TV TIPY 8.1. - 14.1. 2018

TV TIPY 8.1. - 14.1. 2018

článok



Pondelok

20:00 Zmätky v Arizone (Raising Arizona) USA, 1987, Komédia/Akčný/Dobrodružný/Kriminálny (Prima MAX)
Notorický zlodej H. I. Donnough, sa vždy znovu a znovu ocitá vo väzení. Vo väzení sa zamiluje do pôvabnej mladej policajtky Edwin. Ich náklonnosť je vzájomná, takže sa rozhodnú, že sa po jeho prepustení z väzenia vezmú. Vytvoria šťastný a harmonický manželský pár, avšak Edwina nemôže mať deti. Vzhľadom na Donnoughovu minulosť neprichádza adopcie do úvahy a tak sa jedného dňa rozhodnú dieťa získať inou cestou. Vyberú si a unesú jedno z práve narodených pätorčiat miestneho magnáta Nathana Arizonu. Bohatý otec sa samozrejme snaží potomka získať späť. Do toho sa ešte v snahe získať tučné "nálezné" pripletú aj Gale a Evelle, Donnoughoví bývalí kumpáni. Po dieťati tak pátra nielen Arizona, ale aj "adoptívni rodičia".

20:10 Kupónová privatizácia, Česko, 2015, Dokumentárny (Dvojka)
Príbeh transformácie československej i slovenskej ekonomiky očami jej aktérov po vyše štvrťstoročí. Po Nežnej revolúcii v roku 1989, bolo nutné vo vtedajšom Československu naštartovať ekonomiku, ktorej výkonnosť a efektivita v osemdesiatych rokoch minulého storočia prudko klesali. Situáciu bolo nutné naliehavo riešiť, ale veľkým problémom bol akútny nedostatok domáceho kapitálu. A tak sa politickí i ekonomickí lídri dohodli na spôsobe, že ak nie je nikto, kto by štátny majetok dokázal kúpiť, treba ho ľuďom jednoducho darovať. A tak sa pomaly začal rodiť mechanizmus kupónovej privatizácie, ktorú film analyticky skúma a odhaľuje jej politické pozadie a východiská. Je to silný príbeh, ktorí nielen staršiu generáciu vráti do revolučných prelomových rokov, ale v mnohých prípadoch otvorí oči aj mladej generácii, ktorá získa nový pohľad na prvé kroky demokracie u nás, ale aj na vznik novej ekonomickej oligarchie, ktorú toto obdobie sformovalo.

22:30 Ten športový život (This Sporting Life) Veľká Británia, 1963, Športový/Dráma (Dvojka)
Príbeh drsného baníka Franka zo severoanglického Yorkshiru, ktorý sa vďaka ragby stane športovou hviezdou. Hoci na štadióne slávi úspechy a okolie toleruje jeho hrubosť, v ľúbostnom živote sa mu nedarí. Jeho domáca, vdova Hammondová, s ním žije len ako milenka a odmieta akékoľvek city. Frankova impulzívnosť napokon vedie k ich rozchodu a tak mu zostáva len neistý svet ragby, ktorý sa môže skončiť prvým zranením. Adaptácia rovnomenného románu Davida Storeya, predstaviteľa hnutia "mladých rozhnevaných mužov", zobrazuje podobný príbeh ako o niekoľko rokov neskôr Martin Scorsese vo svojom Zúriacom býkovi. Self-made man, ktorý sa vlastnými schopnosťami vyslobodí zo zajatia chudoby, sa dostáva do vyššej vrstvy. Tá je však absolútne neúprimná a zaujíma sa oňho len účelovo.

22:40 Aféra Dominici (L´Affaire Dominici) Francúzsko/Taliansko/Španielsko, 1973, Kriminálny (ČT2)
V auguste 1952 nájdu pri ceste v Provensálsku brutálne zavraždenú rodinu britských turistov. Počas vyšetrovanie zatknú 75-ročného statkára Gastona Dominiciho, ktorého za skutok odsúdili aj vlastný synovia. V priebehu vyšetrovania sa Dominici k činu prizná a vyzerá to tak, že ho odsúdia na smrť za trojnásobnú vraždu. Prípad sa však zamotá a starec vezme svoje priznanie späť. Výborný Jean Gabin vo filme s nejednoznačnými súdmi a prekvapivou pointou.

TV tipy 8.1. - 14.1. 2018 TV tipy 8.1. - 14.1. 2018 TV tipy 8.1. - 14.1. 2018

Utorok

16:55 Mary a Max (Mary and Max) Austrália, 2009, Animovaný/Komédia/Dráma (JOJ Cinema)
Mary Daisy Dinkle je bacuľaté osemročné dievča žijúce na predmestí Melbourne. Max Horowitz je obézny štyridsaťročný žid z New Yorku, trpiaci Aspergerovým syndrómom. Medzi oboma sa v priebehu rokov objavuje silné puto, ktoré prekonáva všetky vzostupy a pády. Na svojej ceste musia čeliť mnohým prekážkam - autizmu, taxidermii, psychiatrii, alkoholizmu, obezite, kleptománii, sexuálnym rozdielom, agorafóbii atď. Melancholická tragikomédia so svojim svojráznym humorom a animáciou a vážnymi témami rozhodne nie je pre každého, ale patrí medzi najoriginálnejšie animované filmy posledných rokov.

18:50 Čierna kniha (Zwartboek) Holandsko/Belgicko/Nemecko/Veľká Británia, 2006, Historický/Vojnový/Dráma (Film+)
Židovské dievča Rachel sa v rokoch 1944–1945 ukrýva v nacistami okupovanom Holandsku. Potom, čo sa stane svedkom zmasakrovania svojej rodiny, pripojí sa ku domácemu odbojovému hnutiu. Dostane za úlohu napojiť sa na veliteľstvo gestapa a zviesť šarmantného nemeckého kapitána. Čierna kniha nie je len zúčtovaním s národnou minulosťou, ale i s Verhoevenovými témami.

Streda

16:05 Po prečítaní spáľte (Burn After Reading), USA, 2008, Komédia/Kriminálny (Film+)
Absurdnosť, čierny humor a chaos sú pojmy, ktoré najlepšie pomenúvajú špionážnu komédiu oscarových bratov Ethana a Joela Coenovcov Po prečítaní spáľte. Osborne Cox je operačný dôstojník CIA, ktorého kariéra aj manželstvo už dlhú dobu nikam nevedú. Harry Pfarrer je ministerský úradník, ktorý za chrbtom svojej ženy holduje internetovej zoznamke a v pivnici si sám vyrába sexuálne pomôcky. Popritom sa tajne stretáva s nespokojnou Ozzieho manželkou Katie. Keď Ozzie definitívne príde o prácu v CIA, rozhodne sa napísať spomienkovú knihu, ktorý sa po sérii náhod dostane do rúk bláznivej zamestnankyne fitcentra Lindy a jej hlúpeho kolegu Chada. Obaja v tom vidia príležitosť, ako získať peniaze a svoj objav ponúknu Rusom. Režisérska dvojica mala tentoraz potrebu odľahčiť príbeh o tajných organizáciách, agentoch, vydieraní a manželskej nevere, čoho výsledkom je snímka nabitá satirou, zvratmi a dialógovými prestrelkami.

20:15 Smrtonosná zbraň (Lethal Weapon) USA, 1987, Akčný/Kriminálny/Komédia (Dajto)
Usporiadaný afroamerický seržant Roger Murtaugh, ktorému zostáva už len pár týždňov do odchodu do dôchodku, dostane za partnera impulzívneho seržanta Martina Rigsa, ktorý chcel po smrti manželky spáchať samovraždu. Kým Rigs je labilný, cynický a rebelujúci individualista, Murtaugh je usadený chlap, ktorý systému verí. Spočiatku sa síce nedokážu vystáť, ale svoje osobné spory budú musieť odložiť bokom, keďže dostanú za úlohu vyriešiť prípad gangu pašerákov drog. Akčná buddie movie s výrazne komediálnymi prkvami je zaujímavá nielen ústrednou dvojicou, ale aj snahou o istú psychologickú i spoločenskú reflexiu.

TV tipy 8.1. - 14.1. 2018 TV tipy 8.1. - 14.1. 2018 TV tipy 8.1. - 14.1. 2018

Štvrtok

11:05 Diabolská brigáda (The Devil's Brigade) USA, 1968, Vojnový (Film+)
V Írsku vznikne výcvikové stredisko špeciálnej, zmiešanej americko-kanadskej jednotky. Veliteľ táboru je postavený pred ťažkú úlohu - pomocov profesionálnej kanadskej jednotky má z amerických dezertérov a bitkárov vytvoriť elitnú americkú bojovú jednotku, neskôr známu ako zelené barety. Napriek prvotným rozporom medzi kanaďanmi a američanmi, vznikne medzi mužmi pevné priateľské puto. Už pri svojej prvej bojovej akcii jednotka bez jediného výstrelu odzbrojí celú nemeckú posádku.

20:10 Zo zákulisia krízy (Inside Job) USA, 2010, Dokumentárny (Dvojka)
Charles Ferguson prichádza s filmom ktorý odhaľuje kontext ekonomickej krízy z roku 2008. Globálny finančný kolaps odčerpal dvadsať biliónov dolárov, milióny ľudí pripravil o prácu a množstvo ľudí o domovy. Za pomoci výskumu, rozhovorov s finančnými odborníkmi, politikmi a novinármi sleduje deformované stopy finančného priemyslu a degenerované vzťahy plné korupcie. Triezva analýza finančnej krízy, ktorá dáva priestor aj druhej strane, nevyužíva neférové útoky, ale konkrétne overiteľné informácie a všetko to podáva zrozumiteľným jazykom.

TV tipy 8.1. - 14.1. 2018 TV tipy 8.1. - 14.1. 2018 TV tipy 8.1. - 14.1. 2018

Piatok

12:05 Alamo (The Alamo) USA, 1960, Vojnový/Western/Historický (Film+)
Legendárny pravdivý príbeh o malej skupine vojakov, ktorí obetovali svoje životy v beznádejnom boji proti veľkej armáde. V roku 1836 generál Santa Anna a mexická armáda postupujú naprieč Texasom. Generál Sam Huston potrebuje čas aby zmobilizoval svoje hlavné sily. Aby získal čas, rozkáže plukovníkovi Williamovi Travisovi brániť malú misiu, ktorá stojí Mexičanom v ceste, za každú cenu. Travisova malá rota je doplnená sprievodcami Jimom Bowiem a legendárnym Davym Crockettom. Stopäťdesiat mužov sa postaví päťtisícovej armáde. Jeden z mála režisérskych pokusov Johna Wayna dopadol nad očakávania dobre, čoho dôkazom je aj sedem nominácií na Oscara.

20:00 Mačka na rozpálenej plechovej streche (Cat on a Hot Tin Roof) USA, 1958, Dráma (Prima MAX)
Manželstvo Bricka a Meggie začína mať vážne problémy. Zatiaľ čo Brick sa uzatvára do seba a utápa sa v svojich problémoch, Meggie hľadá z tejto situácie východisko. Adaptácia hry Tennesseeho Williamsa stojí hlavne na hereckých výkonoch Paula Newmana a Elizabeth Taylor. Snímka je dnes považovaná za jeden z medzníkov hollywoodskeho filmu, najmä spôsobom vykreslenia psychológie postáv a vedenia hercov.

22:00 Verejní nepriatelia (Public Enemies) USA/Japonsko, 2009, Historický/Kriminálny/Životopisný (JOJ Plus)
Píše sa rok 1933 a hospodárska kríza v Spojených štátoch trvá už štvrtý rok. Z väzenia v Indiane utečie banda bankových lupičov na čele s Johnom Dillingerom a začínajú vyčíňať v Chicagu. V priebehu niekoľkých minút dokážu vykradnúť každú banku. V tridsiatych rokoch minulého storočia vzniká FBI a mladý riaditeľ J. Edgar Hoover má veľké ambície vytvoriť moderný úrad plný mladých dravých profesionálov. Za šéfa pobočky v Chicagu vymenuje agenta Melvina Purvisa, ktorého veľkou túžbou je dostať Dillingera aj s jeho kumpánmi. Dillinger si s ním však iba pohráva. Purvis presvedčí Hoovera, aby do jeho tímu povolal aj skúsených starších agentov, inak nemá šancu. John Dillinger sa zamiluje do mladej Billie Frechetteovej. Snímka pripomenie klasické mafiánske filmy z 30. rokov zamerané výlučne na postavy a pre zvýšenie autenticity využíva realistickú štylizáciu.

TV tipy 8.1. - 14.1. 2018 TV tipy 8.1. - 14.1. 2018 TV tipy 8.1. - 14.1. 2018

Sobota

22:20 Collateral (Collateral) USA, 2004, Thriller/Kriminálny (ČT2)
Pre Maxa je jeho práca losangeleského taxikára rutinnou záležitosťou. Zákazníci nastupujú a vystupujú a na ich tváre si na ďalší deň sotva pamätá. Jednej noci však do jeho taxíka nastúpi nájomný zabijak Vincent, ktorý má pred federálnym súdom, na objednávku drogového kartelu, zabiť päť korunných svedkov. Keďže sa všetci piati nachádzajú v Los Angeles, berie si Maxa ako rukojemníka a núti ho, aby mu počas jednej noci „pomohol“ navštíviť všetkých piatich svedkov. Max je tak vtiahnutý do hry, z ktorej nemôže odísť ako víťaz a to najmä potom, čo sa jeho auto stane cieľom jednotiek L.A.P.D. a F.B.I. Michael Mann vo svojom filme výborne prepája intelektuálnosť a ľahkosť americkej nezávislej kinematografie a vizuálnu precíznosť hollywoodských filmov.

22:45 O poschodie nižšie (Un etaj mai jos) Rumunsko/Francúzsko/Švédsko/Nemecko, 2015, Dráma (ČT art)
Hnutie rumunskej novej vlny pracujú s autentickými príbehmi z každodenného života rozpovedané naturalistickým spôsobom. O poschodie nižšie je jedným z týchto filmov. Na druhej strane, mnohé zo skvelých rumunských filmov nedávnej doby fungujú tak dobre vďaka čiernemu humoru a zameraniu na neresti. Po tom, čo sa stane jediným nešťastným svedkom domácej hádky končiacej sa vraždou, sa Patrascu ocitá v spore s dvomi veľmi blízkymi susedmi: jedným je bizarný vrah; druhým je jeho vlastné svedomie. Dôležitejšie než zápletka sú drobnú detaily, gestá a skrátka všetko to, čo sa deje medzi vraždou a odhalením.

23:40 Darjeeling s ručením obmedzeným (The Darjeeling Limited) USA, 2007, Dobrodružný/Komédia/Dráma (Plus)
,,Andersonovsky" bláznivá komédia o troch bratoch, ktorí spolu nehovorili vyše roka a ktorí sa vydávajú na dobrodružnú cestu naprieč Indiou, aby zlepšili vzájomné vzťahy. Samozrejme sa to všetko skomplikuje, všetko sa zvrtne a všetci traja končia opustení v púšti s jedenástimi kuframi, tlačiarňou a strojom na vrstvený materiál. No tu ich dobrodružstvo ešte len začína. Snímka s prepracovaným štýlom, v ktorom vynikajú predovšetkým centrálne komponované scény a atmosférická práca s detailami a farebnosťou scén.

01:00 Túlavý pes (Nora inu) Japonsko, 1949, Film-noir/Kriminálny (Dvojka)
Mladému detektívovi kriminálnej polície, Murakamimu, ukradnú v tokijskom autobuse zbraň. Snaží sa ju nájsť a získať späť, ale bez úspechu. Pomocnú ruku mu podá starší a skúsenejší kolega Sato. Čoskoro sa objavia prvé obete, ktoré boli zabité guľkami z jeho zbrane. Slávny japonský film-noir režisérskej legendy Akiru Kurosawu vychádza z novinového článku a z povojnového stavu Japonska, ktoré sa nachádzalo v sociálnom i spoločenskom rozklade. Podobne ako talianskí neorealisti, aj Kurosawa sníma v exteriéroch a vysiela do sveta silné sociálne posolstvo.



Nedeľa

09:20 Mesačný muž (Jean de la Lune) Francúzsko/Nemecko/Írsko, 2012, Animovaný/Rodinný/Sci-fi (ČT :D)
Príbeh Mesačného chlapca, ktorý každý deň pozerá z oblohy na deti a dohliada na ich spánok je príbehom o osamelosti. A tak keď okolo Mesiaca letí meteorit, rozhodne sa na ňom odletieť na Zem. Medzitým na Zemi oslavuje prezident planéty konečné ovládnutie sveta. Éra dobývania vesmíru je už na dosah. Keď sa prezident dopočuje, že na zem dopadol meteorit a na ňom neznáma bytosť, okamžite vyhlási pátranie...

20:00 El Dorado (El Dorado) USA, 1966, Western (ČT2)
Do mestečka El Dorado, v ktorom vládne šerif J. P. Harra, prichádza muž menom Thorton. Dostal ponuku, aby spolupracoval s istým Bartom Jasonom. Šerif však Thortona pozná a varuje ho, že Jason je darebák, ktorý sa snaží nezákonným spôsobom získať studňu na pozemku, patriacemu rodine MacDonaldsovcov. Thorton preto spoluprácu odmietne. Situácia sa však zamotá, keď po Thortonovi začne strieľať jeden z MacDonaldsových synov. Snímka omnoho viac, ako iné "Waynovské" westerny pracuje so ženskými postavami a prepožičiava im dôležité miesto v deji.

21:15 Tajná agenda (Hidden Agenda) Veľká Británia, 1990, Kriminálny/Dráma (Dvojka)
Keď v Belfaste zavraždia právnika, zaoberajúceho sa problematikou ľudských práv, rozhodne sa jeho priateľka spolu s policajným vyšetrovateľom zistiť pravdu o jeho smrti. Čoskoro zistia, že zavraždený mal informácie o politických manipuláciách na najvyššej úrovni. S takouto tajnou agendou je však potrebné zaobchádzať nanajvýš opatrne...

01:35 Krvavý trón (Kumonosudžó) Japonsko, 1957, Vojnový/Historický/Dráma (Dvojka)
Režisér Akira Kurosawa sa rozhodol adaptovať Shakespearovho MacBetha, pričom dej presunul do stredovekých japonských reálií. Páni Taketori Wašizu a Yošiaki Miki sú pozvaní na hrad svojho pána, ktorý sa im chce odvďačiť za udatnosť v boji so zradným generálom. Cestou na hrad obaja zablúdia v Pavučinovom lese. Tu stretnú starenku, ktorá obom predpovie skvelú budúcnosť a rýchly vojenský postup. Jej veštba sa okamžite naplní. Wašizuovu ženu však manželove úspechy neuspokojujú a svojou túžbou po moci otrávi i jeho srdce. Aby získal ešte väčšiu moc, zradí Wašizu svojho pána i Mikiho. Netuší však, že čoskoro sa proti nemu postaví nepriateľ silnejší ako meč. Snímka čerpá z tradícií japonského divadla nó a kabuki, avšak je z nej cítiť aj ponurosť a atmosféra európskeho divadla. Mnohými je považovaná za najlepšiu filmovú adaptáciu Shakespearovej divadelnej hry vôbec.


autor Marcel Šedo 8.1.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.