TV TIPY 25.1. - 31.1. 2016

TV TIPY 25.1. - 31.1. 2016

VOD recenzia



25.1.2016

20:10 Katka (Katka), Česko, 2009, Dokumentárny/Časozberný/Životopisný (Dvojka)
Film Katka je ďalším časozberným dokumentom Heleny Třeštíkovej, zobrazujúcim štrnásť rokov zo života osoby z okraja spoločnosti. Po inteligentnom kriminálnikovi Reném a sociálne zle postavenej Marcele, sa Třeštíková zamerala na osudy mladej narkomanky Katky a jej márny zápas so závislosťou. Na začiatku filmu vidíme ešte len 19-ročnú Katku žijúcu v terapeutickej komunite Sananim v Němčiciach. Drogy začala brať len z čistej pózy a stále verí, že v budúcnosti bude žiť obyčajným životom. Spolu s režisérkou však postupne sledujeme Katkin fyzický, psychický a mravný rozklad spôsobený krádežami, prostitúciou a systematickým braním drog. Občasná snaha so závislosťou skoncovať skončí vždy neúspechom, avšak znenazdajky prichádza tehotenstvo a potenciálna motivácia. Snímka, ktorá by bola azda tým najlepším „varovným prstom“ pre každého teenagera experimentujúceho s drogami, zobrazuje ľudí prechádzajúcich desivou fyzickou i psychickou premenou. Jej pôsobivosť bola ocenená Českým levom a Cenou českej filmovej kritiky za Najlepší dokumentárny film.

21:50 Pianista (The Pianist), Veľká Británia/Francúzsko/Nemecko/Poľsko, 2002, Dráma/Vojnový/Životopisný, (ČT2)
Slávny film Romana Polanského sleduje život nadaného židovského pianistu Wladislawa Szpilmana, ktorý sa v septembri roku 1939 dozvedá o porazení poľskej armády a nacistickej invázii do Poľska. Situácia poľských Židov sa postupne zhoršuje – rozhlas, kde Wladislav pracoval je zbombardovaný, on i jeho rodina musia nosiť Davidovu hviezdu a jeho otca fyzicky napadnú nemeckí vojaci. Postupne začnú všetkých Židov presúvať do geta, kde musia žiť v otrasných životných podmienkach. Po gete sa začínajú šíriť choroby, panuje tam obrovský hlad a každú chvíľu zorganizujú nacistickí vojaci náhodný útok na miestnych obyvateľov. Spoločne s Wladislawom tak sledujeme nekonečný strach utečencov a zúfalé skrývanie sa. Sýte, temne hnedé, až sépiovo pôsobiace farby sa snažia svojou atmosférou čo najviac priblížiť dobe, kde kombinácia individuálneho sadizmu nemeckých vojakov a inštitucionalizovanej brutality nacistickej mašinérie, vyústila do jednej z najhorších udalostí v dejinách ľudstva. Snímka získala viacero ocenení, oi. Zlatú palmu v Cannes, tri Oscary a 2 ceny BAFTA.


26.1.2016

20:00 Očami fotografky, Česko/Slovensko, 2015, Dokumentárny/Dráma, (ČT2)
Po trilógii o Nicholasovi Wintonovi sa rozhodol režisér Matej Mináč zobraziť neľahký osud dieťaťa, ktoré nenasadlo na vlak smerujúci do bezpečia, ale do pekla. Jeho matka, uznávaná 84-ročná slovenská fotografka Zuzana Mináčová, sa totižto ako 13 ročná dostala do koncentračného tábora. V priebehu filmu tak prostredníctvom archívnych materiálov, hraných rekonštrukcií a autentických záberov z jej súčasného života, pozorujeme jej životné etudy a návrat na miesto, kde prežila najdesivejšie okamihy svojho života. Samotná Zuzana Mináčová s humorom prevedie divákov zásadnými zvratmi 20. storočia a odhalí princípy svojej umeleckej tvorby, zákulisie fotografovania hviezd i niečo zo svojho osobného života.

21:05 Boccaccio '70 (Boccaccio '70), Taliansko/Francúzsko, 1962, Poviedkový/Komédia/Fantasy,(ČT art)
Film Boccaccio ´70 je súborom štyroch poviedok spracovaných štyrmi najvýznamnejšími talianskymi režisérmi so špecifickými režijnými prístupmi a vlastným autorským štýlom. Všetky poviedky tak spája predovšetkým „boccacciovská“ téma, ktorou sú zvyky, hranice a tabu v sexuálnom správaní moderného človeka. Prvú vytvoril Mário Monicelli a zameriava sa v nej na chudobných novomanželov, ktorí sa snažia utajiť svadbu, aby žena neprišla o prácu vo firme zamestnávajúcej iba slobodné ženy. Problémom však začne byť sexuchtivý nadriadený. Frederico Fellini pre zmenu zobrazil puritánskeho Antonia bojujúceho proti morálnemu úpadku spoločnosti, ktorý stelesňuje obrovská billboardová reklama propagujúca prostredníctvom sporo odetej Anity Ekberg konzumáciu mlieka. Luchino Visconti zobrazil dekadentný vzťah muža a ženy na príklade manželky, ktorá sa rozhodne potrestať manželovu neveru tým, že sa s ním začne predháňať v počte mileneckých vzťahov. Tým sa preňho stane atraktívnejšou, ale znechutí sa sama sebe. Vittorio De Sica v poslednej poviedke zobrazuje lotériu, vďaka ktorej bude môcť vylosovaný šťastlivec stráviť noc so Sophiou Lorenovou.

22:20 Alois Nebel (Alois Nebel), Česko/Nemecko, 2011, Animovaný/Dráma, (ČT2)
Impresionistický film režiséra Luňáka je dielom o podobe spomínania, kde z všednodennej hmly vystupujú sugestívne zážitky, ale aj symboly doby. To môžeme sledovať na príbehu Aloisa Nebela, ktorý pracuje na malej železničnej stanici Bílý Potok v Jeseníkách. Tichého samotára Nebela, občas opantá podivná hmla, kde sa mu zjavuje Dorothe, obeť násilného odsunu sudetských Nemcov z Česka po 2. svetovej vojne. Nemenné dni na nádraží na jeseň v roku 1989 preruší až cudzinec Němý, ktorý prekročil hranice so sekerou v ruke, aby pomstil svoju matku. Halucinácie privedú Nebela do blázninca a kvôli strate práce sa vydá na cestu do Prahy. Na Hlavnej stanici stretne svoju životnú lásku, toaletárku Květu a so znovuzískanou silou sa vracia späť do hôr, aby sa postavil Němému. Nádherne animovaná snímka získala štyroch Českých levov.


27.01.2016

20:15 Temný rytier (The Dark Knight), USA/Veľká Británia, 2008, Akčný/Thriller/Krimi, (Dajto)
V pokračovaní úspešného titulu Batman začína sa režisér Christopher Nolan rozhodol ešte výraznejšie dupnúť na plyn a priniesť drámu antických rozmerov. S pomocou poručíka Jima Gordona a štátneho žalobcu Harveyho Denta sa Batman snaží zničiť posledné kriminálne živly v uliciach mesta. Toto spojenectvo funguje mimoriadne efektívne, ale čoskoro všetci zistia, že sa stali obeťami nevypočítateľného zločinca menom Joker. Nolan sa rozhodol upustiť od klasického komiksového boja dobra so zlom a zrelativizovať hranice medzi superhrdinom a jeho protivníkom. Heath Ledger vo svojej poslednej roli šialeného klauna predviedol nezabudnuteľný výkon, za ktorý si posmrtne odniesol Oscara.

22:00 Krehké vzťahy (Křehké vztahy), Československo, 1979, Psychologický, (Kino CS)
Tadeáš Falk má za sebou pestrú minulosť a kvôli svojej búrlivej povahe sa dokonca na nejaký čas dostane do väzenia. Po návrate sa preto rozhodne usadiť, pracuje ako šofér pre mäsokombinát a začne chodiť so slobodnou matkou Bárou, ktorá má dcéru Berušku. Neprispôsobivý hrdina však postupne opäť začína mať konflikty a to nielen so svojimi spolupracovníkmi, ale aj s Bárou. Drsná a neprikrášlená psychologická dráma Juraja Herza odhaľuje neosobnosť a prázdnotu "reálneho socializmu".


28.1.2016

22:15 Majstrov Syn (Jui kuen), Hong Kong, 1978, Komédia/Akčný, (Nova)
Hongkongskú akčnú komédiu, ktorá preslávila v tej dobe neznámeho kaskadéra Jackieho Chana, nakrútil režisér a choreograf Woo-Ping Yuen. Snímka sa totižto nečakane stala hitom a ustanovila tak typický bojový štýl budúcej hviezdy kung-fu. Mladý učeň Freddie Wong je kvôli svojej nezodpovednosti prinútený odísť ku starému majstrovi bojových umení, aby se od neho učil takmer zabudnutý štýl známy ako opitý box. Freddie sa spočiatku snaží z výcviku utiecť, ale napokon sa po náročnom tréningu stáva nesmierne schopným bojovníkom. V tom čase je však obávaný zabijak Blesková noha najatý na vraždu Freddieho otca. Majstrov syn je typickým filmom Jackieho Chana, keďže obsahuje humor prechádzajúci do absurdna, „opitý“ štýl a premyslené a vypointované choreografie.

22:25 Majstri (Mistři), Česko, 2004, Tragikomédia, (ČT2)
Film Majstri zobrazuje osudy deviatich ľudí žijúcich v zabudnutej osade na česko-nemeckých hraniciach počas jedných Majstrovstiev sveta v hokeji. Spoločne sa stretávajú pred prastarým televízorom v miestnej krčme, ktorej zadĺžený majiteľ Karol už nemá odvahu od nich žiadať peniaze. Môžeme tu vidieť množstvo obskúrnych postavičiek, ako napr. opusteného invalida Jardu, ktorý nenávidí Rómov, neurotického Pavla, snažiaceho sa zo svojej víkendovej chalupy vyhnať pôvodného nemeckého majiteľa a množstvo iných. Postavy uzavreté vo svojom malom svete si tak aspoň prostredníctvom hokeja realizujú svoju túžbu po svetovosti a obdive. Závisť, xenofóbia, zakomplexovanosť, nadradenosť sa ukazujú v celej kráse a s jemnou iróniou i novovlnnou civilnosťou obžalúvajú český (ale v podstate aj slovenský) národ z malosti.


29.1.2016

21:50 Expres do pekla (Runaway Train) USA, 1985, Akčný/Dobrodružný/Thriller. (ČT2)
Spoločnosť Cannon Films vytvorila okrem množstva brakových filmov aj niekoľko nezabudnuteľných titulov, čo vyplýva z angažovania popredných autorských osobností európskeho filmu. Jedným z nich bol aj spolupracovník Andreja Tarkovského a v tom čase už slávny tvorca Andrej Končalovskij, ktorý pre Cannon films vytvoril 4 filmy. Najznámejším z nich je Expres do pekla, v ktorom sledujeme útek dvoch trestancov - nebezpečného vraha Jona Voighta a mladíka Erica Robertsa – z väzenia. Utečenci naskočia na rozbehnutý nákladný vlak, ale netušia, že v jeho lokomotíve práve skolaboval strojvodca a začína sa tak nekontrolovateľne rútiť k istej katastrofe. Súčasne s tým ich naháňa skupina prenasledovateľov s rozzúreným riaditeľom väznice na čele. Splašený vlak dodnes fascinuje svojou významovou šírkou, napätím a syntézou spektakulárnosti a autorského prístupu, vďaka ktorému film presahuje hranice bežného žánrového zážitku. Za týmto úspechom rozhodne stojí jednak námet Akiru Kurosawu vychádzajúci z reálnych udalostí z roku 1962, ďalej Končalovského vklad, ktorý z priamočiareho thrilleru vytvoril podobenstvo o slobode a v neposlednom rade aj prínos spisovateľa Edwarda Bunkera, ktorý mal s väzením s najvyššou ostrahou osobné skúsenosti.

23:20 Znamenie Raka (Znamení Raka), Československo, 1966, Krimi/Psychologický, (ČT art)
V bizarnom prostredí jednej nemocnice dôjde k vražde a jedna z lekárok odhalí skutočný dôvod zločinu i jeho páchateľa. Vyšetrovanie vraždy je však skôr impulzom k odhaľovaniu vzájomných vzťahov personálu a pacientov. Lekári a zdravotné sestry podliehajú vzájomnej nevraživosti, paranoji, beznádeji, karierizmu a nerestiam, vďaka čomu pôsobí snímka omnoho autentickejšie ako väčšina súčasných seriálov. Ponurá, až depresívna atmosféra kliniky a využívanie žánrových prostriedkov psychothrilleru slúži ku kritike vtedajších skorumpovaných medziľudských vzťahov. Režisér Juraj Herz sa tiež v duchu vtedajšieho experimentovania pohral so zvukom, štylizáciou mizanscény i kamerovými postupmi a vytvoril mimoriadne pôsobivé a ozvláštňujúce dielo.


30.1.2016

13:05 List pre Momo (Momo e no tegami), Japonsko, 2011, Animovaný/Fantasy, (ČT :D)
Po smrti otca sa trinásťročná Momo sťahuje z Tokia do domu svojej matky na malom ostrove Shio. Nielenže si nedokáže zvyknúť na nové prostredie, ale navyše ju trápi aj nedokončený dopis od otca, v ktorom je napísané len: „Drahá Momo". Aby nebolo všetkého dosť v dome začnú miznúť cenné veci i jedlo a v podkroví sa začínajú ozývať zvláštne zvuky. Vydesenú Momo tam prekvapí skupina škriatkov a pomaly sa pred nami začína rozplietať rodinný príbeh, ktorý spája všetky udalosti a zároveň je kľúčom k rozlúšteniu problémov. Divákov zvyknutých na konzervatívnu a uniformnú hollywoodsku tvorbu určite zaskočí fakt, že je hlavnou témou animovaného filmu o deťoch smútok nad a vyrovnávanie sa so smrťou, avšak v súlade s využívanou mytológiou je toto vyrovnávanie sa v podstate optimistické a vtipné.

13:25 Krásky noci (Les Belles de nuit), Francúzsko/Taliansko, 1952, Komédia / Romantický / Fantasy / Hudobný, (ČT2)
Slávny avantgardný režisér René Clair začal v neskoršom období svojej kariéry tvoriť fantastické príbehy pre mainstreamového diváka, avšak so zachovaním pôvodnej hravosti a experimentovania. V kráskach noci rozpráva o podivuhodných osudoch mladého učiteľa hudby Clauda, ktorý z neúspešného života uteká do snov, v ktorých vždy získava slávu i lásku žien. Po istých problémoch vo svojich snoch a stretnutí s istou Zuzanou si však znovu zamiluje život.

22:45 Dole hlavou (Giù la testa), Taliansko, 1971, Western/Dobrodružný (Plus)
Juan Miranda je chladnokrvný desperát a šéf početného gangu, ktorý okráda náhodných okoloidúcich bez ohľadu na to, či naokolo zúri občianska vojna, alebo nie. Jedného dňa však stretne muža, ktorý sa ničoho nebojí, jazdí na motorke a výborne zaobchádza s dynamitom. Už dlhú dobu má sen o vykradnutí banky, ktorý mu môže splniť práve tajomný cudzinec. Hoc má úplne odlišné plány, cesty oboch mužov sa spoja. Slávny Sergio Leone aj v tomto svojom filme borí zabehnuté žánrové mustry a prináša do westernu krutosť, jednoduchosť a ironický humor.

23:05 Krajina po bitke (Krajobraz po bitwie), Poľsko, 1970, Vojnový/Dráma (Dvojka)
Vivaldi, otvorené brány koncentračného tábora a utekajúci väzni. Rozhodne jedna z najnezabudnuteľnejších úvodných scén v dejinách filmu, ktorá oslavuje príchod slobody. Následne sa však dej presúva do bývalého koncentračného tábora na území Nemecka, ktorý oslobodili Američania. Väzni síce sú zdanlivo slobodní, avšak v skutočnosti nie je až také ľahké dostať sa domov, Poľsko je zničené vojnou a predovšetkým sa ani nemajú kam vrátiť. Medzi týchto „bezzemkov“ patrí i mladý básnik Tadeusz. Jedného dňa spoznáva poľskú Židovku Ninu, ktorá ho nahovára na útek. Roky táborového života spôsobili, že cíti strach z normálneho života a nedokáže sa na útek odhodlať. Slobodná emigrácia by navyše znamenala zradu vlasti...


31.01.2016

09:20 Macko Pu: Mnoho dobrodružstiev (The Many Adventures of Winnie the Pooh), USA, 1977, Rodinný/Animovaný, (ČT :D)
Celovečerný debut Macka Pu mal fantastický úspech. Získal Oscara, bol obľúbený u verejnosti a dodnes je jednou z najväčších klasík štúdia Disney. Úsmevné a nekonfliktné príbehy ukazujú, ako sa Pu prvýkrát stretol s tigrom, ako uviazol v králičej nore, pretože zjedol priveľa medu a tiež nervózne hemženie za veterného dňa.

20:00 Pre niekoľko dolárov navyše (Per qualche dollaro in più), Taliansko/Španielsko/NSR, 1965, Western, (ČT2)
Lovec ľudí Douglas Mortimer a jeho „kolega“ Monco sa na diaľku, bez toho, aby sa osobne poznali, predháňajú v lovení zločincov. Obaja sa vydávajú po stopách krutého zločinca El India, ktorý za pomoci svojej bandy utiekol z väzenia a sledujú jeho stopy až do El Pasa, kde je najväčšia banka. Tam na seba prvý krát narazia a po prvotnom zápasení sa dohodnú na partnerstve. Monco sa pokúsi preniknúť do bandy ako jeden z kumpánov a zistí, že lúpež sa bude skutočne konať. Jeden z vrcholných westernov v sebe spája realizmus pri zobrazovaní divokého zápasu, dobrodružné prvky a majstrovskú prácu so stupňovaním napätia. Plejáda najlepších európskych a amerických hercov vytvorila spoločne s Morriconeho hudbou a Leoneho grandióznou réžiou nezabudnuteľný zážitok.

22:15 Horký mesiac (Bitter Moon), Veľká Británia/Francúzsko, 1992, Romantický/Thriller/Erotický, (ČT2)
Mladý britský manželský pár, Nigel a Fiona Dobsonovci, sa na plavbe loďou zoznámia s krásnou francúzskou tanečnicou Mimi a jej invalidným manželom Oscarem. Oscar vidí Nigelov záujem o jeho manželku a rozhodne sa mu povedať príbeh ich deštruktívneho vzťahu. Pred rokmi, keď sa neúspešne pokúšal v Paríži o spisovateľskú dráhu, sa zoznámil so servírkou Mimi. Prežili spolu niekoľko vášnivých nocí, avšak potom sa jej Oscar pokúsil kruto zbaviť. Mimi si ho však k sebe pripútala navždy a odvtedy sú spojení putom nenávisti a vzájomného pohŕdania. Toto stretnutie však poukáže na značnú disharmóniu aj vo vzťahu dvoch mladých ľudí. Polanského pesimistický film hovorí o rozdielnosti v mužskom a ženskom videní sveta. Akýkoľvek dlhodobý vzťah je tak vopred odsúdený na neúspech, ktorý môže mať katastrofické následky.


autor Marcel Šedo 26.1.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.