny život. Finálne zúčtovanie pripomenie filmy Sama Peckinpaha.

TV tipy 21.5. - 27.5. 2018 TV tipy 21.5. - 27.5. 2018 TV tipy 21.5. - 27.5. 2018

Štvrtok

20:00 Adela ešte nevečerala, Československo, 1977, Kriminálny/Sci-fi/Komédia (Prima MAX)
Do výberu som sa rozhodol zaradiť Lipského film Adela ešte nevečerala. Tá predstavuje fenomenálnu paródiu na lacné zošitové detektívky, na ktorej spolupracovalo mnoho významných osobností, okrem iných aj Jan Švankmajer. Neporaziteľný súkromný detektív Nick Carter stvárnený Michalom Dočolomanským je privolaný do Prahy, aby prišiel prekaziť plány zlého grófa von Kratzmara. Vďaka geniálnemu mozgu a najnovším vynálezom by to preňho malo byť hračka, avšak po príchode do Česka zisťuje, že situácia je pomerne odlišná. Snímka zaujme vynikajúcou situačnou komikou plnou trefných bonmotov, metatextuálnych odkazov i výborne stvárnenou atmosférou Prahy na konci 19. storočia.

20:20 Divoký Mesiáš (Savage Messiah) Veľká Británia, 1972, Dráma (ČT art)
Divokého Mesiáša natočil Ken Russell v roku 1972 a podobne ako v iných svojich filmoch ho venoval výstrednej a kontroverznej umelecké osobnosti. Ústrednú dejovú líniu tvorí autentický životný príbeh francúzskeho sochára a maliara Henriho Gaudiera-Brzeského (1891-1915). Film sleduje jeho život od momentu, keď sa v Paríži zoznámi s opustenou, o desať rokov staršou Poľkou Sophiou Brzeskou, ktorá zásadným spôsobom ovplyvnila jeho krátky život i umeleckú tvorbu. V kontexte filmovej tvorby Kena Russella predstavuje Divoký Mesiáš jeho najdiváckejšie dielo, aj keď ani tu nechýba zámer šokovať a provokovať.

22:20 Ako sa varia dejiny, Slovensko/Česko/Rakúsko/Fínsko, 2008, Dokumentárny (Dvojka)
Hrdinami filmu Petera Kerekesa sú vojenskí kuchári z rôznych kútov Európy. Táto roztodivná skupinka vždy ovplyvňovala náladu a výkony vojakov, a svojimi varechami tak vlastne miešali ľudské dejiny. Film je postavený na kuchárskych receptoch od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. Štylizované spomínania jednotlivých kuchárov uvádzajú vtipne a s veľkou dávkou subjektivity, do kontextu jednotlivé príbehy súvisiace s prípravou jedál pre armádu. V snímke tak sledujeme objektívne počty, gramáže a jednotlivé recepty, ktoré následne vyvolávajú spomienky a naopak.

TV tipy 21.5. - 27.5. 2018 TV tipy 21.5. - 27.5. 2018 TV tipy 21.5. - 27.5. 2018

Piatok

20:00 Dobrý, zlý a škaredý (Il Buono, il brutto, il cattivo) Taliansko/Španielsko/NSR/USA, 1966, Western / Dobrodružný (Prima MAX)
Nájomného vraha Sentenzu, prezývaného Krásnoočko, si jedného dňa najme bandita Baker. Krásnoočko dostáva za úlohu vytiahnuť z istého farmára meno, pod ktorým sa ukrýva južanský vojak Jakcson, ktorý spreneveril 200 tisíc dolárov v zlate a ukryl ich na neznámom mieste. Bezcitný Sentenza zistí čo potrebuje a potom zabije nielen farmára a jeho rodinu, ale aj Bakera. Zisťuje však, že Jackson zomrel a tesne pred smrťou prezradil „škaredému“ Tucovi a "dobrému" Joeovi polovicu tajomstva. Tí dvaja majú medzi sebou nevybavené účty, ale musia spolupracovať. Po ceste však natrafia na bezcitného Sentenzu a sú nútení prijať jeho spoločnosť. Strastiplná cesta krajinou zmietanou občianskou vojnou ich nakoniec privedie až na cintorín, kde sa má celá odysea zakončiť. Vyvrcholenie Leoneho dolárovej trilógie je mnohými kritikmi považované za najlepšiu sekvenciu všetkých čias.

22:40 Sliedič (Nightcrawler) USA, 2014, Kriminálny/Thriller (Jednotka)
Lou Bloom je mladý muž, posadnutý túžbou preraziť vo svete reportérov. Začne zbierať materiál pre čiernu kroniku v lokálnom spravodajstve a stáva sa tak sliedičom, pre ktorého sa obete zločinov stávajú zdrojom peňazí. V honbe za úspechom však Lou postupne stiera hranice medzi pozorovateľom a účastníkom udalostí. Snímka si okrem bulvárnych médií berie na paškál súčasnú dominantnú ideológiu systematického sebazdokonaľovania, bezbrehého individualizmu a karierizmu. V takomto prostredí si ľudia budujú fluidnú „trhovú“ identitu, ktorá sa mení v závislosti na dopyte.

22:45 Kňazove deti (Svecenikova djeca) Chorvátsko/Srbsko, 2013, Komédia (Dvojka)
Mladý kňaz Fabian prichádza na svoje nové pôsobisko, ktorým je farnosť na malom dalmátskom ostrove, kde počet zosnulých prevyšuje počet novonarodených detí. Fabian sa spolu s trafikantom Petarom a lekárnikom Marinom rozhodnú proti negatívnej fertilite bojovať jediným možným spôsobom - prepichujú predávané kondómy a antikoncepčné tablety vymieňajú za vitamíny. Preslnené prímorské pobrežie a balkánsky bláznivá atmosféra dodáva filmu s množstvom vtipných narážok na cirkev, ale aj na konzum dnešnej doby, na zaujímavosti.

Sobota

16:05 Zlatí úhoři, Československo, 1979, Dráma/Poetický (ČT1)
Jeden z vrcholov Kachyňovej televíznej tvorby, inšpirovaný poviedkami Ota Pavla, rozpráva príbeh malého chlapca, ktorý spolu so svojim otcom podlieha kúzlu rieky Berounky, ale zároveň prežíva krutú vojnovú realitu. Snímka ocenená na festivale v Taliansku je oslavou mladosti, jej zvedavosti, sviežosti a chuti objavovať krásy sveta.

20:40 Kladivo na čarodějnice, Československo, 1969, Dráma/Historický (Dvojka)
Najznámejší film Otakara Vávru vznikol podľa rovnomenného románu Václava Kaplického a dochovaných súdnych zápisov z procesov s čarodejnicami z rokov 1678-1695. Inkvizítor Boblig je povolaný do mesta Šumperk, aby vyšetril priestupok jednej žobráčky. Skonštruuje však proces, ktorého metódy zaručujú priznanie všetkých obžalovaných. Do mesta tak prichádza moc, ktorá pod rúškom očisťovania od čarodejníc sleduje iba vlastné obohatenie a ktorá neváha pre tento cieľ zničiť všetkých odporcov. Analógia s politickými procesmi 50. rokov je výstrahou pred zneužívaním moci, ale zároveň i podobenstvom o odpúšťajúcej láske, ktorá nesúdi.

22:30 Môj najmilší bar (Trees Lounge) USA, 1996, Dráma/Komédia (ČT art)
Tommy Basilio je 31-ročný nezamestnaný automechanik, ktorý väčšinu času trávi vo svojom obľúbenom bare Trees Lounge. Keď ho opustí jeho tehotné dievča kvôli najlepšiemu priateľovi, pokúsi sa Tommy dať svoj život znovu dohromady. Na chvíľu mu pomôže nečakaná smrť jeho strýka, vďaka ktorej začne používať jeho zmrzlinovú dodávku. Citlivé a nevtieravé rozprávanie o outsideroch, ktorí sa snažia bojovať so svojimi životnými problémami a ťažkosťami, je zasadené do prostredia nižších stredných vrstiev v neďalekom predmestí New Yorku. Miestami deprimujúca, ale aj pokojná a vtipná snímka je nenásilnou výzvou k ľudskej spolupatričnosti.

22:45 Vodič (The Driver) USA, 1978, Akčný/Kriminálny/Triler (ČT2)
Vodič je vyhľadávaný špecialista na nelegálnu prácu - šoféruje autá, ktorými zlodeji utekajú z miesta činu. Až doteraz nebol nikdy chytený a zatknutý. Po jednej z ďalších naháňačiek s políciou sa však jednému z detektívov podarí ho konečne zadržať. Vodič si musí vybrať: buď pôjde do väzenia alebo bude spolupracovať. Chladné prostredie anonymného veľkomesta, minimum dialógov, drsní muži a tajomné ženy. Priamočiary príbeh vyzdvihujú nad priemer aj skvelé herecké výkony a vzrušujúce automobilové naháňačky, z ktorých by si mohla zobrať príklad aj séria Rýchlo a zbesilo.

TV tipy 21.5. - 27.5. 2018 TV tipy 21.5. - 27.5. 2018 TV tipy 21.5. - 27.5. 2018

Nedeľa

20:15 Dukla 61, Česko, 2018, Dráma/Historický (ČT1)
Príbeh z doby, kedy sa socialisticky žilo, kapitalisticky pracovalo a kedy tí poslední boli prvými. Dvojdielny televízny film o osudoch rodiny baníkov na pozadí najväčšej banskej katastrofy druhej polovice 20. storočia. Osemnásťročný Petr privedie do iného stavu svoju prvú lásku Janu. Aby získal byt, nastúpi napriek odporu rodičov do bane, v ktorej pracuje aj jeho otec Milan. Prostredníctvom Petra spoznávame vzťahy medzi baníkmi, ale aj fyzicky a psychicky nepredstaviteľne tvrdú prácu 600 metrov pod zemou. Na povrchu medzitým Jana trávi dni s Petrovou matkou Máriou, ktorá ju nemôže vystáť.

21:25 Osudový kruh (Le Cercle Rouge), Francúzsko/Taliansko, 1970, Kriminálny/Thriller (ČT2)
Corey sa po prepustení z väzenia vracia za svojím dievčaťom, ktoré sa však medzičasom stalo milenkou jeho bývalého kumpána. Náhodou sa zoznámi so zločincom na úteku, Vogelom, a bývalým policajtom Jansenom. Spoločne vylúpia klenotníctvo a povzbudení týmto úspechom začnú plánovať ďalšiu akciu. Štýlová gangsterka Jean-Pierre Melvilla kombinuje realistickosť akcie so surrealistickými výjavmi nočných môr a popritom stíha ohurovať prácou kamery a netradičným rozprávaním.

21:45 Preč od minulosti (Out of the Past) USA, 1947, Film-noir/Kriminálny/Thriller (ČT art)
Jeff Bailey je majiteľ pumpy v malom mestečku v Kalifornii, kde sa pokúša viesť pokojný život. Jedného dňa však k nemu príde hazardný hráč Whit Sterling a Jeff sa začne obávať o svoj život. Ešte pred rokom bol totižto súkromným detektívom, ktorého si práve Sterling najal na sledovanie svojej milenky Kathie Moffatovej. Tá zmizla niekde v Acapulcu s jeho 40 000 dolármi. Jeffov život sa začal komplikovať práve v okamihu, keď Kathie spoznal. Suché, briskné dialógy, komplikovaná zápletka, kombinácia rôznych spôsobov rozprávania, ambivalentné postavy, expresívna kamera… Ďalší z mnohých kultových amerických filmov patriacich do žánru film-noir.


autor Marcel Šedo 21.5.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.