TV TIPY 23.11. 2016 - 1.1. 2017

TV TIPY 23.11. 2016 - 1.1. 2017

článok



Piatok
23.12.

14:00 Nekonečný príbeh (Die Unendliche Geschichte) NSR/USA, 1984, Dobrodružný/Fantasy (ČT1)
Malý Bastien, ktorý žije po matkinej smrti iba s otcom, je obdarený veľkou fantáziou. Jedného dňa ukradne v kníhkupectve záhadnú knihu, pred ktorou ho varoval starý predavač a azda práve preto ho mimoriadne fascinuje. Schová sa na povale školy a začne ju čítať. Kniha rozpráva o nebezpečenstve, ktoré hrozí krajine Fantázia a jej obyvateľom. Čoraz väčšiu časť krajiny pohlcuje nebezpečná Ničota. Katastrofu zavinili ľudia, ktorí stratili svoje sny, pretože práve tie tvoria piliere Fantázie. Jediný, kto môže Fantázii ešte pomôcť, je mladý Atrej, bojovník z kmeňa lovcov. Kniha čoraz väčšmi vťahuje do seba svojho čitateľa a Bastien, aby pomohol zachrániť ríšu Fantázie, sa napokon stane súčasťou jej Nekonečného príbehu. Jedno z najfantastickejších dobrodružstiev filmového plátna rozpráva o potrebe snívania, čítania a fantázie v živote každého človeka.

20:15 Mačka na rozpálenej plechovej streche (Cat on a Hot Tin Roof) USA, 1958, Dráma (Prima MAX)
Manželstvo Bricka a Meggie začína mať vážne problémy. Zatiaľ čo Brick sa uzatvára do seba a utápa sa v svojich problémoch, Meggie hľadá z tejto situácie východisko. Adaptácia hry Tennesseeho Williamsa stojí hlavne na hereckých výkonoch Paula Newmana a Elizabeth Taylor. Snímka je dnes považovaná za jeden z medzníkov hollywoodskeho filmu, najmä spôsobom vykreslenia psychológie postáv a vedenia hercov.

22:20 Pelíšky, Česko, 1999, Komédia/Dráma (Markíza)
Jedna z najúspešnejších porevolučných českých tragikomédií sa už oprávnene zapísala medzi vianočné klasiky. Film nostalgicky, láskavo a s pobavením nazerá na život niekoľkých rodín tesne pred príchodom Varšavských vojsk v auguste roku 1968. Zobrazované životné etudy postáv obsahujú vážne i humorné vzťahové a rodinné problémy, rebéliu voči reálnemu socializmu, ale i oslavné ódy či konformizmus. Pelíšky sú zároveň jedným z mála filmov, ktoré prenikli aj do bežného života prostredníctvom citácie nezabudnuteľných „hlášok“ či situácií.


Sobota
24.12.

14:20 Popoluška (Cinderella) USA, 1950, Animovaný/Romantický/Muzikál (JOJ)
Kedysi dávno žila v ďalekom kráľovstve Popoluška so svojou mamou a otcom. Keď matka zomrela, otec sa znovu oženil. Vzal si však za manželku krutú a vypočítavú ženu s dvomi zlými dcérami, Drizellou a Anastasiou. Po otcovej smrti z nej macocha urobila slúžku. V tom čase sa kráľ rozhodne, že jeho syn si musí nájsť vhodnú nevestu. Panovník preto pozve všetky vhodné dievčatá na maškarný ples. Popoluška by na bál aj išla, ale nemá vhodné šaty. V tej chvíli sa objaví Popoluškina krstná mama, dobrá víla vo svojom tekvicovom kočiari a Popoluške pomôže...

16:55 Perinbaba, Československo/NSR/Taliansko/Rakúsko, 1984, Rozprávka (Markíza)
Najslávnejšia slovenská rozprávka Perinbaba je súčasťou slovenských televízii počas každých Vianoc. Jakubisko v nej pomocou svojho magicko-realistického štýlu pripomína to najlepšie z európskej moderny 60. rokov a to predovšetkým svoj veľký vzor Felliniho, ktorého dlhoročná manželka a herečka Giulietta Masina stvárnila vo filme postavu Perinbaby. Tá žije vysoko v horách a pomocou svojej zázračnej periny pokrýva svet snežnou prikrývkou. Jedného dňa zachráni malého chlapca Jakubka z rúk Zubatej a vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať perinu. Po rokoch strávených u Perinbaby sa však Jakubko opäť vydáva medzi ľudí, aby sa tam stretol s krásnou Alžbetkou (Petra Vančíková).

17:20 Byl jednou jeden král... , Československo, 1954, Rozprávka/Komédia (ČT1)
V jednej krajine kedysi panoval pyšný a trochu natvrdlý kráľ Ja Prvý. Mal tri dcéry – Drahomíru, Zpěvanku a najmladšiu Marušku. Rozhodol sa zveriť vládu tej, ktorá ho má najradšej a tak usporiadal skúšku. Práve Maruška, ktorú má zo všetkých najradšej, ho veľmi zraní, keď mu na otázku ako ho má rada odpovie, že ako soľ. Kráľ Marušku vyženie a zakáže v kráľovstve používať soľ. Tým však spôsobí veľa trampôt všetkým obyvateľom kráľovstva. Čoskoro zistí, že soľ a pravá láska sú skutočne nad všetky poklady sveta.

18:15 Dobrodružstvá pána Peabodyho a Shermana (Mr. Peabody & Sherman) USA, 2014, Animovaný/Dobrodružný/Sci-fi (Prima)
Pán Peabody je geniálny, vtipný a odvážny pes, ktorý je slávnou celebritou, držiteľom Nobelovej ceny a olympijským víťazom. Adoptoval si malého chlapca Shermana, ktorého odmalička vychováva a je to asi jediná vec, ktorá mu dáva zabrať. Sherman je totiž veľmi zvedavý, úprimný a má talent dostávať sa do problémov. Aby ukojil jeho túžbu po poznávaní histórie, vynájde Peabody Časomat, vďaka ktorému má prístup kamkoľvek do minulosti. Spoločne zažívajú fantastické dobrodružstvá až do chvíle, kým Sherman potajomky vezme na výlet Časomatom svoju spolužiačku Penny, na ktorú chce urobiť dojem a nezmení beh dejín.

21:45 Predvianočná nočná mora (The Nightmare Before Christmas) USA, 1993, Animovaný/Horor/Fantasy/Komédia/Muzikál (Nova Cinema)
Ocitáme sa v mestečku Halloween plnom groteskných postáv. Každoročne sa tu konajú halloweenske oslavy a nikto netuší, že okrem sveta plného hrôzy a bizarností, existuje aj niečo iné. Kostlivec Jack Skellington, ktorý sa stará o hladký chod halloweenskych osláv, jedného dňa nadobudne dojem, že oslavovať sa dá aj odlišným spôsobom. Osud ho zanesie do Vianočného mestečka so šťastnými ľuďmi, štedrou snehovou pokrývkou a nablýskanými vianočnými ozdobami. Snímka v sebe obsahuje typickú burtonovskú atmosféru, spôsob komponovania mizanscény aj rozprávanie o hrdinovi medzi dvoma svetmi.

TV tipy 23.11. 2016 - 1.1. 2017 TV tipy 23.11. 2016 - 1.1. 2017 TV tipy 23.11. 2016 - 1.1. 2017


Nedeľa
25.12.

11:30 Císařův pekař a pekařův císař, Československo, 1951, Komédia/Rozprávka (ČT1)
Príbeh filmu nás zavádza do Prahy na cisársky dvor Rudolfa II. Cisára viac ako vládnutie zaujíma umenie, krásne ženy a alchymistická dielňa. Túži objaviť elixír mladosti a nájsť legendárneho Golema. Kým sa venuje svojim záľubám, najvyšší dvorania sa spoja s Rudolfovým bratom Matejom, ktorý sa usiluje prevziať trón. Vďaka zámene sa úlohy vladára ujme pekár Kotrba, ktorý je cisárovi veľmi podobný… Tento film je žiarivým dôkazom, že aj v období schematizmu môže vzniknúť neagitačné dielo a že zábava pre masy môže byť inteligentná a hravá.

20:00 Prázdniny v Ríme (Roman Holiday) USA/Taliansko, 1953, Romantický/Komédia (ČT2)
Mladá princezná Anna, následníčka trónu nemenovanej krajiny, cestuje po Európe. Štátnické povinnosti ju však prestávajú baviť. Pri návšteve Ríma sa preto rozhodne aspoň na chvíľku utiecť od náročného života kráľovskej dcéry. Na svojej dobrodružnej ceste spoznáva veľa ľudí, vrátane amerického novinára Joea Bradleyho. Ten sa spočiatku ženie len za senzáciou v podobe princeznej na úteku. Postupne sa však do mladučkej princeznej zamiluje. Jeden z najslávnejších hollywoodskych romantických filmov dodnes nezostarol a predstavuje šarmantné, inteligentné a horkosladké dobrodružstvo.

20:20 S čerty nejsou žerty, Československo, 1984, Rozprávka (Nova)
Chamtivá macocha pripraví svojho nevlastného syna Petra o celé dedičstvo po jeho otcovi. Peter sa medzitým zoznámi s dcérami miestneho kniežaťa, keď ich zachráni pri prechádzke, pri ktorej sa im splašili kone. Zaujme ho najmä vyzývavá Angelina, ale Petr pre ňu nič neznamená. Jej dobrá a skromná sestra Adélka, sa do Petra okamžite zamiluje. Petrova macocha sa neštíti ničoho, a aby sa ho zbavila, spriadajú s miestnym správcom spoločne proti Petrovi intrigy. Najskôr ho pošlú do väzenia a potom aj na vojnu, odkiaľ však Peter utečie a pretĺka sa svetom. Keď už nevie čo si počať, stretne verného a spravodlivého priateľa – čerta.


Pondelok
26.12.

09:40 Kráľ drozdia brada, Československo/NSR, 1984, Rozprávka/Dráma (Markíza)
Na kráľovskom hrade vzbudí zvedavosť mladého kráľa Jána rozprávanie kočovnej hereckej spoločnosti o krásnej, ale namyslenej princeznej Anne. Odíde teda s hercami do zeme kráľa Matúša s cieľom napraviť jej povahu. Potom, čo ho princezná odmietne so slovami, že sa radšej vydá za žobráka ako zaňho, rozhodne sa otec, že jej tieto slová splní. Na druhý deň sa princezná musí vydať za žobráka, skrývajúceho pred svetom svoju zohavenú tvár. V skutočnosti ide o samotného kráľa Jána, ktorý ju chce takýmto spôsobom potrestať a azda aj zmeniť. Slávna rozprávka v réžii Miloslava Luthera vyniká okrem iného i zobrazením tvrdých životných podmienok slovenských poddaných a mierne depresívnym, melancholickým nádychom, ktoré sa však postupom času mení na nádherný príbeh o láske, pracovitosti a dobre.

14:40 Sedem zhavranelých bratov, Česko/Slovensko, 2015, Rozprávka (Jednotka)
Nová, kriticky i divácky úspešná rozprávka Alice Nellis Sedem zhavranelých bratov vychádza z klasickej rovnomennej poviedky Boženy Nemcovej. V tomto príbehu sa mladé dievča snaží zachrániť svojich bratov od prekliatia, ktoré na nich kvôli neposlušnosti uvrhla ich matka. Od miestnej čarodejnice dostane radu a vydáva sa na dlhú cestu za ich záchranou. Film predstavuje zaujímavé rozkročenie medzi českým a hollywoodskym spôsobom štylizácie a okrem morálneho ponaučenia prináša do našich končín i chýbajúci feministický podtón. V rámci nových česko-slovenských rozprávok ide rozhodne o absolútnu špičku.

20:00 Niekto to rád horúce (Some Like It Hot) USA, 1959, Komédia/Kriminálny/Romantický (ČT2)
Muzikanti Joe a Jerry sa pripletú do cesty bande gangstrov a ako nepohodlní svedkovia musia rýchlo ujsť. Na úteku v ženskom prestrojení sa pripletú do cesty ženskému orchestru a vydávajú sa s nimi na turné po Floride. Joe sa zamiluje do krásnej speváčky Sugar avšak aj oni sa stanú terčom pozornosti mužov. Kým o Joea, alias Josefine, sa zaujíma mladučký hotelový poslíček, Jerrymu, alias Dafne, dvorí obstarožný milionár. Do toho sa samozrejme pripletú aj gangstri, ktorí po oboch hrdinoch pátrajú. Neuveriteľná kadencia gagov, rýchly švih, vydarené spevácke čísla, anjelská Marilyn Monroe a celá plejáda výborných hercov sa postarali o jeden z najnezabudnuteľnejších filmov v histórii filmu, ktorý dnes nechýba v žiadnym kánone.

21:45 Adela ešte nevečerala, Československo, 1977, Kriminálny/Sci-fi/Komédia (ČT1)
Do výberu som sa rozhodol zaradiť Lipského film Adela ešte nevečerala. Tá predstavuje fenomenálnu paródiu na lacné zošitové detektívky, na ktorej spolupracovalo mnoho významných osobností, okrem iných aj Jan Švankmajer. Neporaziteľný súkromný detektív Nick Carter stvárnený Michalom Dočolomanským je privolaný do Prahy, aby prišiel prekaziť plány zlého grófa von Kratzmara. Vďaka geniálnemu mozgu a najnovším vynálezom by to preňho malo byť hračka, avšak po príchode do Česka zisťuje, že situácia je pomerne odlišná. Snímka zaujme vynikajúcou situačnou komikou plnou trefných bonmotov, metatextuálnych odkazov i výborne stvárnenou atmosférou Prahy na konci 19. storočia.

TV tipy 23.11. 2016 - 1.1. 2017 TV tipy 23.11. 2016 - 1.1. 2017 TV tipy 23.11. 2016 - 1.1. 2017


Utorok
27.12.

20:00 Podivný prípad Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button) USA, 2008, Mysteriózny/Fantasy/Romantický (Nova Cinema)
Film inšpirovaný poviedkou Francisa Scotta Fitzgeralda rozpráva príbeh o sympatickom päťdesiatnikovi Benjaminovi Buttonovi, ktorý sa len prednedávnom zamiloval do tridsiatničky Daisy. Hlavný hrdina však namiesto starnutia začína mladnúť, čo sa mu síce spočiatku páči, ale postupom času sa situácia obráti. Prežívať svoj život v opačnom smere ako ostatní a mladnúť vedľa svojej starnúcej lásky, začne byť postupom času zvláštne. Film o nemilosrdnosti plynutia času, kde sa do jedného života voľne vplietajú časy ostatných ľudí.

20:00 Nebožtíci žičia láske (Avanti!) USA/Taliansko, 1972, Komédia/Romantický (ČT2)
Starostlivý syn odchádza pre telo svojho otca, ktorý zahynul v Európe. Po príchode do Talianska však zisťuje, že jeho rodič nebol zďaleka také neviniatko, ako sa tváril. Hovorí sa však, že jablko nepadá ďaleko od stromu a že deti, aj napriek snahe o opak, končia rovnako ako ich rodičia. Romantická komédia legendárneho Billyho Wildera vo svojej dobe tak trochu pobúrila cirkev, ale predovšetkým priniesla prvotriednu a inteligentnú zábavu.

22:15 All That Jazz (All That Jazz) USA, 1979, Muzikál/Dráma (ČT art)
Tragikomický autobiografický muzikál je víziou umelca posadnutého prácou a rútiaceho sa do záhuby kvôli vražednému životnému tempu. Priekopnícke dielo, ukázalo cestu za hranice žánrových konvencií a schém a prinieslo vizuálne podmanivú fellionovskú výpoveď o duši umelca. Nenaplnené ambície talentovaného tvorcu uprostred marazmu masovej kultúry vyniesli Fossemu Zlatú palmu v Cannes a 4 Oscary.


Streda
28.12.

14:55 Medená Veža, Československo, 1970, Dráma (Jednotka)
Traja priatelia pracujú počas letnej sezóny vo vysokohorskej chate. Ich jednoduchý horalský život naruší príchod mladej študentky. Dovtedy jasné vzťahy medzi kamarátmi sa zamotajú a napokon vyústia do tragického konca. Problémom sa ukážu byť aj konflikty s miestnou políciou, ktoré vyplývajú z pašeráckych ambícii jedného z členov partie. Kamera Karola Kršku a hudba Zdeňka Lišku podmanivo zachytávajú meniace sa veľhory, uprostred ktorých pulzuje život.

21:45 Včera, dnes a zajtra (Ieri, oggi, domani) Taliansko/Francúzsko, 1963, Komédia/Romantický/Poviedkový (ČT2)
Hlavnými hrdinkami tohto poviedkového filmu sú tri talianske ženy, pochádzajúce z rôznych spoločenských vrstiev, ktoré však majú veľa spoločného - krásu, zmyselnosť, horkokrvnosť a mužov, ktorí sú nimi posadnutí.

22:40 Stratené v preklade (Lost in Translation) USA/Japonsko, 2003, Dráma/Romantický/Komédia (Dvojka)
Bob Harris a Charlotte sú dvaja Američania v Tokiu. Charlotte je mladá žena, ktorá cestuje po svete so svojim workoholickým manželom, ktorého kvôli práci ani nevidí. Bob je starnúca filmová hviezda, ktorá má v meste nakrúcať reklamu na whiskey. Zo svojho života sú obaja frustrovaní a nemôžu spávať. Jednej noci sa náhodne zoznámia v hotelovom bare a ich nečakané stretnutie okamžite prerastie v priateľstvo. Túlajú sa podnikmi Tokia a zažívajú pritom neuveriteľné stretnutia s jeho obyvateľmi...

TV tipy 23.11. 2016 - 1.1. 2017 TV tipy 23.11. 2016 - 1.1. 2017 TV tipy 23.11. 2016 - 1.1. 2017


Štvrtok
29.12.

18:10 Gremlins (Gremlins) USA, 1984, Komédia/Horor (Nova Cinema)
Je roztomilý a môžete ho mať doma. Ale dbajte nasledujúcich varovanie: Nesmiete ho namočiť. Chráňte ho pred priamym svetlom. A čo je najdôležitejšie, na čo nesmiete nikdy zabudnúť: aj keby plakal akokoľvek, aj keby žobronil v žiadnom prípade ho nekŕmte po polnoci. S týmito tromi inštrukciami prevzal Billy Peltzer svojho nového prítulného maznáčika. Dostal však oveľa viac, než kúpil.

21:55 Hoří, má panenko, Československo/Taliansko, 1967, Komédia/Satira (ČT2)
Ako to už pri filmoch Českej novej vlny býva zvykom, dej filmu je mimoriadne jednoduchý. V malej dedine sa koná tradičný hasičský bál, na ktorý sú pozvaní v podstate všetci. Snaha vedenia o kreatívne uchopenie spočíva v súťaži o kráľovnú plesu a dychovkové coververzie beatlesáckych hitov. Situácia sa však tak trochu zvrtne a zavďak dostane aj mierne skarikovaná česká národná povaha. Za vznikom filmu stojí osvedčené trio Forman, Passer, Papoušek, ktorí na príklade jedného malomeštiackeho mikrosveta zobrazujú pokrytectvo, prázdnotu, trápnu snahu o svetovosť a plytké svedomie českého národa. To všetko v parodickom balení, s typickou Formanovou „estetikou trápnosti“ a autentickým civilizmom novej vlny. Posledný český film Miloša Formana bol nominovaný na Oscara i Zlatý Glóbus za Najlepší cudzojazyčný film.


Piatok
30.12.

20:10 Na samotě u lesa, Československo, 1976, Komédia/Rodinný (Dvojka)
Manželia Oldřich a Věra Lavičkovci odchádzajú so svojimi deťmi Petříkom a Zuzankou do Loukova na chalupu svojho známeho, inžiniera Radima Zvona. Aj oni by si radi kúpili chalupu a napokon sa im podarí s dedom Komárkom vyjednať kúpu, pričom na začiatok im prenajme jednu miestnosť. Rozhodnú sa tu dokonca stráviť dovolenku. Zatiaľčo Oldřich a deti si vďaka zdravému vzduchu a dobrosrdečnému Komárkovi dovolenku užívajú, Věra je čím ďalej tým viac rozčúlená. Dúfa, že Komárka sa čo najskôr zbavia, avšak ten je zdravý ako repa a nevyzerá, že by sa ešte chystal umrieť.

20:15 Spievanie v daždi (Singin' in the Rain) USA, 1952, Muzikál/Romantický/Komédia (Prima MAX)
Hollywood práve zasiahol príchod zvuku a množstvo veľkých hviezd sa musí rozlúčiť so svojou hereckou kariérou. Súčasne však v tomto období začínajú vznikať prvé pokusy o zvukový film, v tomto prípade konkr. o muzikál. Spievanie v daždi je dodnes jedným z najoptimistickejších filmov a súčasne tiež ikonou zlatej éry hollywoodskeho filmu a to predovšetkým vďaka úžasným choreografiám, chytľavým pesničkám a reflexii samotného vzniku filmu či fungovaniu hollywoodskych štúdií.

22:20 Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street) USA, 2013, Životopisný/Kriminálny/Komédia/Dráma (Jednotka)
Burzový maklér z Wall Street Jordan Belfort dokázal niekedy zarobiť aj 12 miliónov dolárov za 3 minúty. Tieto peniaze si následne dokázal „užiť“ na opulentných večierkoch s obrovskými množstvami kokaínu. Nič však netrvá večne a po delíriu obvykle prichádza vytriezvenie. V prípade Jordana Belforta má podobu FBI, ktorá ho chce dostať za mreže, ale aj ľudí, ktorí sa mu chcú pomstiť. Nespoľahlivý rozprávač, metarozprávanie a herecký koncert Leonarda DiCapria povyšujú tento film do pomyselného hollywoodskeho panteónu.

TV tipy 23.11. 2016 - 1.1. 2017 TV tipy 23.11. 2016 - 1.1. 2017 TV tipy 23.11. 2016 - 1.1. 2017


Sobota
31.12.

08:45 Ovečka Shaun (Shaun the Sheep Movie) Veľká Británia/Francúzsko, 2015, Animovaný/Komédia/Dobrodružný (Jednotka)
Život na farme plynie každý deň v rovnakom rytme. Shaun musí poslúchať a robiť, čo jej farmár prikáže a sníva o jednom dni voľna. Jej plán však nevyjde úplne podľa predstáv. Farmár sa ocitá vo veľkomeste a ovečky sa vydávajú ho hľadať a doviezť domov. Počas záchrannej akcie zažívajú množstvo dobrodružstiev…

17:50 Sexmisia (Seksmisja) Poľsko, 1983, Dobrodružný/Komédia/Sci-fi (Nova Cinema)
Hlavnými hrdinami najslávnejšej poľskej komédie všetkých čias sú dobrovoľníci Max a Albert, ktorý sa po umelom zmrazení tela prebúdzajú o mnoho rokov neskôr, ako to plánoval vedecký experiment. Ocitli sa v 21. storočí, kde žijú iba ženy. Muži na Zemi medzitým vyhynuli, ženy sa stali úplne sebestačnými a na mužov doslova poľujú. Max a Albert sú považovaní za nepohodlných a hrozí im buď smrť, alebo násilná premena na ženy. Hravá a veselá satira, si robí srandu z oboch pohlaví, ale popritom zvláda kriticky nahliadať aj na vtedajší režim, či už ide o chaos plánovanej ekonomiky a nezmyselnosť komunistickej cenzúry.

22:05 Jára Cimrman ležící, spící, Československo, 1983, Komédia (ČT2)
Mladý divadelný vedec se vydal do malej dedinky s názvom Liptákov, kde bol posledný krát videný neznámy dramatik Jára Cimrman. Pripojí se ku skupine turistov a dostane sa do Múzea peria, kde sú tiež uchované predmety, ktoré Cimrman používal. Stará sprievodkyňa všetkým rozpráva o živote tohto neznámeho génia. Návštevníci sa napríklad dozvedia, že rodičia mu až do dvanástich rokov tajili, že je chlapcom, aby donosil šaty po staršej sestre. Ako vlastenec bojoval proti Rakúsko-uhorskej monarchii a ako učiteľ detí následníka trónu je odhodlaný pretvoriť deti Ferdinanda Habsburského na českých vlastencov. Mystifikácia, výsmech z dogmatického vlastenectva a persifláž vedeckého prístupu vytvárajú z Járy Cimrmana jeden z najnezabudnuteľnejších českých filmov 20. storočia.




Nedeľa
01.01.

09:30 Plavčík a Vratko, Československo, 1981, Rozprávka (Markíza)
Chudobnému uhliarovi sa narodí syn a kráľovi zasa dcéra. Veštba určí, že sú si súdení, čomu sa kráľ pokúša niekoľkokrát márne zabrániť. Aby sa nevhodného následníka zbavil, vyšle ho do sveta splniť nesplniteľnú úlohu. Má nájsť a priniesť tri Vratkove zlaté vlasy. Mladý muž sa vydáva na cestu so svojím druhom a cestou prechádza rôznymi krajinami sužovanými podivnými kliatbami… Temnejšia, ale o to atmosférickejšia rozprávka síce zostala v tieni slávnejšieho Popolvára, ale to neznamená, že by nebola ešte o niečo kvalitnejšia.

11:00 Fantastický pan Lišiak (Fantastic Mr. Fox), USA/Veľká Británia, 2009, Animovaný/Dobrodružný/Komédia (ČT :D)
Podľa mnohých kritikov najlepší animovaný film všetkých čias nakrútil „nezávislý“ americký režisér Wes Anderson v roku 2009 na motívy rozprávky Roalda Dahla. Fantastický pan Lišák zobrazuje príbeh manželov Foxovcov, ich syna Asha a synovca Kristoffersona, ktorí žijú v pokojnej domácnosti svoje šťastné životy. Pán Fox však stále nostalgicky spomína na staré dobré lúpežné časy a jedného dňa sa rozhodne zosnovať najväčšiu krádež sliepok všetkých čias. Aj v tomto filme si Anderson žáner zaujímavo prispôsobuje a prináša retrofilm na pomedzí bájky a filozufujúceho zamyslenia sa pre dospelých.

20:00 Baron Prášil, Československo, 1961, Animovaný/Dobrodružný/Sci-fi (ČT2)
Baron Prášil nachádza v Zemanovom spracovaní moderného protihráča v podobe mladého astronauta Tonka. Spolu s ním prežíva Barón niektoré zo svojich najslávnejších dobrodružstiev. Z Mesiaca prichádza so svojím mladým priateľom na Zem, kde zo sultánovho paláca unáša krásnu princeznú Biancu, prežije námornú bitku, pobyt v bruchu obrovskej veľryby a mnoho ďalších. Nedokáže však získať srdce krásnej princeznej, pretože tá sa zamiluje do Tonka. Ďalšie fantastické dobrodružstvo Karola Zemana získalo množstvo ocenení a dnes je už klasickým dielom svetovej kinematografie.

21:25 Čínska štvrť (Chinatown), USA, 1974, Krimi/Thriller/Film-Noir (ČT2)
Súkromný detektív Jake Gittes, ktorého si najme jedna krásna dáma, aby našiel dôkazy nevery jej manžela, je typický ambivalentný noirový hrdina, ktorý nemá ďaleko ku opačnej strane zákona. Počas svojho vyšetrovania sa však zapletie do siete podvodov, siahajúcich na mimoriadne vysoké miesta. Film ocenený Oscarom za najlepší scenár zobrazuje Ameriku ako krajinu, v ktorej je slovo „americký sen“ vyprázdneným simulakrom.

22:35 Osem hrozných (The Hateful Eight) USA, 2015, Western/Dráma/Komédia/Thriller (Markíza)
Niekoľko rokov po občianskej vojne sa zasneženým kopcami Wyomingu rúti dostavník. Vezie sa v ňom John Ruth, lovec ľudí, známy aj ako „Kat", a hľadaná Daisy Domergueová. Po ceste stretnú dvoch mužov - majora Marquisa Warrena, bývalého vojaka, z ktorého sa tiež stal obávaný lovec ľudí a Chrisa Mannixa, južanského odpadlíka, ktorý o sebe tvrdí, že je novým šerifom v meste, kam majú všetci namierené. Keď im silná víchrica zabráni pokračovať v ceste, rozhodnú sa hľadať útočisko v drevenici u Minnie, ktorá je obľúbenou zastávkou dostavníkov. Vo dverách ich však nevíta majiteľka, ale niekoľko cudzincov, ktorí sa rozhodne netvária prívetivo… Tarantino sa aj v tomto filme zaujímavo pohráva s chronológiou rozprávania a zobrazuje divoký západ ako absolútne krutý a deziluzívny časopriestor. Stále si však pritom nezabúda zachovať svoj typický humor a nadhľad.


autor Marcel Šedo 22.12.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.