TV TIPY 19.9. - 24.9. 2017

TV TIPY 19.9. - 24.9. 2017

VOD recenzia



Utorok

21:05 Tiene v raji (Varjoja paratiisissa) Fínsko, 1986, Komédia/Romantický (ČT art)
Snímka Tiene v raji privádza prvý krát na scénu Kaurismäkiho typického hrdinu.
Nikander pracuje v Helsinkách ako smetiar, jazdí v staršom aute a býva v nepríliš vábnom byte. Jeho programovú ľahostajnosť aspoň čiastočne naruší stretnutie s životom ošľahanou predavačkou Ilonou, ktorá dokáže nájsť východisko z každej situácie. Kaurismäki s istou neromantickosťou sleduje možnosti zblíženia a udržania si vzťahu dvoch ľudí. Nehovorí však otrepané klišé, ani prvoplánovo nemoralizuje. Uvedomuje si mnohovrstevnatosť ľudskej osobnosti, vďaka čomu je jeho príbeh o láske, najmä v porovnaní s hollywoodskym balastom, mimoriadne netradičným zážitkom.

21:55 Tichá bolest, Československo, 1990, Dráma (ČT2)
Uznávaný slovenský režisér Martin Hollý sa vo svojom filme Tichá bolest vracia do obdobia 50. rokov 20. storočia. V ňom sleduje osudy Janka Kadavého, ktorého otec bol v roku 1949 zatknutý, odsúdený a popravený ako "triedny nepriateľ". Jeho matka krátko nato umiera a Jankovi zostáva iba dedko. Rozprávanie prebieha v dvoch časových plánoch. Kým prvý, tragikomický prebieha počas vojenskej služby, druhý je smutnou spomienkou na detstvo, ktoré osvetľuje len múdry a poctivý dedko. Snímka ukazuje socialistickú spoločnosť, v ktorej stále drieme náboženská tradícia hlásajúca dedičnosť hriechu. Boľševizmus je tu vďaka tomu zobrazený v celom jeho dogmatizme a pokrytectve. Oproti nemu stojí človek s jasným hodnotovým systémom, ktorý odhaľuje obludnosť a nezmyselnosť režimu.

00:05 Comeback, Slovensko, 2014, Dokumentárny/Kriminálny (Dvojka)
Celovečerný dokument mladého slovenského filmára Mira Rema vykresľuje posledné dni vo výkone trestu dvojice recidivistov a ich prvé dni na slobode. Neľahký návrat na slobodu z ilavskej väznice sa stáva naliehavým mementom. Začlenenie sa niekam, kam už dlhé roky nepatria, prináša množstvo nástrah pre tých, ktorých spoločnosť už raz odsúdila a robí to znova. Cesta zo začarovaného kruhu je tŕnistá a pohľad na spôsob, ako sa Zlatko a Miro vyrovnávajú s prekážkami „slobodného“ života nie je ani zďaleka príťažlivý.

Streda

20:15 Hellboy (Hellboy) USA, 2004, Akčný/Fantasy (Dajto)
Hellboy prišiel na svet v roku 1944, kedy celý svet s hrôzou sledoval najhorší konflikt v dejinách ľudstva. Prívrženci Zla v nacistických službách, na čele s nesmrteľným Rasputinom, gestapáčkou Ilsou a maskovaným vrahom Kroenenom, sa ho snažili získať pre seba. Pekelného chlapca však zachránil a vychoval doktor Broom. Dospelý Hellboy v súčasnosti žije v utajovanom Úrade pre výskum paranormálnych javov spolu so žabím mužom Sapienom a krehkou Liz. Trojica pekelných služobníkov sa však vracia, aby dokončila svoje temné dielo. Čerstvý držiteľ Zlatého leva z Benátok Guillermo Del Toro vtisol komiksu svojbytnú "rozprávkovú" estetiku, ktorá ho pozdvihuje vysoko nad všedný komiksový priemer.

22:45 Zombieland (Zombieland) USA, 2009, Horor/Komédia/Akčný (Dajto)
Columbus je riadny zbabelec, ale práve vďaka tomu dokáže vo svete ovládanom zombíkmi prežiť. Tallahassee je pre zmenu drsňák, ktorý zombíkov zabíja na počkanie a popri tom sa snaží získať poslednú čokoládovú tyčinku na svete. Jedného dňa stretnú Wichitu a Little Rock, ktoré sa so živými mŕtvymi takisto príliš nekafrú. Columbus sa do Wichity zamiluje na prvý pohľad, avšak je otázne, či ho dokáže akceptovať takého, aký je. Snímka paroduje známe klišé a zobrazuje postavy poučené filmovými pravidlami. Zombieland tak predstavuje fanúšikovský projekt, ktorý do seba abstrahoval geekovskú kultúru a je oslavou súčasnej popkultúry.

TV tipy 19.9. - 24.9. 2017 TV tipy 19.9. - 24.9. 2017 TV tipy 19.9. - 24.9. 2017

Štvrtok

17:55 Šofér slečny Daisy (Driving Miss Daisy) USA, 1989, Dráma/Komédia (Prima MAX)
Pre Daisy, bohatú a tvrdohlavú američanku židovského pôvodu, príliš starú na to, aby mohla sama jazdiť autom, najmä jej syn černošského šoféra. Píšu sa päťdesiate roky dvadsiateho storočia a USA je stále opantané rasizmom a segregáciou. Hoke musí pred Daisy brániť svoju pozíciu, keďže tá predstiera, že ju nepotrebuje. Nedokáže porozumieť jej izolácii od sveta a jej neschopnosti pochopiť spoločenské zmeny. Ona zasa, prečo sú ľudia ako Hoke vždy rozrušení. Snímka o postupne vznikajúcom priateľstve dvoch ľudí, je zároveň výpoveďou o jednej z temných škvŕn v dejinách USA.

22:10 Američan (The American) USA/Veľká Británia, 2010, Kriminálny/Thriller (JOJ Cinema)
Nájomný vrah Jack je neustále v pohybe a vedie osamelý život. Potom, čo jedna z jeho zákaziek vo Švédsku skončí omnoho horšie ako predpokladal, uchýli sa na taliansky vidiek do malého stredovekého mestečka. Zároveň tam však príjme ďalšiu zákazku - má zostaviť zbraň pre záhadnú Mathildu. Zatiaľ čo sa Jack opája pokojom v horách, spriatelí sa s kňazom Benedettom a zoznámi s krásnou Clarou. Všetko prebieha hladko, až kým Jack nevystúpi z tieňa, v ktorom žije. Poetická filmová balada o profesionálnych vrahoch, ktorí majú dušu, pripomenie rané filmy Kar-Wai Wonga

22:20 Misery nechce zomrieť (Misery) USA, 1990, Thriller/Horror (Prima MAX)
Paul Sheldon je úspešným spisovateľom, ktorý sa preslávil sériou románov previazaných hlavnou postavou menom Misery. V zime sa vydá do hôr, aby začal písať ďalšiu knihu a jej dokončenie zapije alkoholom. V búrke skončí so škaredými zraneniami a v bezvedomí v havarovanom aute uprostred nehostinnej krajiny. Zachráni ho jeho veľká fanúšička Annie Wilkisová, ktorá miluje príbehy o Misery až do tej miery, že nie je schopná prijať, že ide iba o fiktívnu postavu. Čerstvý rukopis románu, však s Misery nemá nič spoločné, keďže túto postavu zabil v poslednom diele série, ktorý ide do predaja práve v čase, keď sa lieči u svojej najväčšej obdivovateľky. Keď však zavraždíte duševne labilnému človeku jediný zmysel života nemusíte skončiť so všetkými končatinami. Paul však má dar rozprávania príbehov, čo je jeho jediná šanca na záchranu.

TV tipy 19.9. - 24.9. 2017 TV tipy 19.9. - 24.9. 2017 TV tipy 19.9. - 24.9. 2017

Piatok

17:20 Sex noci svätojánskej (A Midsummer Night's Sex Comedy) USA, 1982, Komédia (Film+)
Na osamelej farme majú stráviť spoločný víkend tri páry - excentrický vynálezca s manželkou, doktor s milenkou a starnúci filozof so svojou snúbenicou. Každý z nich však má odlišnú predstavu o tom, ako by mal víkendový program vyzerať. Po prvom spoločnom stretnutí sa ich plány začnú pomaly meniť. Do hry vstupuje neistota vo vzťahoch, nevera, ale aj láska a vášeň. V tomto filme sa Woody Allen inšpiroval v Bergmanových komédiách a okrem podmanivých záberov prírody a retro nálady prináša aj schopnosť evokovať určitú atmosféru.

20:00 Pre hrsť dolárov (Per un pugno di dollari) Taliansko/Španielsko/Západné Nemecko, 1964, Western (Prima MAX)
Neznámy muž prichádza do malého mestečka rozdeleného vojnou dvoch klanov. Zatiaľ čo väčšina ľudí by už dávno ušla alebo zomrela násilnou smrťou, jeho táto vojna medzi Baxterovcami a Rojovcami nevyvádza z rovnováhy. Rozohráva nebezpečnú hru na obe strany s cieľom využiť situáciu vo svoj prospech. Leoneho revolučná adaptácia Kurosawovho Yojimba vynikajúco pracuje s retardáciou deja pred prestrelkami, veľkými detailami kamenných tvárí a ambivalentnými charaktermi.

22:30 9. rota (9 rota) Rusko/Fínsko/Ukrajina, 2005, Vojnový/Historický/Akčný (Jednotka)
Skupina mladých vojakov podstupuje tvrdý vojenský výcvik pod vedením prísneho dôstojníka. Keď sa však ocitnú uprostred krvavého sovietsko-afganského konfliktu, zisťujú, že ani ten najtvrdší výcvik by ich nedokázal pripraviť na drsnú a špinavú vojnovú realitu, v ktorej sa ocitli. Ich hlavnou úlohou sa stane obrana proti mnohonásobnej presile afganských mudžahedínov. Ruský film 9. rota nezaprie svoju štylistickú inšpiráciu v amerických filmov. Výhodou je, že snímka pôsobí pomerne veľkolepo a príliš sa nelíši od dobovej americkej produkcie.

TV tipy 19.9. - 24.9. 2017 TV tipy 19.9. - 24.9. 2017 TV tipy 19.9. - 24.9. 2017

Sobota

09:25 Fimfárum 2, Česko, 2006, Animovaný/Bábkový/Rozprávka (ČT :D)
Štyri rozprávky pre inteligentné deti a ich rodičov z obľúbenej knihy Jana Wericha. V snímke uvidíme príbeh malého Palečka, plný dobrodružstiev na jeho ceste do sveta a naspäť domov. Ďalší príbeh, v ktorom sa spája atmosféra exotického Blízkeho východu a pestrosť orientálnych príbehov, rozpráva o troch hrbatých bratoch z Damašku. Tretí príbeh je o prsteňoch, stávkach a troch milujúcich ženách. Na záver uvidíme bratov Marka a Koubu v rozprávkovom príbehu o kúzelnom mlyne, závisti a čertoch.

21:15 Zviera (L'animal) Francúzsko, 1977, Komédia/Akčný/Romantický (ČT1)
Slávna francúzska komédia rozpráva o problémoch kaskadéra so zlou finančnou situáciou, snúbenicou a zženštilým hercom, za ktorého zaskakuje. Tesne pred svadbou jeho snúbenici dojde trpezlivosť a navyše sa o ňu začína zaujímať bohatý gróf. Snímka v sebe spája groteskno a dobrodružnú zápletku, čoho výsledkom je šarmantná, bláznivá a pritom stále inteligentná romantická komédia.

23:35 Funny Games USA (Funny Games U.S.), USA/Francúzsko/Veľká Británia/Rakúsko/Nemecko/Taliansko, 2007, Kriminálny/Psychologický/Thriller (ČT2)
Anna rozpráva príbeh svojej rodiny, ktorá bola fyzicky i psychicky týraná dvoma neočakávanými návštevníkmi. Dvaja mladíci, Peter a Paul, sa s milým úsmevom a v bielych rukavičkách objavia pred dverami ich chaty. Anna s rodinou nemá ani tušenie, aká drsná hra na nich čaká. Všetko začne naberať na obrátkach, keď sa Paul staví, že rodina neprežije do zajtrajšieho rána. Podobne, ako Hanekeho predchádzajúci film Funny Games, je snímka kritikou pasivity a otupenosti amerického papučového diváctva.

Nedeľa

22:10 Všetko čo mám rád, Československo, 1992, Dráma (Jednotka)
Tomáš je 38 ročný muž, ktorý dospel do zásadného zlomu vo svojom živote. Jednak sa zaplieta do smiešnych konfliktov se svojou bývalou ženou, taktiež musí riešiť problémy svojho pubertálneho syna a pomoc od neho očakávajú aj jeho starnúci rodičia. Jediný upokojujúci bod v jeho živote tak tvorí jeho anglická priateľka, ktorá tvorí únik zo šedivého sveta postkomunistickej spoločnosti. Jedna z najlepších snímok slovenského filmu 90. rokov od výnimočného Martina Šulíka tak neexplicitne poukazuje na stav Slovenska v porevolučnom období, kedy hrdinovia i samotná spoločnosť trpí emočnou nevyrovnanosťou.

23:25 Mŕtvy muž prichádza (Dead Man Walking) Veľká Británia/USA, 1995, Kriminálny/Dráma/Psychologický (Film+)
Psychologická dráma vzťahu mníšky a muža odsúdeného na trest smrti. Rádová sestra Helensi myslela, že už ju nič nemôže zaskočiť. Avšak list väzňa odsúdeného na smrť za brutálnu vraždu je niečo celkom iné, s čím sa doposiaľ stretla. Dátum popravy sa napriek zúfalej snahe odsúdeného získať milosť nezadržateľne blíži a s postupom času sa na povrch dostávajú aj silné emócie empatie s odsúdeným, ale zároveň i s obeťami jeho brutálnych zločinov. Matthew Poncelet to má ako sa zdá definitívne zrátané, ale s Helen do jeho života prichádza nádej, že sa konečný výkon rozsudku odloží. Film kladie závažné otázky ohľadom trestu smrti, popritom dokáže vytvoriť aj ambivalentný portrét človeka a zamyslieť sa nad problémom viny a trestu i milosrdenstva bez hraníc.

23:45 Blackfish (Blackfish) USA, 2013, Dokumentárny (ČT2)
Vo viacerých morských parkoch prišlo pri predstavení s kosatkami o život niekoľko ich cvičiteľov. Hlavným protagonistom filmu je samec Tilikum. V dokumentárnom filme vyšlo najavo, že incident so zabitím cvičiteľky v Orlande nebol jeho prvým "prečinom". Rozhovory s trénermi a expertmi postupne odhaľujú komplikovanú náturu týchto tvorov a tiež kruté zaobchádzanie s kosatkami v zajatí. Snímka tiež ukazuje, ako málo toho o zvieratách stále vieme a že súčasný systém správania sa k zvieratám je dlhodobo neudržateľný. Po odvysielaní tohto dokumentu ukončila spoločnosť Sea World chovný program kosatiek.


autor Marcel Šedo 20.9.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.