KRÁĽOVNÁ NA KRÁĽOVSKOM JEDNODISKU?

KRÁĽOVNÁ NA KRÁĽOVSKOM JEDNODISKU?

článok



Najvyššia autorita anglickej monarchie, kráľovná Alžbeta II., zavítala so svojím psychickým rozpoložením do požičovní a predajní vo forme DVD titulu aj na Slovensko. Čítajte ďalej...

FILM:

Jej smrť zasiahla celý svet ako blesk z čistého neba. Ľuďmi po celom svete zbožňovaná, kráľovskou rodinou zatracovaná. V médiách pretriasaná, pre niekoho škandalózna, pre iného láskyplná humanitárna ikona. Reč nie je o nikom inom ako o kráľovnej sŕdc, Lady Diane.

V centre príbehu však stojí oveľa väčšia osobnosť, dlhoročná panovníčka britskej monarchie – kráľovná Alžbeta II. Tú doslova stelesnila Helen Mirren, a oprávnene si za svoju skvelú vierohodnú kreáciu odniesla Oscara. Práve ona drží celý film nad vodou. Nedovolím si tvrdiť, že réžia alebo šikovný scenár predstavujú nízky štandard, ale nebyť Helen Mirren nebolo by sa prakticky na čo pozerať. 

Kráľovná na kráľovskom jednodisku? Kráľovná na kráľovskom jednodisku?

Viacerých môže príbeh Alžbety II., ktorá prešla behom pár dní hotovým vnútorným peklom nudiť, a to v kopcovitej miere. Nakoľko je Kráľovná komornou drámou, je pochopiteľne založená na hereckých výkonoch a na dialógy bohatom scenári. Sledujeme vnútorné rozpoloženie panovníčky, ktorá sa po smrti Diany utiahla do svojho vidieckeho sídla, nepredniesla žiaden smútočný prejav a bola pod enormným mediálnym tlakom, ktorý nemal obdoby.

Vlastní ľudia ju začali nenávidieť, lebo sa podľa ich mienky k nebohej postavila chrbtom a neuctila si jej pamiatku. Avšak každý prežíva svoj zármutok po svojom. Niekto sa utiahne do svojho vnútra, nechce tragédiu vytŕčať pred médiami a preferuje súkromný skromný pohreb. Niekto bol jednoducho takto vychovaný a drží sa konvencií. To je prípad Alžbety II., ktorú široká verejnosť nie a nie pochopiť. Čerstvý premiér, energický Tony Blair, prechádza ozajstnou skúškou ohňom. Aby u ľudí „zabodoval“ a udržal si ich sympatie, snaží sa zubami nechtami dohnať konzervatívnu panovníčku k patričnej reakcii nielen smerom k zosnulej, ale i k svojmu národu. Michael Sheen svojím výzorom naozaj pripomína bývalého britského premiéra, ale jeho herecké prevedenie mi miestami prišlo nedôveryhodné, ba až komické. Na tom má však zásluhu i scenár. Z podporných úloh musím spomenúť kráľovninho manžela, princa Filipa v podaní Jamesa Cromwella (Zelená míľa, Ja Robot), ktorého postava výborne funguje.     

Film je prešpikovaný vystihujúcimi kontrastmi, čo možno pripísať na vrub scenára. Stavia do kontrastu kráľovnin konzervatizmus a Blairov liberalizmus, či stiesnené priestory kancelárií a krásne scenérie britského vidieka.

Tento počin odporúčam vzhliadnuť milovníkom komorných drám či vášnivým zvedavcom, ktorí radi pošuškávajú o všetkom, čo súvisí s britskou kráľovskou rodinou. A keď je vám intímny exkurz do kráľovskej rodiny po smrti Lady Diany ukradnutý, film stojí za pozornosť už len kvôli  grandióznemu výkonu Helen Mirren.   

Kráľovná na kráľovskom jednodisku? Kráľovná na kráľovskom jednodisku?

DVD:

V samotnom úvode sa pripravte na tradičnú, tentoraz však preskočiteľnú protipirátsku agitku. Čo však preskočiteľné už nie je, je otravný a vlečúci sa český reklamný spot. Milovníkov bláznivých komédií a rýchlych áut poteší trailer na štvrté pokračovanie „taxikovskej“ francúzskej série.

Hlavná ponuka je z drvivej väčšiny statická, veľmi jednoduchá a ničím zaujímavá. V zložke „Kapitoly“ je k dispozícií celkovo 12 segmentov. Širokouhlý obraz tvorí štandard a kvalitný prepis vynikne najmä pri prekrásnych scenérických sekvenciách nedotknutej prírody. So zvukom to nedopadlo najšťastnejšie. Čeština aj originál sú síce v šesťkanálovom formáte Dolby Digital, avšak pri sledovaní budete musieť markantne zvýšiť intenzitu zvuku, aby ste pochytili každé slovíčko. Dva zadné kanály sú prakticky úplne nevyužité a pri sledovaní filmu som si neraz pomyslel, že by nezaškodila dvojkanálová zvuková stopa, ktorá by vychádzala z každého reproduktora.

Bonusová sekcia ale milo zabodovala. Nájdeme tu klasické zastávky v podobe vyše dvojminútového trailera a neotitulkovaného audiokomentára režiséra Stephena Frearsa a scenáristu Petera Morgana, v ktorom absentuje interesantnosť, prevládajú hluché miesta, z času na čas ale komentujúci tandem  prekvapí humorom. Ani jeden z dvojice druhého o slovo neukracuje, vyvážene si prihrávajú slová.

Najväčším ťahákom prídavného materiálu je takmer 20-minútový „Film o filme“ (Making of), ktorý je rozdelený do troch častí. Nechýba česká titulková lokalizácia. 

V „Playing real people“ (09:34) nám režisér ale hlavne hereckí aktéri povedia čo-to o tom, čo všetko si museli naštudovať a nacvičiť, aby mohli stvárniť skutočne žijúcich ľudí. Oscarová Helen Mirren zdôrazňuje náročnosť portrétu a na svojej žijúcej predlohe oceňuje sebaovládanie, stabilitu a disciplínu. 

Kráľovná na kráľovskom jednodisku? Kráľovná na kráľovskom jednodisku?

„The Design“, približne 4-minútová druhá časť, pojednáva o výprave. Tvorcovia mali síce odpozorované, ako interiéry kráľovskej rodiny vyzerajú, avšak ťažil ich problém ohľadom toho, ako sa kráľovná v súkromných chvíľach správa. Dozviete sa aj, aký veľký dôraz sa kládol na kontrast medzi Londýnom a Balmoralom – vidieckym kráľovským sídlom.

6-minút trvajúci, tretí segment „That Week“ sa venuje vzťahu novopečeného premiéra a dlhoročnej britskej ikony, ale i „tomu (dusnému a hysterickému) týždňu“, ktorý po smrti Lady Di nastal.

Zložka „Rozhovory“ v celkovej stopáži vyše 26 minút ponúka rozhovor s každým významnejším členom hereckého kádra, na rad ale príde i režisér, scenárista či producent. Každému rozhovoru predchádza stručný titulkový prehľad o tom, kto sa ujme slova a k akým témam vysloví svoj názor. Takto sa nám pred očami vystrieda dokopy 12 ľudí. Bolo by to príjemné počúvanie, keby niektoré rozhovory neboli zostrihané (mnohé sú teda vytrhnuté z kontextu) a keby sa miestami nememorovalo to, čo sme už počuli v predchádzajúcom dokumente „Film o filme“.

„Z natáčení“ sprostredkúva strohé a rozkúskované zábery zo zákulisia, ktoré časovo vychádzajú na 9 minút.

ZÁVER:

Nečakajte od Kráľovnej tradičný biografický počin, hlavný dejový rámec tvorí iba pár desiatok hodín. Čo je ale najzaujímavejšie, odvážne zobrazuje kráľovnu tápajúcu v svojej asi psychicky najhlbšej priepastí, do ktorej sa kedy zatiaľ dostala. Na DVD prevedení je čo doháňať, ale necelá hodina prídavného materiálu disk sčasti zachraňuje. Film by si zaslúžil premakanejšie menu a výraznejší zvuk. 

FILM: 7/10
DVD:  7/10


autor Michal Šmajda 7.11.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.