VYNIKAJÚCI DUEL FROST/NIXON NA DVD

VYNIKAJÚCI DUEL FROST/NIXON NA DVD

článok



Kvalitná konverzačka naše kultúrne stánky síce obišla, našťastie si svoje miesto našla na DVD nosičoch, čo neuniklo našej pozornosti. Čítajte ďalej...

FILM
Rok 1977. Extrovertný zabávač a moderátor talk-show – David Frost, si trúfa na veľkú rybu – exprezidenta Nixona, ktorý ako prvý prezident v americkej histórii rezignoval na svoj úrad. Kým jeden vsádza do súboja (v podobe politického interview) nemalé financie z vlastného vrecka a slušne rozbehnutú kariéru, druhý už nemá čo stratiť a rád by si pred celým národom vyžehlil pokrivené renomé. Pre obe strany môže mať výsledok fatálne následky. Víťazstvo, či ústup do ústrania. Buď alebo. Tém a káuz je viacero, no iba jedna tento duel rozhodne – Watergate.

Snímku z politicko-mediálneho prostredia sme tu mali už pomerne dávno (Dobrú noc a veľa šťastia) a náročnejšieho diváka nesklamala. Tento raz však film podobného rázu od režiséra Rona Howarda, nominovaný na 5 Oscarov, do našich kín nasadený nebol (táto tematika by sa v tuzemsku proste nepredala), čo je určite jedna veľká škoda. Prečo?


 
Najsilnejšími atribútmi tejto politickej konverzačky sú prvotriedne herecké výkony a inteligentný scenár Petera Morgana. Ten je aj autorom úspešnej divadelnej hry, na základe ktorej vznikla aj filmová verzia. Na Oscara nominovaný Frank Langella v koži  bývalého prezidenta USA Nixona podáva pozoruhodný výkon, oplývajúci poctivou prácou s dikciou, chladnou mimikou a dobre nacvičenou chôdzou. Jeho kreácia má auru, vzbudzuje autoritu. Michael Sheen (Kráľovná) v roli debatného protivníka nehrá ani zďaleka druhé husle. Nehrá síce „oscarovo“, no jeho výkon je veľmi sympatický, za čo môže najmä mimická stránka jeho herectva. Strúha škálu výrazov od úprimných úsmevov od ucha k uchu, až po šokované pohľady. Treba podotknúť, že duo Langella-Sheen bolo neodmysliteľnou súčasťou i divadelnej predlohy. Zvyšok hereckého ansámblu, najmä však trojica Oliver Platt, Sam Rockwell (ako zohratý tandem Frostovho tímu) a Kevin Bacon (alias Nixonova pravá ruka) slušne sekunduje vo vedľajších úlohách. Popri Dvanástke a Milkovi ide o najpresvedčivejší kolektívny výkon za posledné dlhé mesiace.

Scenár ponúka nielen necelú dvojhodinovku dejepisu, ale aj mnoho vtipných a napínavých chvíľ. Samotnému interview predbieha cca tri štvrť hodinka mapujúca, čo všetko tomuto riskantnému projektu predbiehalo. Pochváliť treba dobre zvolený temporytmus. Príbeh nenudí, je sa stále na čo pozerať, či už pred alebo po samotných etapách rozhovoru. Svoj podiel má na tom okrem scenára i strih. Vášmu oku ulahodí nejedna strihačská vychytávka (napr.: hranie na klavíroch), čo neuniklo ani pozornosti Akadémie (viď nomináciu za Najlepší strih).

Vynikajúci Duel Frost/Nixon na DVD Vynikajúci Duel Frost/Nixon na DVD Vynikajúci Duel Frost/Nixon na DVD

Howard ťaží na minimálnom priestore maximum. V úzkych interiérových priestoroch, kde sa odohráva politický duel, sa dokáže vyhrať s jednotlivými zábermi. Buduje napätie prestrihávaním z „ringu“ do vedľajších miestností na napäté tváre zúčastnených oboch táborov. Kladie dôraz na mediálne prvky a neraz sledujeme Frostovu/Nixonovu tvár, ako ju sníma i kamera, ktorá je súčasťou príbehu. Badať teda aj precíznu prácu s mizanscénou. 

Od začiatku až po koniec je (hraný) film preplietaný s „dokumentárnymi“ vstupmi. Tie tvoria komentáre zainteresovaných (podávané „s odstupom času“), ktorí práve prebiehajúce udalosti zasadzujú do kontextu a čo-to ozrejmujú. Vzhľadom na latku to pôsobí prirodzene a pozitívne v prospech snímky.  

DVD  (UVAŽUJEM O KÚPE DVD)

MENU
Výhradne anglickej ponuke predbiehajú dve preskočiteľné upútavky. Hlavná ponuka je riešená formou pochybujúcich sa fotografií. 

ZVUK A TITULKY
Zvukové verzie (Dolby Digital 5.1): anglická, česká a poľský voice-over

OBRAZ
Formát 2.35:1 bez rušivých elementov

Vynikajúci Duel Frost/Nixon na DVD Vynikajúci Duel Frost/Nixon na DVD Vynikajúci Duel Frost/Nixon na DVD

BONUSOVÝ MATERIÁL
Zložka Bonus začína s vymazanými scénami. Je ich celkovo sedem v trvaní vyše 20 minút. Zväčša sa jedná o nudné pasáže. Finálny zostrih snímky neprináša žiadne, čo svedčí o dobrom strihu a správnej voľbe scén, ktoré skončili na podlahe v strižni.

Nasleduje poctivo spravený film o filme s minutážou 22:59. Dokument je rozdelený do štyroch segmentov: obsadenie, kostýmy, výprava a štýl nakrúcania. Pred kameru sa dostanú všetci dôležití ľudia, vyjadrujúci sa k meritu veci.

Ďalšou hodnotnou položkou je Skutočné interview (07:36), v ktorom má hlavné slovo režisér Howard, pojednávajúci o autenticite samotného rozhovoru. K dispozícii máme komparáciu vybraných útržkov z reálneho rozhovoru s tými z hraného, filmového.

Nixonova knižnica (06:23) už zasa taká zaujímavá nie je. Hlavné slovo má riaditeľ tejto inštitúcie. Vyzdvihuje sa tu Nixonov prínos a zdôrazňuje všeobecné nedocenenie jeho aktivít zo strany verejnosti.

Azda najväčším ťahákom prídavného materiálu je režisérsky audio komentár s českou titulkovou podporou! Pre tých, ktorí chcú vhupnúť do zákulisia výroby, výborná voľba. Howardove sprievodné slovo je svieže, zaujímavé, vtipné.    

ZÁVER
Filmový verbálny súboj Frosta s Nixonom si zasluhuje vašu pozornosť. Pre bežného diváka je dokonca oveľa stráviteľnejší ako Clooneyho Dobrú noc a veľa šťastia. Na pomery tuzemskej kino distribúcie ponúka viac než dosť (i keď sa do nej paradoxne nedostal): skvelý herecký káder, inteligentný, napínavý a zároveň vtipný scenár, či pohotový strih. Tie správne prísady pre kvalitnú konverzačnú drámu. A ak vás tento kútik americkej histórie zaujal, nadštandardné bonusy na jednodiskovke vás určite nesklamú.

FILM: 9/10
DVD:  9/10
 


autor Michal Šmajda 26.8.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.