TV TIPY 18.4. - 24.4. 2016

TV TIPY 18.4. - 24.4. 2016

VOD recenzia



18.04.
Pondelok

20:10 Zlatá horúčka - ako rozpredať krajinu (Goldrausch - Die Geschichte der Treuhand), Nemecko, 2012, Dokumentárny (Dvojka)
Po páde režimu bolo na území bývalej NDR urýchlene sprivatizovaných 8 500 podnikov. Výsledkom privatizácie, počas ktorej prešiel majetok krajiny v krátkom čase do vlastníctva západonemeckých firiem, boli tri milióny nezamestnaných a 4000 zlikvidovaných podnikov. Finančné škandály spoločnosti Treuhandanstalt, ktorá tento proces koordinovala, neboli nikdy úplne vyšetrené a väčšina páchateľov unikla akémukoľvek stíhaniu. Dokument výborne odhaľuje mechanizmy a problémy nemeckej privatizácie, ktoré sa dajú aplikovať aj na našu nedávnu minulosť.

20:25 Dokonalý zmysel (Perfect Sense), Veľká Británia/Švédsko/Dánsko/Írsko, 2011, Dráma/Romantický/Sci-Fi (Jednotka)
Zatiaľ čo Susan a Michael objavujú nové, hlboké city, ľudia na celom svete sa začínajú správať zvláštne. Vo filme sledujeme jednak ľúbostný príbeh medzi mladým šéfkuchárom a dievčaťom od vedľa, ktoré je epidemiologičkou a súčasne prepuknutie záhadnej nákazy v rôznych častiach sveta, ktorá spôsobuje, že postihnutí ľudia strácajú najskôr čuch, potom chuť a napokon aj sluch. Mimoriadne inovatívny príspevok do žánru melodrámy, ktorý namiesto hromadenia citov v postavách zobrazuje pocity a najmä dôležité body vo vzťahu cez celosvetovú emocionálnu nákazu.

22:00 Osudový kruh (Le Cercle Rouge), Francúzsko/Taliansko, 1970, Kriminálny/Thriller (ČT2)
Corey sa po prepustení z väzenia vracia za svojím dievčaťom, ktoré sa však medzitým dalo dohromady s jeho bývalým kumpánom. Náhodou sa zoznámi so zločincom na úteku, Vogelom, a bývalým policajtom Jansenom. Spoločne vylúpia klenotníctvo a povzbudení týmto úspechom začnú plánovať ďalšiu akciu. Klasická filmová detektívka vo svojej vrcholnej forme prekonáva svoju predlohu psychologicky prepracovanými postavami.


19.04.
Utorok

20:00 Záskok, Česko, 1997, Komédia/Divadelný záznam (ČT2)
Smolnou stránkou Cimermanovho života bola chudoba. V jeho divadelnej spoločnosti Lipany sa prejavila vo fluktuácií hercov. Najväčšími problémami bývali odchody, ktoré sa odohrali len pár hodín pred predstavením. Vtedy prežil súbor aj jeho principál horúce chvíle. Takéto skúsenosti stoja v pozadí hry Záskok. Milovníkom diela tohto neuznaného Čecha sa dostáva do rúk svedectvo z tejto oblasti majstrovho života, v ktorej sa najviac naplnil jeho osud - z divadla.

21:10 Opičiny (Monkey Business), USA, 1931, Komédia (ČT art)
Bratia Marxovci - Harpo, Chico, Groucho a Zeppo – sa na svojom úteku pred autoritami ukryjú na luxusnej lodi a nechajú se najať ako bodyguardi svojich gangsterských oponentov. Žiadna žena tiež neodolá romantickej prechádzke po lodi s roztomilým Grouchom. Bratia Marxovci rezignovali na príbeh a užívajú si vytváranie chaosu na zaoceánskej lodi, kde sú čiernymi pasažiermi.

TV tipy 18.4. - 24.4. 2016  TV tipy 18.4. - 24.4. 2016  TV tipy 18.4. - 24.4. 2016


20.04.
Streda

16:05 Štyridsať pušiek (Forty Guns), USA, 1957, Western (Prima MAX)
Griff Bonnell a jeho bratia Wes a Chico prichádzajú do mestečka, kde práve vyčíňa skupinka opitých mladíkov na čele s Brockiem Drummondom, mladším bratom bohatej a krásnej majiteľky ranča Jessicy. Brockie pod vplyvom alkoholu zastrelí slepého maršala Johna Chisuma, avšak jeho vplyvná sestra ho z väzenia bez problémov dostane. Griff so šerifom zatiaľ prenasledujú zlodejov, ktorí majú na svedomí početné lúpeže, pričom všetky nitky vedú k ďalšiemu z Jessiciných mužov Swayneovi - zástupcovi šerifa. Fullerova revízia westernového žánru, ktorú si veľmi obľúbil J.-L. Godard i Francois Truffaut, vyniká podvratne ironickými sexuálnymi narážkami.

20:25 Kon-Tiki (Kon-Tiki) Veľká Británia/Nórsko/Dánsko/Nemecko/Švédsko, 2012, Dobrodružný/Životopisný/Historický (Jednotka)
Nórsky moreplavec, antropológ a spisovateľ Thor Heyerdahl uskutočnil v roku 1947 spolu s piatimi priateľmi dobrodružnú plavbu z Peru do Polynézie, aby dokázal svoju hypotézu o jej osídlení. Na plti z balzového dreva strávili spolu 101 dní a prekonali približne 6980 kilometrov. Na svojej ceste zažili mnoho nebezpečných situácií. Film, ktorý Heyerdahl počas expedície nakrútil bol ocenený Oscarom a kniha s názvom Kon-tiki sa stala medzinárodným bestsellerom, preloženým do viac ako sedemdesiatich jazykov

22:00 Po krk v extáze (Layer Cake) Veľká Británia, 2004, Kriminálny/Thriller (Dajto)
Elegantný, zdvorilý a bezmenný hrdina je absolútnym profesionálom v oblasti obchodu s kokaínom a extázou. Celý čas sa správal nenápadne a udržiaval si ruky čisté. Ešte pred odchodom do penzie ho čakajú dve drobné služby pre jeho bossa Jimmyho Pricea. Najskôr musí nájsť stratenú, drogovo závislú dcéru mocného gangstra Eddieho Templea a dohodnúť predaj obrovskej zásielky extáze s jedným nekontrolovateľným hlupákom, hrajúcim sa na najdrsnejšieho zločinca. Rutinná situácia sa samozrejme zmení na totálny chaos a boj o moc, ktorý začne siahať až do najvyšších vrstiev britskej spoločnosti.

TV tipy 18.4. - 24.4. 2016  TV tipy 18.4. - 24.4. 2016  TV tipy 18.4. - 24.4. 2016


21.04.
Štvrtok

20:25 Amélia z Montmartru (Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain), Francúzsko/Nemecko, 2001, Komédia/Dráma/Romantický (Jednotka)
Amélia žije a pracuje v parížskej štvrti Montmartre, ako čašníčka v miestnom bistre. Jej život bol, až na matkinu kurióznu smrť, nad ktorou Améliin otec stále smúti, vždy pomerne rutinný. Osamelá Amélia však jedného dňa objaví vo svojom byte ukrytý poklad v podobe starej krabice s pamiatkami na detstvo niekdajšieho nájomníka. Nielenže sa Amélia rozhodne po rokoch doručiť krabicu jej majiteľovi, ale dospeje k poznaniu, že môže zlepšovať okolitý svet. Keď potom jedného dňa objaví človeka zbierajúceho zahodené podobizne cudzích ľudí, zamiluje sa doňho. Amélia predstavuje rozprávkový a ľudsky vrelý svet s naivne nekritickým pohľadom na realitu.

21:50 Voľný pád (Falling Down), USA/Francúzsko/Veľká Británia, 1993, Dráma/Thriller/Krimi (Nova Cinema)
Je horúci deň a na cestách v Los Angeles sa tvoria zápchy a panuje nervozita. Potom, čo sa kolóna áut načisto zastaví, to už William Foster nevydrží a s kufríkom v ruke opúšťa svoje auto. Chystá sa navštíviť svoju dcéru, ktorá má narodeniny a to aj napriek tomu, že má po rozvode zakázané priblížiť sa k dcére i bývalej manželke. Cestou naráža na realitu súčasného sveta, s ktorou sa nedokáže a nechce vyrovnať a tak na svojej ceste zanecháva čoraz viac skazy a obetí. Po jeho stopách sa vydáva detektív Prendergast, ktorý svoju policajnú kariéru presedel v kancelárii a dnes má tesne pred odchodom do dôchodku. Film, v ktorom rozumiete pohnútkam a hnevu hlavného hrdinu, ukazuje odvrátenú tvár snáh o radikálne riešenie.

22:25 Rok ďábla, Česko, 2002, Komédia/Dráma/Fantasy/Hudobný (ČT2)
Folková legenda, holandský dokumentarista a skupina muzikantov, ktorí hrajú na pohreboch, sa vydávajú na prazvláštnu koncertnú šnúru. Petr Zelenka sa pohráva s realitou a fikciou v mystifikačnom dobrodružstve plnom hudby, v ktorom anjeli pomáhajú ľuďom počuť melódie skryté v ich vnútri. Keď Jaromír Nohavica pozve skupinu Čechomor na spoločné turné, dúfa, že tým pomôže vyliečiť svojho priateľa Karla Plíhala. Hudobníci dúfajú, že im pomôže na ceste k sláve, dokumentarista zasa verí, že našiel tému pre svoj film.

TV tipy 18.4. - 24.4. 2016  TV tipy 18.4. - 24.4. 2016  TV tipy 18.4. - 24.4. 2016


22.04.
Piatok

20:00 Oslobodenie III - Smer hlavného úderu (Osvobozhdenie: Napravlenie glavnogo udara), Východné Nemecko/Taliansko/Poľsko/Sovietsky zväz, 1971, Vojnový/Historický (ČT2)
Päťdielna séria režiséra Ozerova je pravdepodobne tým najepickejším, najmonumentálnejším a najvýpravnejším vojnovým filmom všetkých čias. Medzinárodná koprodukcia zachytáva najdôležitejšie udalosti druhej polovice 2. svetovej vojny a postupné víťazstvo spojencov nad nacistickým Nemeckom. Vojna je tu nie je zobrazená len z pohľadu individuálnych osudov vojakov, ale skúma priebeh bojov, zámery jednotlivých stratégov a dopady na situáciu. Snímka pracuje so skutočnými historickými udalosťami a archívnymi materiálmi, ale aj s vymyslenými hrdinami, zápletkami a hranými pasážami. V tretej časti vidíme Nemcov zaskočených po bitke pri Kursku. Sovieti sa pod vedením maršala Žukova snažia zatlačiť nepriateľa do mokradín v Bielorusku a nenechať Nemcom čas na zregenerovanie a preskupenie vojsk.

20:15 Žoldnier (Il Mercenario) Taliansko/Španielsko, 1968, Western/Komédia (Prima MAX)
Mexickému baníkovi Pacoovi sa jeho odvaha stane takmer osudnou v situácii, keď sa postaví krutému majiteľovi baní Alfonzovi Garciovi. Kvôli následným revolučným náladám sa Garcia rozhodne zveriť svoje striebro poľskému žoldnierovi Kowalskému, aby ho cez hranicu dopravil do USA. Na striebro však má zálusk aj bandita Ricciolo. Jedno z vrcholných diel talianskeho spaghetti-westernu, v ktorom sa dynamická akcia strieda s humorom, zaujme predovšetkým štýlovosťou a výborne rozohranými charaktermi.

22:15 Zabitá neděle, Československo, 1969, Psychologický (ČT art)
Komorný príbeh armádneho dôstojníka v malom meste počas jednej letnej nedele evokuje pocity márnosti a banality okamihov neužitočného, premárneného života. Nadporučík Amošt sa s prázdnotou snaží vysporiadať útekom do spomienok a predstáv, ktoré s nimi súvisia. Ubitý jednotvárnosťou a neschopný vystúpiť z nezmyselnosti svojej existencie v zakliatom svete zastaveného času, ktorý stelesňuje schátralé mesto plné nudy a letargie. Film znázorňuje vnútornú situáciu človeka na konci 60. rokov, tesne po vstupe Varšavských vojsk do Československa.

TV tipy 18.4. - 24.4. 2016  TV tipy 18.4. - 24.4. 2016  TV tipy 18.4. - 24.4. 2016


23.04.
Sobota

13:05 Naši susedia Jamadovci (Hōhokekyo tonari no Yamada-kun), Japonsko, 1999, Animovaný/Komédia (ČT :D)
Jamadovci pozostávajúci z otca Takašiho, matky Macuko, stredoškoláka Noboruho, malej Nonoko, babičky Šige a psa Počiho sú na prvý pohľad obyčajnou japonskou rodinou. Na druhý pohľad až takí normálni nie sú, ale v ich každodenných problémoch sa vyjavujú všedné, hoc trochu hyperbolizované problémy, ktoré trápia všetkých ľudí a dokážu tak vyčarovať úsmev i pochopenie. Film od spoluzakladateľa štúdia Ghibli, legendárneho Isaa Takahata, je nakreslený, pre japonský animovaný film, netradičným spôsobom – vodové farby len ľahko dofarbujú skice. Animácia zároveň skvele dotvára každodennosť, humor a preháňanie žánru slice of life. Inšpiráciou pre projekt bol úspešný komiks kreslený Hisaičim Išiim.

20:15 Američan (The American), USA/Veľká Británia, 2010, Krimi/Thriller (JOJ Cinema)
Nájomný vrah Jack je neustále v pohybe a vedie osamelý život. Potom, čo jedna z jeho prác vo Švédsku skončí omnoho horšie ako predpokladal, uchýli sa na taliansky vidiek do malého stredovekého mestečka. Zároveň tam však príjme ďalšiu zákazku - má zostaviť zbraň pre záhadnú Mathildu. Zatiaľčo sa Jack opája pokojom v horách, spriatelí sa s kňazom Benedettom a zoznámi s krásnou Clarou. Všetko prebieha hladko, až kým Jack nevystúpi z tieňa, v ktorom žije. Poetická filmová balada o profesionálnych vrahoch, ktorý majú dušu, pripomenie rané filmy Kar-Wai Wonga

20:35 Spalovač mrtvol, Československo, 1968, Horor/Thriller/Komédia (Dvojka)
Karel Kopfrkingl je obetavý zamestnanec pražského krematória a vzorný otec rodiny, ktorý dbá o riadny chod domácnosti a všestrannú výchovu svojich detí. Ťaživá atmosféra napätej doby násobí všeobecný strach. V meštiackom stereotype žijúci Kopfrkingl spolupracuje s nacistickými okupantmi a s obludnou samozrejmosťou sa zbavuje všetkého nebezpečného vo svojom okolí. Filmová adaptácia psychologického hororu, vzdialene pripomína Hitchcockove grotesky a trefne vystihuje morbídnu atmosféru a svet panoptikálnych postáv predlohy Ladislava Fuksa.

22:45 Martha Marcy May Marlene (Martha Marcy May Marlene), USA, 2011, Thriller/Psychologický (Plus)
Martha po dvoch rokoch ujde zo sektárskej komunity a snaží sa vrátiť späť do normálneho života za pomoci sestry a jej manžela. Pobyt v sekte ju však až príliš poznamenal a začína trpieť paranoidnými stavmi a prestáva rozoznávať sny od reality. Snímka vyniká pôsobivými obrazmi a scénami, ktoré znázorňuje zmätenú myseľ dievčaťa, ktoré potláča trpkú pravdu. Dievčenský existenciálny horor uvrhne diváka do podexponovaných záberov plných agónie, neistoty a schizmy.

23:05 Bitka medzi mužmi (Du rififi chez les hommes) Francúzsko, 1955, Krimi/Thriller/Film-Noir (Dvojka)
Tony sa po piatich rokoch vracia z väzenia a plánuje poslednú veľkú lúpež. Samotné vylúpenie klenotníctva prebehne podľa jeho plánu, ale vtedy do hry vstúpi znepriatelený gang, ktorý sa všetkými prostriedkami snaží Tonyho lup ukradnúť. Rozpúta sa neúprosná vojna gangov. Snímka, ktorá redefinovala samotný kriminálny žáner prekvapí majstrovsky spracovanou lúpežou, bez jediného slova či hlasnejšieho zvuku.




24.04.
Nedeľa

09:20 Zarafa (Zarafa), Francúzsko/Belgicko, 2012, Animovaný/Rodinný/Dobrodružný (ČT :D)
Pod starým baobabom rozpráva vráskavý muž deťom príbeh o malom černošskom chlapcovi Makim, ktorý sa na svojom úteku pred otrokármi spriatelí so žirafou Zarafou. Tú musí na príkaz egyptského pašu priviesť princ púšte Hassan až ku francúzskemu kráľovi. Maki sa pre zmenu snaží Zarafe pomôcť a priviesť ju späť domov k jej rodine. Zažíva fascinujúce dobrodružstvá – stretáva sa napríklad s pirátmi či letcom Malaterrerom a musí prejsť celú púšť - ktoré ho z Afriky zavedú až do Paríža.

20:00 Strelec (The Shootist), USA, 1976, Western/Dráma (ČT2)
Starnúci pištoľník John Bernard Books prichádza do malého mesta, aby sa tam ukryl pred zvedavcami a vybojoval súboj so zákernou chorobou. Jeho titul neprekonaného strelca ho však doháňa aj tu. Posledný film legendárneho Johna Wayna sa nesie v nostalgickej atmosfére. Hneď v úvode sledujeme zábery z predchádzajúcich Waynových filmov a zároveň vidíme previazanosť hlavnej postavy s hercom, ktorého tiež na konci života trápila nevyliečiteľná choroba. Film Dona Siegela je tak akousi labuťou piesňou za kariérou i životom jednej z najznámejších hviezd Hollywoodu a zároveň i rozlúčkou s klasickým westernom ako takým.

21:45 Banditi v Miláne (Banditi a Milano) Taliansko, 1968, Kriminálny/Dráma (ČT2)
Štvorčlenná zločinecká skupina Banda Cavallero terorizovala Miláno rôznymi zločineckými akciami, ktoré vyvrcholili na jeseň roku 1967 prepadnutím pobočky Banco di Napoli. Lizzani sa sústredil primárne práve na zobrazenie bankovej lúpeže a následnej prestrelky, pričom vychádzal z udalostí, ktoré zaznamenala talianska čierna kronika. Film predznamenáva formálne invenčné talianské politické filmy 70. rokov, ktoré nekompromisne odhaľovali previazanosť politickej moci s mafiou. Carlo Lizzani tu nadväzuje na film Salvatore Giuliano, v ktorom Francesco Rosi takisto striedal napínavé akčné sekvencie s reportážne štylizovanou rekonštrukciou. Na navodenie dokumentárnej autenticity vo filme využíva ručnú kameru a zakomponováva do filmu i anketové otázky.


autor Marcel Šedo 18.4.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.