ARTOVÉ DVD NOVINKY

ARTOVÉ DVD NOVINKY

článok



Tentoraz vám prinášame zoznam pomerne čerstvých titulov z trošku iného súdka. Na svoje si prídu predovšetkým návštevníci filmových klubov...

DVD NAKUPUJTE U NÁŠHO PARTNERA – MARTINUS.SK

Artové DVD novinky Artové DVD novinky Artové DVD novinky

HOSTIA VEČERE PÁNOVEJ
Tento film je druhým v Bergmanovej trilógii drám, ktorých tématom je viera a pochybnosť. Dráma sa odohráva počas troch hodín jedného novembrového nedeľného odpoludnia. Začína omša farára Tomasa Ericssona. Ten si uvedomuje tragicky nízky počet farníkov. Farárovu pozornosť si žiadajú najmä učiteľka Märta, ktorá je do Tomasa zamilovaná a tiež rybár Jonas, ktorý trpí fóbiou z atómových bômb. Tomas im obom nedokáže poskytnúť útechu, nakoľko od smrti svojej ženy bojuje predovšetkým s vlastnými démonmi.

A ČO VŠETKY TIE ŽENY?
Bergmanov prvý farebný film je jednou z mála komédií tohto tvorcu. Tak trochu afektovaný hudobný kritik Cornelius navštívi letné sídlo geniálneho violončelistu Félixa, aby tu dokončil jeho životopis. Kritikovi nie je síce umožnené, aby sa s veľkým umelcom osobne stretol, za to sa ocitne uprostred húfu žien, ktoré sú všetky zjavne majstrovými manželkami či milenkami. Zdá sa, že kapitola o jeho súkromnom živote tak bude plná pikantných historiek...

PODIVNEJŠÍ NEŽ RAJ
Newyorčan Willie by najradšej zabudol na to, že sa ešte pred desiatimi rokmi volal Béla a z návštevy svojej 16-ročnej maďarskej sesternice Evy nie je nijako nadšený. Eva po pár dňoch pokračuje v plánovanej ceste za tetou do Clevelandu a Willie si uvedomuje, že s ňou má spoločného oveľa viac, ako si bol ochotný priznať. Keď po roku ide ešte s kamarátom Eddiem navštíviť Evu do Clevelandu, zistí, že čerstvá Američanka zažíva vytriezvenie z amerického sna za pultom v bistre. Réžia: Jim Jarmusch.

Artové DVD novinky Artové DVD novinky Artové DVD novinky

ZÚRIVOSŤ
Film je zostrihom dobových dokumentov. Polemizuje nad vývojom Talianska za vlády kresťanských demokratov. Zachytáva suezskú krízu, maďarské udalosti v roku 1956, návrat talianskych vojnových zajatcov z Ruska, alžírsku vojnu a končí symbolicky smrťou Marilyn Monroe. Film odsudzuje biedu, hlad, kolonializmus a rasizmus. Réžia: Pier Paolo Pasolini.

STARÝ DOM UPROSTRED MADRIDU
V starom dome uprostred Madridu žijú osirelé sestry Anna, Irena a Maite. Vychováva ich prísna teta Pauli, v dome žije ešte dobrácka kuchárka Róza a nehovoriaca babička na invalidnom vozíku. Anna prežíva detstvo plné mučivých predstáv a spomienok. Jej myseľ je zaťažená skúsenosťami s matkinou bolestnou smrťou a predstavami o vlastnej účasti na otcovej vražde. Film je zároveň alegóriou Španielska vtedajšej doby: Franco (otec) zomrel, minulosť (babička) je nemá a budúcnosť (nedospelé deti) nejasná. Réžia: Carlos Saura.

VIRIDIANA
Príbeh Viridiany je obrazom stretu naivného idealizmu so surovou realitou bez logických pravidiel a predovšetkým kritikou povrchnej a falošnej kresťanskej morálky pestovanej len na obdiv. Viridiana je mladá novicka, ktorá pred zložením rehoľného sľubu ide navštíviť svojho strýka a poručníka. Strýko sa však pokúsi pripraviť Viridianu o česť a tá znechutene odchádza. Vzápätí spácha strýko samovraždu, a tak sa dievča znovu vracia do jeho domu a časom sa tu snaží vybudovať útulok pre ľudí bez strechy nad hlavou. Réžia: Luis Buňuel.

Artové DVD novinky Artové DVD novinky Artové DVD novinky

MEFISTO
Je to príbeh talentovaného herca Hofgena, podliehajúceho bezhraničnej ctižiadosti, ktorej obetuje všetky svoje morálne zásady, politické presvedčenia i osobný život. Pritom klame sám seba ilúziou, že v zvrátenom totalitnom svete by mohol okolo seba vytvoriť pokľudný ostrov umenia. Na vrchole spoločenského vzostupu je osamoteným a vnútorne rozpolteným mužom, vydaným na milosť a nemilosť nacistickej moci. Jeho záverečné slová vo filme nie sú len poznaním vlastnej tragédie, ale i priznaním zrady, beznádeje a viny. Réžia: István Szabó.

DODATOK
Poslucháč medicíny Filip váha medzi ťažkou prácou lekára a životom v kláštore. Nevie sa rozhodnúť, čaká na znamenie, ktoré však neprichádza. Hanka, ktorá diaľkovo študuje a živí sa ako garderobierka, trpí pocitmi viny, že milovanému Filipovi prekáža na ceste k sebarealizácii. Réžia: Krzysztof Zanussi.

PARÍŽ, TEXAS (2 DVD)
Paríž, Texas je asi najznámejším, kritikmi najviac oceňovaným a najúspešnejším filmom Wima Wendersa, ktorý zaňho získal radu medzinárodných ocenení, vrátane Zlatej palmy v Cannes za najlepší film v roku 1984.Tento neobvyklý road-movie, ku ktorému napísal scenár slávny dramatik Sam Shepard, rozpráva príbeh Travisa, muža strateného v svojom súkromnom pekle – omrzeného životom a trpiaceho stratou pamäte. Bonusový nosič ponúka trailer, vystrihnuté scény, Nastassja Kinski v Cannes a iné.


autor Michal Šmajda 29.4.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.