TV TIPY 23.1. - 29.1. 2017

TV TIPY 23.1. - 29.1. 2017

článok



Pondelok
23.01.

20:10 Duch štyridsiatehopiateho (The Spirit of '45) Veľká Británia, 2013, Dokumentárny/Historický (Dvojka)
Rok 1945 bol kľúčovým v britských dejinách. Vojnová solidarita a nepríjemné spomienky na predvojnové roky, priviedli Britov k spoločným predstavám o lepšej spoločnosti. Režisér Ken Loach použil filmy z britských archívov spolu s dobovými rozhovormi a vytvoril tak oslavu obdobia neobyčajne solidárnych vzťahov medzi ľuďmi, ktoré tak ostro kontrastuje so súčasnými fašistickými náladami v spoločnosti. Snaha skoncovať so starým svetom triednych rozdielov a s absentujúcimi sociálnymi istotami viedla k modernizácii krajiny, postupnému skoncovaniu s kolonializmom a nástupu progresívnych ľavicových síl.

21:55 Mzda strachu (Wages of Fear) USA, 1977, Thriller (ČT2)
Niekde uprostred Strednej Ameriky si v malom zapadnutom mestečku Las Piedras bezcieľne kráti čas unudená skupina dobrodruhov. Jedného dňa sa im však naskytne príležitosť, ako si zarobiť na vytúžený únik zo zapadákova. Po vypuknutí požiaru na ropnom poli ponúka americký koncern veľkú sumu peňazí komukoľvek, kto v dvoch nákladiakoch prepraví nitroglycerín potrebný na hasenie. 500 kilometrov dlhá cesta, pri ktorej môže akákoľvek drobná nehoda viesť k explózii, však vedie cez mimoriadne náročný terén. Friedkinov remake slávneho filmu z roku 1953 v ničom nezaostáva za svojou predlohou a prináša plnokrvnú, testosterónom nabitú jazdu po neprístupnej džungli.

22:30 Jakob, klamár (Jakob, der Lügner) NDR/Československo, 1974, Komédia/Dráma/Vojnový (Dvojka)
Jakob Heym, obyvateľ židovského ghetta, si v roku 1944 náhodne vypočuje správu o postupe sovietskej armády. Aby zabránil svojmu priateľovi Mišovi riskovať život pre niekoľko zemiakov, povie mu, že sovieti sa už blížia a aby dodal svojej správe váhu, vymyslí si, že vlastní rádio. V tom čase to bol v ghette zločin, ktorí Nemci trestali smrťou. Správa o príchode Sovietov sa v ghette čoskoro rozšíri a obyvatelia vďaka nej získajú novú nádej. Aby si však Jacob udržal svojich poslucháčov a podnietil v nich vôľu žiť, musí prichádzať so stále novými a novými správami.

TV tipy 23.1. - 29.1. 2017 TV tipy 23.1. - 29.1. 2017 TV tipy 23.1. - 29.1. 2017

Utorok
24.01.

10:10 Až vyjde mesiac (Moonrise Kingdom) USA, 2012, Komédia/Dráma/Romantický (JOJ Cinema)
Dej filmu sa odohráva v 60. rokoch 20. storočia na pobreží Nového Anglicka a sleduje osudy dvanásťročných hrdinov menom Sam a Suzy. Ani jeden z nich nerozumie svojmu okoliu, ale aj napriek tomu sa do seba zaľúbia prvý pohľad. Uzatvoria tajnú dohodu a rok od svojho prvého stretnutia spolu utečú do divočiny. Ich zmiznutie obráti život pokojného mestečka hore nohami. Pod vedením miestneho šerifa spustia obyvatelia veľké pátranie po dvojici malých utečencov. Režisér Wes Anderson aj v tomto filme použil svoje tradičné trademarky ako centrálne kompozície, sebareflexívne rozprávanie, stieranie hranice medzi fantastickým a reálnym atď. Výsledkom je bravúrny film o dospievaní plný absurdného humoru, nostalgickej atmosféry a pitoreskných postáv.

21:05 Vicky Cristina Barcelona (Vicky Cristina Barcelona) Španielsko/USA, 2008, Romantický/Dráma (ČT art)
Dve mladé Američanky odchádzajú stráviť leto do Barcelony. Príkra a zásadová Vicky, ktorá sa má čochvíľa vydávať, a jej hedonická kamarátka Cristina stretávajú spontánneho maliara. Ten začne s obomi flirtovať, čo nenechá chladnou jeho krásnu, avšak nepríčetne žiarlivú ex-manželku. Zrážka charakterov končí vášnivým dobrodružstvom. Zatiaľ posledný zo skutočne veľkých, kriticky i festivalovo úspešných filmov Woodyho Allena, prenáša na diváka pravú južanskú atmosféru a podmanivo hravé stretnutie troch svetov.

Streda
25.01.

20:15 Zelená zóna (Green Zone) USA/Veľká Británia/Francúzsko/Španielsko, 2010, Vojnový/Akčný (Dajto)
Režisér Paul Greengrass nás v tomto filme privádza do irackého pekla, krátko pred zvrhnutím režimu Saddáma Husajna. Veliteľ americkej armády Roy Miller mal za úlohu pátrať po zbraniach hromadného ničenia a tiež po pohlavároch bývalého režimu. Miller sa v tomto putovaní stáva čím ďalej tým dôležitejšou figúrou, keďže pozná pre mnohých nepohodlnú pravdu. Paul Greengrass prináša opäť strhujúcu, nesmierne dynamickú akciu, v ktorej dominuje jeho guľometná strihová skladba a nesmierne inteligentný hrdina.

20:25 Schindlerov zoznam (Schindler's List) USA, 1993, Dráma/Vojnový/Historický (Jednotka)
Dej filmu sa odohráva v poľskom Krakove v roku 1939. Židovská obec je vystavovaná stále sa zhoršujúcej perzekúcii zo strany nacistov. V tejto situácii prichádza do Poľska obchodník Oskar Schindler, člen Nacistickej strany a muž zarábajúci na vojnovom utrpení, ktorý však postupom času dokázal zachrániť tých, ktorým už zdanlivo nebolo pomoci. Snímka sa nedrží historických udalostí a predstavuje tak skôr moralitu o tom, že ani v tej najstrašnejšej životnej situácii ešte nič nie je definitívne prehraté. Dnes už kľúčové dielo svetovej kinematografie a víťaz siedmych Oscarov, vrátane ocenenia za Najlepší film a Najlepší réžiu.

22:30 Krstný otec 2 (The Godfather: Part II) USA, 1974, Kriminálny (Dajto)
Mimoriadny úspech Krstného otca viedol autora pôvodnej predlohy Maria Puza a režiséra Francisa Forda Coppolu k vytvoreniu očakávania. Snímka rozvíja dve dejové línie. Jedna sleduje ďalšie osudy nového krstného otca Michaela Corleoneho a druhá sa vracia do minulosti, kde sa zameriava na začiatky mladého Vita Corleoneho v New Yorku v dvadsiatych rokov. V snímke ocenenej 6 Oscarmi si spoločne zahrala dvojica dnes už legendárnych hercov - Al Pacino a Robert De Niro. Druhá časť Krstného otca je podľa mnohých jedným zo žiarivých príkladoch pokračovaní, ktoré prekonávajú svojich predchodcov.

TV tipy 23.1. - 29.1. 2017 TV tipy 23.1. - 29.1. 2017 TV tipy 23.1. - 29.1. 2017

Štvrtok
26.01.

18:05 Kto obvinil králika Rogera? (Who Framed Roger Rabbit) USA, 1988, Animovaný/Kriminálny/Komédia/Fantasy (Nova Cinema)
Snímka Roberta Zemeckisa sleduje súkromné životy kreslených hrdinov z animovaných grotesiek, ktoré vedú mimo kamery. Žijú síce v animovanom mestečku Toontown, ale často sa potulujú po hollywoodskych štúdiách, kde sa stretávajú s „reálnymi“ ľuďmi. Koexistencia týchto dvoch svetov sa však začne rúcať vo chvíli, keď je zabitý majiteľ pozemkov Toontown a podozrenie padne na bieleho králika Rogera. Do prípadu sa zapletie aj súkromný detektív, ktorý musí čeliť úskokom sadistického sudcu. Ten chce Toontown vymazať z povrchu zeme a namiesto neho postaviť diaľnicu. Tvorcovia tak vo filme prepojili kreslenú grotesku so žánrom film-noir

20:35 Wall Street: Peniaze nikdy nespia (Wall Street: Money Never Sleeps) USA, 2010, Dráma (Plus)
Gordon Gekko, bývalý finančník, ktorého poistné podvody a pranie špinavých peňazí dostali pred 23 rokmi za mreže, stojí pred bránami väznice ako zmenený človek. Cez prsty sa však naňho pozerajú nielen jeho bývalí kolegovia, ale aj dcéra Winnie. Mostom k dcére by mohol byť jej snúbenec Jacob Moore, mladý finančný dravec zarábajúci veľké peniaze v spoločnosti svojho mentora Louisa Zabela. Séria falošných obvinení však vedie k hlbokému prepadu akcií ich firmy. Na dno padne aj Jacob, ktorému však Gekko sľúbi pomoc. Za pomoci svojich kontaktov mu pomôže zistiť, kto zničil firmu jeho chlebodarcu. Oliver Stone aj v tomto svojom filme pranieruje neetický kapitalistický systém, ktorý viedol k svetovej finančnej kríze.

TV tipy 23.1. - 29.1. 2017 TV tipy 23.1. - 29.1. 2017 TV tipy 23.1. - 29.1. 2017

Piatok
27.01.

20:15 Všetci prezidentovi muži (All the President's Men) USA, 1976, Thriller/Dráma (Prima MAX)
Aféra Watergate sa začala v roku 1972 a v roku 1974 vyvrcholila rezignáciou vtedajšieho prezidenta Richarda Nixona. Vo zverejnení škandálu okolo tajných fondov a diskreditácie politických oponentov sa angažovali reportéri Robert Woodward a Carl Bernstein, ktorí pôsobili v novinách Washington Post. Reportéri skladali svoje odhalenie z desiatok faktov a svedeckých výpovedí. Pri svojom pátraní narážali na neochotu a strach svedkov, aj na tlaky z najvyšších sfér. Namiesto patetického protikorporátneho boja, môžeme vidieť podstatu práce skutočných žurnalistov - žiadne fabulovanie bulvárnych článkov, ale predovšetkým zbieranie faktov, informácií a nudná kancelárska práca. Namiesto príjemne čitateľného deja, tu tvorcovia vsadili na obrovské množstvo informácií, ktoré sa diváci snažia spolu s hrdinami vyextrahovať do logického a argumentami podloženého celku. Na filme udivuje aj práca s rôznymi typmi objektívov a pôsobivá účelová práca so štylistickou zložkou filmu, ktorá znázorňuje žurnalistickú formu videnia sveta.

20:35 Stratené dievča (Gone girl) USA, 2014, Kriminálny/Thriller/Dráma (JOJ)
Amy sa stratila v deň piateho výročia svadby s Nickom. Všetky indície ukazujú, že bola unesená a zúfalý Nick organizuje pátracie akcie a snaží sa robiť všetko preto, aby sa jeho žena našla. Polícia popritom hľadá možného páchateľa a všetky stopy ukazujú práve na Nicka. Ten sa z miláčika médií zmenil na verejného nepriateľa a dobre vie, že keď nezistí pravdu, ponesie následky on. Samozrejme, ešte vždy to mohol spáchať Nick… Viac než detektívkou je Stratené dievča štúdiou postupného rozkladu hodnôt manželstva a poukázaním na to, že pravda je iba konštruktom víťaza, navyše zdeformovaným bulvárnymi médiami.

22:10 Key Largo (Key Largo) USA, 1948, Film-Noir/Kriminálny (ČT2)
Frank navštívi bankrotujúci hotel, ktorý vedie zmrzačený James Temple a jeho nevesta Nora, vdova po Frankovom priateľovi z vojny. Vládu nad hotelom prebral Johnny Rocco a jeho gang. Spočiatku Frank Roccovo správanie ignoruje, ale vražda dvoch Indiánov ho dovedie k presvedčeniu, že musí byť zastavený. Frankova šanca prichádza v momente, keď ho Rocco donúti, aby mu pomohol doplaviť sa aj s gangom na Kubu. Legendárny film-noir vyniká v rámci žánru svojou komornosťou a atmosférou horúceho juhu. Okrem toho sa v ňom však objavia všetky typické žánrové prvky ako zvodná femme fatale, expresívna hra svetla a tieňov, drsný príbeh a ambivalentní hrdinovia.

22:35 Sliedič (Nightcrawler) USA, 2014, Kriminálny/Thriller (Jednotka)
Lou Bloom je mladý muž, posadnutý túžbou preraziť vo svete reportérov. Začne zbierať materiál pre čiernu kroniku v lokálnom spravodajstve a stáva sa tak sliedičom, pre ktorého sa obete zločinov stávajú zdrojom peňazí. V honbe za úspechom však Lou postupne stiera hranice medzi pozorovateľom a účastníkom udalostí. Snímka si okrem bulvárnych médií berie na paškál súčasnú dominantnú ideológiu systematického sebazdokonaľovania, bezbrehého individualizmu a karierizmu. V takomto prostredí si ľudia budujú fluidnú „trhovú“ identitu, ktorá sa mení v závislosti na dopyte.

TV tipy 23.1. - 29.1. 2017 TV tipy 23.1. - 29.1. 2017 TV tipy 23.1. - 29.1. 2017

Sobota
28.01.

07:50 Rango (Rango) USA, 2011, Animovaný/Western/Dobrodružný/Komédia (Markíza)
Chameleón Rango je trochu smutné domáce zvieratko, ktoré sa zhodou nešťastných okolností ocitne v drsnom púštnom meste Prach. Jeho obyvatelia neváhajú okamžite tasiť kolty a len zriedka sem dočiahne ruka zákona. Rango prostredníctvom niekoľkých šťastných náhod vyhrá duel proti miestnym násilníkom a stane sa šerifom. Postupne zisťuje, že sa v meste dejú nekalé veci ohľadom dodávok vody a očividne je v tom zapletené vedenie mesta. Aj keď je to len chvastúň čo mal šťastie, stáva sa poslednou nádejou na záchranu umierajúceho mesta. Snímka obsahuje množstvo sebareflexívnych prvkov, zvláštnych a jedinečných figúrok a pôsobivo prenáša na divákov atmosféru špinavého, vyschnutého mesta.

17:35 Aladin (Aladdin) USA, 1992, Animovaný/Muzikál/Dobrodružný/Fantasy (Nova)
Aladin je chudobný chlapec, ktorého jediným priateľom je jeho opička Abu. Sníva o úniku z bezútešného života v biede a o láske krásnej princeznej Jazmíny. Osud sa nakloní v jeho prospech, keď ho chce sultánov poradca Džafar. Aladin sa vďaka tomu stane majiteľom čarovného koberca a lampy, v ktorej sídli džin. S pomocou troch želaní sa priblíži k princeznej, ktorá odmietala všetkých nápadníkov, a získa si jej priazeň. Aladina však stále trápi jeho prostý pôvod a tiež zradný Džafar a jeho papagáj Jago, ktorí chcú lampu získať pre seba. Jeden z príbehov knihy Rozprávky tisíc a jednej noci, oslní exotickým a dobrodružným príbehom plným vtipných gagov. Nečudo, že film získal 2 Oscary.

23:05 Sekretárka (Secretary) USA, 2002, Romantický/Erotický (ČT2)
Lee sa vracia z psychiatrickej liečebne, kam ju rodina umiestnila kvôli sklonom k sebaubližovaniu. Dievča si nájde prácu u advokáta Edwarda Greya a bojuje s haldou kancelárskych povinností. Keď prvýkrát dostane od šéfa výprask za zle napísaný list, uvedomí si, že on je ten pravý. Od tej chvíle sa pre oboch stane práca zdrojom potešení, kde Grey trestá a Lee s radosťou trpí. Mladú ženu sa však snaží získať aj jej „normálny“ priateľ Peter.



Nedeľa
29.01.

20:15 Veľká ryba (Big Fish) USA, 2003, Fantasy/Dobrodružný/Mysteriózny (Prima MAX)
Edward Bloom bol vášnivým rozprávačom neuveriteľných historiek . V jeho mýtických dobrodružstvách nechýbajú obri, vlkolaci alebo čarodejnica so skleneným okom, ktorá dokáže nahliadnuť do budúcnosti. So svojimi fantastickými historkami sa mu darí očariť každého okrem jeho syna Willa. Keď Edward ochorie, pokúsi sa Will nájsť si k nemu znova cestu a oddeliť pravdu od fikcie. Edward Bloom sa v tomto Burtonovom filme stáva symbolom ľudskej imaginácie, v ktorej sa mieša skutočnosť a fantázia do pevne prepojeného zväzku. Burton tu uplatnil svoju záľubu v pitoreskných postavách a príbehoch a miešaní fantastického a hororového s reálnym.

21:40 Maratónec (Marathon Man) USA, 1976, Dráma/Thriller (ČT2)
Mladý študent, sa nevedomky pripletie do smrtiacej hry, ktorú rozohral nepolapiteľný vojnový zločinec. Sadistický šialenec ide tvrdo za svojim cieľom, ktorým je zásielka diamantov. Žánrová klasika, ktorá ani po rokoch nestratila nič zo svojej pôsobivosti a dnes si udržuje status snímky s maximálnym napätím, je zaujímavá aj svojim vyrovnávaním sa s hrôzami druhej svetovej vojny.

21:50 Mafiáni (Goodfellas) USA, 1990, Kriminálny/Thriller/Životopisný (Nova Cinema)
Školák Henry Hill sníva v Brooklyne o tom, že sa stane gangstrom. Vykonáva drobné služby pre miestnych mafiánov a keď je zadržaný políciou kvôli pašovaniu cigariet, odmieta vypovedať. To mu vynesie priazeň kmotra Paula Cicera, ktorý ho prijme do svojich služieb. V roku 1963 sa Henry zapletie spolu s Jimmym Conwayom a Tommym DeVitom do lúpeže na letisku. Ostrieľaní Jimmy sa stáva jeho mentorom. Henry sa ožení so židovským dievčaťom menom Karen a navonok žije pokojným životom. S mafiánskym spôsobom života však Henrymu nemôže dostatočne dlho vydržať ani manželstvo, ani život na slobode a v podstate ani samotný život.

22:25 Piano (The Piano) Austrália/Nový Zéland/Francúzsko, 1993, Hudobný/Dráma/Romantický/Historický (Jednotka)
Do nehostinného prostredia novozélandských osadníkov prichádza z Anglicka za novým mužom nemá Ada s nemanželskú dcérkou Flórou. Priváža so sebou svoj milovaný klavír, bez ktorého nemôže existovať. Zvláštna, uzavretá a oduševnená žena sa s obchodníckym manželom Stewartom príliš nezhodne v pohľade na svet. Postupne však podlieha jemnému nátlaku iného muža, Bainsa, ktorý odkúpil od Stewarta jej piano. Zamilovaný Baines jej neskôr piano predá a ona za to platí povoľnosťou. Reakcia oklamaného manžela na seba nenechá dlho čakať. Dominantnú úlohu vo filme hrá predovšetkým drsná a divoká novozélandská príroda, ktorá je rovnako chladná a neprístupná, ako filmové postavy.


autor Marcel Šedo 23.1.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.