TV TIPY 26.5.- 31.5. 2015

TV TIPY 26.5.- 31.5. 2015

článok



26.5.
Utorok

20:00 Záhada miznúcich včiel (La Le Mystère de la disparition des abeilles), Francúzsko, 2010 (Dvojka)
Investigatívny vedecko-populárny film o záhade miznúcich včiel, ktorých klesajúci počet je priamym ohrozením celej našej spoločnosti. Včely sú vari najvýznamnejším druhom hmyzu, ktorý opeľuje rastliny - a aj tie, ktorými sa my, ľudia, živíme. Jedna tretina našich potravín závisí od opeľovania včelami. Táto katastrofa hrozila našej civilizácii už niekoľko generácií. Autori dokumentu nakrúcali po celom svete - aj na vedeckých pracoviskách: snahou vedcov je nájsť skutočnú príčinu úhynu včiel.

23:15 Nesvadbovo, SR, ČR, 2010 (Dvojka)
Obec Zemplínske Hámre vymiera a starosta to nemieni nechať tak. Preto svoju snahu zvýšiť pôrodnosť zacieli na slobodných bezdetných tridsiatnikov. Zorganizuje pre nich aj večierok, aby si nezadaní našli k sebe ľahšie cestu. Okrem toho ponúka veľkú finančnú odmenu za každé narodené dieťa a miestnym rozhlasom nabáda aj k plodeniu. Snímka Eriky Hníkovej sleduje starostov experiment i život slobodných v obci.


27.5.
Streda

20:20 Čas zabiť (A Time to Kill), USA, 1996 (Jednotka)
Snímka z prostredia súdnej siene je prepisom knihy autora bestsellerov a bývalého právnika Johna Grishama, ktorý stojí za nemenej úspešnými filmovými predlohami ako Prípad Pelikán a Firma. Joel Schumacher obsadil do strhujúcej súdnej drámy v tom čase hereckého nováčika Matthewa McConaghey a Sandru Bullock. Tí sa postavia na stranu obhajoby muža tmavej pleti, ktorému znásilnili 12-ročnú dcéru. Preto vzal spravodlivosť do vlastných rúk a deviantov zabil.

22:25 Vrana (The Crow), USA, 1994 (ČT2)
Kultová snímka s legendárnym Brandonom Lee patrí do kategórie prekliatych filmov, ktoré stáli život protagonistov. Syn Brucea Lee zažil vrchol kariéry, no adaptovaný komiks ho stál život, keď ho počas nakrúcania zasiahla guľka z projektilu. Príbeh lásky a posmrtnej pomsty patrí aj medzi vrcholy tvorby autora kreslenej predlohy Jamesa O´Barra, ktorý sa inšpiroval vlastným osudom. Jeho snúbenicu zavraždili a on sa s tragédiou vyrovnával aj prostredníctvom tvorenia tohto komiksu.

22:40 Honba na Šakala (The Assignment), Kanada, 1997 (Nova)
Aidan Quinn, Donald Sutherland a Ben Kingsley v trileri plnom akcie, zvratov a napätia. Agent CIA Henry Fields je posadnutý predstavou dolapiť obávaného teroristu Carlosa, ktorý má na svedomí mnohé nemilosrdné atentáty. Po desiatich rokoch zatknú pri naháňačke muža s tvárou Carlosa, ale inou identitou. Vyjde najavo, že muži nemajú nič spoločné, no Fields ho prehovorí na spoluprácu. Úlohou kapitána Ramireza bude vydávať sa za Carlosa a chytiť do pasce všetkých zločincov. Plán má však mnohé úskalia.


28.5.
Štvrtok

22:10 Stíny horkého léta, ČR, SR, 1977 (Dvojka)
František Vláčil (Markéta Lazarova) natočil baladu, ktorá sa odohráva v beskydských lesoch krátko po skončení druhej svetovej vojny. Na toto miesto prichádza osamelý roľník so svojou rodinou, ktorý sa stane rukojemníkom mužov v uniformách. Muž sa spočiatku správa pokorne a nevzdoruje, až si vyslúži pohŕdanie svojho dospievajúceho syna. Pritom sa však vnútorne chystá na rozhodujúce stretnutie. Hrdina však musí neustále myslieť najmä na bezpečnosť a záchranu svojich blízkych.


29.5.
Piatok

22:10 Žena v klietke (Kvinden in buret), Dánsko, Nemecko, Švédsko, 2013 (Jednotka)
Strhujúci triler z pera scenáristu hitu Muži, ktorí nenávidia ženy či Kráľovská aféra je prvým dielom filmovej série o Oddelení Q podľa bestsellerov Jussiho Adlera-Olsena. Po tragickej prestrelke preložia komisára Carla Mørcka do kancelárie Oddelenia Q, ktoré má za úlohu triediť nedoriešené a odložené prípady. Stačí jediný deň a neústupný komisár sa napriek zákazu vrhne do vyriešenia prípadu populárnej političky, ktorá pred rokmi záhadne zmizla. Spolu s kolegom z oddelenia sa vydáva na cestu, ktorá ich zavedie hlboko do podsvetia plného násilia a nenávisti, čo sa skrýva za kultivovanou tvárou Škandinávie.

21:45 Návrat idiota, ČR, Nemecko, 1999 (ČT2)
Film Sašu Gedeona s hudbou Vladimíra Godára vykresľuje príbeh neznalého Františka, ktorý prichádza z liečebne za svojimi jedinými blízkymi, ktorí nemali o jeho existencii ani tušenie. Žijú svoje životy plné komplikovaných vzťahov, ktorým František ani za mak nerozumie a odrazu sa ocitne v zamotaných milostných, súrodeneckých a rodičovských väzbách. Stáva sa svedkom trápnych situácií, komických lapsusov i emotívnych vystúpení a zisťuje, že do liečebne patrí väčšina populácie.

22:00 Choď a pozeraj sa (Idi i smotri), Rusko, 1988 (Dvojka)
14-ročný Fljora je ešte v roku 1943 naivným bieloruským chlapcom, odhodlaným zapojiť sa do partizánskeho odboja. Na konci príbehu je ľudskou troskou, z tváre ktorej navždy zmizli stopy detskej nevinnosti. Osud plný utrpenia, v ktorom nechýba miesto ani pre prvé erotické očarenie a tragikomické okamihy, prežila väčšina tých, ktorí dospievali počas druhej svetovej vojny.

22:10 Dvíha sa vietor (The Wind That Shakes the Barley), GB, Nemecko, Taliansko, Španielsko, 2006 (ČT Art)
Zlatou palmou v Cannes ocenená vojnová dráma Kena Loacha nás zavedie do obdobia po prvej svetovej vojne, keď zosilnel odboj Írov za samostatnosť, ale aj úsilie Britov o jeho potlačenie. Mladý írsky lekár Damien O´Donovan (Cillian Murphy) sa stane svedkom krutosti britských vojakov, a preto sa pridá ku guerillovým bojovníkom z IRA. Spolu s bratom Teddym sa zúčastňuje rôznych odbojových akcií a podarí sa im uniknúť aj trestu smrti. Po mierovej dohode z decembra 1921 sa však ich cesty rozdelia.


30.5.
Sobota

20:00 Môj týždeň s Marilyn (My Week With Marilyn), USA, GB, 2011 (Nova Cinema)
Michel Williams síce minul Oscar, no Zlatý glóbus jej neušiel a medzi jej postavami, ktoré si starostlivo vyberá, ani táto len tak ľahko nevyprchá z pamäti diváka. Ilúzia okolo najväčšej ženskej hollywoodskej hviezdy sa stala námetom snímky nakrútenej podľa knihy spomienok Colina Clarka, ktorému sa podarilo preniknúť do tajov duše emotívne zraniteľnej ikony. Vzájomné sympatie ich na krátkych sedem dní pripútali k sebe, aby ich prchavosť sveta krásnej Marilyn znovu rozdelil. Neobyčajný pohľad do zákulisia nakrúcania filmu s Lawrenceom Olivierom (Kenneth Branagh) nám ponúka nenápadná snímka s nápadným hviezdnym fenoménom.

21:35 Nemecko v roku nula (Germania anno zero), Taliansko, Francúzsko, Nemecko, 1948 (Dvojka)
Jeden z kľúčových predstaviteľov talianskeho neorealizmu Roberto Rossellini vždy ťal do živého a jeho snímky sa s nemilosrdným naturalizmom zarývali hlboko do duše diváka. Nemecko v roku nula je tragickým príbehom o ľuďoch zlomených vojnou. Medzi nimi žije aj 12-ročný Edmund živoriaci uprostred ruín vojnou zničeného Berlína. Aby pomohol sebe a svojej rodine prežiť, musí vymýšľať rôzne triky a drobné podvody. Edmunda jeho výchova v duchu národného socializmu nepripravila na porážku Nemecka a musí sa s ňou preto vyrovnávať po svojom.

22:50 Bibliothéque Pascal, Nemecko, Maďarsko, GB, Rumunsko, 2010 (ČT Art)
Snímka maďarského režiséra Szabolcsa Hajdu je síce formálne plná Jeunetovskej (Delikatesy, Amélia z Montmartru, Galimatiáš) farebnosti, hravosti, fantázie, no skrýva osud ťažko skúšanej ženy, ktorá sa vydala do sveta na skusy. Doma však nechala malú dcérku, o ktorú musí v druhej časovej rovine príbehu bojovať s úradníkmi a presvedčiť ich o pravdivosti svojho neuveriteľného príbehu. Stala sa totiž obeťou obchodu s ľuďmi a skončila v čudesnom a zvrátenom bordeli zvanom Pascalova knižnica.

0:10 Vtáci (The Birds), USA, 1963 (ČT1)
Nezaškodí si dať opäť povinnú jazdu každého cinefila. Hitchcockovi Vtáci dokonca patria do kategórie elementárnych znalostí kultúry. To však nie je jediný dôvod, prečo ho treba vidieť. Psycho a Vtáci sú totiž nadčasové, priekopnícke a sugestívne. Hoci je dnešný divák zvyknutý na iné hororové výjavy, Hitchcocka v gradácii napätia prekoná len málokto.


31.5.
Nedeľa

20:00 Kričiaci muž (Un homme qui crie), Francúzsko, Belgicko, Čad, 2010 (ČT Art)
Snímka ocenená cenou poroty na festivale v Cannes rozpráva príbeh starnúceho Adama, bývalého šampióna v plávaní, ktorý pracuje ako plavčík v luxusnom hoteli. Keď hotel prevezmú noví čínski majitelia, musí sa svojej práce vzdať v prospech svojho syna Abdela. Na nedobrovoľnom dôchodku sa cíti nepotrebný a ponížený. Krajina sa ocitá na pokraji občianskej vojny, ozbrojení rebeli útočia na vládu. Tá požaduje, aby občania prispeli k jej vojnovému úsiliu, či už peniazmi, alebo dobrovoľníkmi, ochotnými bojovať. Aj Adam musí prispieť, ale je bez peňazí. Má len svojho syna.

21:45 Gran Torino, USA, Nemecko, 2008 (Nova Cinema)
Po prečítaní scenára Nicka Schenka Clint Eastwood ani na chvíľu nezaváhal a vedel, že príbeh bude mať jeho tvár a jeho režisérske vedenie. Filmový veterán nikdy nepriznal, prečo ho scenár tak uchvátil, no mnohí sa zhodnú, že sa identifikoval s niektorými črtami hlavnej postavy. Možno aj tento fakt prispel k  úspechu snímky, ktorá silno zarezonovala medzi filmovými fanúšikmi. Tak ako z väčšiny Eastwoodových filmov sa aj z príbehu vojnového veterána stal blockbuster. K nakrúcaniu si tvorca prizval aj svoje potomstvo. Syn Kyle je jedným z dvojice autorov hudby a syn Scott sa objavil v role mladíka Treya, ktorý sa dostal do pouličného konfliktu s černochmi.

23:00 Než diabol zistí, že si mŕtvy (Before the Devil Knows You Are Dead), USA, 2007 (Plus)
Vynikajúca snímka Sidneyho Lumeta s famóznymi Philipom Seymorom Hoffmannom a Ethanom Hawkom predstaví príbeh bratov, ktorí zašli priďaleko, aby si finančne prilepšili. Keďže bratia Andy a Hank sa topia vo finančných problémoch, rozhodnú sa k zdanlivo jednoduchej akcii. Vylúpia zlatníctvo svojich rodičov. Plány však nejdú podľa predstáv a ich matka príde o život. Otec sa rozhodne pátrať na vlastnú päsť a vrahov a lupičov v jednom odhaliť.


autor Barbora Bačíková 26.5.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.