TV TIPY

TV TIPY

článok



1.9.
Utorok

20:20 Obecná škola, ČR, 1991 (Jednotka)
Dnes už kultová komédia Jana Svěráka podľa scenára Zdeňka Svěráka o svojráznom učiteľovi krotiaceho netradičnými metódami triedu plnú nezvládnuteľných chlapcov. Nezabudnuteľný Igor Hnízdo (Jan Tříska), milujúca mama Libuše Šafránková a Zdeněk Svěrák ako svojským spôsobom starostlivý otec. Celovečerný debut Jana Svěráka získal nomináciu na Oscara.

20:30 Sedem statočných (The Magnificent Seven), USA, 1960 (Plus)
Jedna z najznámejších snímok svetovej kinematografie vychádza z japonskej predlohy Sedem samurajov Akiru Kurosawu. Okolo oboch snímok sa vytvoril nepriestrelný kult, stali sa inšpiráciou pre mnohých filmárov a patria medzi najčastejšie citované diela v dejinách kinematografie. John Sturges sa s odvahou chopil Kurosawovej témy, meče vymenil za kolty a divákom naservíroval westernové veľdielo najvyššieho kalibru.

21:00 Zlaté opojenie (The Gold Rush), USA, 1925 (Dvojka)
Ďalší nezabudnuteľný film Charlieho Chaplina zachytáva príbeh osamelého zlatokopa, ktorý v aljašskej divočine pátra po zlate. Samotárovu dušu spaľuje veľká ctižiadosť. Jeho pokojná vytrvalosť a „nevhodný“ odev z neho robia terč posmechu zo strany svojich druhov. Drsná klíma mu zase pripraví nejednu ťažkú chvíľu. V neľútostnej snehovej búrke zablúdi k zrubu jedného odpadlíka a odtiaľ si to zamieri do mesta, kde sa zamiluje.

22:00 Lidice, ČR, SR, 2011 (Jednotka)
Tragédii českej dediny z obdobia 2. svetovej vojny, ktorá už v tom čase vyvolala celosvetové zdesenie, dal filmovú podobu režisér Petr Nikolaev. Tomu sa podarilo úspešne adaptovať román Michala Viewegha Báječná léta pod psa, a tak sa predpokladalo, že inak to nebude ani v prípade knihy Zdeňka Mahlera. Veľkú zásluhu na kvalite snímky má nielen jeho režisérsky prínos, ale aj scenár autora predlohy a herecké obsadenie. Karel Roden, Zuzana Fialová, Roman Luknár, Zuzana Bydžovská a ďalšie známe a menej známe tváre sa stali súčasťou filmového vypálenia a vyvraždenia celej dediny ako následok pokusu o atentát na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Nositeľom deja sú celkom tri príbehy, ktoré sa prelínajú, aby sa nakoniec pretli v nemilosrdnom momente. V číslach to znamená – 192 popravených mužov, 56 žien zomrelo v koncentračných táboroch a 88 detí skončilo v plynových komorách.

22:10 Hoří, má panenko, ČR, SR, Taliansko, 1967 (ČT2)
Posledný film, ktorý Miloš Forman nakrútil na rodnej hrude pred emigráciou do USA, získal nomináciu na Oscara za cudzojazyčný film. Prvý Formanov farebný film tvorcovia obsadili nehercami známymi z predchádzajúcich filmov. Snímka predstavuje modelový prieskum českého malomeštiactva a zvýrazňuje krčmové vzťahy, prázdne hlavy, dlhé prsty a plytké svedomie na pozadí hasičského plesu. V karikovaní a pranierovaní českej národnej povahy sú Forman a kameraman Miroslav Ondříček neľútostní a nekompromisní.

23:30 Rikša (Cyclo), Vietnam, Francúzsko, Hongkong, 1995 (ČT Art)
Lyrická snímka ocenená Zlatým levom na festivale v Benátkach odkrýva temné zákutia hlavných ulíc Saigonu. Mladík sa spolu so svojou sestrou náhodne zapletú s jednou z mnohých skupín organizovaného zločinu. Jeho prinútia vykonávať špinavú prácu rôzneho druhu a ona sa stane prostitútkou pre špecifickú klientelu. Navzdory prostrediu plného násilia, perverzity a chudoby režisér vietnamského pôvodu Anh Hung Tran spracúva tento svet do uhrančivo lyrického a symbolického vyjadrenia.

TV tipy TV tipy TV tipy


2.9.
Streda

20:20 Ronin, GB, USA, 1998 (Jednotka)
Roninom sa stal samuraj, ktorý prišiel o svojho pána. Od čias japonských samurajov však uplynuli už stáročia, no podobný stav zažívajú mnohí agenti tajných služieb. Po konci studenej vojny viacerí opustili svoje miesta, odišli z tajných služieb a začali pracovať pre kohokoľvek v prípade, ak na to boli peniaze. Aj teraz sa viacerí z nich stretli vo Francúzsku, aby získali dôležitý kufrík s neznámym obsahom. Robert De Niro a Jean Reno v krimitrileri plnom napätia a akcie.

21:00 Svetlá veľkomesta (City Lights), USA, 1931 (Dvojka)
Ďalší filmový skvost nakrútil Chaplin ako nemý film v čase, keď už sa nakrúcali zvukové filmy. Opäť sa predstavuje ako tulák. Zamiluje sa do slepej dievčiny, pre ktorú by spravil čokoľvek. Vrhá sa do jedného zamestnania za druhým, len aby zarobil peniaze na nákladnú operáciu, čo musí nevidiaca kvetinárka podstúpiť. Keď zachráni život boháčovi, jeho život získa nový rozmer.

21:50 Musíme si pohovoriť o Kevinovi (We Need to Talk About Kevin), GB, USA, 2011 (ČT Art)
Drsný príbeh o obeti, ktorú musí prinášať jedna matka, a o tom, že charakter človeka neformuje len výchova. Britská režisérka Lynne Ramsay nakrútila podľa knihy Lionela Shrivela sugestívnu drámu ženy, ktorá prechádza peklom, odkedy porodila syna. Nezvládnuteľné dieťa je pre ňu skúškou materinskej lásky prechádzajúcou tými najextrémnejšími momentmi. Tilda Swinton exceluje v úlohe trpiacej ženy odolávajúcej odsúdeniu svojho okolia.

22:00 Sedem (Seven), USA, 1995 (Dajto)
Sedem smrteľných hriechov a sedem brutálnych vrážd. Jeden inteligentný vrah, jeden výbušný vyšetrovateľ v jednom z najvýnimočnejších filmov vo svojom žánri. David Fincher stvoril zimomriavkový triler z temného veľkomestského sveta a diváka dusil od prvej scény až po veľkolepé finále.

TV tipy TV tipy TV tipy


3.9.
Štvrtok

20:20 Hasta la vista!, Belgicko, 2011 (ČT Art)
Trpko-smiešna road movie o trojici hendikepovaných mladíkoch nakrútil belgický režisér Geoffrey Enthoven podľa skutočného príbehu Astu Philpota a jeho priateľov. Tí sa vydajú na cestu do Španielska za vidinou straty panictva. Bez ohľadu na to, že jeden je pripútaný na invalidný vozík, druhý je nevidiaci a tretí celkom ochrnutý, ich plán nikto nenaruší. Cesta je v tomto prípade dôležitejšia ako cieľ a chlapci poháňaní túžbou začnú rúcať bariéry.

21:00 Moderná doba (Modern Times), USA, 1936 (Dvojka)
Charles Chaplin a jeho súboj so strojmi v časoch, ktoré nie sú príliš naklonené ľuďom. Spoločenská satira nakrútená ešte v konvenciách pantomímy nemého obdobia. Protest proti nehumánnym aspektom technickej civilizácie a automatizácie ľudského života. Film je vybudovaný ako mozaika epizód, každá z nich má vlastnú výstavbu gagov, výborne sa v nej uplatňuje zmysel pre humor, iróniu i sarkazmus.


4.9.
Piatok

21:15 Diktátor (The Great Dictator), USA, 1940 (Dvojka)
Protivojnovú a protifašistickú satiru nakrútil Chaplin v čase, keď Európu zachvátila druhá svetová vojna. Jeho prvý film s nahovorenými dialógmi vysmieva úbohosť, krutosť a smiešnosť nacistického vodcu bez akýchkoľvek zábran. Chaplin si za to vyslúžil zúrivú nenávistnú kampaň presahujúcu hranice Nemecka. Nič to však nemení na fakte, že jeho Diktátor patrí k najlepším protivojnovým satirám všetkých čias a jeho vizionárske vykreslenie chorého režimu a jeho vodcu má čo povedať aj súčasnému divákovi.

21:20 Pátranie po Sugar Manovi (Searching for Sugar Man), Švédsko, GB, 2012 (ČT Art)
Neuveriteľný príbeh jednej rockovej legendy, ktorú pohltila nepriazeň osudu. Snímka ocenená Oscarom za najlepší dokument mapuje život hudobníka, ktorého len o chlp minula zaslúžená sláva. Talentovaný Rodriguez sa stal hlavným objektom pátrania dvojice fanúšikov snažiacich sa odhaliť záhadu jeho životného príbehu zastretého nejasnými mystifikáciami. Tomu, čo objavia, sa nestačia čudovať.

22:45 Hlad (Hunger), GB, Írsko, 2008 (ČT Art)
Michael Fassbender, dvorný herec Stevea McQueena (Hanba, 12 rokov otrokom), stvárnil v šokujúcej snímke podľa skutočných udalostí neuveriteľne odhodlanú osobnosť Bobbyho Sandsa, člena írskej republikánskej armády, ktorá odmietala s pokorou prijímať útlak a teror britských väzenských dozorcov. Ako jeden z mnohých väzňov IRA čelil šikane za bránami väzníc a ako jeden z mála sa vzoprel sebadeštruktívnou metódou. Hladovkou chcel zabezpečiť pre väzňov humánnejšie spôsoby zaobchádzania. Jeho obeta bola maximálna a svojím dosahom sa zapísala do krvavých dejín britsko-írskych vzťahov. Snímka neheroizuje teroristov, ukazuje len odvrátenú stranu systému britskej spravodlivosti. Fassbender podáva excelentný výkon v dejovo síce nenápadnej, no odkazom a v McQueenovom podaní výraznej snímke ovenčenej desiatkami filmových ocenení.

TV tipy TV tipy TV tipy


5.9.
Sobota

20:55 Frigo na mašine (The General), USA, 1926 (Dvojka)
Buster Keaton – akrobat s kamennou tvárou vo svojom najslávnejšom filme. Klasická nemá groteska o nenápadnom strojvodcovi, ktorý má v živote dve lásky – svoju snúbenicu Annabelle Lee a lokomotívu The General. Kvôli nim a sčasti aj nechtiac sa stane hrdinom vojny Juhu proti Severu. Dynamická groteska plná krkolomných kúskov je považovaná za vrcholné diela muža, ktorý sa nikdy neusmieva, a nemého filmu vôbec.

21:30 Túžba, opatrnosť (Se jie), Taiwan, USA, Čína, Hongkong, 2007 (ČT Art)
Hru masiek, ochotne prijímaných lží a obnažujúcich vášní v dráme podľa predlohy významnej čínskej autorky Eileen Chang nakrútil oscarový Ang Lee. Príbeh ovenčený mnohými cenami sa odohráva v Japoncami okupovanej Číne počas druhej svetovej vojny. Chudobná študentka sa zoznámi so skupinou divadelných hercov a v priebehu hrania protiokupačných hier odhalí svoj herecký talent. Pod vedením vlastenecky zapáleného vodcu skupiny sa skupina rozhodne od motivovania más divadlom k odbojovej činnosti. A pri nej budú potrebovať najmä svoje herectvo.

21:50 Leon, Francúzsko, 1994 (Nova Cinema)
Kultová snímka Luca Bessona o 12-ročnej dievčine, ktorá osudovo zasiahla do života profesionálneho zabijaka. Jean Reno a Natalie Portman v kľúčových rolách ich hviezdnej kariéry. Leon ako nájomný vrah sa nezastaví pred ničím rovnako ako mladá Mathilda, ktorá sa stala svedkom vyvraždenia celej svojej rodiny. Ani jej vek jej nezabráni, aby sa spolu s novým spojencom vydala na cestu pomsty.

22:15 Veľká žranica (La grande bouffe), Francúzsko, Taliansko, 1973 (Dvojka)
Kontroverzný film, ktorý jedného svojím skrytým významom nadchne, druhého maximálne znechutí. Veď celý film je len o tom, ako sa stretne štvorica mužov v starej vile a oddáva sa prejedaniu. V druhom pláne nastavuje zrkadlo konzumu, ktorý má pre ľudstvo jedine sebadeštruktívne následky podobne ako pre mužov ich hedonistický víkend smerujúci k nevyhnutnému koncu. Režisér Marco Ferreri nahovoril na hedonistické vyčíňanie hereckých velikánov, akými boli Marcello Mastroianni, Michel Piccoli, Ugo Tognazzi a Philippe Noiret.

TV tipy TV tipy TV tipy


6.9. 
Nedeľa

20:00 V tichu, SR, ČR, 2014 (Dvojka)
Film českého režiséra Zdeňka Jiráskeho je o osudových zlomoch v životoch piatich židovských umelcov, hudobníkov, ktorých mená a tvorbu chcel nacizmus navždy vymazať zo svetovej mapy hudby.

20:00 Dvaja muži v meste (Deux hommes dans la ville), Francúzsko, Taliansko, 1973 (ČT2)
Jean Gabin a Alain Delon v krimidráme o bankovom lupičovi, ktorý túžil žiť, milovať a mať svojich priateľov. Minulosť je však rovnako neúprosná ako gilotína. Keď Gino prešiel bránami väznice na slobodu, veril, že urobí hrubú čiaru za svojimi minulými skutkami. Prihovorí sa zaňho jeho kurátor, ktorý cítil, že to myslí vážne. Dokonca sa spriatelia a trávia spolu voľný čas. Gino si nájde prácu, zamiluje sa, no v pätách má nielen bývalých kumpánov, ale aj posadnutého policajného inšpektora.


autor Barbora Bačíková 1.9.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.