TV TIPY 23.3. - 29.3. 2015

TV TIPY 23.3. - 29.3. 2015

VOD recenzia



23.3.
Pondelok

20.00 A.I. Umelá inteligencia (Artificial Inteligence: AI), USA, 2001 (Nova Cinema)
Na trh prichádza nový typ robota, ktorý má vo výbave spontánne emócie. Jedným z nich je i malý David, ktorý sa ocitne v rodine Henryho a Monicy. Ich jediný syn leží v kóme a oni túžia po dieťati. Robot je presne taký, akého si Monica predstavovala. Ich syn sa však zázrakom z kómy preberie a vyžaduje všetku lásku a pozornosť svojich rodičov. Pre Davida už nezostáva miesto v ich rodine a matka ho vyvezie za mesto. Malý robot však prejavuje oveľa viac citov ako jeho adoptívna rodina a nedokáže zabudnúť na svoju „mamu“. Srdcervúci a citovo vydieračský film Stevena Spielberga o pravej láske nepravého človeka.

22:00 Bol to syn (E stato il figlio), Taliansko, 2012 (Dvojka)
Komediálna dráma s Toni Servillom v hlavnej úlohe predstaví príbeh palermskej rodiny, ktorej život sa zo dňa na deň radikálne zmení. Ciraulovci žijú svoj každodenný život na periférii mesta. Stereotyp im naruší nečakaná príhoda. Ich dcéra sa stane obeťou streľby a rodina získa nárok na odškodnenie. Ide o obrovskú sumu peňazí a pre nich to znamená jedinečnú príležitosť zmeniť svoj doterajší život. Otec sa rozhodne, že ako prvé investuje do kúpy auta. Nový mercedes sa však stane jablkom sváru pre celé okolie.

0.00 Telesné vzťahy (Carnal Knowledge), USA, 1971 (ČT2)
Konverzačná dráma Mikea Nicholsa (Absolvent, Hlava 22, Vtáčia klietka, Na dotyk) preniká do podstaty milostných vzťahov. Jack Nicholson v úlohe Jonathana, študenta práva sa spolu s kamarátom z internátu Sandym zverujú jeden druhému so svojimi ľúbostnými skúsenosťami. Sandy povzbudený Jonathanom začne chodiť so Susan. Časom to však v kamarátovi vzbudí žiarlivosť a dievča zbalí sám. To je len začiatok spletitých peripetií lásky.


24.3.
Utorok

22:50 Nočná mora v Elm Street (A Nightmare on Elm Street), USA, 1984 (Nova Cinema)
Jedna z najslávnejších hororových sérií nedala spať nielen obetiam Freda Kruegera, ale ani divákom. Pretože, kto zaspí, ten zomrie. Prvá časť predstavuje najhrozivejšieho masového vraha, ktorý prichádza za svojou obeťou v sne, aby vykonal brutálnu popravu. Obeťami sa stávajú tínedžeri obývajúci ulicu s názvom Elm Street. Hlavnou hrdinkou kultového hororu je mladá Nancy, ktorá medzi prvými čelí v snoch zjazveného mužovi v klobúku. Jej priatelia však zahynú rukou šialenca, kým ona bojuje s prízrakom do poslednej chvíle.

23:05 Červená pustatina (Il Deserto rosso), Taliansko, Francúzsko, 1964 (ČT Art)
Záverečná časť „tetralógie citov" je Antonioniho prvým farebným filmom. Farbu v ňom funkčne využíva na zachytenie psychózy hlavnej hrdinky, trpiacej po autonehode úzkosťou a depresiami. Dej je zasadený do okolia priemyselným rozvojom zdevastovanej Ravenny, kde žije hlavná hrdinka Guilliana, manželka riaditeľa továrne. Manžel, práca, priatelia, ani milenec jej však nepomôžu nájsť životné uspokojenie a tak upadá čoraz hlbšie do svojej choroby. Antonionimu sa vo filme podarilo zachytiť existenciálnu stratenosť moderného človeka a bezcieľnosť komfortného meštiackeho života.

23:15 Zamatoví teroristi, SR, ČR, Chorvátsko, 2013 (Dvojka)
Dokument zachytáva príbehy troch romantických hrdinov, ktorí fyzicky žijú v prítomnosti, v spomienkach však stále bojujú s komunistickým režimom. Stana, Františka a Vladimíra spája gesto nesúhlasu s realitou 80. rokov, pretavené do podoby terorizmu. Všetci boli odsúdení za paragraf 93 – teror, aj keď nikoho nezabili, nikomu neublížili. Jeden chcel na 1. mája v noci vyhodiť opustenú tribúnu do vzduchu, namiesto toho sa však opil a zaspal na mieste činu s plnými taškami výbušnín. Druhý chcel spáchať atentát na prezident

TV tipy 23.3. - 29.3. 2015 TV tipy 23.3. - 29.3. 2015 TV tipy 23.3. - 29.3. 2015


25.3.
Streda

20:00 Pánovi učiteľovi, SR, 2013 (Dvojka)
Je učiteľstvo povolanie alebo poslanie? Je pre nich nízky plat dostatočne motivačný, aby pracovali s chuťou a na sto percent? Ako to vnímajú samotní učitelia,  ukáže dokument Jara Vojteka, ktorý sa venuje dvom slovenským učiteľom. Občiansky aktivista Juraj Smatana sa zasadzuje za práva občanov a popritom aktívne učí na gymnáziu dejepis a geografiu. Originálny zjavom aj prejavom je potetovaný, nadpriemerne inteligentný mladý motorkár Jozef Cimra zvaný Doddy, ktorý učí na gymnáziu pre nadané deti fyziku, geografiu a informatiku. Obaja svojimi mimoškolskými aktivitami za katedrou rebelujú.

20:15 Strážcovia (Watchmen), USA, 2009 (Dajto)
Zack Snyder s neprehliadnuteľným vizuálnym štýlom po Úsvite mŕtvych a 300 zaujal komiksovou adaptáciou Watchmen. Komiksoví hrdinovia sa v tomto príbehu ocitli na okraji spoločnosti. Svet už ich nepotrebuje. Keď nájdu mŕtveho jedného z nich, nikto sa už nad tým nepozastavuje. V kalendári sa píše rok 1985 a vonku zúri studená vojna, ktorá môže prerásť do nukleárneho konfliktu svetových veľmocí. Maskovaní hrdinovia už len spomínajú na staré dobré časy. No jeden ešte má čo povedať.


26.3.
Štvrtok

20:20 Burton a Taylorová (Burton & Taylor), GB, 2013 (ČT Art)
New York, 1983. Broadwayské divadlo Lunt- Fontanne oznamuje prípravu novej inscenácie známej komédie Noela Cowarda „Súkromné životy s Elizabeth Taylor a Richardom Burtonom v hlavných úlohách. Oznámenie vyvolá mediálny rozruch a špekulácie, či sa bývalí dvojnásobní manželia chcú dať znovu po rokoch dohromady. Zatiaľ čo herečka si pozornosť médií užíva, herec sníva o role kráľa Leara a davová hystéria okolo blížiacej sa premiéry ho skôr obťažuje.

21:50 O rodičích a dětech, ČR, 2007 (Nova Cinema)
Vladimír Michálek sa filmami ako Zapomenuté světlo, Je tŕeba zabít Sekala, Anděl Exit či Babí léto zapísal do pamäti filmového fanúšika a patrí medzi to najlepšie, čo česká kinematografia ponúka. Komediálnu drámu O rodíčích a dětech vystaval na dialógoch odhaľujúcich zákutia medziľudských vzťahov. Na príklade otca a syna Cvrčkovcov preniká do generačných rozdielov. Raz za mesiac sa otec a syn idú spolu poprechádzať po Prahe. Syn má niečo cez štyridsať, otec cez sedemdesiat. Prostredníctvom rozhovorov sa odkrývaj dejiny 20. storočia a všetky absurdity s ním spojené.

TV tipy 23.3. - 29.3. 2015 TV tipy 23.3. - 29.3. 2015 TV tipy 23.3. - 29.3. 2015


27.3.
Piatok

21:55 Rozhovor (The Conversation), USA, 1974 (Dvojka)
Francis Ford Coppola v trileri s Genom Hackmanom vykresľuje zlovestné následky práce špióna, ktorý sa stane obeťou vlastného povolania. Harry sa živí tým, že pre klientov odpočúva rozhovory. Nezaujíma ho obsah, len technická kvalita a vyplatený honorár. Od práce si udržuje odstup, aby si chránil súkromie. Darí sa mu to však len dovtedy, kým pre riaditeľa firmy nezaznamená rozhovor milencov v parku. Pochopí, že dvojica je v ohrození života. Rozhodne sa zistiť viac a z pozorovateľa sa tak stane aktér.

0:35 25. hodina (25th Hour), USA, 2002 (Prima)
Napínavá snímka Spika Leeho rozohrá príbeh muža, ktorý bilancuje svoj život na slobode a hľadá vinníka, čo ho udal pred tým, ako nastúpi na sedemročný výkon trestu. Jeho život v luxuse sa schyľuje ku koncu a on si posledný slobodný deň má v pláne užiť v spoločnosti najbližších. Stretne sa so svojím otcom, s priateľmi zo starých čias a nevynechá ani svoju priateľku, na ktorú padá tieň podozrenia z odhalenia jeho nelegálnej činnosti. Edward Norton ako Monty Brogan bojujúci s myšlienkami slobody na úteku či neslobody za mrežami.


28.3.
Sobota

21:25 Čas zabiť (A Time to Kill), USA, 1996 (ČT2)
Snímka z prostredia súdnej siene je prepisom knihy autora bestsellerov a bývalého právnika Johna Grishama, ktorý stojí za nemenej úspešnými filmovými predlohami ako Prípad Pelikán a Firma. Joel Schumacher obsadil do strhujúcej súdnej drámy v tom čase hereckého nováčika Matthewa McConaghey a Sandru Bullock. Tí sa postavia na stranu obhajoby muža tmavej pleti, ktorému znásilnili 12-ročnú dcéru. Preto vzal spravodlivosť do vlastných rúk a deviantov zabil.

22:55 Rozbúrené vody (DeUsynlige), Nórsko, Švédsko, Nemecko, 2008 (ČT Art)
Ťaživé pocity viny i neschopnosť odpustiť stoja v popredí severskej drámy o mužovi, ktorý sa vrátil z väzenia, kde si odpykal trest za zabitie chlapca. Snaží sa začleniť do spoločnosti a zabudnúť na hrozivé pocity viny. Podarí sa mu nájsť miesto organistu v kostole. Minulosť tají, ale svojou hudbou si čoskoro získa sympatie ľudí. Postupne sa zbližuje s farárkou Annou a jej synom. Jedného dňa ho v kostole spozná Agnes, matka chlapca, ktorého zabil.

TV tipy 23.3. - 29.3. 2015 TV tipy 23.3. - 29.3. 2015 TV tipy 23.3. - 29.3. 2015


29.3.
Nedeľa

21:55 Pravidlá muštárne (The Cider House Rules), USA, 1999 (Jednotka)
Pravidlá muštárne patria medzi to najlepšie z dielne režiséra Lassa Halströmma. Zo siedmich nominácií na Oscara premenila dve za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe- Michael Caine a za najlepší adaptovaný scenár – John Irving, ktorý je zároveň autorom románovej predlohy. Hlavný hrdina Homer (Tobey Maguire) prežil svoj život v sirotinci, kde sa stal žiakom doktora Larcha, muža, ktorý mu vštepil poznatky z medicíny, ale i z morálky. Keď Homer dospeje, cíti, že je čas opustiť sirotinec a vydá sa na jablčnú farmu, kde spozná krásy i neduhy skutočného života.

22:10 Kawasakiho růže, ČR, 2010 (ČT2)
Najzložitejšia japonská papierová skladačka slúži ako metafora spletitého príbehu plynúceho do jasného záveru. Príbeh zo súčasnosti otvorí dvere do minulosti a vytvorí mrazivý prievan, ktorý preverí každého. Morálne autority odrazu padajú na dno a štvanci vystupujú na piedestál. Nič nie je len čierne alebo biele, a tak ani zdanlivý zradca nenájde pokoj, kým sa neočistí. Snímka Jana Hřebejka odkrýva zložité ľudské vzťahy poznačené závisťou a nenávisťou.

3:15 Čierna labuť (Black Swan), USA, 2010 (Joj)
Symbolika bielej a čiernej, zrkadlová hra, ručná kamera a významotvorná hudba sa v rukách režiséra Darrena Aronofského premenili na zbraň podobného kalibru, akou bol Requiem za sen. Čierna labuť je podľa jeho slov pokračovaním Wrestlera a oba filmy tvoria diptych. Zápasníka vymenil za baletku, spája ich však túžba hraničiaca s posadnutosťou vynikať v tom svojom umení a neschopnosť začleniť sa do „normálneho“ života. V oboch prípadoch všetko vyústi do nevyhnutného záveru. Oscar pre Natalie Portman.


autor Barbora Bačíková 23.3.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.