TOP 10 FILMOVÝCH RIVALOV

TOP 10 FILMOVÝCH RIVALOV

článok



V kinách máme „nadupanú“ drámu Rivali z prostredia F1. Pri príležitosti tejto premiéry prinášame zoznam desiatich nepriateľov či súperov strieborného plátna, ktorých rivalita dosiahla zaujímavých rozmerov. TEXT OBSAHUJE SPOILERY!

TOP 10 filmových rivalov TOP 10 filmových rivalov

'Rýchly Eddie' Felson vs. Minnesota Fats (Hazardný hráč / The Hustler, 1961)

Súperenie: Vášnivý profesionálny hráč biliardu – „Rýchly Eddie“ (vo frajerskom podaní Paula Newmana) vyzýva hráčsku legendu a biliardového kráľa Minnesotu Fatsa.

Najtemnejší okamih: Eddie si vychutnáva víťaznú vlnu a vo vrecku má 18.000 $. Hovorí sa, že v najlepšom treba skončiť, no to neplatí pre Eddieho hráčsky apetít. Nalieha, aby v biliardovom maratóne pokračovali aj ďalej. O fľašu burbónu neskôr však prichádza o všetko...


Baby Jane Hudson vs. Blanche Hudson (What Ever Happened To Baby Jane?, 1962)

Súperenie: Súrodenecký boj dvoch sestier. Keď boli malé, Blanche bola v tieni svojej sestry –
speváckej a tanečnej hviezdy Baby Jane. Potom sa karta obrátila: z Blanche sa stala herecká hviezda 30tych rokov a sláva Baby Jane z detských čias pominula. Neskôr sa stala jedna „nehoda“. Odvtedy žijú a spoločne starnú pod jednou strechou: niekdajšie zázračné dieťa, teraz psychicky hlboko narušená troska a bývalá filmová hviezda, dnes mrzáčka.

Najtemnejší okamih: Ťažko vybrať, vyberte si vy: či už je to scéna, kedy Baby Jane servíruje svojej sestre obed a tá po odkrytí poklopu nachádza svojho obľúbeného vtáčika mŕtveho (či neskôr potkana), alebo keď ju bezmocnú kope na zemi... Alebo ten zvrat prichádzajúci na konci, ktorý vzťahu útočník-obeť dáva nový rozmer.

TOP 10 filmových rivalov TOP 10 filmových rivalov

Rocky Balboa vs. Apollo Creed (Rocky I, 1976; Rocky II, 1979)

Súperenie: Neznámy boxer Rocky s prezývkou „taliansky žrebec“ si trúfa na svetového šampióna v ťažkej váhe Apolla Creeda.

Najtemnejší okamih: Po tom, čo Apollo vyhráva s Rockym ich prvý zápas na body len tesne, stráca verejný rešpekt a spúšťa proti Rockymu špinavú kampaň, aby si vynútil odvetný zápas.


John Gustafson vs. Max Goldman (Daj si pohov, kamoš! / Grumpy Old Men, 1993)

Súperenie: Niekedy veľkí kamoši z detstva. Do ich vzťahu však vstúpila žena. John (Jack Lemmon) ukradol Maxovi (Walter Matthau) lásku z detstva a oženil sa s ňou... Teraz sú už dlhé roky nezmieriteľní rivali a zároveň vášniví rybári. Ich osamelý život dnes spestrujú iba vzájomné schválnosti. Ich vzťah sa opäť o niečo zmení, keď na scénu nastúpi žena - svojrázna vdova a profesorka literatúry Ariel.

Najtemnejší okamih: Max žiarli, že Ariel trávi viac času s jeho „kamošom“, a tak s autom naberie jeho drevený domček na chytanie rýb a tlačí ho pred sebou niekoľko desiatok metrov. John stihne vyskočiť, no jeho rybársko-relaxačný príbytok končí v ľadovom jazere.

TOP 10 filmových rivalov TOP 10 filmových rivalov

Neo vs. agent Smith (trilógia The Matrix, 1999-2003)

Súperenie: Neo a agent Smith, dve strany jednej mince. Bojujú proti sebe, aby definitívne rozhodli o osude Matrixu a celého ľudstva.

Najtemnejší okamih: V Matrix Revolutions, v skutočnom svete, záhadný Bane (prevtelený Smith) v súboji oslepí Nea elektrickým káblom.


Derek Zoolander vs. Hansel McDonald (Zoolander, 2001)

Súperenie: Top model Derek (Ben Stiller) je z módnej scény vytlačený nováčikom Hanselom (Owen Wilson), ktorý mu po troch rokoch berie titul „Mužský model roka“.

Najtemnejší okamih: Undergroundový promenádový „battle“, ktorý rozhoduje sám David Bowie.

TOP 10 filmových rivalov TOP 10 filmových rivalov


Harry Potter vs. Draco Malfoy (séria Harry Potter, 2001-2011)

Súperenie: 10 kino rokov a 8 filmov trvajúca rivalita. Harry už na svojej prvej ceste expresom do Rokfortu odmieta od slizkého Draca ponuku na priateľstvo po tom, ako si neúctivo uťahuje z Ronovej rodiny.

Najtemnejší okamih: Keď počas ich súboja v Polovičnom princovi použije Harry na Malfoya kúzlo Sectumsempra, ktorým ho krvavo zraní.


Ron Burgundy vs. Veronica Corningstone (Hlásateľ správ: Príbeh Rona Burgundyho / Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy, 2004)

Súperenie: Ron Burgundy (Will Ferrell) je jedným z najlepších hlavných hlásateľov správ v San Diegu. Je presvedčený, že ženy môžu maximálne tak tlmočiť správy o móde. V ich hlásateľni sa objaví nový kolega – žena! Mladá, krásna, inteligentná a ambiciózna Veronica. Ron ju však nevníma ako hrozbu, práve naopak, snaží sa ju zbaliť. Z reportérky sa však čoskoro stáva spolu-hlásateľka a ich krátky románik sa preto končí tak rýchlo, ako sa začal. Začína sa hlásateľská vojna!

Najtemnejší okamih: Veronica zisťuje, že Ron prečíta čokoľvek, čo sa objaví na jeho čítačke. Nahradí preto jeho známu záverečnú vetu „You stay classy, San Diego“ urážkou „Go fuck yourself, San Diego”. Ron prichádza o prácu a čelí vlne hromadnej nenávisti.




Robert Angier vs. Alfred Borden (Dokonalý trik / The Prestige, 2006)

Súperenie: Z priateľov a kolegov sa stávajú nepriatelia a konkurenti, keď Angier (Hugh Jackman) obviní Bordena (Christian Bale) zo smrti svojej ženy pri tragicky neúspešnom iluzionistickom triku. Ich cesty sa nadobro rozchádzajú. Teraz sa snažia navzájom tromfnúť svojimi vystúpeniami a stále novými trikmi, resp. podraziť nohy jeden druhému. Začína sa súperenie dvoch kúzelníkov!

Najtemnejší okamih: Angier očierni Bordena zo svojej smrti a adoptuje si jeho dcéru, aby ho obral o všetko.


Nina vs. Lily (Čierna labuť / Black Swan, 2010)

Súperenie: Technicky bezchybná baletka Nina (Oscarom ocenená Natalie Portman) chce získať hlavnú úlohu v Labuťom jazere, no režisér sa prikláňa skôr k novej tanečnici - Lily (Mila Kunis). Tá je viac vášnivá a odviazaná. Nina je síce pre úlohu nevinnej Bielej labute ako stvorená, no Čierna labuť je jej povahe a prejavu na rozdiel od Lily vzdialená...

Najtemnejší okamih: Keď Lily oznámi Nine, že ju nahrádza v úlohe Čiernej labute, Nina ju v šatni napadne a prebodne ju s črepom z rozbitého zrkadla... Alebo nie???


autor Michal Šmajda 3.10.2013
  • Rivali (03.10.2013 10:48:41)
  • Foto z Rush: James Hunt vs. Niki Lauda (14.08.2012 23:33:38)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.