TV TIPY 21.4. - 26.4. 2015

TV TIPY 21.4. - 26.4. 2015

VOD recenzia



21.4.
Utorok

20:55 Poslední vlak , ČR, Nemecko, 2006 (ČT2)
Vojnová snímka v česko-nemeckej koprodukcii sa odohráva v roku 1943 v Berlíne. Na zostávajúcich židov čaká transport do koncentračného tábora. V poslednom vlaku sa ocitne 688 ľudí. Všetci vedia, kam ich cesta smeruje. Boj o život sa však začne už vo vlaku, kde musia nedobrovoľní cestujúci čeliť horúčave, nedostatku vody a narastajúcej hystérii. Počet mŕtvych stúpa. Jedinou možnosťou záchrany je útek. Snímka Josepha Vilsmaiera (Stalingrad) a jeho manželky Dany Vávrovej je ďalším šokujúcim svedectvom neľudských čias druhej svetovej vojny.

23:10 Brány noci ( Les portes de la nuit), Francúzsko, 1946 (ČT Art)
Ulicami nočného Paríža prechádza Osud a prináša lásku, smrť a rozhrešenie. Yves Montand a Pierre Brasseur v slávnej francúzskej dráme z povojnového Paríža. Za jej vznikom stoja Marcel Carné a Jacques Prévert, zakladatelia francúzskeho poetického realizmu. Brány noci sú považované za posledný film tohto smeru a ide aj o poslednú spoluprácu dvoch filmových velikánov.

23:50 Von Ryanov expres (Von Ryan´s Express), USA, 1965 (Prima Cool)
Frank Sinatra si vo vojnovej dráme Marka Robinssona zahral poručíka letectva americkej armády. Toho v auguste 1943 zostrelili nad talianskym územím a on sa dostal do zajateckého tábora, kde padne do rany sadistickému dôstojníkovi Battagliovi. Ryan sa tomu nemieni poddať a spoločne so spoluväzňom podnikne pokus o riskantný útek z tábora.


22.4.
Streda

20:15 V ako Vendeta (V for Vendetta), USA, Nemecko, GB, 2005 (Dajto)
Andy a Lana Wachowski stoja ako scenáristi za kultovou futuristickou snímkou z prostredia totalitnej Británie. Natalie Portman sa v úlohe mladej Evey ocitne v rukách charizmatického vodcu, ktorý burcuje ľudí do boja proti útlaku. Evey netuší, aké má s ňou jej záchranca úmysly. Postupne však prepadá túžbe dozvedieť sa o tajomnom maskovanom mužovi viac a želá si nastoliť v upadnutej spoločnosti slobodu a spravodlivosť.

21:30 Démanty noci, ČR, 1964 (Dvojka)
Pocitový film jedného z hlavných predstaviteľov Československej novej vlny Jana Němca je obrazom úteku dvoch mladíkov z transportu smrti. Naturalisticky zobrazená situácia utečencov – ich hlad, únava, úzkosť, pud sebazáchovy naznačujú pokus o záchranu za akúkoľvek cenu. Psychologický film stvárňuje prúd vedomia a odkrýva hĺbku nešťastia, opustenosti a trápenia v nepriateľskom svete.

22:35 Krvavý diamant (Blood Diamond), USA, Nemecko, 2006 (Nova)
Brutalita občianskej vojny, zmanipulovaní detskí vojaci a boj o vzácny diamant stoja v centre snímky Edwarda Zwicka s Leonardom DiCapriom, Jennifer Connelly a Djimonom Hounsouom v hlavných úlohách. Sierra Leone roku 1999 čelí neľútostnému konfliktu, v ktorom o život a o ľudskosť bojujú miestni obyvatelia i pašerák diamantov Danny Archer. Lov na diamant znamená preňho precitnutie z povrchnej túžby po bohatstve a obrátenie hodnotového rebríčka.

TV tipy 21.4. - 26.4. 2015 TV tipy 21.4. - 26.4. 2015 TV tipy 21.4. - 26.4. 2015


23.4.
Štvrtok

19:30 Nebezpečná metóda (A Dangerous Method), GB, Nemecko, Kanada, Švajčiarsko, 2011 (Film+)
Na začiatku svojej kariéry Carl Gustav Jung ešte obdivoval novátorské metódy v tom čase kontroverzného psychiatra Sigmunda Freuda. A práve na začiatok praxe perspektívneho lekára je zameraná snímka Davida Cronenberga, ktorý chcel vzdať hold géniom vedy zaoberajúcou sa chorobami ľudskej duše. Mladý Jung vzhliada k svojmu vzoru a využíva psychoanalýzu na liečbu hysterickej pacientky. Úspechy sa dostavia, no pacientka sa stane viac ako len objektom štúdie a odbornej terapie. Ženatý Jung sa neovládateľne prepadne do vzťahu, ktorý ho pohltí a navždy ovplyvní. Z pacientky Sabiny Spielrein sa stane uznávaná kolegyňa, jedna zo zakladateliek detskej psychoanalýzy a členka Viedenskej psychoanalytickej spoločnosti. Kvalita hereckého obsadenia zodpovedá osobnostiam, ktoré snímka oživila. Viggo Mortensen ako Freud, Michael Fassbender ako Jung a Keira Knightley alias Spielrein. Náročný film núti náročného diváka k maximálnej bdelosti a pozornosti, dialógy totiž neberú ohľad ani na laika, ani na pukancového diváka.


24.4.
Piatok

22:40 Balada o vojakovi (Ballada o soldate), Rusko, 1959 (Dvojka)
Film zachytáva príbeh vojaka v období 2. svetovej vojny, ktorý uprostred vojny prežil niekoľko šťastných chvíľ. 19-ročného Aľjošu vyznamenajú za vojnové hrdinstvo. Namiesto medaily si však vyžiada niekoľko dní dovolenky, aby mohol navštíviť matku a opraviť strechu rodného domu. Pred sebou má šesť dní slobodného života: dva dni na cestu domov, dva dni na opravu strechy a dva dni na návrat do služby. Vo vlaku stretáva mladé dievča Šuru, ktoré cestuje na návštevu k tete. Aľjoša a Šura sa počas cesty do seba zamilujú, na ich lásku však vo vojne nie je vhodná doba. Aľjošova cesta domov sa pod vplyvom okolností mení na zložitú odyseu. Stretáva na nej lásku a priateľstvo, dostáva však aj niekoľko bolestivých lekcií o živote. Balada o vojakovi bola jedným z prvých sovietskych filmov, ktoré spracovali tému vojny v jej intímnom rozmere, pred patetickým opisom hrdinstva a povinnosti voči vlasti dali prednosť osobnému rozmeru veľkých dejín.

0:25 Posledný škótsky kráľ (The Last King of Scotland), GB, 2006 (Prima)
Píšu sa 70. roky a mladý škótsky lekár plný ideálov hľadá spôsob, ako byť užitočný tam, kde budú jeho služby najviac potrebovať. Osud i náhoda zavedú Nicholasa Garrigana do africkej Ugandy, kde po puči zvrhli vládu autoritárskeho prezidenta Oboteho. Prijme prácu lekára vo vidieckej nemocnici, no čoskoro sa vďaka svojej guráži stane osobným lekárom nového prezidenta Idiho Amina. Časom sa stane svedkom praktík jeho hrôzovlády a pochopí, že na brutalitách nesie vinu aj on sám. Predlohou snímky sa stal fiktívny príbeh škótskeho lekára pôsobiaceho v Ugande spisovateľa Gilesa Fodena. Vymyslená zápletka sa však zakladá na skutočných udalostiach diktátorského režimu prezidenta Amina, prezývaného „Mäsiar z Kampaly“. Film režiséra Kevina Mcdonalda je od roku 1950 prvou západnou snímkou, ktorú tu mohli nakrútiť od čias Africkej kráľovnej s Katharine Hepburn a Humphrey Bogartom. Postavu diktátora Amina stvárnil Forest Whitaker, ktorého za sugestívny prejav honorovali filmoví odborníci mnohými oceneniami, medzi nimi i Oscarom za herecký výkon.

TV tipy 21.4. - 26.4. 2015 TV tipy 21.4. - 26.4. 2015 TV tipy 21.4. - 26.4. 2015


25.4.
Sobota

21:30 Najlepšie roky nášho života (The Best Years of Our Lives), USA, 1946 (Dvojka)
Traja bývalí vojaci sa vracajú domov z bojísk 2. svetovej vojny. Al bol v civile bankový úradník, Fred pracoval ako barman a Homer bol výborným športovcom, vo vojne však prišiel o ruky. Ako sa im po hrôzach prežitej vojny podarí znovu sa začleniť do normálneho života? Film hollywoodskeho klasika Williama Wylera (Carrie, Prázdniny v Ríme, Ben Hur, Ako ukradnúť Venušu) vystihol povojnovú atmosféru a problémy, ktorým museli čeliť mnohí veteráni, a získal 7 Oscarov.

22:10 Narodený 4. júla (Born on the Fourth of July), USA, 1989 (Plus)
Druhá časť vietnamskej trilógie Olivera Stonea ocenená dvomi Oscarmi (film, réžia) zachytáva klasický príbeh naivného mladíka plného ideálov a patriotizmu. V skutočnom vojnovom besnení však príde o všetky ilúzie. Navyše následkom zranenia skončí ako ochrnutý invalid a jeho život už nikdy nebude taký bezstarostný, aký bol pred narukovaním. Tom Cruise v role veterána Rona Kovica, ktorý sa po trpkých skúsenostiach s vojnou pridal na stranu pacifistickej americkej mládeže, v sugestívnej snímke vojnového veterána na režisérskej stoličke.

22:35 Informátorka (The Whistleblower), Kanada, Nemecko, USA, 2010 (ČT Art)
Znepokojujúci príbeh inšpirovaný skutočnou udalosťou vykresľuje pátranie policajtky Kathryn, ktorá sa na začiatku 90. rokov prihlásila do služby k mierovým zborom OSN na území povojnovej Bosny. Krutý príbeh opisuje utrpenie často nedospelých dievčat, ktoré predávajú do sexuálneho otroctva. Kathryn začne rozpletať príbeh jednej z nich. Keď na situáciu upozorní, sama sa dostane do problémov. Kanadská režisérka ukrajinského pôvodu rozohráva pôsobivú atmosféru všadeprítomného mužského šovinizmu a skrytých hrozieb, ktorým musí čeliť hlavná protagonistka.

TV tipy 21.4. - 26.4. 2015 TV tipy 21.4. - 26.4. 2015 TV tipy 21.4. - 26.4. 2015


26.4.
Nedeľa

20:30 38 – Filmová pocta hokejovej legende, SR, 2014 (Markíza)
Portrét slovenskej hokejovej legendy Pavla Demitru sprostredkoval divákom Daniel Dangl a Lukáš Zednikovič. Autorská dvojica dopriala fanúšikom ucelený pohľad na jeho život a kariéru sprevádzaný komentármi hokejistovej manželky. Archívne materiály, rozhovory s blízkymi a spoluhráčmi, osobné výpovede – to všetko prináša dokument venovaný hráčovi, z ktorého sa stala národná športová ikona.

21:50 Hodný kluk, ČR, 2004 (ČT1)
Dobre fungujúca harmonická rodina vodiča autobusu a knihovníčky v stredných rokoch sa zrazu ako blesk z čistého neba ocitne pred šokujúcim faktom – ich inteligentný, doposiaľ bezproblémový syn a perspektívny študent vysokej školy sa jedného dňa, zdanlivo bez akéhokoľvek motívu, stane brutálnym vrahom svojej prvej lásky. Psychologická dráma je najmä sondou do duší utrápených rodičov.

22:10 Milionár z chatrče (Slumdog Millionaire), GB, USA, 2008 (Nova Cinema)
Hoci príbeh i samotné vyústenie deja pripomína ošúchanú modernú rozprávku chudobného chlapca hľadajúceho poklad a princeznú, opak je pravdou. Nebol by to Danny Boyle (Trainspotting, 127 hodín), keby nevykúzlil z jednoduchosti nevídanú a emóciami nabitú drámu. Malé siroty živoriace v  indických slumoch majú nádej zvrátiť svoj údel. Ako sa vymaniť zo začarovaného kruhu miliónov vopred odpísaných osudov odpovedá autor literárnej predlohy, indický veľvyslanec Vikase Swarupa, ktorého román „Q and A“ sa stal bestsellerom a bol preložený do 30 jazykov. Napriek tomu, že Boyle nebol spočiatku nadšený z myšlienky režírovať „bollywoodsky príbeh“, z výsledku môže byť viac než spokojný. Ako prvý film od Schindlerovho zoznamu totiž získal Zlatý glóbus, cenu Bafta a Oscara v kategóriách najlepší film, réžia a scenár. Dohromady 8 Oscarov urobilo zo snímky filmový hit roka. I keď z chudobných bombajských hercov a nehercov vo vedľajších úlohách boháčov nestvoril, režisér poskytol prostriedky trojici deťom, ktoré si zahrali hlavné úlohy, aby získali vzdelanie.

23:15 Jeden deň (One Day), USA, 2011 (Joj)
Dánska režisérka Lone Scherfig (Taliančina pre začiatočníkov, Wilbur sa chce zabiť, Škola života) stojí za citlivou snímkou o dvojici, ktorá celých dvadsať rokov hľadala kľúč k šťastnému vzťahu. Emma (Anne Hathaway) a Dexter (Jim Sturgess) sa zoznámia na večierku po promócii. Hoci medzi nimi preskočí iskra, viac si vážia vzájomné priateľstvo. A tak investujú práve do platonického vzťahu a každý rok spolu strávia jeden deň. Každý rok odkrýva ich úspechy i pády, dospievanie k zrelosti i poučenie sa z vlastných chýb a osobnostné napredovanie. Po 20 rokoch prichádza to, čo každý predpokladá, no i to, čo nečaká nikto.

 


autor Barbora Bačíková 21.4.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.