TV TIPY 30.1. - 5.2. 2017

TV TIPY 30.1. - 5.2. 2017

VOD recenzia



Pondelok
30.01.

22:30 Kráľ Krysa (King Rat) USA, 1965, Vojnový/Dráma (Dvojka)
Píše sa rok 1945. Vo vojenskej väznici Chang Jail v Singapure neplatia zákony na ochranu väzňov. Väčšina z nich žije ako zvieratá, ale americký desiatnik menom King nie je ochotný prispôsobiť sa týmto podmienkam. Váži o 20 kg viac ako väčšina spoluväzňov, chodí elegantne oblečený a vždy má pri sebe cigarety. Jeho obchodným partnerom sa stáva hrdý anglický dôstojník Marlow, ktorý ako jediný dokáže plynule konverzovať s Malajzíčanmi. Keď je Marlow zranený a hrozí mu amputácia ruky, spečatí King ich priateľstvo tým, že zaňho zaplatí drahé lieky. Vojna sa končí a ako to býva zvykom, najväčší nepriatelia sa skrývajú vo vlastných radoch.

23:25 Le Mans (Le Mans) USA, 1971, Športový/Akčný (ČT2)
Americký závodník Michael Delaney sa vracia na závodisko do Francúzska, kde sa pred rokom pri kolízii zranil a začína tam pociťovať silné sympatie k vdove po mužovi, ktorý pri tomto nešťastí zomrel. Aj napriek zraneniu, zlým spomienkam a dlhému zotavovaniu Michael znovu nasadá do svojho milovaného vozidla a opätovne sa vydáva súťažiť na závod 24 hodín Le Mans. Autentické miesta vo Francúzsku, hypnotizujúca atmosféra pretekov a prenesenie pocitu rýchlosti na diváka vytvára z filmu Le Mans jeden z najlepších závodných filmov všetkých čias.

00:25 Mafiáni (Goodfellas) USA, 1990, Kriminálny/Thriller/Životopisný (Nova Cinema)
Školák Henry Hill sníva v Brooklyne o tom, že sa stane gangstrom. Vykonáva drobné služby pre miestnych mafiánov a keď je zadržaný políciou kvôli pašovaniu cigariet, odmieta vypovedať. To mu vynesie priazeň kmotra Paula Cicera, ktorý ho prijme do svojich služieb. V roku 1963 sa Henry zapletie spolu s Jimmym Conwayom a Tommym DeVitom do lúpeže na letisku. Ostrieľaní Jimmy sa stáva jeho mentorom. Henry sa ožení so židovským dievčaťom menom Karen a navonok žije pokojným životom. S mafiánskym spôsobom života však Henrymu nemôže dostatočne dlho vydržať ani manželstvo, ani život na slobode a v podstate ani samotný život.

TV tipy 30.1. - 5.2. 2017 TV tipy 30.1. - 5.2. 2017 TV tipy 30.1. - 5.2. 2017


Utorok
31.01.

20:00 Drak prichádza (Long zheng hu dou) Hong Kong/USA, 1973, Akčný/Kriminálny (Nova Cinema)
Bývalý šaolinský mních Han neobmedzene vládne vo svojej ostrovnej pevnosti a každé tri roky usporadúva slávny turnaj v bojových umeniach. Zároveň je aj zločincom, ktorý pašuje drogy. Na turnaj sa prihlási aj Lee, ktorý prichádza pomstiť smrť svojej sestry. Posledný film predčasne zosnulej legendy martial arts filmov Bruca Leeho je očarujúcou ukážkou jeho majstrovskej práce s telom. Snímka je však zaujímavá aj svojím dejom, keďže do klasického bojového turnajového filmu prináša agentskú líniu.

21:05 Ľudskosť (Human) Francúzsko, 2015, Dokumentárny (Dvojka)
Dokumentarista Yann Arthus-Bertrand sa vo svojom najnovšom dokumente snaží ukázať obyvateľov planéty Zem s cieľom dopátrať sa podstaty ľudského spoločenstva, ale aj poukázať na špecifickosť jednotlivcov. Prostredníctvom výpovedí ľudí z celého sveta, nás dokument núti uvažovať o našich predsudkoch o druhých, rozširuje naše o poznanie o úvahy ľudí z iných končín a súčasne tým mení aj náš život. Planéta Zem je tu zobrazená prostredníctvom unikátnych leteckých záberov a kompozične prepracovaných scén.


Streda
01.02.

20:25 Skutočná guráž (True Grit) USA, 2010, Western/Dráma (Jednotka)
Otca Mattie Rossovej zabil desperát Tom Chaney, ktorý následne utiekol do indiánskych teritórií, kde naňho justícia nedosiahne. Nezvyčajne vyspelá a pragmatická Mattie si najme Roostera Cogburna, legendárneho, ale trochu prepitého lovca zločincov, aby jej pomohol vraha dolapiť. S Cogburnom a ukecaným Texaským Rangerom LaBoeufom, ktorý chce zločinca chytiť za inú vraždu, sa vydávajú po Chaneyho stopách. To vyvoláva hádky, pretože Mattie trvá na tom, že Chaney musí pykať za vraždu jej otca. Coenovci dekonštruujú westernový žáner, keďže jednotlivé postavy sa nedokážu vyrovnať mýtizovaným podobizniam, ktoré o sebe šíria. Legendárny šerif je starnúci opilec, frajerský LaBoeuf pre zmenu neistý lenivec a záporné postavy sú buď nešťastní chudáci alebo najčestnejšie postavy vo filme.

22:00 Krstný otec 3 (The Godfather: Part III) USA, 1990, Kriminálny/Dráma/Thriller (Dajto)
Starnúci Michael Corleone pevnou rukou ovláda obchodné záujmy svojej rodiny a súčasne sa snaží odpútať od kriminálnej minulosti a svoje obchody zlegalizovať. Presunul sa na obchod s nehnuteľnosťami a bankami a stal sa z neho zbožný a štedrý človek. Priazeň Vatikánu, kde má niekoľko vysokopostavených priateľov, má v jeho premene na bezúhonného človeka zohrať rozhodujúcu úlohu. Je však možné len tak vymazať minulosť? Vyvrcholenie ságy rodiny Corleonovcov je považované za najslabší diel celej trilógie. Aj napriek tomu však môžeme sledovať bravúrny herecký koncert Al Pacina trýzneného výčitkami a ďalšie výnimočné dielo Francisa Forda Coppolu nominované na 7 Oscarov.

TV tipy 30.1. - 5.2. 2017 TV tipy 30.1. - 5.2. 2017 TV tipy 30.1. - 5.2. 2017


Štvrtok
02.02.

18:05 Na hromnice o deň viac (Groundhog day) USA, 1993, Fantasy/Komédia/Romantický (Nova Cinema)
Samoľúby a večne otrávený moderátor počasia Phil je poverený nakrútením reportáže o každoročných oslavách Hromníc. V mestečku Punysutawney sa vždy 2. februára, pomocou miestneho maskota - svišťa Phila, zisťuje blížiaci sa začiatok jari. Na ceste domov sa dostane do veľkej snežnej búrky, ktorá preruší dopravu a tak sa musí vrátiť naspäť do mesta. Popritom stihne úplne pokaziť náladu svojmu kameramanovi i mladej produkčnej Rite. Od tej chvíle sa ocitne v časovej slučke, vďaka ktorej má dostatok času, aby sa nad sebou mohol zamyslieť. Počiatočné zdesenie vystrieda potešenie z neobmedzených možností, následne cynizmus, nuda a na záver i porozumenie, že sebecký a do seba zahľadený život je cestou k ničotnosti, únave a samote.

22:30 Grindhouse: Auto zabijak (Grindhouse: Death Proof) USA, 2007, Kriminálny/Thriller/Akčný (ČT2)
DJ Jungle Julia odchádza na párty so svojimi dvoma krásnymi kamarátkami. Medzi chlapíkmi, ktorých prítomnosť žien mimoriadne okúzlila je aj zjazvený kaskadér Mike. Netušia, že Mike je zároveň aj maniak, ktorý svojim mimoriadne obrneným vozidlom zabil niekoľko ďalších dievčat.
Rozdiel medzi Tarantinom a Rodriguezom je obrovský. Tarantino vzdal v tomto svojom filme poctu klasickým dielam amerického trashového filmu 50. a 60. rokov o silných ženách i lesbicko-feministickým komixom.

TV tipy 30.1. - 5.2. 2017 TV tipy 30.1. - 5.2. 2017 TV tipy 30.1. - 5.2. 2017


Piatok
03.02.

20:15 Butch Cassidy a Sundance Kid (Butch Cassidy and the Sundance Kid) USA, 1969, Western/Dobrodružný/Kriminálny (Prima MAX)
Banditi Butch a Sundance sa rozhodnú prepadnúť slávny Union Pacific Express a to hneď dvakrát za sebou. Prvýkrát ide všetko perfektne, ale pri druhom pokuse ich prekvapí nebývalé množstvo strážcov zákona. Od tej doby sú na úteku a snažia sa zahladiť stopy. Snímka o dvoch sympatických banditoch bolo ocenená niekoľkými Oscarmi a dodnes je považovaná za jeden z najlepších westernov všetkých čias.

21:55 Miesto na výslní (A Place in the Sun) USA, 1951, Romantický/Dráma (ČT2)
Slávna filmová adaptácia Dreiserovy Americkej tragédie.
Georga je mladík z chudobných pomerov, ktorý dostane prácu v továrni svojho bohatého strýka. Tu sa zamiluje do mladej továrenskej robotníčky Alice, s ktorou prežíva láskyplný milostný vzťah. Keď však jedného dňa pocíti chuť bohatstva a životného štýlu vyššej spoločnosti, začne byť aj s týmto relatívne zaopatreným a príjemným životom nespokojný. Keď sa naskytne šanca spoločenského vzostupu, prostredníctvom manželstva s nádhernou Angelou Vickerovou, rozhodne sa obetovať lásku k továrenskej robotníčke. Tá je však tehotná a tvorí tak neprekonateľnú prekážku medzi ním a lepším životom. Adaptácia slávneho románu Americká tragédia sleduje morálny nihilizmus kapitalizmu, v ktorom je zisk a úspech nadradený záväzkom i cti. Z hlavnej postavy sa tu tak stáva vinník i obeť.

22:00 Politické kruhy (In the Loop) Veľká Británia, 2009, Komédia (Dvojka)
Americký prezident a britský premiér chcú ísť do vojny, ale nie všetci s tým súhlasia. Napríklad britský minister Foster je zástancom mieru, keď však nechtiac podporí vojenskú akciu v televízii, odrazu získa vo Washingtone množstvo nových priateľov. Keď sa mu však podarí v USA spojiť s tými správnymi ľuďmi a jeho pobočníkovi sa podarí dostať do postele tú správnu stážistku, možno ešte dokážu vojnu zastaviť.

22:35 Serpico (Serpico) USA/Taliansko, 1973, Kriminálny/Životopisný (Jednotka)
Policajný dôstojník Frank Serpico sa postaví na odpor svojim vlastným skorumpovaným kolegom, aj keď veľmi dobre vie, že sa stane terčom ich pomsty. Jeho pracovný a rodinný život začne byť, čím ďalej tým viac deštruovaný jeho snahou o život v pravde. Odhodlane a tvrdo bojuje sám proti celému podsvetiu. Kultová kriminálna dráma s vynikajúcim hereckým výkonom Al Pacina v hlavnej úlohe vznikla podľa rovnomennej knihy novinára Petra Maasa. Režisér Sidney Lumet ukazuje aj inú tvár Frankovej povahy, vrátane jeho sklonov k sebaľútosti a návalom hnevu, ktoré však vyplývajú z bezmocnosti.

TV tipy 30.1. - 5.2. 2017 TV tipy 30.1. - 5.2. 2017 TV tipy 30.1. - 5.2. 2017


Sobota
04.02.

20:00 Frankenweenie (Frankenweenie), USA, 2012, Animovaný/Komédia/Rodinný (Nova Cinema)
Keď mladý Victor nečakane príde o svojho milovaného psa Sparkyho, povolá na pomoc vedu a svojho najlepšieho priateľa privedie znova k životu Snaží sa svoj výtvor ukrývať, ale keď sa Sparkymu podarí uniknúť, Victorovi spolužiaci, učitelia i ostatní obyvatelia mesta zistia, že znovuzrodenie môže mať príšerné následky. Kreativita a veda sa totižto stretáva s bigotnosťou a dogmatizmom malomesta. Oslava bádania a vedeckej zvedavosti poukazuje na potrebnosť jednania od srdca. Vo filme to Burton kreatívne znázorňuje rozličnou mutáciou domácich miláčikov, ktorí získavajú podobu na základe pohnútok svojich majiteľov.ä

20:40 Čierny Peter, Československo, 1963, Komédia (Dvojka)
Snímka sleduje osudy šestnásťročného Petra, ktorý sa dostáva na učňovskú prax v samoobslužných potravinách. Tu je jeho úlohou špehovať zákazníkov a kontrolovať či nekradnú. Popritom sa musí vyrovnávať aj s nástrahami dospelosti, prvými láskami a múdrosťami svojich rodičov. Snímka je jedným z iniciačných filmov českej novej vlny a očarila svojim dokumentárnym civilizmom, typicky formanovským ironickým humorom a predovšetkým presvedčivým zachytením života vtedajšej mládeže. Skôr vtipný ako trpký film, je dnes už jednou z klasík českého filmu.




Nedeľa
05.02.

20:00 Stopári (The Searchers) USA, 1956, Western (ČT2)
Kultový americký western sleduje osudy Ethana Edwardsa, ktorý strávi niekoľko rokov neúnavným pátraním po malej neteri unesenej skupinou Komančov. Hlavná postava však nie je žiadnym zidealizovaným hrdinom bez úhony. Postupom času zisťujeme, že je to rasista, ktorý nechce svoju príbuznú zachrániť, ale zabiť za to, že sa stala indiánskou squaw. Jeho nenávisť k indiánom sa prejavuje aj nezmyselným zabíjaním bizónov, ktorý sú hlavnou obživou indiánskych kmeňov.

20:10 Tichý Don III. (Tikhij Don III) Sovietsky zväz, 1958, Dráma/Vojnový (Dvojka)
Trojdielna výpravná adaptácia rovnomennej predlohy Michaila Šolochova zachytáva ruské 20. storočie - od cárskej monarchie až po Sovietsky zväz. Ten okrem politických zmien priniesol radikálny zvrat v osobnom živote desiatok miliónov ľudí, pretože tradičné kresťanské hodnoty boli prevalcované abstraktnými revolučnými ideálmi. Šolochov svoju epopej stavia na donských kozákoch a malých poľnohospodároch, ktorí doplatili na svoju rodovú povinnosť zachovávať vernosť monarchii a nakoniec sa ocitli v nezmyselnej občianskej vojne, ktorá úplne rozvrátila ich pospolitosť. Popritom sledujeme tragickú lásku Grigorija Melechova a osud jeho rodiny. Záverečná časť, v ktorej Grigorij stráca všetky opory svojho doterajšieho života, pripomína svojou fatálnosťou antickú tragédiu.

21:55 Trvalá dovolenka (Permanent Vacation) USA, 1980, Dráma (Dvojka)
Debut amerického nezávislého režiséra Jima Jarmuscha je portrétom mladíka menom Aloysious Christopher Parker. Allie žije svoj život na ceste od jedného miesta či človeka k druhému. Nemá otca a matka je trvalo hospitalizovaná na psychiatrii. Keď ich prebáda a neskrývajú už žiadne nové tajomstvá, musí sa pohnúť ďalej. Je vlastne dobrovoľným vydedencom, pre ktorého sa cesta stala cieľom. Jim Jarmusch na malej ploche skvelo zachytil atmosféru života na ceste, ktorý vzdoruje poriadku a pragmatizmu. Už tu predstavil svoje typické formálne postupy ako zatmievačky, nekontinuálne skoky v čase a mieste, úsporné dialógy ai.

23:05 Pelle Dobyvateľ (Pelle Erobreren) Dánsko/Švédsko, 1987, Dráma (Dvojka)
Na konci 19. storočia prichádza do Dánska loď so švédskymi imigrantmi, medzi ktorými je i Lasse a jeho syn Pelle. Dúfajú, že v novej krajine ich čaká lepší život. Nájdu si prácu na veľkom hospodárstve, ale namiesto vytúženej slobody a nezávislosti ich čaká opovrhnutie a neúcta. Lasse sa aj napriek tomu nevzdáva svojho sna o lepšom živote. Snímka je očarujúca aj bravúrnym zachytením krásny drsnej dánskej prírody.


autor Marcel Šedo 30.1.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.