TV TIPY 30.8. - 4.9. 2016

TV TIPY 30.8. - 4.9. 2016

článok



 

Utorok
30.08.

21:05 Prežijú len milenci (Only Lovers Left Alive) UK/Nemecko/Francúzsko/Grécka/Cyprus, 2013, Dráma/Romantický/Horor (ČT art)
Talentovaný hudobník Adam žije v ponurom Detroite a je zúfalý z toho, kam tento svet speje. V marockom Tangere žije jeho tajomná priateľka Eva, milovníčka poézie a Christophera Marlowa. Len prednedávnom sa rozhodli, že budú žiť oddelene. Adam i Eva sú upíri starší viac ako tisíc rokov. Pred niekoľkými storočiami sa dohodli, že kvôli čerstvej krvi nebudú zabíjať ľudí. Eva prichádza do Detrotiu za Adamom spolu so svojou mladšou sestrou, ktorá nedokáže ovládať svoje emócie. V tom čase sa v meste začnú objavovať podivné úmrtia...

21:30 Zvony pre bosých, Československo, 1965, Dráma/Vojnový (Dvojka)
Niekde na konci Druhej svetovej vojny sa uprostred pustých hôr ocitnú ľudia z dvoch nepriateľských táborov. Dvaja partizáni sa po bojovej akcii vracajú k skupine vedúc so sebou mladého nemeckého vojaka. Partizáni však strácajú kontakt s jednotkou a Nemec nádej, že sa mu podarí vyviaznuť z tejto zložitej situácie živému. To, čo začal Paľo Bielik v Kapitánovi Dabačovi, doviedol do krajnosti Stanislav Barabáš v Zvonoch pre bosých. Jeho hrdinovia sú už absolútne odheroizovaní a stiera sa hranica medzi dobrými partizánmi a zlými Nemcami. Jediným skutočným zlom je v tomto prípade samotná vojna.

23:15 Dotyk smrti (Bringing Out the Dead) USA, 1999, Dráma/Thriller (Prima MAX)
Z Franka Pierca sa po piatich rokoch vyčerpávajúcich nočných služieb v sanitke stal alkoholik trpiaci depresiou a halucináciami. V nich sa mu zobrazujú prízraky desiatok pacientov, ktorých nezachránil. Záblesk nádeje vnesie do Frankovho života tajomné dievča Mary Burke, ktorej otca Frank pred časom zachránil pred takmer istou smrťou. To však netuší, že ho čakajú tri desivé noci, počas ktorých zažije v uliciach New Yorku hotové peklo. Scorsese sa v tomto filme tématicky a z časti aj formálne vracia ku svojmu najslávnejšiemu filmu Taxi Driver.


Streda
31.08.

09:25 Ovečka Shaun (Shaun the Sheep Movie) Veľká Británia/Francúzsko, 2015, Animovaný/Komédia/Dobrodružný (ČT :D)
Život na farme plynie každý deň v rovnakom rytme. Shaun musí poslúchať a robiť, čo jej farmár prikáže a sníva o jednom dni voľna. Jej plán však nevyjde úplne podľa predstáv. Farmár sa ocitá vo veľkomeste a ovečky sa vydávajú ho hľadať a doviezť domov. Počas záchrannej akcie zažívajú množstvo dobrodružstiev...

21:30 Vek nevinnosti (The Age of Innocence) USA, 1993, Historický/Romantický/Dráma (ČT2)
Historická, romantická dráma Martina Scorseseho zobrazuje život vyššej vrstvy v New Yorku na konci 19. storočia. Vtedajšia spoločenská smotánka sa riadila pevnými pravidlami, prevzatými od európskych aristokratov, ktoré určovali čo je a čo nie je vhodné. Do tohto prostredia spadá aj mladý právnik Newland Archer a jeho nevinná snúbenica May Wellandová. V priebehu svadobných príprav však do mesta prichádza príťažlivá európska šľachtičná Olšenská. Nespútaná tamojšími konvenciami síce nie je spoločensky prijateľná, ale Newlanda jej sloboda a vášnivosť uhranie. Najväčšou devízou Scorseseho snímky je bezpochyby absolútne verné znázornenie dobových mravov, psychiky, pokrytectva ale i prekrásnej módy a architektúry. To všetko v opulentnom balení, za ktoré film získal Oscara za kostýmy.

21:55 Pacho, hybský zbojník, Československo, 1975, Historický/Paródia (Markíza)
Slovenská komédia rozpráva príbeh o legendárnom hybskom zbojníkovi Pachovi, ktorý bohatým berie, chudobným dáva a neznáša feudálny útlak. Vie si poradiť v každej situácii za pomoci vlastnej šikovnosti a prešibanosti. So svojou družinou zažíva nevšedné dobrodružstvá, ale aj príjemné chvíle strávené v náručí žien či pri poháriku frndžalice. Azda najslávnejší slovenský film dekonštruuje a paroduje mýty o zbojníkovi Jánošíkovi i národnom obrodení. Pseudofolklórna štylizácia a frázovité ,,múdra", si uťahujú nielen zo slovenskej posadnutosti všetkým národným, ale aj zo samotnej Ťapákovej tvorby.

22:30 Zúriaci býk (Raging Bull), USA, 1980, Športový/Životopisný (Dvojka)
Biografia boxerského šampióna v strednej váhe Jakea LaMottu stvárňuje muža, ktorý celú svoju kariéru bojuje so súpermi v ringu, neuvedomujúc si, že jeho najväčším súperom je on sám. Postupne začína ničiť život sebe i všetkým naokolo. Scorsese tu opäť variuje svoje obľúbené motívy: prienik do taliansko-americkej duše, falošná dobrosrdečnosť mafie, spáchanie násilia a následná horúčkovitá snaha o vykúpenie. Zobrazuje androcentrickú spoločnosť, kde sú ženy akurát obeťami zneužívania, násilia a slovných útokov. Realizmus filmu nám však zabraňuje vnímať násilie nenúteným spôsobom, ako pri sledovaní bežných hororov.


Štvrtok
01.09.

13:35 Lawrence z Arábie (Lawrence of Arabia) Veľká Británia/USA, 1962,
Dobrodružný/Vojnový/Dráma/Životopisný (Jednotka)
Výpravný filmový epos predstavuje život britského dôstojníka Lawrenca, ktorý v priebehu dvoch rokov počas 1. svetovej vojny, dokázal v Arábii zjednotiť arabské kmene v boji proti Turkom. V prológu vidíme Lawrenca ako nešťastnou náhodou príde o život na motocykli, ale po väčšinu času sledujeme prerod znudeného úradníka generálneho štábu v Káhire až na „spasiteľa" arabských kmeňov. Aj keď o jeho zdravom rozume takmer všetci pochybujú, postupne podliehajú jeho charizme a hlbokému presvedčeniu. Legendárny film ocenený množstvom cien, predstavuje jeden z najväčších a dodnes najoslavovanejších hollywoodskych eposov.

21:40 Kráva, Československo, 1992, Dráma (ČT2)
Príbeh Adama a jeho ženy sa odohráva na lazoch na začiatku minulého storočia. Adam je synom slobodnej matky, vďaka čomu nemá v dedine príliš dobrú povesť. Postavy filmu sú závislé na prírode a ich vôľa žiť a chuť bojovať prechádza každodennou skúškou. Minimalistický, fyzický, ale aj mnohovýznamový film Karla Kachyňu získal v dobe svojho uvedenie množstvo festivalových ocenení.

22:00 Vlasy (Hair) USA/Západné Nemecko, 1979, Muzikál/Komédia/Dráma (Dvojka)
Slávny muzikál Vlasy, rozpráva príbeh o mladom mužovi z Oklahomy menom Claude, ktorý prichádza do New Yorku. Tam sa spriatelí so skupinou hippies vedených Bergerom a zamiluje sa do Sheily, dievčaťa z bohatej rodiny. Jeho šťastie je však krátke, pretože musí odísť do vojny vo Vietname. Formanove Vlasy svojimi politickými, sociálne-kritickými presahmi i deziluzívnym pohľadom na Vietnamskú vojnu a americké malomeštiactvo presahujú rámec muzikálu a obohacujú vtedajšiu vlnu filmov o vietnamskej vojne. Forman tu zároveň znázornil aj všetky svoje typické témy, ktorými sa preslávil už v Československu ako generačné konflikty, idealizmus mladosti a jej protest proti konvenciám a predsudkom. Vďaka kameramanskej práci ďalšieho českého emigranta Miroslava Ondříčka, ktorý vo filme pracuje s dlhými zábermi zobrazujúcich živelnú akciu, si môžeme užiť dravosť a spontánnosť „detí kvetov“.


Piatok
02.09.

21:30 Kika (Kika) Španielsko/Francúzsko, 1993, Dráma/Komédia (Dvojka)
Absurdná tragikomédia zo života jednej opustenej vizážistky zobrazuje civilizačnú bezcitnosť a zasahovanie médií do súkromia. Moderátorka Andree Dorezanová stelesňuje civilizačnú agresivitu dvadsiateho storočia a je v priamom protiklade poctivej Kike, ktorá vo svojej naivnej bezbrannosti dobre chápe živých aj mŕtvych. Aj v tomto diele Almodovar nezameniteľným štýlom vykresľuje protikladné charaktery, ktoré sa v rozličných vzťahových situáciách milujú, alebo nenávidia.

21:55 Valentino (Ken Russell's Valentino) Veľká Británia/USA, 1977, Dráma (ČT art)
Silne štylizovaná životopisná dráma postupne vrství príbeh vzostupu a pádu slávneho talianskeho herca a sexuálneho symbolu 20. rokov, Valentina, známeho tiež pod prezývkou "latinský milovník". Jeho náhla smrť v roku 1926 spôsobila masovú hystériu, pri ktorej tisíce žien vyšli do ulíc a niektoré dokonca spáchali samovraždu. Pohreb bol jeden z vôbec najväčších v americkej histórii. Russellova filmová adaptácia sleduje jeho rýchlu cestu na vrchol, na ktorom ho však čakalo len osobné nešťastie a skľúčenosť. Výpravné scény, okázalé gestá a opulentnosť kostýmov dopĺňa sarkastický humor režiséra Kena Russella.

22:35 Sicario (Sicario) USA, 2015, Mysteriózny/Akčný/Kriminálny/Thriller/Dráma (Markíza)
Agentka FBI Kate Macer sa má zúčastniť tajnej operácie na americko-mexickej hranici. Toto územie je rajom pre obchodníkov s drogami a americká vláda je takmer bezmocná voči teroru, ilegálnej imigrácii a korupcii, ktorá tam vládne. Misiu majú viesť dvaja skúsení agenti a všetko nasvedčuje tomu, že pôjde o bežnú akciu s cieľom vypátrať a zlikvidovať bossa drogového kartelu. Postupne však Kate zisťuje, že v tejto vojne neplatia nijaké pravidlá a nikto nie je tým, kým sa zdá. Jeden z najvýznamnejších filmov roku 2015 prináša zamyslenie sa nad tým, či má spravodlivosť vo vojne vôbec nejakú šancu prežiť.


Sobota
03.09.

16:20 The Secret of Kells (The Secret of Kells) Belgicko/Írsko/Francúzsko, 2009, Animovaný/Dobrodružný/Fantasy/Rodinný (ČT :D)
Dvanásťročný mních Brendan žije vo vzdialenom stredovekom opátstve Kells, ktoré čelí neustálym nájazdom barbarov. Spolu s ostatnými mníchmi preto tvrdo pracuje na spevnení múrov. Po príchode majstra iluminátora Aidana so starobylou knihou plnou tajomnej sily sa jeho pomerne jednotvárny život zmení. Aidan ho zasvätí do umenia iluminácie - výzdoby rukopisných kníh - a objaví v ňom ohromný talent. Práve Brendan bude ten, ktorý po Aidanovej smrti dokončí výzdobu knihy. Najskôr sa však musí vydať na tajnú misiu, pri ktorej sa stretne s tajomným vlčím dievčaťom menom Aisling...

20:00 Waterloo (Ватерлоо) Taliansko/Sovietsky zväz, 1970, Dráma/Vojnový/Historický (ČT2)
Dvadsiateho apríla 1814 je Napoleon Bonaparte prinútený po zrade a na nátlak maršalov abdikovať a odísť do exilu na ostrov Elba. Tu by sa pokojne mohla Napoleonova kariéra skončiť a aj tak by bol považovaný za veľkého. On sa však nevzdal a v priebehu 100 dní dokázal opäť ovládnuť Francúzsko a už naveky sa zapísať do panteónu najväčších vojvodcov aký kedy žili. Na sfilmovanie takéhoto životného osudu azda neexistoval vo svojej dobe nikto povolanejší ako Sergej Bondarčuk.
Grandiózna výprava, historický presné kostýmy, skvelý hudobný doprovod, vierohodnosť a obrovské davy štatistov v hodinovej bitke patria k tomu najlepšiemu čo vtedajšia kinematografia ponúka.

22:00 Anna Karenina (Anna Karenina) Sovietsky zväz, 1967, Dráma/Romantický/Historický (ČT art)
Adaptácia slávneho románu Leva Nikolajeviča Tolstého, ktorý pojednáva o morálke a postavení ženy v cárskom Rusku 19. storočia. Anna Karenina je krásna a inteligentná žena žijúca v spokojnom manželstve. Jej muž je bohatý, takže Anna netrpí materiálnym nedostatkom a azda práve preto sa začína nudiť. Pri návšteve rodiny svojho brata spoznáva mladého, ale ľahkomyseľného grófa Vronského, ktorý je očarený jej eleganciou a zrelou krásou. Situácia sa vyhrotí, keď Anna s Vronským otehotnie a o celom romániku sa dozvedá jej muž… Režisérovi Alexandrovi Zarchovi sa podarilo vystihnúť osobitú poetiku Tolstého románu a nájsť rovnováhu medzi lyrickosťou, romantickosťou a dramatickosťou.

23:10 Stokerovci (Stoker) USA/Veľká Británia Británie, 2013, Mysteriózny/Thriller (JOJ)
Po tragickej smrti otca v deň svojich osemnástich narodenín sa India Stoker zoznamuje s jej charizmatickým strýkom Charliem, o ktorého existencii ani netušila. Keď sa Charlie nasťahuje k Indii a jej labilnej matke, obe očarí svojim šarmom a pokojom s akým rieši všetky úkony. Charlieho príchod však nebol náhodný, a šokujúce tajomstvo z jeho z minulosti zásadne ovplyvní Indiinu budúcnosť. Prvý americký film kultového Chan-wook Parka, ktorý sa predtým preslávil svojou trilógiou pomsty, vyniká fascinujúcim, až barokovo opojným štýlom, mysterióznou atmosférou a spletitým rozprávaním.


Nedeľa
04.09.

09:35 Soireé, Československo, 1968, Komédia (Dvojka)
Televízny záznam predstavenia z Divadla na korze zachytáva legendy Milana Lasicu a Júliusa Satinského. Predstavenie, ktoré v podstate odštartovalo kariéru tejto dvojice, dopĺňajú spevácke vystúpenia Zory Kolínskej.

22:30 Mustangy (The Misfits) USA, 1961, Akčný/Dráma/Romantický (Dvojka)
Film podľa scenára dramatika Arthura Millera, ktorý ho napísal na mieru svojej vtedajšej manželke Marilyn Monroe. Tá vo filme stvárňuje bývalú striptérku Roslyn, ktorá sa so starnúcim kovbojom Gayom a ďalšími priateľmi vydáva po stopách divokých mustangov. Spolu sa snažia zachovať si aspoň zvyšok ilúzií a nájsť trošku šťastia v príbehu, ktorý borí tradičné mýty amerického západu. Divoké naháňačky na koňoch postupne nahrádzajú automobily a sny o slobodnom živote, nepoznačenom každodennou pracovnou rutinou, v hlavách kovbojov naďalej prežívajú.


autor Marcel Šedo 30.8.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.