TV TIPY 6.3. - 11.3. 2018

TV TIPY 6.3. - 11.3. 2018

článok



Utorok

14:40 Cartouche (Cartouche) Francúzsko/Taliansko, 1962, Dobrodružný/Komédia (Film+)
Louis de Bourguignon pracuje pre Malichotovu bandu, ale ich spôsoby sa mu veľmi nepáčia. Založí si preto svoju vlastnú skupinu a pod menom Cartouche sa stane legendárnou postavou parížskeho podsvetia, zbojníkom, ktorý boháčom berie a chudobným dáva. Jeho mocnými nepriateľmi sú bývalý "zamestnávateľ" Malichot a polícia, jeho mocným spojencom je láska. Snímka nadväzuje na tradíciu "rozmarnej" francúzskej dobrodružnej kinematografie, ktorú môžeme datovať až k Fanfánovi Tulipánovi.

16:40 Ako na vec (About a Boy) Veľká Británia/USA/Francúzsko/Nemecko, 2002, Komédia/Romantický/Dráma (Film+)
Tridsaťosem ročný Will je typický londýnsky playboy - bohatý, slobodný, bezdetný a bezstarostný. Ale len do chvíle, kým mu jedna z jeho priateliek nedá kopačky, kvôli svojmu dieťaťu. Táto nová skúsenosť privedie Willa do nepoznaného loviska - do Združenia osamelých rodičov. Vďaka Susie sa Will zoznámi s Marcusom, s divným chlapcom a s jeho ešte divnejšou matkou Fionou. Fiona sa však pokúsi o samovraždu a tak sa Will ocitá v roli záchranára a pestúna. Marcus sa na Willa prilepil a stal sa jeho každodenným hosťom. Will ho pre zmenu využíva pri balení báb. Postupom času medzi nimi vzniká pevné puto.

21:40 Predpoveď na zajtra (Pogoda na jutro) Poľsko, 2003, Komédia/Dráma (ČT art)
Józef Kozioł, niekdajší učiteľ telocviku, už viac ako desať rokov býva v mníšskom ráde, kam ušiel pred nevernou manželkou a komunistickými represiami. Izolácia v kláštore spôsobila, že si ani neuvedomuje, že padol komunistický režim. Teraz musí zastúpiť chorého brata v hudobnom súbore, ktorý sa má zúčastniť festivalu Sacrosong. Počas vystúpenia ho spoznáva žena a dcéra a Józef je následne vypovedaný z kláštora. Manželka ho zo súcitu vezme do domu svojho nového partnera, bohatého podnikateľa.

TV tipy 6.3. - 11.3. 2018 TV tipy 6.3. - 11.3. 2018 TV tipy 6.3. - 11.3. 2018

Streda

20:00 Opus pána Hollanda (Mr. Holland's Opus) USA, 1995, Dráma/Hudobný (Prima MAX)
Glenn Holland je ambiciózny hudobný skladateľ a stredoškolský učiteľ hudby. Zúfalo túži po uznaní a sláve a je cynický voči svojmu okoliu. Keď v roku 1964 prišiel na strednú školu, kam nastúpil len preto lebo musel živiť svoju rodinu a s domnienkou, že ide o nenáročnú prácu, nemal o učenie obzvlášť veľký záujem. Veľmi rýchlo však zisťuje, že ho čaká halda práce, hodiny driny a zúfalé pokusy vzdelať podpriemerných a nevďačných študentov. Zároveň však aj obrovský osobnostný prerod a naplnenie. Snímka o človeku, ktorý začne bojovať proti americkým spoločenským konvenciám.

21:55 Divoké včely, Česko, 2001, Komédia/Dráma (ČT2)
Osemnásťročný Kája býva v dedine na severnej Morave s otcom-filozofom a s energickou babičkou. Tajne zbožňuje svoju vrstevníčku, predavačku v miestnom obchode - Božku. Tá však chodí s miestnym mačom Ladom. Keď do dediny príde z Prahy Kájov starší brat Petr, začnú sa vzťahy medzi jednotlivými postavami meniť. Dôraz na autentickú realitu všedného života na dedine i charakterov dotvára režisér dávkou nesmelosti a hanblivosti svojich postáv. Dôležitý obraz vidieckeho života mladých ľudí, ukazuje pocit frustrácie, nudy a odovzdanosť osudu bez vôle zmeniť svoj život.

TV tipy 6.3. - 11.3. 2018 TV tipy 6.3. - 11.3. 2018 TV tipy 6.3. - 11.3. 2018

Štvrtok

22:00 Spalovač mrtvol, Československo, 1968, Horor/Thriller/Komédia (ČT2)
Karel Kopfrkingl je obetavý zamestnanec pražského krematória a vzorný otec rodiny, ktorý dbá o riadny chod domácnosti a všestrannú výchovu svojich detí. Ťaživá atmosféra napätej doby násobí všeobecný strach. V meštiackom stereotype žijúci Kopfrkingl spolupracuje s nacistickými okupantmi a s obludnou samozrejmosťou sa zbavuje všetkého nebezpečného vo svojom okolí. Filmová adaptácia psychologického hororu, vzdialene pripomína Hitchcockove grotesky a trefne vystihuje morbídnu atmosféru a svet panoptikálnych postáv predlohy Ladislava Fuksa.

22:15 Sedem (Se7en) USA, 1995, Kriminálny/Triler/Dráma (Dajto)
Dvaja policajti sú na stope geniálneho vraha, zodpovedného za sériu desivých vrážd, ktoré spája tematika siedmych smrteľných hriechov. Jeden z nich je už starnúci muž na konci svojej kariéry, ďalší je nováčik, ktorý si práve založil rodinu. Snímka pracuje s depresívnou, daždivou atmosférou, špinou a extrémnou brutalitou, čo sú prvky, ktoré snímku povyšujú nad bežný priemer.

TV tipy 6.3. - 11.3. 2018 TV tipy 6.3. - 11.3. 2018 TV tipy 6.3. - 11.3. 2018

Piatok

20:00 Nezmieriteľní (The Unforgiven) USA, 1960, Western/Dráma (Prima MAX)
Boje s Indiánmi sa len prednedávnom skončili. Vedľa seba žijú rodiny Zacharyovcov a Rowlinsovcov, ktoré by svoje vrelé susedské vzťahy rady premenili na príbuzenské. Ale v tom sa v kraji objaví záhadný starec so šabľou, ktorý tvrdí, že Rachel Zacharyová je indiánka. Dokonca aj samotní Kiowovia prichádzajú za Zacharyovcami a žiadajú hlavu rodiny, Bena Zacharya, aby im dievča vydal. Ben to odmieta, ale postupom času sa to, o čom nikto z nich netušil, ukáže byť skutočnosťou. Zacharyovci musia čeliť hnevu a opovrhnutiu susedov a nájazdom Kiowov. Snímka patrí medzi diela, ktoré začali prelamovať konvencie a zobrazovať prežívajúcu rasovú a sociálnu segregáciu.

21:45 Glory (Slava) Bulharsko/Grécko, 2016, Sociálna dráma (Dvojka)
Dlhoročný železničný robotník Canko Petrov nájde pri pravidelnej obchôdzke veľkú sumu peňazí. Neváha a odnesie ich na políciu. Tým však vyvolá reťazec bizarných situácií, ktoré preňho budú mať fatálne následky. Štátne ministerstvo ho odmení novými, ale lacnými bazárovými hodinkami. Pragmatická a bezcharakterná PR manažérka ministerstva pritom stratí jeho pôvodné staré hodinky, ktoré majú preňho veľkú citovú hodnotu. Nič nechápajúci Canko chce vlastne len jedno: aby mu vrátili jeho staré „Slavy" a vlastnú dôstojnosť. Trpká komediálna dráma o obyčajnom človeku, ktorého zomelie reklamná mašinéria napriek tomu, že sa ničím neprevinil. Bolestivá metafora aktuálnej súčasnosti, v ktorej sú čestné činy a orientácia na správne hodnoty smiešne, nežiadúce a zbytočné.

22:40 Muži, ktorí nenávidia ženy (The Girl with the Dragon Tattoo) USA/Švédsko/Veľká Británia/Nemecko, 2011, Krimi/Mysteriózny/Thriller (Jednotka)
Finančný reportér Mikael Blomkvist pátra po praneteri švédskeho priemyselníka Henrika Vangera, ktorá ešte ako mladé dievča záhadne zmizla v roku 1966. Vanger je presvedčený, že ju zavraždil niekto z členov jeho rodiny. Mikael sa tak vydáva na odľahlý ostrov pri švédskom pobreží, kde sa pustí do vyšetrovania. Spojí sa s hackerkou Lisbeth Salanderovou, ktorá je aj napriek výstrednému vzhľadu špecialistkou a výbornou detektívkou. Pre svoju tragickú minulosť - mužov, ktorí nenávidia ženy, znenávidela spoločnosť aj ľudí. Fincherova verzia zachováva formálnu vernosť svojej predlohe a preberá všetky unikátne prvky, ktorými oplývala, ako neobmedzovanie sa na jednu postavu, vykresľovanie postáv cez rôzne pohľady a pod.

TV tipy 6.3. - 11.3. 2018 TV tipy 6.3. - 11.3. 2018 TV tipy 6.3. - 11.3. 2018

Sobota

19:50 Hra (The game) USA, 1997, Thriller/Mysteriózny (Film+)
Multimilionár Nicholas Van Orten oslavuje štyridsiate ôsme narodeniny a domnieva sa, že ho už nemôže nič prekvapiť. Jeho brat Conrad mu daruje poukážku na zvláštnu hru od spoločnosti CRS a Nicholas ju napriek nezáujmu skontaktovať sa so spoločnosťou prijíma. Séria náhod ho privedie až do sídla spoločnosti a po dokončení fyzických a psychických testov sa stáva súčasťou Hry. To však ešte netuší, že si bude musieť siahnuť na dno svojich fyzických i psychických možností. Hitchcockovsky napínavá hra s protagonistom i divákom sa môže začať.

21:40 Mami! (Mommy) Kanada/Francúzsko, 2014, Dráma/Psychologický (ČT art)
Film Mami! je príbehom dospievajúceho Steva s diagnózou ADHD a jeho mamy Diane, ktorá aj napriek odporúčaniam odborníkov trvá na tom, že svojho syna dokáže zvládnuť, a že jej syn dokáže zvládnuť školu. Keď do ich života vstúpi utrápená susedka Kylea, vydajú sa spoločne na dobrodružnú jazdu, kedy sa záchvevy šťastia a spokojnosti okamžite menia na výbuchy násilia a agresivity. Vysiľujúci cyklus hysterických hádok a následných zmierení je síce beznádejný, ale zato nesmierne intenzívny. Výrazná štylizácia a videoklipové sekvencie tu odrážajú duševné stavy postáv a vytvárajú podmanivý melodramatický koktejl.

22:05 Hoří, má panenko, Československo/Taliansko, 1967, Komédia/Satira (ČT1)
Ako to už pri filmoch Českej novej vlny býva zvykom, dej filmu je mimoriadne jednoduchý. V malej dedine sa koná tradičný hasičský bál, na ktorý sú pozvaní v podstate všetci. Snaha vedenia o kreatívne uchopenie spočíva v súťaži o kráľovnú plesu a dychovkové coververzie beatlesáckych hitov. Situácia sa však tak trochu zvrtne a zavďak dostane aj mierne skarikovaná česká národná povaha. Za vznikom filmu stojí osvedčené trio Forman, Passer, Papoušek, ktorí na príklade jedného malomeštiackeho mikrosveta zobrazujú pokrytectvo, prázdnotu, trápnu snahu o svetovosť a plytké svedomie českého národa. To všetko v parodickom balení, s typickou Formanovou „estetikou trápnosti“ a autentickým civilizmom novej vlny. Posledný český film Miloša Formana bol nominovaný na Oscara i Zlatý Glóbus za Najlepší cudzojazyčný film.



Nedeľa

14:25 Vlasy (Hair) USA/NSR, 1979, Muzikál (Film+)
Slávny muzikál Vlasy rozpráva príbeh o mladom mužovi z Oklahomy menom Claude, ktorý prichádza do New Yorku. Tam sa spriatelí so skupinou hippies vedených Bergerom a zamiluje sa do Sheily, dievčaťa z bohatej rodiny. Jeho šťastie je však krátke, pretože musí odísť do vojny vo Vietname. Formanove Vlasy svojimi politickými, sociálne-kritickými presahmi i deziluzívnym pohľadom na Vietnamskú vojnu a americké malomeštiactvo presahujú rámec muzikálu a obohacujú vtedajšiu vlnu filmov o vietnamskej vojne. Forman tu zároveň znázornil aj všetky svoje typické témy, ktorými sa preslávil už v Československu ako generačné konflikty, idealizmus mladosti a jej protest proti konvenciám a predsudkom. Vďaka kameramanskej práci ďalšieho českého emigranta Miroslava Ondříčka, ktorý vo filme pracuje s dlhými zábermi zobrazujúcich živelnú akciu, si môžeme užiť dravosť a spontánnosť „detí kvetov“.

20:15 Baba z ľadu, Česko/Slovensko, 2017, Dráma/Romantický/Komédia (ČT1)
Tragikomický príbeh šesťdesiatničky Hany, ktorá po smrti manžela žije sama v rodinnej vile. Jej utiahnutý život narúšajú najmä tradičné nedeľné návštevy rozhádaných rodinných príslušníkov – dvoch dospelých synov a ich rodín. Zo stereotypného kolobehu dní sa dostane až po tom, ako stretne svojrázneho Broňu, ktorý ju zoznámi so svojimi priateľmi z klubu otužilcov. Hana postupne prekonáva strach z ľadovej vody a nebráni sa ani začínajúcej láske k Broňovi. Jej úniky z rodinnej vily sú čoraz častejšie a jej nečakaným spojencom sa stáva vnuk Ivánek. Životná bezvýchodiskovosť je tu citovou a vzťahovou bezvýchodiskovosťou celej spoločnosti, ktorá sa atomizuje a mení na spoločenstvo osamelých jedincov.

22:10 Balada o Cable Hogueovi (The Ballad of Cable Hogue) USA, 1970, Western/Komédia (Dvojka)
Píše se rok 1908 a éra Divokého západu je už takmer nenávratne preč. Šedivý hraničiar Cable Hogue však zostáva stále rovnaký a to aj napriek bohatstvu, ktoré nahonobil pri predaji vody smädným pútnikom cestujúcim cez púšť. Hogue totiž čaká na dvoch gaunerov, ktorí ho kedysi okradli a nechali umierať v arizonskej púšti. Jedného dňa sa ich konečne dočká... Sam Peckinpah skladá svojim lyrickým filmom hold posledným dňom nenávratne stratených časov.

22:15 Zmiznutie (Prisoners) USA, 2013, Thriller/Kriminálny/Psychologický (Doma)
Keller Dover čelí asi najhoršej nočnej more každého rodiča, jeho šesťročná dcéra Anna a jej kamarátka Joy jedného dňa zmiznú. Do objektu záujmu sa pri pátraní dostane schátraný karavan, ktorý parkoval pred ich domom a pri ktorom sa dievčatá naposledy hrali. Na prípad je nasadený detektív Lok, ktorý zatýka vodiča karavanu, retardovaného Alexa Jonesa. Pre nedostatok dôkazov je však Jones po nejakej dobe prepustený. Oficiálne pátranie síce stále pokračuje, ale Dover sa cíti bezradný. Berie spravodlivosť do svojich rúk a bez ohľadu na následky sa rozhodne vypočuť jediného podozrivého. Morálne ambivalentné postavy, hustý dážď, využívanie ruchov namiesto nediegetickej hudby a plýživé napätie vytvárajú z filmu nielen výborný thriller, ale aj pôsobivú psychologickú drámu.


autor Marcel Šedo 6.3.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.