TV TIPY 17.11. - 23.11. 2014

TV TIPY 17.11. - 23.11. 2014

VOD recenzia



17.11.
Pondelok

19:45 Čiernobiely svet (The Help), USA, 2011 (Wau)
Film majú na svedomí dvaja priatelia, ktorí vyrastali v konzervatívnom prostredí štátu Mississippi, kde boli vždy jasne stanovené hranice medzi svetom čiernych a bielych. Režisér a scenárista Tate Taylor a Kathryn Stockett, autorka románovej predlohy, sú kamaráti z detstva a ich priateľstvo a spoločné dospievanie v 70. rokoch v Jacksone ich podnietilo dotknúť sa témy vierohodným a zároveň dojímavým spôsobom. Snímka napriek hrozbe neskĺzla do patetického moralizovania na tému rasizmus. Príbeh sa zameriava na mikrosvet žien v domácnostiach, ktoré sú síce pod patronátom bielych paničiek, no v skutočnosti závisia len od schopností ich čiernych slúžok. Tie nielen zveľaďujú domácu pohodu, ale starajú sa a vychovávajú aj deti domácich, ktoré by veľakrát bez ich podpory boli zanedbávané. Octaviu Spencer v úlohe čiernej opatrovateľky ocenili Oscarom. Jej slúžka Minni si totiž získa obrovské sympatie nielen pre ráznosť, ale aj odvahu, ako sa porátala s paňou domu. Čo len bolo tou zázračnou ingredienciou vo vynikajúcej Minninej torte, ktorou na zmierenie ponúkla „otrokárku“ Hilly?

20:20 Fair play, SR, ČR, Nemecko, 2013 (Jednotka)
17. november a 25. výročie od pádu železnej opony pripomenie aj RTVS. Jednotka prichádza s Fair play. Téma dopingu v období socialistického Československa bola pre väčšinu z nás neznáma. Športovci tlačení k extrémom, ktoré ohrozovali ich zdravie i život. Niektorí dokonca ani len netušili, že im podávajú anaboliká, aby podali lepší výkon. Prípad mladej šprintérky Anny (Judit Bárdos) svedčí o neetickej vážnosti doposiaľ verejne neodhalenej pravdy. Snímka citlivo prenesie diváka do šedivého prostredia socialistickej reality, aby na postave športovkyne ukázala ďalšiu skazenú stránku bývalého režimu. Výrazný film s výrazným talentom v hlavnej úlohe má čo povedať a ráta s divákovou účasťou.

23:00 Všichni dobří rodáci, ČR, 1968 (Dvojka)
Trezorový film Vojtěcha Jasného patrí k filmovým perlám českej kinematografie nielen vďaka vernému zobrazeniu vývoja doby od roku 1945, ale aj vďaka poetike a ideovej výstavbe. Hoci snímka pobývala v trezore, diváci si k nej dokázali nájsť cestu aj v tvrdom normalizačnom období a oceniťli jeho kvality. Cena za réžiu na MFF v Cannes potvrdzuje výnimočnosť diela. Príbeh obyčajných vidiečanov demonštruje, ako ľudia pod vplyvom vonkajších udalostí začali zrkadliť svoje skutočné charaktery. Malá vzorka národa zosobňuje skutočný portrét doby. Radoslav Brzobohatý prepožičal tvár mravnosti, pričom Vlastimil Brodský symbolizuje tú odvrátenú stránku etického správania.


18.11.
Utorok

22:45 Amores perros – Láska je kurva (Amores perros), Mexiko, 2000 (Prima Cool)
Filmová mozaika á la Alejandro Gonzáles Iñárittu. Neobyčajný režisérsky rukopis mexického majstra sa pohráva s fatalitou a z pozície moci tvorcu – stvoriteľa ťahá za nitky. Hrdinovia jeho spletitých príbehov sa dostávajú do situácií, ktoré sa následkom nielen svojho konania prepájajú s osudmi postáv zdanlivo nesúvisiacich životných príbehov. Snímka ohúrila kritikov i divákov sofistikovanou formálnou i obsahovou spletitosťou, naturalizmom a uveriteľnou sondou do života dnešných Mexičanov uprostred jedného z miest s najväčšou kriminalitou. Tri príbehy z rôznych prostredí majú spoločnú autohaváriu a psov... Film objavil i Gaela Garcíu Bernala.

22:30 Prútený muž (The Wicker Man), GB, 1973 (ČT Art)
Ďalším známym názvom dnes už klasiky, ktorá sa dočkala i nie veľmi vydareného remaku s Nicolasom Cageom, je Rituál. Mysteriózna snímka s prvkami trileru i hororu diváka vezme na prehliadku odľahlého škótskeho ostrova, kde dochádza k šokujúcim praktikám vidieckej sekty. Prútený muž predstavuje epicentrum hrôzy, ku ktorej dochádza na Bohom zabudnutom mieste. A na tomto mieste sa ocitne i vyšetrovateľ Howie, aby tu pátral po stopách nezvestnej dievčiny. Edward Woodward a temný Christopher Lee sa popasovali o svoju pravdu pod režisérskym vedením Robina Hardyho.

TV tipy 17.11. - 23.11. 2014 TV tipy 17.11. - 23.11. 2014 TV tipy 17.11. - 23.11. 2014


19.11.

20:20 Návrat Agnieszky H. (Powrót Agnieszki H.), Česko, Poľsko, 2013 (ČT Art)
Režisérka poľského pôvodu Agnieszka Holland nastúpila na FAMU v roku 1966. Zažila tak v Prahe august 1968 a upálenie Jana Palacha, ktorému venovala sériu Horiaci ker. V roku 1971 sa ocitla vo väzení. Zažila obdobie pražskej jari, aj postupný nástup normalizácie. Zároveň sa vo svojich spomienkach vracia do obdobia, keď na pražskej FAMU študovali najúspešnejší absolventi od Miloša Formana až po Věru Chytilovú.

22:10 Vtáčkovia, siroty a blázni, SR, Francúzsko, ČR, 1969 (Dvojka)
Fraška o bláznovstve ako droge života je podobenstvom priateľstva troch opustených sirôt – hamletovského Yorika, plachého Andreja a ich spoločnej lásky Marty, ktorých spája radosť z hry. Spoločne žijú, hrajú sa, milujú sa i nenávidia. Ich hra na bláznovstvo vo svete bez ideálov však prerastá do čistého bláznovstva. Jedna z najvýnimočnejších snímok Juraja Jakubiska sa na 20 rokov stratila v trezore.

22:35 Traja králi (Three Kings), USA, Austrália, 1999 (Nova)
V marci 1991 sa skončila vojna v Perzskom zálive. Barlow, Vig a Elgin objavia pri odzbrojovaní zajatcov mapu vedúcu k úkrytu, kde Saddám Husajn ukryl kuvajtské zlato. Major Gates chce mapu zhabať, no dohodnú sa, že po zlate pôjdu spolu. Keď prídu na miesto, zistia, že bunker je prázdny. Saddámovi vojaci tvrdia, že zlato je ukryté inde. Pri odchode si však Archie všimne stráženú studňu. Je vchodom do krytu plného elektroniky, zajatých kurdských rebelov a hľadaného zlata. George Clooney a Mark Wahlberg v komediálnej dráme Davida O. Russella (Fighter, Terapia láskou, Špinavý trik).


20.11.
Štvrtok

21:00 Írska odplata (Perrier´s Bounty), Írsko, GB, 2009 (Film+)
Michael McCrea musí veľmi rýchlo niečo vymyslieť, pretože si požičal od šéfa dublinského podsvetia, obávaného gangstra Darrena Perriera, veľa peňazí, ktoré však nemá ako vrátiť. Je to nepríjemná situácia, keďže Perriérovi zabijaci ho už raz navštívili a podrobne mu vysvetlili, ako skončia tí, ktorí nesplatia svoj dlh včas. Lenže Michael sa nevie na nič sústrediť, vôkol neho len samé rozptýlenie. Tým najväčšími sú jeho atraktívna susedka Brenda, otec Jim, ktorý sa objavil po mnohých rokoch a všetko chce odrazu naprávať. Času je málo, okrem iného musí schovať telo a spáliť auto.

TV tipy 17.11. - 23.11. 2014 TV tipy 17.11. - 23.11. 2014 TV tipy 17.11. - 23.11. 2014


21.11.
Piatok

20:15 Invictus: Neporazený (Invictus), USA, 2009 (Dajto)
Divácky atraktívna snímka Clinta Eastwooda o skutočnom príbehu Nelsona Mandelu po nástupe do prezidentského úradu v Juhoafrickej republike. Morgan Freeman už tradične podal presvedčivý výkon a vzbudzuje sympatie rovnako ako jeho predobraz. Snímka sa zameriava na obdobie, keď mal Mandela pred sebou neľahkú úlohu zjednotiť krajinu, a preto spojil sily s kapitánom juhoafrického rugby, najobľúbenejšieho národného športu. Matt Damon sekunduje Freemanovi a spoločne robia všetko pre to, aby porazili pozostatky apartheidu a zároveň zabezpečili filmu priaznivcov.

22:20 Salvador, GB, USA, 1986 (Jednotka)
Film o novinároch v bojovej zóne inšpirovaný skutočnými udalosťami nakrútil Oliver Stone ešte pred vietnamskou trilógiou. Píše sa rok 1980 a novinár a dobrodruh v jednej osobe Richard Boyle sa rozhodne odcestovať do stredoamerického Salvádora, aby tu napísal reportáž o miestnej občianskej vojne a konečne sa presadil v novinárskych kruhoch. Občiansku vojnu vedie diktátor Duarte, ktorého podporuje americká vláda. Proti nemu stojí ľavicové revolučné hnutie. Richard prežíva boje z bezprostrednej blízkosti a stane sa dokonca i svedkom zavraždenia arcibiskupa Romera.

23:00 Most cez rieku Kwai (The Bridge on the River Kwai), GB, USA, 1957 (Dajto)
Snímka nakrútená podľa rovnomenného románu získala z ôsmich nominácií sedem Oscarov (film, herec, réžia, adaptovaný scenár, kamera, strih, hudba). Anglický režisér David Lean (Lawrence z Arábie, Doktor Živago) zvečnil nezabudnuteľný príbeh z japonského zajateckého tábora, ktorého obyvatelia stavajú most. Ten má spojiť Bangkok s Rangúnom, no deadline sa blíži a oni nestíhajú. Veliteľ Britov, plukovník Nicholson, sa rozhodne ukázať Japoncom, ako sa to robí, a čoskoro postavia úžasné dielo, na ktoré sú právom pyšní. Medzitým z tábora utiekol Američan Shears a vracia sa so spojencami, aby vyhodil most do vzduchu. Čo na to plukovník Nicholson?


22.11.
Sobota

20:15 Hobit: Neočakávaná cesta (The Hobbit: An Unexpected Journey), USA, Nový Zéland, 2012 (Prima)
Pred záverečnou treťou časťou Hobita, ktorá nás čoskoro priláka do kín, je dobré si zopakovať, ako sa to s Bilbom všetko začalo. Ako sa Gandalfovi podarilo presvedčiť ho, aby sa pridal ku skupine trpaslíkov na výpravu za ich strateným kráľovstvom Erebor. To, že cesta nebude len dobrodružná, ale i plná nebezpečenstva v podobe zlobrov, škratov a ďalších zlovestných zjavov i miest, o tom sa mu však zmieniť zabudol. Peter Jackson už neraz presvedčil, že vie zabezpečiť úchvatný fantazijný zážitok. Pastva pre divákove zmysly nás zaručene odnesie preč z našej reality do tej Tolkienovej.

20:30 Ja, zloduch (Me Despicable), USA, 2010 (Markíza)
V šťastnej predmestskej štvrti, obklopenej bielymi plotmi a kvitnúcimi ružovými kríkmi, stojí jeden čierny dom, okolo ktorého ani tráva nerastie. Hlboko pod domom je obrovská tajná skrýša, v ktorej ničomník Gru spoločne s armádou malých prisluhovačov plánuje najväčšiu lúpež v histórii. Chce ukradnúť Mesiac! Ale to len do okamihu, keď stretne trojicu malých osirelých dievčat, ktoré v ňom vidia niečo, čo doteraz ešte v nikom – potenciálneho otca.

22:15 Rozorvané objatia (Los abrazos rotos), Španielsko, 2009 (ČT Art)
Spletitý melodramatický príbeh, farebná živelnosť, emóciami vypäté scény, španielske prostredie a Penélope Cruz. Indície, ktoré vedú k Pedrovi Almodóvarovi. Ten ako ojedinelý úkaz dokáže vždy s prehľadom preplávať na pomedzí gýča, pričom nikto nezapochybuje o vysokej nadčasovej kvalite jeho filmových diel.  Hrdina snímky Mateo Blanco (Lluís Homar) stvárňuje filmového režiséra, ktorý na úteku pred žiarlivým partnerom svojej múzy Leny (Penélope Cruz) príde počas nehody o zrak aj o svoju životnú lásku. Mateo si po týchto zásadných stratách zmení meno i profesiu. Z Matea Blanca sa tak stáva Harry Caine a z režiséra scenárista. Po rokoch zabudnutia je prinútený odhaliť svoju pravú identitu, oprášiť svoje staré emocionálne zranenia ako i jeho dávno nakrútený film, ktorý predstavuje nástroj osudovosti a životných zvratov.

TV tipy 17.11. - 23.11. 2014 TV tipy 17.11. - 23.11. 2014 TV tipy 17.11. - 23.11. 2014


23.11.
Nedeľa

20:20 Takeshis´, Japonsko, 2005 (ČT Art)
Špirálovitú frašku o vlastnej identite nakrútil japonský režisér Takeshi Kitano. Beat Takeshi žije hektickým životom filmovej celebrity. Jedného dňa stretne nesmelého pokladníka zo supermarketu Kitana, ktorý sa naňho neuveriteľne podobá. Ten sa márne pokúša presadiť ako herec a túži byť úspešný ako jeho dvojník. Po ich stretnutí sa Kitanovi zdá, že je Beat Takeshi. Alebo je všetko inak? Kitanov film v mnohom pripomína Felliniho 8 ½.

21:30 Vtáci (The Birds), USA, 1963 (ČT2)
Nezaškodí si dať opäť povinnú jazdu každého cinefila. Hitchcockovi Vtáci dokonca patria do kategórie elementárnych znalostí kultúry. To však nie je jediný dôvod, prečo ho treba vidieť. Psycho a Vtáci sú totiž nadčasové, priekopnícke a sugestívne. Hoci je dnešný divák zvyknutý na iné hororové výjavy, Hitchcocka v gradácii napätia prekoná len málokto.


autor Barbora Bačíková 17.11.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.