TV TIPY 8.5. - 14.5. 2017

TV TIPY 8.5. - 14.5. 2017

článok



Pondelok
08.05.

16:55 Obchod na korze, Československo, 1965, Dráma/Vojnový (Jednotka)
Dej filmu sa odohráva počas druhej svetovej vojny v malom meste Slovenského štátu. Stolár Tóno Brtko prijme pod nátlakom svojej ženy a vysoko postaveného švagra arizačný dekrét na obchod staručkej židovky, pani Lautmannovej. Aj keď je obchod nevýnosný, Brtko v ňom zotrváva a predstiera, že arizuje. Stará pani sa o Tóna stará ako o syna a on jej pomáha, ako môže. Príde však deň, keď všetci Židia z mestečka obdržia predvolanie k transportu. Ako sa Tono zachová v tejto situácii? Tóno Brtko predstavuje svedomie celého slovenského národa.

21:25 Musíme si pomáhat, Česko, 2000, Vojnový/Dráma/Historický/Komédia (ČT1)
Manželia Jozef a Mária robia v čase nemeckej okupácie všetko pre to, aby prežili a pritom zostali ľuďmi. Komplikuje im to však jeden Žid, ktorý utiekol z koncentračného tábora a zúfalo potrebuje pomôcť. Poskytnú mu azyl pod svojou strechou, ale musia si neustále dávať pozor pred kolaborantom, ktorý zbožňuje nečakané návštevy. V takejto situácii prirodzene dochádza k udalostiam, v ktorých tuhne krv v žilách,ale aj hrá smiech na perách. Heslo "musíme si pomáhať" však ostáva aktuálnym a ukazuje vieru v to, že človek vždy nemusí byť človeku vlkom.

22:05 Osud človeka (Sudba cheloveka) Sovietsky zväz, 1959, Vojnový/Životopisný (ČT2)
Vojnová adaptácia rovnomennej novely Michaila Šolochova začína v roku 1946, kedy sa na brehu rieky stretáva spisovateľ s neznámym pocestným. Po chvíľke sa spisovateľ dozvie, že dotyčný nemal príliš šťastný život. Bol vodičom vo Voroneži, kde sa tiež oženil, mal syna a neskôr aj dve dcéry. Po lyrickom začiatku života však prišla druhá svetová vojna a on musel narukovať. Pocestný – Andrej Sokolov – sa tak následne rozhovorí o otrasných podmienkach života za vojny, o utrpení vo vojenských lágroch a strate ľudskej dôstojnosti. Postupne však vychádza najavo aj jeho nepoddajnosť a odvaha čeliť svojmu osudu. Psychologická sonda zlomenej mysle ruského vojaka, zomletého vojnovou mašinériou, je tragédiou jednotlivca, padajúceho a opäť vstávajúceho na nohy.

22:10 Nedodržaný sľub, Slovensko/Česko/USA, 2009, Historický/Dráma/Športový (ČT art)
Skutočný príbeh slovenského Žida Martina Friedmanna odohrávajúci sa počas druhej svetovej vojny. Talentovaný futbalista si spočiatku neuvedomuje nacistické nebezpečenstvo a dobrovoľne odchádza do pracovného tábora v Seredi, kde mu kamarát Fred ponúkol miesto vo futbalovom tíme. Sledujeme tak príbeh človeka, ktorý unikol smrti nie vďaka svojmu hrdinstvu, ale vďaka šťastiu a futbalovému talentu


Utorok
09.05.

13:45 Hľadá sa Nemo (Finding Nemo) Austrália/USA, 2003, Animovaný/Dobrodružný/Rodinný (JOJ)
Napriek zákazu svojho vystrašeného otca sa Nemo hneď prvý deň v škole snaží ukázať spolužiakom svoju odvahu. Opúšťa bezpečie korálového útesu a vydáva sa do hlbokej vody, kde ho však odchytí potápač. Nemo končí v akváriu v zubnej ordinácii v Sydney. Jeho nešťastný otec sa s pomocou modrej korálovej rybky Dory, trpiacej stratou krátkodobej pamäti, vydáva na jeho záchranu. Cestou čelia mnohým nebezpečenstvám a stretajú najrozličnejších obyvateľov morských hlbín. Medzitým Nemo spolu s partiou obyvateľov akvária pripravuje plán úteku. Film Hľadá sa Nemo sa stal inšpiráciou pre celú plejádu nasledujúcich hollywoodskych filmov.

21:05 Noc svätého Vavrinca (La Notte di San Lorenzo) Taliansko, 1982, Poetický/Vojnový/Dráma (ČT art)
Cecilii mala 6 rokov, keď Nemci okupovali Taliansko. V kostole bola svadba a všetci prítomní sa delili o jediný bochník chleba. Mesto bolo prázdne. Ľudia žili v podzemí, keďže sa báli bombardovania. Netrpezlivo očakávali príchod amerických osloboditeľov. Keď miestny farár oznámil, že sa všetci musia do večera na príkaz fašistov zhromaždiť v kostole, inak budú zastrelení, nikto nič nenamietal. Iba starý Galvano ohlásil, že pôjde naproti Američanom a kto chce, môže ísť s ním. Časť z nich s ním po západe slnka tajne vyrazila. Na svojej ceste videli len vypálené domy a stretávali ľudí, ktorým už nemohli veriť. Zmätky a bolesti konca vojny v Taliansku sú v tomto filme podané poetickým spôsobom, čo odráža príbeh o nádeji a prežití a korešponduje s detským vnímaním sveta mladučkej rozprávačky.

22:20 Joe (Joe) USA, 2013, Dráma (Prima MAX)
Joe Ransom nie je príjemný človek, skôr naopak. Je to horkokrvný muž, ktorý sa mnohokrát nechá ovládnuť emóciami. Tie ho už niekoľkokrát priviedli do sporu so zákonom. Teraz tento bývalý trestanec pracuje ako predák partie drevorubačov a žije takmer samotársky život uprostred lesov na juhu USA. Aj tu sa pohybuje na okraji a snaží sa vyhnúť ďalším konfliktom. Jeho dobrovoľná izolácia sa stratí vo chvíli, keď do svojej partie priberie teenagera Garryho Jonesa. Ten nikdy skutočne nechodil do školy a jeho večne opitý, agresívny otec všetkých okolo seba len mláti. Keď Joe začne Garryho spoznávať bližšie, ocení jeho odhodlanie a pracovitosť a postupne sa stáva jeho mentorom. Keď sa Garry ocitne v ohrození, obráti sa o pomoc na svojho nového priateľ, čo však Joa postaví pred obrovskú dilemu.

TV tipy 8.5. - 14.5. 2017 TV tipy 8.5. - 14.5. 2017 TV tipy 8.5. - 14.5. 2017


Streda
10.05.

20:15 Zelená míľa (The Green Mile) USA, 1999, Dráma/Mysteriózny/Kriminálny (Dajto)
Na začiatku príbehu sa stretneme so starým mužom Paulom Edgecombom, ktorý žije v domove s opatrovateľskou službou. Paul začne jednej zo sestričiek rozprávať svoj príbeh starý 60 rokov. V roku 1935 Paul pracoval v Louisiane ako dozorca vo väzení pre ťažkých zločincov odsúdených na trest smrti. Paul je bystrým pozorovateľom, ktorý vníma rázovité postavy zločincov a ich osudy. Tu sa stretáva s obrovitým afroameričanom Johnom, obvineným z vraždy dvoch detí. Nemôže uveriť, že dobrák, ktorý sa bojí spať potme by bol schopný takého hrozného činu. Súčasne tu sledujeme Arlen, psychopata Divokého Billa a mnohých ďalších. Predovšetkým je tu však chodba, ktorej všetci hovoria "Zelená míľa". Na jej konci čaká smrť.

20:35 Magic Mike (Magic Mike) USA, 2013, Komédia/Dráma (JOJ)
Mike pracuje na svojom americkom sne. Vo dne navrhuje nábytok, ktorý by rád predával a v noci okúzľuje diváčky ako hviezda každého predstavenia v miestnom striptérskom klube. Teraz Mike objavil novú výzvu - ukázať neskúsenému devätnásťročnému mladíkovi, ktorému hovoria Kid, ako tancovať a baliť ženy. Subverzívna snímka si však z celého konceptu „amerického sna“ robí srandu. V podstate je tak deziluzívnou výpoveďou o svete, v ktorom je človek nútený hrať prednastavené role, čím stráca svoju skutočnú osobnosť.

22:55 Dobrý deň, pani Campbellová (Buona Sera, Mrs. Campbell), USA, 1968, Komédia (Prima MAX)
Krásna Talianka Carla žije počas 2. svetovej vojny s tromi americkými vojakmi zároveň, pričom o sebe navzájom nevedia . Keď se Američania vrátia domov, privedie Carla na svet dievčatko a keďže sama nevie kto je otcom poberá alimenty od všetkých troch. V mestečku jej navyše, ako „vojnovej vdove“ prejavujú úctu. Táto situácia sa mení až vo chvíli keď sa otcovia rozhodnú prísť na svoju dcéru pozrieť.

TV tipy 8.5. - 14.5. 2017 TV tipy 8.5. - 14.5. 2017 TV tipy 8.5. - 14.5. 2017


Štvrtok
11.05.

14:00 Nehynúca sláva (The True Glory) Veľká Británia/USA, 1945, Dokumentárny/Strihový/Vojnový (ČT2)
Britský a americký filmový štáb zobrazuje vo výnimočnom strihovom dokumente úsilie spojeneckých vojsk počas 2. svetovej vojny. Film, ktorý vznikal počas bojov a svetlo sveta uzrel v roku 1945, zachytáva situáciu na západnom fronte od “Dňa D”, cez stretnutie západných mocností so sovietskou armádou, až po pád tretej ríše. Dokumentárne zábery sledujúce pomerne dlhé a na činy bohaté časové obdobie sú doplnené komentárom rôznorodých svedeckých výpovedí vojakov viacerých národností i vojenských hodností, o.i. i generála Eisenhowera. Za réžiou filmu stojí legendárny Carol Reed, ktorého snaha vyhnúť sa patetickosti a ideologickej schematickosti vyústila do Oscara za Najlepší dokument.

20:15 Jáchyme, hoď ho do stroje!, Československo, 1974, Komédia (Prima MAX)
Hlavným hrdinom príbehu je nesmelý František, ktorý uverí tomu, že bude mať v živote úspech lem ak sa bude riadiť kondiciogramom - prehľadom svojich šťastných i kritických dní zostaveným výpočtovým strojom. Klasická bláznivá komédia, v ktorej vinou naivného hrdinu skončí väčšina hlavných postáv skôr či neskôr na psychiatrii, pochádza od tvorivého tria Lipský, Smoljak, Svěrák. Snímka je zaujímavá konfrontáciou prejavov manažérske kultúry, iracionálnej viery vo vedu a tiež atmosférou všadeprítomného dozoru a „normalizácie“, ktorá je azda ešte viac aktuálna dnes.


Piatok
12.05.

21:35 Zářijové noci, Československo, 1957, Dráma (ČT art)
Veliteľ vojenského výcvikového tábora, čerstvo povýšený major Cibulka, vládne podriadeným tvrdou rukou. Kvôli nečakanej pohotovosti odmietne dať dovolenku mladému poručíkovi Zábranovi, ktorého manželka rodí. V armádnom denníku navyše vyjde nepravdivý článok o tom, že Zábrana je ukážkou zlého veliteľa. Zábrana v obavách o manželkine zdravie v noci poruší rozkaz a vzdiali sa do Prahy, aby ju v pôrodnici navštívil. Majorovi to okamžite prezradí mladý politruk Jirgala. Cibulka by rád poslal Zábranu pred prokurátora, ale cvičenie zblízka sleduje aj plukovník Sova. Dráma o šikanovaní vojakov neschopnými veliteľmi vznikla podľa rovnomennej divadelnej hry Pavla Kohouta. Súčasne snímka nepriamo paroduje mnohé prvky armádneho života, čím sa stala inšpiráciou pre neskoršiu „novú vlnu“. Vo svojej dobe išlo o prekvapivo odvážne dielo.

21:50 Výťah na popravisko (Ascenseur pour l'échafaud) Francúzsko, 1958, Kriminálny/Film-noir/Dráma (ČT2)
Florence Carala je manželkou bohatého podnikateľa Simona. Julien je Florencin milenec a zároveň Simonov podriadený. Spoločne naplánujú Simonovu vraždu, ktorej vykonávateľom má byť práve Julien. Všetko prebieha podľa plánu až do chvíle, keď sa im postaví do cesty séria nepríjemných a nepredvídateľných udalostí. Julien, v snahe odstrániť zabudnutý usvedčujúci dôkaz z miesta činu, ostane uväznený v kabínke výťahu. Na rozdiel od tých amerických robí francúzsky vrah množstvo chýb a polícia je natoľko nekompetentná, že im unikne viacero dôležitých vecí. Debut francúzskeho režiséra L. Malla, predstaviteľa novej francúzskej vlny, búra všetky klišé a zobrazuje Paríž mimoriadne poetickým spôsobom.

23:25 Miami Vice (Miami Vice) USA/Nemecko/Paraguaj/Uruguaj, 2006, Akčný/Kriminálny (Markíza)
Detektív Ricardo Tubbs a jeho partner Sonny Crocket odkrývajú v utajení spletitú sieť obchodníkov s drogami. Kým Tubbs je zdvorilý a flegmatický muž, ktorý žije v pevnom zväzku so svojou priateľkou, Crockett je neodolateľný sukničkár. Ich rutinná a mravenčia práca sa pokazí vo chvíli, keď sa Sonny zaľúbi do Isabelly, milenky obchodníka so zbraňami a drogami. Keď situácia začne byť príliš horúca, siahnu obaja po tvrdších metódach, čím sa však hranica medzi zákonom a zločinom začne nebadane stierať. Tak ako predchádzajúce Mannove filmy, zaujme aj Miami Vice realistickou akciou a využívaním prostredia ako naratívneho prvku. Výsledkom je dielo, ktorého fiktívny svet je mimoriadne vťahujúci a pulzujúci a súčasne hodnoverný.

TV tipy 8.5. - 14.5. 2017 TV tipy 8.5. - 14.5. 2017 TV tipy 8.5. - 14.5. 2017


Sobota
13.05.

15:10 Eso všetkých es (L' As des as) Francúzsko/NSR, 1982, Dobrodružný/Komédia/Vojnový (ČT2)
Jo Cavalier je trénerom francúzskeho boxerského tímu, ktorý v roku 1936 odchádza na Letnú olympiádu do Nemecka. Jo sa teší najmä na to, ako si to jeho zverenci rozdajú s nemeckými boxermi priamo pred tvárou nacistických pohlavárov. Pre svoju slobodomyseľnú a nespútanú povahu sa takmer okamžite dostane do konfliktu s režimom. Pod plášťom komediálneho žánru sa skrýva humanistické dielo o boji človeka proti totalitnej moci priamo v jej brlohu.

22:10 Prvý deň zvyšku tvojho života (Le Premier jour du reste de ta vie) Francúzsko, 2008, Rodinný/Komédia/Dráma (Prima MAX)
Film rozpráva príbeh bežnej rodiny, zloženej z manželov Marie-Jeanne a Roberta Duvalovcov, ktorí majú tri dospelé deti: Alberta, Raphaël a Fleur. Každé z detí zažíva svoj neobyčajný život. Názov filmu pochádza z piatich rozhodujúcich dní v živote tejto rodiny, ktoré sleduje tento film. Tieto dni výrazne ovplyvnia chod celej rodiny a ich život už nikdy nebude taký ako predtým. Každodennosť, nenútené dialógy a presne vystihnuté charaktery i detaily zo života ľudí robia z tohto filmu jednu z najvydarenejších rodinných komédií posledných rokov.

TV tipy 8.5. - 14.5. 2017 TV tipy 8.5. - 14.5. 2017 TV tipy 8.5. - 14.5. 2017


Nedeľa
14.05.

16:55 Fešák Hubert, Československo, 1984, Komédia (ČT1)
Titulný hrdina filmu si s vtipom, šikovnosťou a šarmom vybavuje účty s policajným inšpektorom Murkom, ktorý ho chce stoj čo stoj dostať do väzenia. Lenže Fešák Hubert unikne z každej nastraženej pasce a nakoniec pripraví na policajta a jeho podriadených elegantný podraz. Z hľadaných zločincov, ktorých Mourek vďaka Hubertovi so slávou dolapí, sa vykľujú nevinní ľudia. Dej sa odohráva na začiatku tridsiatych rokov v čase hospodárskej krízy.

20:00 Jazda vysočinou (Ride the High Country) USA, 1962, Western (ČT2)
Starnúci Steve Judd a Gil Westrum bývali kedysi vynikajúcimi strelcami a strážcami zákona. Keď sa spolu po dlhej dobe opäť stretnú v Sacramente, má Judd pre banku zabezpečiť prevoz vykúpeného zlata od zlatokopov v horách Sierra Nevady. Je to veľmi nebezpečná a nevďačná úloha, ktorú nemôže vykonať sám. Preto je rád, keď mu Gil prisľúbi pomoc. Ako tretieho k sebe priberú Gilovho mladého priateľa Hecka Longtreeho a na ceste sa k nim pripojí mladé farmárske dievča Elsa. Poetický príbeh o priateľstve narúša klasické žánrové klišé a dodnes dokáže očariť nádhernými prírodnými panorámami.

20:15 Najvyššia ponuka (La Migliore offerta) Taliansko, 2013, Dráma/Romantický/Krimi (Prima MAX)
Virgil Oldman vlastní najznámejšiu aukčnú sieň v meste a je uznávaným svetovým znalcom starožitností. Síce je už starý muž, ale v priebehu svojho života ešte nemiloval žiadnu ženu. Každý deň po práci sedí vo veľkom kresle vo svojej tajnej miestnosti, obklopený originálnymi obrazmi žien od najznámejších umelcov, ktoré zhromažďuje celý svoj život. Jedného dňa mu zatelefonuje mladá žena menom Claire a požiada ho o ohodnotenie majetku zdedeného po rodičoch. I napriek tomu, že sa vyhýba osobnému stretnutiu, Oldman ponuku prijíma. Zdanlivo nevinná hra na mačku a myš ho začne zaujímať čoraz viac, pretože túžba odhaliť identitu tajomnej ženy je silnejšia, ako jeho profesionálne zásady. Snímka sa síce pohráva s prvkami midcultu, keďže hovorí o svete vysokého umenia a milostnom vzplanutí dvoch ľudí, ktorí sa postupne naučia žiť, ale to všetko sa majstrovsky popiera v závere.

21:35 Bojovali za vlasť (Oni sražalis za rodinu) Sovietsky zväz, 1975, Vojnový/Dráma (ČT2)
Filmová epopeja slávneho režiséra, scenáristu a herca Sergeja Bondarčuka, nakrútená podľa rovnomenného románu Michaila Šolochova evokuje dni ústupu Červenej armády z donských stepí v júli 1942. Aj kvôli taktike spálenej zeme boli vojaci hladní a osamelí. Snímka sa tak predovšetkým snaží o psychologické portréty rôznorodej skupiny vojakov vo vojnovom pekle.


autor Marcel Šedo 8.5.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.