TV TIPY 20.7. - 26.7. 2015

TV TIPY 20.7. - 26.7. 2015

článok



20.7.
Pondelok

20:00 Muž, ktorý vedel priveľa (The Insider), USA, 1999 (Nova Cinema)
Al Pacino a Russell Crowe sa v trileri Michaela Manna pustia do boja s tabakovým priemyslom, aby ukázali verejnosti pravdu o skutočnom dosahu škodlivosti fajčenia. V úlohe reportéra sa Pacinovi podarí získať dôkazy, že zástupcovia tabakových koncernov pred súdom krivo prisahali. Spoľahlivým zdrojom informácií sa stane bývalý zamestnanec, ktorý sa rozhodol povedať svetu pravdu o tabakových výrobkoch pred kamerami. Psychický nátlak a nerovná hra sa začína.

20:20 Vojvodkyňa (The Duchess), GB, Taliansko, Francúzsko, 2008 (Jednotka)
Historická dráma ocenená Oscarom za kostýmy predstavuje životný príbeh Georgiany z Devonshire, kontroverznej aristokratky, ktorá prežila svoj život na spoločenskom výslní. Užívala si pozornosť i popularitu, no za všetkým leskom a slávou sa skrýval aj smútok a vnútorný boj s konvenciami. Nešťastné manželstvo s chladným vojvodom viedlo ku sklamaniam a obetám toho najvyššieho kalibru. V hlavných úlohách sa zaskveli Keira Knightley a Ralph Fiennes.

20:55 Strieľajte na pianistu (Tirez sur le pianiste), Francúzsko, 1960 (Dvojka)
Hrdinom druhého celovečerného filmu Françoisa Truffauta je klavirista v malom pochybnom bare Charlie. Nikto netuší, že v minulosti bol slávnym klavírnym virtuózom a jeho pravé meno je Edouard Saroyan. Jedného dňa mu manželka prezradila, že za jeho úspech musela zaplatiť impresáriovi vlastným telom a následne spáchala samovraždu. Edouard sa vtedy vzdal skvelej hudobnej kariéry a pretrhol všetky väzby s minulosťou. Sám vychováva mladšieho brata Fida a vyhýba sa kontaktom s okolím. Až do dňa, keď sa do baru prídu skryť jeho ďalší dvaja bratia Chico a Momo, prenasledovaní gangstermi. Charlie im pomôže, ale sám sa tak dostane do ťažkostí. So zloduchmi aj s bolestnou minulosťou mu chce pomôcť zamilovaná servírka Lena.

21:50 Stará panna (La vieille fille), Francúzsko, Taliansko, 1972 (ČT2)
Francúzska komédia Jeana-Pierra Blanca s hereckým tandemom Annie Girardot a Philippe Noiret získala Strieborného medveďa na MFF v Berlíne. Hrdinov príbehu spojí dovolenka, ktorú si chcú obaja uživiť v pokoji. Gabriel je starý mládenec, zvyknutý na svoj zaužívaný život, z ktorého ho každoročne vyruší len prázdninová cesta starým cadillacom. Tentoraz sa jeho cieľom stane Španielsko. Pokazí sa mu však auto a on musí zostať v hoteli a počkať, kým ho opravia. Zoznámi sa s chladnou Muriel, ktorá je pred každým mužom v strehu. Čoskoro však iskra preskočí.

22:25 Exorcista (The Exorcist), USA, 1973 (Dajto)
Napriek tomu, že dnes už fanúšikov filmového hororu ničím neprekvapí a nepobúri, v čase svojho vzniku vyvolal celosvetovú vlnu znepokojenia. Exorcista režiséra Williama Friedkina sa zapísal do dejín kinematografie nezmazateľnou farbou ako jeden z najšokujúcejších filmov všetkých čias. S nakrúcaním psychologického hororu sa viažu čudesné fakty a s rastúcou kultovosťou snímky i niekoľko legiend. Film je adaptáciou románu Williama Petera Blattyho, ktorý sa inšpiroval udalosťami o vyháňaní diabla v americkom štáte Missouri v roku 1949. Počas nakrúcania zomreli štyria ľudia, pri čom o jednom z nich mala predstaviteľka diablom posadnutého 12-ročného dievčaťa Linda Blair nočné mory už niekoľko týždňov pred jeho smrťou. Po tom, ako bol po prvýkrát distribuovaný do kín, niekoľko divákov počas premietania odpadlo alebo dostalo hysterický záchvat. Vo Veľkej Británii bol film zakázaný až do roku 1999. Nech už sa okolo nakrúcania a po nakrúcaní dialo čokoľvek, jedno je isté, Exorcista je majstrovský kúsok, ktorý ani súčasná tvorba s takmer neobmedzenými možnosťami práce s efektmi nedegraduje. Vo svojom žánri bude vďaka psychologizácii postáv a do dokonalosti vystavanému príbehu vždy patriť k tomu najlepšiemu.

23:10 Kráľovstvo zverstiev (Animal Kingdom), Austrália, 2010 (ČT Art)
Debut Austrálčana Davida Michôda nás zavedie do útrob prehnitej a rozkladajúcej sa zločineckej rodiny, ktorej vládne skazená matka a manipulátorka svojich synov. Nezvratné následky zvrátených hodnôt rozložia rodinný systém a členov klanu privedú k nevyhnutnému. Rodinu doplní mladý synovec, ktorý intenzívne vníma, čo sa deje navôkol a absorbuje všetko, čo sa mu vštepuje. Psychologicky vykreslená štúdia prevrátenej morálky je mrazivým príkladom sily vplyvu rodiča na potomka.

TV tipy 20.7. - 26.7. 2015 TV tipy 20.7. - 26.7. 2015 TV tipy 20.7. - 26.7. 2015


21.7.
Utorok

20:25 Vždy som chcel byť gangster (J'ai toujours rêvé d'être un gangster), Francúzsko, 2007 (ČT Art)
Čiernobiela komédia zložená zo štyroch vydarených skečov na hranici zákona: Príbeh zlodejíčka bez zbrane, ktorého atraktívna obeť je tiež zlodejka, ale ozbrojená. Dvaja nešikovní únoscovia márne vymáhajúci výkupné za pubertiačku so samovražednými sklonmi. Neúspešný spevák, ktorý kradne hity svojmu o trošku viac populárnemu spevákovi. A na záver päť dôchodcov – kriminálnikov, stretávajúcich sa na poslednom záťahu… Osudy všetkých týchto mužov dopúšťajúcich sa zločinu, sú však viac poznačené nešťastnou náhodou ako ich vlastnou vôľou. Štyri príhody „z podsvätia“ sú navzájom prepojené ponurým priestorom parížskej kaviarne, miestom nostalgických spomienok a snov. Cena za najlepší scenár na Filmovom festivale v Sundance 2008.

20:50 Jules a Jim (Jules et Jim), Francúzsko, 1962 (Dvojka)
V Paríži sa na počiatku 20. storočia zamilujú dvaja priatelia Jules a Jim do jednej ženy. V tom čase si Katty vyberie Julesa. Po 1. svetovej vojne sa všetci znova stretávajú v Nemecku a ona v sebe objaví novú lásku, tentoraz k Jimovi. Snímka rozpráva príbeh troch priateľov, ktorí bojujú s citmi a pocitmi, ale ich priateľstvo je silné a postupom času sa čoraz viac upevňuje, pretože hrdinovia sa rokmi stávajú múdrejšími a skúsenejšími. Pôvodne filmový kritik a vášnivý cinefil François Truffaut sa rozhodol sfilmovať román Henriho-Pierra Rochého, čím vznikol priestor pre hlboké dielo lásky, milostnej vášne i existenciálneho utrpenia. Truffaut presahuje experimentálnu rovinu francúzskej Novej vlny a film je čitateľný aj pre širšie divácke spektrum. Nemalú zásluhu na hodnote filmu má i typická truffautovská femme fatale v podaní Jeanne Moreau ako i jej partneri Oskar Werner a Henri Serre.

22:35 Slovensko 2.0, SR, 2014 (Dvojka)
Dvadsať rokov Slovenska očami 10 filmárov. Unikátny filmový projekt je prvý a jediný svojho druhu v dejinách súčasnej slovenskej kinematografie. Tvorí ho 10 krátkych 10-minútových filmov rôznych žánrov (hraný film, animovaný film, dokument, experimentálny film, atď.) od špičkových slovenských filmárov, ktorí si získali renomé aj v zahraničí. Skladba jednotlivých režisérskych osobností zahŕňa široké generačné, názorové a žánrové spektrum. Výsledkom je ojedinelá reflexia moderných dejín krajiny a zároveň reflexia slovenskej kinematografie v jej rôznych podobách.


22.7.
Streda

20:00 Sex, dievčatá, čokoľvek (High Fidelity), GB, USA, 2000 (Nova Cinema)
Romantická komédia Stephena Frearsa (Nebezpečné známosti, Kráľovná) vykresľuje príbeh tridsiatnika Roba (John Cusack), ktorý netuší, kam jeho život smeruje. Po odchode priateľky prežíva krízu a premýšľa nad tým, prečo ho všetky ženy opustili, prečo nedokončil vysokú školu a prečo skončil ako majiteľ malého obchodu s gramofónovými doskami. Bilancovanie ho privedie k záveru, že jeho neúspech nie je prekliatím, ale len výsledkom nedorozumení.

21:50 Hebká koža (La peau douce), Francúzsko, 1964 (Dvojka)
Romantická dráma pod taktovkou Françoisa Truffauta predstaví osudy literáta Pierra Lachenaya, ktorý podľahne zvodom nevery a ďalekosiahle následky nenechajú na seba dlho čakať. Pierre žije usporiadaný rodinný život so ženou Francou a dcérou Sabine. Na jednej pracovnej ceste do Lisabonu sa zoznámi s krásnou mladou letuškou Nicole, a keďže vyvinie patričnú iniciatívu, rozvinie sa medzi nimi milostný vzťah. Pierre začína viesť dvojitý život a neustále volí medzi manželkou a milenkou. Jedného dňa Franca objaví manželove zakázané fotografie a rozhodne sa k zúfalému činu.

TV tipy 20.7. - 26.7. 2015 TV tipy 20.7. - 26.7. 2015 TV tipy 20.7. - 26.7. 2015


23.7.
Štvrtok

20:20 Keď Harry stretol Sally (When Harry Met Sally...), USA, 1989 (Jednotka)
Vtipná inteligentná romantická komédia, akých je v rámci žánru a najmä v americkej produkcii ako šafranu. Sympatická a zároveň nesympatická ústredná dvojica v podaní Meg Ryan a Billyho Crystala dodáva snímke pod režijnou taktovkou Roba Reinera (Misery nechce zomrieť, Zopár správnych chlapov) potrebnú šťavu. Harry a Sally sa zoznámili počas cesty autom do New Yorku, keď obaja ukončili štúdium na univerzite. Dvojicu od začiatku čosi zvláštne spájalo, napriek tomu medzi nimi nevznikol žiadny bližší vzťah a každý šiel vlastnou cestou. Po čase sa náhodou opäť stretnú. Trochu bláznivému Harrymu sa prostoreká a temperamentná Sally páči čoraz viac, zatiaľ čo ona k podobným citom prichádza postupne. Časom sa z nich stanú dobrí priatelia. A od dobrého priateľstva je niekedy iba krôčik k láske.

21:00 Siréna od Mississippi (La sirène du Mississipi), Francúzsko, Taliansko, 1969 (Dvojka)
Ďalší z dlhého radu kvalitných Truffautových filmov, tentoraz v hlavných úlohách so Jeanom-Paulom Belmondom a Catherine Deneuve. Mladý pestovateľ tabaku očakáva na tichomorskom ostrove svoju nevestu, ktorú pozná len z listov, no nikdy ju nevidel. Juliu však na ceste zaoceánskou loďou zavraždí podvodníčka Marion. Krásna žena prevezme jej identitu a Louis jej okamžite podľahne a bezhranične sa do nej zamiluje. Marion si počína veľmi obozretne a čoskoro získa prístup k Louisovým peniazom, s ktorými utečie do Francúzska. Louis je odhodlaný nájsť ju a pomstiť sa. No láska jeho odhodlanie zničí. Snímka o veľkej bláznivej láske bola Truffautovou poctou jeho veľkým vzorom – Jeanovi Renoirovi a Alfredovi Hitchcockovi.

TV tipy 20.7. - 26.7. 2015 TV tipy 20.7. - 26.7. 2015 TV tipy 20.7. - 26.7. 2015


24.7.
Piatok

20:45 Posledné metro (Le dernier métro), Francúzsko, 1980 (Dvojka)
Snímka z divadelného prostredia sa odohráva počas nemeckej okupácie Francúzska počas 2. svetovej vojny. Majiteľ parížskeho divadla Montmartre, Lucas Steiner, musí kvôli židovskému pôvodu zmiznúť. Vedenie divadla po ňom preberie jeho manželka a prvá dáma scény Marion (Catherine Deneuve). V neľahkých časoch okupácie, vojny a antisemitských nálad pripravuje novú hru podľa manželových režijných poznámok. Hra má názov Stratená a Marion v hlavnej úlohe sekunduje nenapraviteľný sukničkár Bernard Granger (Gérard Depardieu). V kritickom období sa divadlo viac ako kedykoľvek predtým stáva obrazom života: každý niečo predstiera, hrá svoju úlohu a nikto nemôže nikomu veriť. Napriek všeobecnému ovzdušiu ohrozenia a nedôvery sa však počas skúšok začne medzi Bernardom a Marion vyvíjať vzťah. Film získal 10 Cézarov - francúzskych národných filmových cien.

21:50 Čierna krv (There Will Be Blood), USA, 2007 (Jednotka)
Voľnú adaptáciu kontroverzného románu Uptona Sinclaira Petrolej ocenenú dvoma Oscarmi (herec v hlavnej role – Daniel Day-Lewis, kamera) nakrútil výnimočný režisér Paul Thomas Anderson (Hriešne noci, Magnólia, Majster). V centre príbehu stojí Daniel Plainview, ktorý sa vypracoval vďaka svojej húževnatosti až na pozíciu bohatého ropného magnáta. Nález ropy mu otvoril možnosti obrovských rozmerov, ale vzal mu ľudskosť.

22:15 Nanking Nanking (Nanjing! Nanjing!), Čína, Hongkong, 2009 (ČT Art)
Do kategórie kontroverzných filmov sa zaradil aj film o jednej z najbrutálnejších udalostí 20. storočia. Rozsiahly masaker vojnových zajatcov, zabíjanie civilného obyvateľstva a hromadné znásilňovanie, ku ktorému došlo v priebehu siedmich týždňov po dobytí vtedajšieho čínskeho hlavného mesta Nanking japonskou armádou 13. decembra 1937, dodnes predstavuje citlivú tému. Navzdory svedectvám, priznaniam i záverom japonských historikov oficiálni vládni zástupcovia a najmä národní konzervatívci v Japonsku udalosti spochybňujú a popierajú.

22:15 Tajomná rieka (Mystic River), USA, 2003 (Nova Cinema)
Najpredávanejší román Davida Lehana sa dočkal filmovej adaptácie po tom, čo zaujal hollywoodsku legendu Clinta Eastwooda. Vďaka motívu stratenej nevinnosti, mnohovrstevnej fabulácie a detailne vykresleným postavám preniesol na plátno príbeh troch mužov, ktorí sa kvôli desivej skúsenosti z detstva ocitli v tragickom kruhu. Snímka odhaľuje ich popretkávané osudy, šokujúce udalosti, ktoré predurčili ich budúcnosť a prinútili vykonať neodvolateľné činy. Dvojicu Oscarom ocenených Seana Penna a Timma Robbinsa dopĺňa Kevin Bacon, pričom všetci traja dodali charakterom nevyhnutnú rozorvanosť, zmätenosť a nezmieriteľnosť.

TV tipy 20.7. - 26.7. 2015 TV tipy 20.7. - 26.7. 2015 TV tipy 20.7. - 26.7. 2015


25.7.
Sobota

20:00 Šakal (The Day of the Jackal), GB, Francúzsko, 1973 (ČT2)
Pokus vyrovnať sa a už vôbec nie prekonať kultový triler Freda Zinnemanna sa snímke z roku 1997 s Bruceom Willisom a Richardom Gereom určite nepodarilo. Niektoré filmy sú totiž zapečatené nielen kultom, ale i umeleckou hodnotou, a málokedy sa ich podarí preskočiť. Šakal je jedným z vrcholov žánru politický triler. Jeho knižná predloha Fredericka Forsytha vychádza zo skutočných udalostí okolo pokusu o atentát na francúzskeho prezidenta – generála Charlesa de Gaullea. Po dolapení a zabití viacerých členov skupiny pokúšajúcej sa o atentát si najali profesionálneho zabijaka s krycím menom Šakal, ktorý by za operáciu zinkasoval pol milióna dolárov. Príbeh sa sústredí na prípravy atentátu a na snahu tajnej polície Šakala vystopovať.

20:20 Zákop nádejí (La tranchée des espoirs), Francúzsko, 2003 (Jednotka)
Dramatický príbeh znepriatelených vojakov z 1. svetovej vojny. Nikto z nich by nepovedal, že budú tak blízko seba. Stále je vojna a nenávidia sa. Francúzsko je v koalícii proti Nemecku a tak tu ako aj na ďalších desiatkach či stovkách iných miest na svete sa práve odohrávajú boje. Proti sebe stoja v zákopoch Nemci a Francúzi, obe skupiny sú však odrezané od posíl. Začína sa boj nervov a boj o potravu. Jediné miesto, ktoré ich môže zachrániť, je neďaleká farma. Je možné, aby sa títo znepriatelení muži spolu dokázali umývať a rozprávať ako bežní ľudia?

20:55 Rocco a jeho bratia (Rocco e i suoli fratelli), Taliansko, Francúzsko, 1960 (Dvojka)
Film talianskeho majstra Luchina Viscontiho (Smrť v Benátkach) dal vyniknúť začínajúcej hviezde Alaina Delona. Ako jeden z pätice bratov, ktorí sa odsťahujú zo Sicílie, aby našli šťastie a živobytie v Miláne, každým dňom bojuje o svoje miesto pod slnkom. Rodinné šance na finančný a spoločenský vzostup však ohrozuje ľahkomyseľný Simone. Obetavý brat Rocco sa snaží vyriešiť všetky jeho problémy – prijme na seba jeho záväzky, boxuje za peniaze, aby splatil jeho dlhy a vzdá sa dokonca i lásky.

22:45 Milenec (L´amant), Francúzsko, GB, Vietnam, 1992 (ČT1)
Nič nie je bolestivejšie ako láska. Slávny autobiografický príbeh milostného vzplanutia francúzskej dievčiny a bohatého Číňana natočený podľa románu Marguerite Duras. Saigon, koniec 20. rokov. 15-ročná školáčka sa vracia z prázdninového pobytu na vidieku u matky. Na trajekte cez rieku Mekong upúta pozornosť mladého Číňana a ten jej ponúkne odvoz do Saigonu. Už počas cesty medzi vznikne elektrizujúce napätie, ktoré čoskoro prerastie do vášnivého telesného vzťahu. Napriek nevôli podľahnúť citom, obaja sa čoraz hlbšie prepadajú do vzťahu odsúdenému na zánik.




26.7.
Nedeľa

20:00 Svedok (Garde à vue), Francúzsko, 1981 (ČT2)
Lino Ventura, Romy Schneiderová a Michel Serrault, tri hviezdy francúzskeho filmu a jeden zločin. Jerome Martinaud je právnikom v malom francúzskom meste. Tesne pred Silvestrom v meste objavia telá dvoch znásilnených a zavraždených dievčat. Dôkazy, hoci len nepriame, smerujú práve k Martinaudovi. S vyšetrovaním začína jeho priateľ, inšpektor Gallien, ktorý ho začne vypočúvať. Všetky indície poukazujú na Martinaudovu vinu.

20:20 Vrátime sa (Tornarem), Španielsko, 2012 (Jednotka)
Španielska občianska vojna sa chýli ku koncu a republikán Felipe vie, že musí byť opatrný. Šťastie však nestojí na jeho strane - jeho manželku Lolu a dcéru Mariu zadržia frankisti. Dieťa umiestnia v rodine vysokopostaveného frankistu a jeho rodičia skončia v koncentračnom tábore na juhu Francúzska. Ich cesty sa rozdelia a Lola si myslí, že manžela ani dcéru už nikdy neuvidí. Útechu nájde v náručí Manela. Felipemu sa však podarí uniknúť a pokračuje vo svojom boji proti fašizmu. Deň, keď sa Lola bude musieť rozhodnúť medzi starým a novým životom sa nezadržateľne blíži.

20:50 Pomsta mŕtveho muža (Dead Man Down), USA, 2013 (Joj)
Akčný triler Nielsa Ardena Opleva, režiséra snímky Muži, ktorí nenávidia ženy, rozohrá napínavú hru pomsty. Victor (Colin Farrell) je členom gangu, ktorý ovláda bos newyorského podsvetia Alphonse Hoyt, zodpovedný za smrť jeho rodiny. Victor sa chce pomstiť a táto túžba ho ženie vpred. Po násilnej smrti priateľa Paula, ktorého vrah nechal záhadné odkazy, sa začne bos cítiť ohrozený. V prestrelke s Jamajčanmi, ktorí boli podozriví z vraždy, Victor preukáže svoje schopnosti, zachráni život bosovi a získa si jeho dôveru. V tom čase sa Victor zoznámi s čudáckou susedkou Beatrice (Noomi Rapace), ktorá čoskoro vyrukuje s neobvyklou požiadavkou a nekompromisne sa dožaduje jej splnenia.

21:30 Výstrel (Blow Out), USA, 1981 (ČT2)
Ďalší výrazný triler z dielne filmového velikána Briana de Palmu nám predstaví prípad záhadnej vraždy, ktorú odhalí zvukár v podaní Johna Travoltu. Jack Terry loví najrôznejšie „ruchy“ k novému filmu. Je svedkom nehody, pri ktorej auto spadne z mosta. Jack zachráni dievča, ale vodič už nejaví známky života. Mŕtvy muž je guvernér McRyan, jeden z kandidátov na amerického prezidenta. Natočený zvukový záznam naznačuje, že nehoda bola pripravená.


autor Barbora Bačíková 20.7.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.