TV TIPY 10.4. - 16.4. 2017

TV TIPY 10.4. - 16.4. 2017

článok



10.04.

20:25 Bohovia (Bogowie) Poľsko, 2014, Dráma (Jednotka)
Dráma o slávnom kardiochirurgovi, ktorý sa v období totality odvážil meniť panujúce zásady a postupy v lekárstve. Doktor Zbigniew Religa verí, že je možné zachraňovať ľudské životy ohrozené chorobami srdca. Opúšťa svoju kariéru vo Varšave, aby založil kardiochirurgickú kliniku v baníckom meste Zabrzeh. Naráža pritom na nedostatok financií, odpor starších kolegov aj hranice znalostí svojho odboru. Nevzdáva sa a v 80. rokoch uskutoční prvú transplantáciu srdca v Poľsku. Tvorcovia s ľahkosťou kombinujú rôzne žánre a nálady do jednotného celku, ktorý má navyše mimoriadne dynamické tempo.

22:30 Svetlá v súmraku (Laitakaupungin valot) Fínsko/Nemecko/Francúzsko, 2006, Dráma/Kriminálny (Dvojka)
Koistinen sa zamestná ako nočný strážca v helsinskej bezpečnostnej agentúre. Každodennú rutinu mlčanlivého muža naruší krásna, ale chladná blondínka Mirja, ktorá mu zlomí srdce a zatiahne ho do sveta zločinu. Ďalšou ženou v Koistinenovom živote je nenápadná Aila, ktorá sa mu pokúša pomôcť. Snímka o odcudzení jednotlivcov v dôsledku postupného zániku pút v modernej spoločnosti. Kaurismäkiho film je minimalistický, mierne štylizovaný a vo svojej pravdivosti mimoriadne smutný.

00:00 Nevesta pre Zandyho (Zandy's Bride) USA, 1974, Western (ČT2)
Zandy Allan, chovateľ dobytka na divokom pobreží severnej Kalifornie, čaká v mestečku na príchod svojej nevesty Hannah. Odpovedal na jej inzerát s ponukou sobáša a zaplatil jej cestu dlhú dvetisíc míľ. Prvé stretnutie nie je ani pre jedného príjemné. Útla blondínka, ktorá v listoch zatajila svoj vek, je podľa Zandyho pre drsný život v horách až príliš krehká. Zandy sa jej hneď prvý večer zmocní proti jej vôli. V štíhlej a nežnej žene však rastie vzdor a netušená sila. V príbehu o prvom búrlivom roku jedného manželstva, vytvára režisér podrobnú a univerzálnu štúdiu manželstva dvoch rozdielnych osobností.

TV tipy 10.4. - 16.4. 2017 TV tipy 10.4. - 16.4. 2017 TV tipy 10.4. - 16.4. 2017


11.04.

20:35 Pravdivé lži (True Lies) USA, 1994, Akčný/Thriller/Komédia (Plus)
Zvláštny agent Harry Tasker vedie dvojitý život. Jeho žena Helen si myslí, že je obyčajný obchodník s počítačmi, ale v skutočnosti pracuje ako medzinárodný špión pre vládnu organizáciu najvyššieho utajenia. Plynule hovorí šiestimi jazykmi, je dobre vycvičený pre kontrarozviedku a poctivo chráni svoju krajinu, ale otázkou zostáva či dokáže ochrániť aj svoje manželstvo... Jeden z ľahších filmov Jamesa Camerona, v ktorom zostáva popri akcii čas aj pre vtipy, a ktorý svojho času vrátil Arnoldovi renomé hviezdy.

21:05 Kasandrin sen (Cassandra's Dream) USA/Veľká Británia, 2007, Kriminálny/Dráma/Thriller/Romantický (ČT art)
Bratia Terry a Ian túžia žiť inak, ako ich rodičia, ktorí patria k strednej triede britskej spoločnosti. Živelnejší Terry sa pokúša získať peniaze prostredníctvom hazardných hier, kým rozvážnejší Ian sa vydáva na cestu seriózneho podnikania. Jedného dňa si spoločne zakúpia plachetnicu, ktorú pomenujú Kasandrin sen. Nevedia nič o gréckej mytológii a zlovestnej minulosti tohto mena...
Jeden z mála nekompromisných a súčasne žánrovejších filmov Woodyho Allena je zasadený do chladného mesta plného morálne problematických postáv.

23:35 66 sezón, Slovensko/Česko, 2003, Dokumentárny (Dvojka)
Dokument, ktorý prostredníctvom zachytenia spomienok zobrazuje Mestskú plaváreň, ktorá ovplyvnila život spoločnosti v Košiciach. Bolo to miesto, kde sa stierali nielen národnostné, ale i majetkové rozdiely. Stará plaváreň v istom zmysle zosobnila demokraciu. Dokument nie je len nostalgickým obrazom starej plavárne, ale aj osobnou výpoveďou režiséra o príslušnosti k miestu a ľuďom. Film je poskladaný z niekoľkých príbehov odohrávajúcich sa na košickej Starej plavárni v období rokov 1936 až 2002. Jeden z najvýznamnejších ponovembrových filmov, je predovšetkým filmom o spomínaní – jeho selektívnosti a subjektivite.


12.04.

20:35 Cesta do zatratenia (Road to Perdition) USA, 2002, Dráma/Kriminálny/Thriller (Plus)
Píše sa rok 1931 a Michael Sullivan prichádza so svojim synom Michaelom Sullivanom jr. do mesta Perdition, ktorého názov by sme mohli preložiť ako zatratenie, resp. peklo. Uprostred veľkej hospodárskej krízy pracuje ako nájomný vrah pre írsky gang. Starnúci pán Rooney sa stáva pre Michaela, potom čo mu zachránil život, rovnakým vzorom, akým je on pre svojho syna. Annie Sullivanová svojho muža miluje a žije pokojným a zaopatreným životom, ale často má strach o deti. Dramatická životná udalosť postupne vysvetľuje Michaelovu cestu do zatratenia.

22:20 Odplata (Payback) USA, 1999, Akčný/Kriminálny/Thriller/Dráma (Dajto)
Za zlodejom menom Porter príde jeho kamarát Val s prosbou, že potrebuje peniaze na splatenie dlhu syndikátu. Spoločne ukradnú čínskej mafii 140 tisíc dolárov, s tým, že si peniaze rozdelia pol na pol. Po úspešnej lúpeži však Val Portera postrelí a ujde s jeho manželkou i všetkými peniazmi. Porter síce prežije, ale trvá mu pol roka než sa dá znova dokopy. Medzitým Val splatí dlh syndikátu a stane sa z neho chránenec mafiánskych bossov. Porter sa však mnohonásobnej presily nezľakne a so sebevlastným cynizmom a tvrdohlavosťou sa vydáva v ústrety mafii. Mel Gibson tu, podobne ako v Smrtonosnej zbrani, stvárnil postavu vtipného, ale súčasne aj nekompromisného týpka. Snímka svojou svojráznou poetikou, cynizmom a výraznou štylizovanosťou pripomenie niektoré komiksové romány.

TV tipy 10.4. - 16.4. 2017 TV tipy 10.4. - 16.4. 2017 TV tipy 10.4. - 16.4. 2017


13.04.

14:55 Wall Street: Peniaze nikdy nespia (Wall Street: Money Never Sleeps) USA, 2010, Dráma (Prima MAX)
Gordon Gekko, bývalý finančník, ktorého poistné podvody a pranie špinavých peňazí dostali pred 23 rokmi za mreže, stojí pred bránami väznice ako zmenený človek. Cez prsty sa však naňho pozerajú nielen jeho bývalí kolegovia, ale aj dcéra Winnie. Mostom k dcére by mohol byť jej snúbenec Jacob Moore, mladý finančný dravec zarábajúci veľké peniaze v spoločnosti svojho mentora Louisa Zabela. Séria falošných obvinení však vedie k hlbokému prepadu akcií ich firmy. Na dno padne aj Jacob, ktorému však Gekko sľúbi pomoc. Za pomoci svojich kontaktov mu pomôže zistiť, kto zničil firmu jeho chlebodarcu. Oliver Stone aj v tomto svojom filme pranieruje neetický kapitalistický systém, ktorý viedol k svetovej finančnej kríze.

21:05 Umučenie Krista (The Passion of the Christ) USA, 2004, Historický/Dráma (ČT art)
Umučenie Krista zobrazuje posledných dvanásť hodín života Ježiša z Nazaretu. Film sa začína v Getsemanskej záhrade, kam sa Ježiš odišiel modliť po Poslednej večeri a kde odoláva Satanovým zvodom. Následkom zrady Judáša Iškariotského je zatknutý a odvedený späť do Jeruzalema, kde ho vodcovia farizejov obvinia z rúhania a vynesú nad ním rozsudok smrti. Ježiš je predvedený pred Piláta, rímskeho miestodržiteľa v Judsku, ktorý predloží ľudu voľbu, či má prepustiť Ježiša alebo zločinca Barabáša. Ľud rozhodne, že prepustený má byť Barabáš a Ježiš má byť odsúdený… Snímka oživuje dávno mŕtve jazyky v živej reči a s rovnakou pedantnosťou sleduje tortúry Ježišovho umučenia.

TV tipy 10.4. - 16.4. 2017 TV tipy 10.4. - 16.4. 2017 TV tipy 10.4. - 16.4. 2017


14.04.

12:00 Nekonečný príbeh (Die Unendliche Geschichte) NSR/USA, 1984, Dobrodružný/Fantasy (JOJ)
Malý Bastien, ktorý žije po matkinej smrti iba s otcom, je obdarený veľkou fantáziou. Jedného dňa ukradne v kníhkupectve záhadnú knihu, pred ktorou ho varoval starý predavač a azda práve preto ho mimoriadne fascinuje. Schová sa na povale školy a začne ju čítať. Kniha rozpráva o nebezpečenstve, ktoré hrozí krajine Fantázia a jej obyvateľom. Čoraz väčšiu časť krajiny pohlcuje nebezpečná Ničota. Katastrofu zavinili ľudia, ktorí stratili svoje sny, pretože práve tie tvoria piliere Fantázie. Jediný, kto môže Fantázii ešte pomôcť, je mladý Atrej, bojovník z kmeňa lovcov. Kniha čoraz väčšmi vťahuje do seba svojho čitateľa a Bastien, aby pomohol zachrániť ríšu Fantázie, sa napokon stane súčasťou jej Nekonečného príbehu. Jedno z najfantastickejších dobrodružstiev filmového plátna rozpráva o potrebe snívania, čítania a fantázie v živote každého človeka.

20:15 Ben-Hur (Ben-Hur) USA, 1959, Historický/Dobrodružný/Dráma (Prima MAX)
Čeliac rozmachu televízie v USA na prelome 40. a 50. rokov, začali hollywoodske štúdiá nakrúcať panoramatické veľkofilmy, ktoré nemalo zmysel pozerať na malej obrazovke. Súčasťou toho boli monštruózne scény plné obrovských kulís a tisícov komparzistov. Film Ben-Hur je jedným z najväčších veľkofilmov tej doby, ktorý získal nevídaných jedenásť Oscarov. Ben Hur je mierumilovný syn z významného židovského rodu, ktorý je nešťastnou zhodou okolností odsúdený na galeje a po mnohých útrapách si musí svoju slobodu vybojovať späť v šialenom závode kvadrigy so sadistickým Rimanom Messalom...

23:10 Krycie meno Donnie Brasco (Donnie Brasco) USA, 1997, Kriminálny/Životopisný/Dráma (Prima)
Snímka z prostredia newyorskej mafie vznikla podľa skutočných udalostí. Zachytáva úspešnú akciu FBI, ktorej agent Joe Pistone pod falošným menom prenikol medzi mafiánov a strávil sedem rokov mapovaním ich činnosti. Autentický pohľad do sveta organizovaného zločinu ukazuje neobvyklé vzťahy vo vnútri uzavretej komunity, založenej na hierarchickom spôsobe organizácie. Každodenný život príslušníkov podsvetia, sa zabehanými modelmi správania a ritualizovaným spôsobom reči, je predstavený v mimoriadne surovom svetle. Nejde teda o svižnú akciu, ale o psychologickú drámu postavenú na charakteroch a neustálom napätí.

TV tipy 10.4. - 16.4. 2017 TV tipy 10.4. - 16.4. 2017 TV tipy 10.4. - 16.4. 2017


15.04.

13:45 Ivanhoe (Sir Walter Scott's Ivanhoe) USA, 1952, Dobrodružný/Romantický/Dráma (Jednotka)
Anglický kráľ Richard Levie srdce sa vracia z krížovej výpravy, keď ho zajme rakúsky vojvoda Leopold, ktorý za jeho prepustenie žiada vysoké výkupné. Situáciu chce využiť jeho intrigánsky brat Ján Bezzemok, ktorý už dlho túži po kráľovskom tróne. Statočný rytier Wilfred preto musí urobiť všetko preto, aby zachránil kráľa a jeho krajinu pred intrigami a chamtivosťou. Snímka o vzájomnom porozumení je dodnes jedným z najzaujímavejších filmov klasického Hollywoodu.

20:35 Veľká šestka (Big Hero 6) USA, 2014, Animovaný/Akčný/Rodinný (JOJ)
Vďaka svojmu staršiemu bratovi Tadašimu sa geniálny japonský tínedžer Hiro Hamada naučí využívať svoje geniálne technické nadanie. V jeho stopách odchádza na univerzitu, kde jeho brat pracuje na zdravotníckom robotovi určenom na záchranu životov i bežné prehliadky. Na vedeckom veľtrhu, kde Hiro prezentuje svoj prvý veľký vynález, však dôjde k nešťastiu, počas ktorého zahynie Tadaši a navyše zmizne aj Hirov vynález. Jeho rodné mesto San Fransokyo následne postihnú ničivé udalosti, ktoré s týmto vynálezom úzko súvisia. Pri následnom odhaľovaní temného tajomstva mu pomáha milovníčka adrenalínu GoGo Tamago, bláznivá chemička Honey Lemon, poriadkumilovný Wasabi No-Ginger, zabávač Fred i bratov robot.

22:45 Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes) USA, 2003, Komédia/Dráma/Hudobný/Poviedkový (ČT art)
Káva a cigarety, to je niekoľko krátkych poviedok tvoriacich dohromady celovečerný hraný film. V každej časti vystupuje niekoľko postáv, ktoré posedávajú, popíjajú kávu, fajčia cigarety a debatujú o rôznych témach, ako napríklad o nanukoch s kofeínom, Abbottovi a Costellovi, záhade okolo Elvisa, správnej príprave čaju, vynálezoch Nikolasa Teslu, fiktívnej rockovej kapele SQÜRL, Paríži 20. rokov a použití nikotínu ako insekticídu. Z filmu priam dýcha aróma útulných zafajčených kaviarní, vyrovnanosti a pokoja.

23:00 Temný úsvit (Rescue Dawn) USA, 2006, Akčný/Dobrodružný/Vojnový (Plus)
Vietnamská vojna je čím ďalej, tým nebezpečnejšia. Bojuje v nej aj americký pilot Dieter Dengler, ktorý od detstva sníval o tom, že bude letcom. Sen sa mu splnil, keď sa dostal k vojenskému letectvu. Na úplne prvej misii nad územím Laosu ho však zostrelia a on sa ocitne v džungli ďaleko od svojej jednotky. Čoskoro ho zajmú laoskí vojaci a odvedú do zajateckého tábora, kde vládnu kruté podmienky. Stretne sa tu aj s dvoma ďalšími Američanmi, Duaneom a Geneom, ktorí sú v zajatí už dva roky. Dieter časom pochopí, že jedinou nádejou na prežitie je iba starostlivo pripravený útek. Herzog tu opäť svojho filmového hrdinu vystavuje extrémnym prírodným podmienkam a psychickej a fyzickej záťaži, ktoré ho vedú až k stavom blížiacim sa šialenstvu.




16.04.

17:25 Mahuliena, zlatá panna, Československo/NSR, 1987, Rozprávka (Jednotka)
Dej rozprávky sa odohráva v kráľovstve sužovanom zlým Zlatovladom, ktorý núti kráľa odovzdávať mu každý rok všetko zlato z rieky. Ak by to náhodou neurobil, musel by mu na oplátku posielať do otroctva svojich ľudí. Keď sa o tom dozvie mladý princ, postaví sa na odpor a pri ničení taviacich pecí objaví zlatú sošku krásneho dievčaťa. Je to Mahuliena, v ktorej je ukrytá Zlatovladova sila. Princ sa ju preto rozhodne nájsť, a spolu so svojim verným služobníkom Jánom sa vydá cestu. Po dlhej ceste sa dostanú ku Zlatovladovmu hradu, kde sa nebezpečenstvo ešte len začína. Snímka nie je typickou rozprávkou dnešných dní, ale niečím, čo sa svojou temnosťou blíži skôr ku fantasy.

20:15 Rodinný film, Česko/Nemecko/Slovinsko/Francúzsko/Slovensko, 2015, Dráma (ČT1)
Manželský pár odchádza na dovolenku na tropický ostrov a doma necháva pubertálneho syna a jeho staršiu sestru s dôverou, že odlúčenie zvládnu. Nejaký čas spoločne komunikujú prostredníctvom videohovorov, no v istom momente sa kontakt preruší a po rodičoch niet ani chýru, ani slychu. V tejto hraničnej situácii sa mnohé vyplaví na povrch. Film je štúdiou odcudzenia a toxických tajomstiev pod fasádou ideálnej rodiny.

20:40 Ježiš Kristus superstar (Jesus Christ Superstar) USA, 1973, Muzikál (Dvojka)
Prelomová rocková opera vznikla na motívy javiskovej show, ktorej autori Andrew Lloyd Weber a Tim Rice netradične zobrazili záver Ježišovho života aj jeho smrť na kríži. Film je komponovaný ako performance skupinky hippies, ktorí svoje vystúpenie uskutočňujú priamo v izraelskej púšti, kam prídu starým autobusom. Vhľad do posledných dní proroka prebieha z perspektívy Judáša. Biblické podobenstvo ozvláštňujú súčasné rekvizity, vrátane samopalov či tankov.

22:20 Jaskyňa zabudnutých snov (Cave of Forgotten Dreams) Kanada/USA/Nemecko/Francúzsko, 2010, Dokumentárny/Historický (ČT art)
Keď v roku 1994 vstúpil francúzsky archeológ Chauvet a jeho tím do neznámeho jaskynného systému v údolí rieky Ardeche, netušil, že práve objavil fascinujúci úkaz, ktorým sa navždy zapíše do dejín. V jaskyni, ktorá dodnes nesie jeho meno, totiž narazil na doposiaľ nevídanú zbierku jaskynných malieb, dvakrát starších ako akékoľvek predchádzajúce objavy. Režisér Werner Herzog koncipoval svoj film ako návrat k archetypálnej fascinácii premenou tvarov a substancií. Herzog používa 3D v rozpore so súčasným iluzívnym poňatím a vytvára úvahu na mnoho základných tém.

22:25 Brat Slnko sestra Luna (Fratello sole, sorella luna) Taliansko/Veľká Británia, 1972, Životopisný/Historický (Dvojka)
Syn bohatého súkenníka z mestečka Assisi, František, je mladík, ktorý rád trávi čas v spoločnosti svojich priateľov a keď sa Assisi stretne vo vojne s Perugiou, vydáva sa spolu s nimi do boja. Utrpí však zranenie a kým sa z neho zotavuje, má sny a videnia, ktoré ho presvedčia o tom, že jeho poslaním je askéza a pomoc najchudobnejším. Vydá sa na životnú cestu k vytvoreniu svojho bratstva rádu františkánov, ktoré opustilo bohatstvo vtedajšieho rádového života. Séria krásnych obrazov, spolu s nasledovaniahodným životom sv. Františka, tvoria z filmu až spirituálny zážitok.


autor Marcel Šedo 10.4.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.