TV TIPY 19.12. - 24.12. 2017

TV TIPY 19.12. - 24.12. 2017

článok



Utorok

20:00 Tisíc dní s Annou (Anne of the Thousand Days) Veľká Británia, 1969, Dráma/Historický (ČT2)
Na stôl anglického panovníka je predložená závažná listina, ktorá má rozhodnúť o živote kráľovnej Anny. Obvinenie z cudzoložstva a zrady nenechá ani kráľa Henricha VIII. chladným. Vo svojich myšlienkach sa vracia späť do minulosti, do čias keď sa s Annou spoznali. Henrich síce je formálne ženatý, ale to mu nebráni mať nespočetné množstvo mileniek. Podobné je to aj s Anninou sestrou Mary. Napriek tomu, že čaká jeho dieťa, Henricha stráca, pretože jemu je vzácne len to, čo nemôže získať. Jej otec Thomas Boleyn týmto vzťahom získal vysoké postavenie kráľovského pokladníka a nemieni sa ho vzdať. Panovník sa zaujíma o Annu, jej srdce však patrí mladému Lordovi Percymu. Henrich im prekazí sobáš a chce, aby sa stala len jeho milenkou. V strachu zo straty vysokého postavenia na ňu rodina tlačí, aby sa podvolila nekompromisnému vládcovi.

21:00 Lovec jeleňov (The Deer Hunter) USA/Veľká Británia, 1978, Vojnový/Psychologický (Dvojka)
Mladí robotníci z Pennsylvanie Michael, Steven a Nick musia narukovať do vojny vo Vietname. Steven sa ešte predtým ožení so svojou tehotnou priateľkou Angelou, ich svadba je zároveň aj rozlúčkou. Po tom, čo na vlastnej koži spoznajú hrôzy vojny, skončia priatelia v zajatí, kde sú nútení hrať proti sebe ruskú ruletu... Film, ktorý získal päť Oscarov, je jednou z najsilnejších snímok o traume, ktorú spôsobilo vojenské angažovanie sa Spojených štátov vo Vietname. Na rozdiel od iných vojnových filmov sa však omnoho viac zameriava na psychológiu postáv, ich traumy a život hrdinov mimo vojnového besnenia.

22:05 Pina (Pina) Nemecko/Francúzsko/Veľká Británia, 2011, Tanečný/Dokumentárny (ČT art)
Snímka Wima Wendersa, nakrútená po smrti nemeckej choreografky a tanečníčky Piny Bauschovej, dokumentuje „posmrtný život“ tejto geniálnej tvorivej osobnosti. V pamäti tiel členov súboru, ktorí s Pinou strávili desiatky rokov, sa autorská vízia zachováva aj pre ďalšie generácie. Film, okrem snímania predstavení, obsahuje aj viacero rozhovorov, ktoré zasadzujú život Piny Bauschovej do širších kontextov. Film zároveň dokazuje aký je tanec internacionálny dorozumievací prostriedok.

22:25 Včera, dnes a zajtra (Ieri, oggi, domani) Taliansko/Francúzsko, 1963, Komédia/Romantický/Poviedkový (ČT2)
Hlavnými hrdinkami tohto poviedkového filmu sú tri talianske ženy, pochádzajúce z rôznych spoločenských vrstiev, ktoré však majú veľa spoločného - krásu, zmyselnosť, horkokrvnosť a mužov, ktorí sú nimi posadnutí.


Streda

20:00 Nebožtíci žičia láske (Avanti!) USA/Taliansko, 1972, Komédia/Romantický (ČT2)
Starostlivý syn odchádza pre telo svojho otca, ktorý zahynul v Európe. Po príchode do Talianska však zisťuje, že jeho rodič nebol zďaleka také neviniatko, ako sa tváril. Hovorí sa však, že jablko nepadá ďaleko od stromu a že deti, aj napriek snahe o opak, končia rovnako ako ich rodičia. Romantická komédia legendárneho Billyho Wildera vo svojej dobe tak trochu pobúrila cirkev, ale predovšetkým priniesla prvotriednu a inteligentnú zábavu.

20:30 Tiger a drak (Wo hu cang long) Tchaj-wan/Čína/Hong Kong/USA, 2000, Akčný/Fantasy/Dobrodružný (Jednotka)
Li Mu Bai, jeden z najlepších majstrov bojových umení v tajnom výcvikom tábore stretne svoju dávnu priateľku Shu Lien. Hoci kedysi v boji zabil jej snúbenca, náklonnosť medzi nimi stále trvá. Požiada ju, aby odovzdala jeho meč do rúk váženého pána Tche. Chce tak začať novú životnú etapu, no osud rozhodne inak a Li Mu Bai bude musieť vybojovať ešte posledný rozhodujúci boj v tomto vizuálne úchvatnom filme, ktorý bol nominovaný na 10 Oscarov a napokon 4 z nominácií aj premenil. Snímka nestojí len na choreograficky prepracovaných a nápaditých súbojoch, ale pracuje aj s pomerne rozvrstvenými retrospektívami, viacerými meditatívnymi scénami a prenáša na diváka pocity sentimentálnej melanchólie neuskutočniteľnej lásky.

23:55 Dredd (Dredd) Veľká Británia/JAR/USA/India, 2012, Sci-Fi/Akčný (JOJ Cinema)
Príbeh filmu nás privádza do postapokalyptickej budúcnosti, kedy je z Ameriky už len zničená pustatina. Na východnom pobreží sa rozkladá Mega City One – mesto plné násilia, v ktorom viac než 400 miliónov obyvateľov žije v neustálom strachu. Na poriadok v uliciach dohliadajú Sudcovia – porotcovia, sudcovia i vykonávatelia rozsudku v jednom. Jedným z nich je aj Dredd, ktorý ma za úlohu sprevádzať novú sudkyňu Cassandru Anderson počas jej prvej úlohy. Tou je vyšetrovanie vraždy v dvestoposchodovom slume ovládanom bezcitným klanom Ma-Ma. Keď sa pokúsia zatknúť jedného z členov gangu, budova sa uzavrie a obaja sa ocitajú uprostred nepriateľskej zóny. Komiksu omnoho bližší film, než pôvodná verzia z roku 1995, je pôsobivý najmä svojou staromilskou brakovou atmosférou, prepracovanou choreografiou a neustávajúcou akciou.


Štvrtok

20:00 Nebezpečné známosti (Dangerous Liaisons) USA/Veľká Británia, 1988, Dráma/Romantický (ČT2)
Krutá a bohatá vdova prinúti známeho zvodcu, aby sa pokúsil zviesť mladú snúbenicu. Tentoraz však dôjde k porušeniu základného pravidla - dvaja hráči sa do seba zamilujú a to s tragickými následkami. Film ocenený tromi Oscarmi vynikajúco približuje dekadentnú atmosféru francúzskej aristokracie 18. storočia.

22:05 Vražedný víkend (The Osterman Weekend) USA, 1983, Thriller/Kriminálny (ČT2)
John Tanner je obľúbený televízny publicista, ktorý vo svojej relácii Tvárou v tvár každý týždeň kritizuje nejakého nepríliš morálneho politika či armádneho funkcionára. Jedného dňa za ním príde agent CIA Lawrence Fassett s ponukou spolupráce na odhalení nebezpečných špiónov. Špióni sú však Tannerovi priatelia Bernard Osterman, Richard Tremayne a Joseph Cardone, s ktorými sa má už čoskoro stretnúť. Strach a podozrenie nahlodajú ich priateľstvo a výsledkom je pomerne drsná hra o prežitie. Jedno z posledných diel legendy Sama Peckinpaha obsahuje typické režisérove trademarky, ako spomalené zábery, ambivalentné až antihrdinské postavy, rozpad priateľstva a loajality a narušené vzťahy medzi mužmi a ženami.


Piatok

17:00 Na vlásku (Tangled) USA, 2010, Animovaný/Rodinný/Muzikál/Rozprávka (JOJ)
Pred osemnástimi rokmi sa narodila malá princezná. Rodičia dali roztomilému dievčatku meno Rapunzel. Nanešťastie však bola kvôli jej krásne dlhým a zázračným vlasom z rodného hradu unesená a následne zavretá vo veží. Tam trávila detstvo s údajnou matkou Gothel. Jedného dňa do veže pricválal mladý zbojník a natrafil tu na krásnu zlatovlasú dievčinu. A práve v tej chvíli začína príbeh plný dobrodružstva, humoru a lásky dvoch protikladov. Snímka pripomína staré disneyovské klasiky, keďže nepracuje s množstvom popkultúrnych odkazov, ale s pomerne priamočiarou romantikou a roztomilosťou.

20:00 Vzbura na Bounty (Mutiny on the Bounty) USA, 1962, Dobrodružný/Historický/Dráma (Prima MAX)
Plachetnica Bounty opúšťa Porthsmouth v roku 1787 s cieľom doplávať na Tahiti a priviezť náklad chlebovníka. Kapitán Blight sa snaží do cieľa dopraviť čo najskôr a od svojho mužstva vyžaduje absolútnu disciplínu. Tahiti aj preto pripadá posádke ako raj. Keď sa blíži čas odchodu, donúti kapitán posádku odplávať, ale už nedokáže zabrániť vzbure pod vedením dôstojníka Fletchera Christiana. Konflikt medzi jedincom a autoritou, charakterom a vôľou, slobodou a inštitúciou sa môže začať.

22:00 Raňajky u Tiffanyho (Breakfast at Tiffany's) USA, 1961, Komédia/Dráma/Romantický (ČT2)
Audrey Hepburnová stvárnila v hlavnej úlohe americkej komédie ocenenej dvoma Oscarmi mladú, pôvabnú a emancipovanú dievčinu Holly Golightlyovú, ktorá v New Yorku sníva svoj ľahkomyseľný sen o skvelej budúcnosti. Zatiaľ však musí žiť len z "príspevkov na taxík a oblečenie" od svojich stálych pánskych obdivovateľov. Jej plány naruší zoznámenie sa so začínajúcim spisovateľom Paulom, ktorý sa prisťahuje do domu, kde býva. Iskrivá romantická komédia z prostredia „smotánky“, síce obrúsila spoločensko-kritické hrany svojej predlohy, ale stále zostáva mimoriadne duchaplným a zábavným dielom.


Sobota

14:50 Keď príde kocúr, Československo, 1963, Podobenstvo/Poetický/Rozprávka (ČT2)
Snímku Keď príde kocúr z roku 1963 nakrútenú Vojtěchom Jasným, môžeme považovať za jednu z prvých filmov Českej novej vlny. Film je však pre (česko)slovenských divákov zaujímavý hneď viacnásobne, keďže ako jeden z mála získal ocenenie, a to hneď dvojnásobné, na MFF Cannes a zároveň ide o jednu z prvých veľkých rolí legendy slovenského herectva Emílie Vášáryovej. Filmová alegória zobrazuje život jedného malého mestečka, do ktorého prichádza zvláštny cirkus. Na streche červeného auta sedí kúzelník (Ján Werich) a krásna Diana (Emília Vášáryová) so svojim kocúrom so slnečnými okuliarmi. Na záver kúzelníckeho vystúpenia dá Diana svojmu kocúrovi Mourkovi okuliare dole a pod vplyvom jeho pohľadu sa začne meniť dospelým farba pokožky. Neveriaci sú zrazu žltí, klamári fialoví, zlodeji siví a zamilovaní červení. Kocúra zo strachu pred jeho mocou ukradnú traja muži a zaujímavé spoločenské konfrontácie sa môžu začať.

18:00 E.T. - Mimozemšťan (E.T.: The Extra-Terrestrial) USA, 1982, Sci-fi/Rodinný/Dobrodružný (Film+)
Neďaleko predmestia Los Angeles pristála kozmická loď mimozemšťanov. Podivné postavičky sa rozišli zbierať vzorky do okolia a iba jedna z nich sa dostala až na kraj lesa. Očarená svetlami veľkomesta zabudla na svoje poslanie. Preto sa nedostala včas na palubu a uviazla na našej planéte. Mimozemšťan našiel úkryt v kôlni najbližšieho domu, kde ho objavil desaťročný Elliot. Vláda by však mimozemšťana chcela strčiť do laboratória a robiť na ňom pokusy. Elliot tak musí prísť na spôsob ako dostať svojho mimozemského kamaráta v bezpečí domov.

21:15 Casablanca (Casablanca) USA, 1942, Romantický/Vojnový (Dvojka)
Jeden z najkultovejších hollywoodskych filmov všetkých čias sa odohráva počas II. svetovej vojny na neokupovanom území Maroka, v Casablance. Tá sa stala prestupnou stanicou pre utečencov a členov odboja, ktorí sa pred hrozbou nacizmu snažia utiecť z Európy. Casablanca je však aj rajom pre špiónov, zradcov a podvodníkov, snažiacich sa vyťažiť čo najviac z vojnovej situácie. Centrom nočného života mesta, ale aj miestom, kde sa vybavujú dôležité obchody, predávajú víza, dokumenty a informácie, je Rickov bar. Jeho majiteľom je Američan Rick Blaine, muž, ktorý sa obrnil cynizmom, aby dokázal na tomto kolotoči ľudských osudov prežiť a zostať pritom nad vecou. To sa mu však darí iba dovtedy, kým do jeho baru i života opäť nevstúpi Ilse, s ktorou kedysi v Paríži prežil osudovú lásku.

22:30 Barani (Hrútar) Island, 2015, Dráma (ČT art)
Kiddi pije a rád strieľa. Gummi nepije ani nestrieľa. Sú to bratia, ktorí spolu neprehovorili už 40 rokov ani slovo a jediné, čo majú spoločné, je láska k ovciam. Jedného dňa Gummi získa podozrenie, že Kiddiho výstavný baran je nakazený smrteľnou chorobou - klusavkou. Nad rodinným plemenom oviec, životnou pýchou oboch bratov, sa začnú sťahovať mračná. Film citlivo zobrazuje bratské puto, ktoré aj po desaťročiach vzájomných nezhôd zostáva silné. Snímka obsahuje všetky typické prvky škandinávskych filmov: surové prostredie, iróniu a absurdný humor.


Nedeľa

14:40 Santov pomocník a zázračná snehová vločka (L'apprenti Père Noël et le flocon magique) Francúzsko, 2013, Animovaný/Rodinný/Rozprávka (ČT :D)
Mladý chlapček Nikolas sa stane novým Santom, no čaro Vianoc ohrozuje chaos, ktorý nastane po Santovom odchode. Obháji si Nikolas svoju novú zodpovednú úlohu? Podarí sa mu dať všetko do poriadku, aby mohli začať Vianoce? Príbeh obsahuje mix tradičných a moderných prvkov a predstavuje príjemnú a sympatickú zábavu pre celú rodinu.

16:40 Perinbaba, Československo/NSR/Taliansko/Rakúsko, 1985, Rozprávka/Poetický (Markíza)
Najslávnejšia slovenská rozprávka Perinbaba je súčasťou slovenských televízii počas každých Vianoc. Jakubisko v nej pomocou svojho neskorého, magicko-realistického štýlu pripomína to najlepšie z európskej moderny 60. rokov a to predovšetkým svoj veľký vzor Felliniho, ktorého dlhoročná manželka a herečka Giulietta Masina stvárnila vo filme postavu Perinbaby. Tá žije vysoko v horách a pomocou svojej zázračnej periny pokrýva svet snežnou prikrývkou. Jedného dňa zachráni malého chlapca Jakubka z rúk Zubatej a vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať perinu. Po rokoch strávených u Perinbaby sa však Jakubko opäť vydáva medzi ľudí, aby sa tam stretol s krásnou Alžbetkou (Petra Vančíková).

20:35 Panna a netvor, Československo, 1978, Rozprávka/Romantický/Mysteriózny (Plus)
Keď sa vozy kupca zrútia do priepasti, musí predať všetok majetok, dokonca aj obraz matky jeho tretej dcéry, láskavej Krásky. Cestou do mesta si oddýchne v pustom zámku a ráno nájde namiesto obrazu hromadu šperkov a peňazí. Pri odchode ešte odtrhne v záhrade ružu. Objaví sa rozzúrený Netvor a daruje mu život pod podmienkou, že mu pošle Krásku ako spoločníčku. Dievča sa spočiatku všetkého bojí, ale časom si zvykne a čoraz silnejšie si uvedomuje, akú nežnú a citlivú dušu ukrýva desivá podoba jej hostiteľa. V ceste im však stoja závisť a nenávisť. Panna a netvor je vďaka svojej barokovej a temnej atmosfére a výrazne štylizovanému spracovaniu režiséra Juraja Herza jednou z najzaujímavejších normalizačných rozprávok.

22:10 Pelíšky, Česko, 1999, Historický/Komédia/Dráma (ČT1)
Jedna z najúspešnejších porevolučných českých tragikomédií sa už oprávnene zapísala medzi vianočné klasiky. Film nostalgicky, láskavo a s pobavením nazerá na život niekoľkých rodín tesne pred príchodom Varšavských vojsk v auguste roku 1968. Zobrazované životné etudy postáv obsahujú vážne i humorné vzťahové a rodinné problémy, rebéliu voči reálnemu socializmu, ale i oslavné ódy či konformizmus. Pelíšky sú zároveň jedným z mála filmov, ktoré prenikli aj do bežného života prostredníctvom citácie nezabudnuteľných „hlášok“ či situácií.


autor Marcel Šedo 19.12.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.