PROFIL: BILLY BOB THORNTON

PROFIL: BILLY BOB THORNTON

článok



Je známy ako exmanžel herečky Angeliny Jolie. Nepotrebuje však žiadnu slávnu ženu, aby dokázal, že je dobrý umelec. Billy Bob Thornton.

Životopis Billyho Boba Thorntona začína dňom 4. augusta 1955. Narodil sa v Hot Springs v štáte Arkansas, USA. Prvých 15 rokov prežil v neveselých podmienkach spolu s celou rodinou v drevenej chatrči starého otca, bez vodovodu a elektriny. Dedo bol horár, a tak sa celá rodina živila prevažne tým, čo ulovil. Billyho otec, Billy Ray bol pôvodom Ír, učiteľ histórie na strednej škole a basketbalový tréner. Zomrel na rakovinu pľúc, keď mal Billy Bob 18 rokov. Matka, Virginia Faulkner Thornton, napoly Talianka, napoly Indiánka, bola médium, ktorá prvá predpovedala Billyho úspechy. Billy má dvoch mladších bratov, Jimmy Dona a John Davida.

Po tom, čo sa rodina presťahovala do Malvernu, Billy Bob našiel svoju prvú veľkú lásku - hudbu. S mladším bratom Jimmy Donom doslova hltali hudbu Elvisa, Jima Reevesa či Johnnyho Casha. Svoju kariéru začal ako hudobník v skupine Tres Hombres. V roku 1981 sa spolu s priateľom z detstva Tomom Eppersonom presťahoval do Los Angeles, aby rozbehol svoju kariéru herca a scenáristu. Popri tom si stále hľadal prácu aj v hudobnej brandži.

V priebehu rokov sa Billy spolu s kamarátom Eppersonom pokúšali predať niekoľko scenárov. Ako to už u začiatočníkov býva, nikto ich nechcel kúpiť. Počas týchto ťažkých rokov Billy zanedbal svoje zdravie natoľko, že skončil v nemocnici so srdečnými ťažkosťami ako následok podvýživy. To bola privysoká daň za to, že sa jeho kariéra začala pomaly rozbiehať. Začínal malou úlohou v epizóde "The Photographer" v známom televíznom seriáli zo súdnych siení Matlock (1987). Uchytiť sa mu podarilo v tom istom roku úlohou v horore Hunder's Blood (1987). Jeho matka mu kedysi predpovedala, že raz si zahrá po boku Burta Reynoldsa. Stalo sa tak v roku 1990, keď si zahral po jeho boku v sitcome Evening Shade

Profil: Billy Bob Thornton Profil: Billy Bob Thornton

Aby zaujal filmových magnátov, musel si napísať film, v ktorom si potom aj zahral. Po uvedení thrilleru Jeden chybný krok (One False Move, 1992), ku ktorému napísal scenár spolu s Eppersonom, si ho začali štúdia viac všímať. Rok nato sa objavil v úspešných snímkach, v romantickej dráme Neslušný návrh (Indecent Proposal, 1993) a v akčnom westerne Tombstone (Tombstone, 1993). V ceste za uznaním musel prekúsnuť účinkovanie v Segalovom prepadáku Aljaška v plameňoch (On Deadly Ground, 1994).

O rok nato získal úlohu vo filme Jima Jarmuscha Mŕtvy muž (Dead Man, 1995). Netypický western, do ktorého vnáša Jarmusch prvky psychologizácie bol nominovaný na filmový festival Cannes. Sláva prišla až s filmom Smrtiaci bumerang (Sling Blade, 1996), ktorý sám napísal, režíroval a v ktorom si zahral aj hlavú úlohu. Predzvesťou tohto filmu bol o dva roky staršia krátkometrážna snímka Some Folks Call It a Sling Blade (1994), ktorú tiež sám napísal a zahral si v nej. Smrtiaci bumerang rozpráva silný príbeh mentálne postihnutého dvojnásobného vraha, ktorý je hospitalizovaný na psychiatrii od svojich dvanástich rokov. Po tom, čo ho po dvadsiatich piatich rokoch prepustia, pokúša sa zaradiť do normálneho života. Za dôveryhodný herecký výkon si Billy Bob vyslúžil nomináciu na Oscara za hlavnú úlohu, žiaľ vyfúkol mu ju Geofrey Rush. Sošku Oscara si odniesol aspoň za scenár.

Priateľstvá v šoubiznise sa vyplácajú. Po tom, čo Billy Bob napísal scenár filmu A Family Thing (1996), v hlavnej úlohe s Robertom Duvallom, Duvall ho obsadil do svojho filmu Apoštol (The Apostle, 1997). Spolu si zahrali aj vo vyššie spomínanom Smrtiacom bumerangu. S hviezdami iného kalibru si zahral v thrilleri režiséra Olivera Stona U-Turn. K plejáde zvučných mien Sean Penn, Nick Nolte, Jennifer Lopez, Jon Voight, Claire Danes, Joaquin Phoenix sa pridal i Billy Bob Thornton úlohou úchylného automechanika.

Profil: Billy Bob Thornton Profil: Billy Bob Thornton

Veľké projekty sa začali sypať. Akčné sci-fi Michaela Baya Armageddon (Armageddon, 1998) v hlavnej úlohe s Bruce Willisom snáď netreba ani opisovať a komédia z prostredia americkej politiky Farby moci (Primary Colors, 1998) objasňuje zákulisie volieb prezidenta USA. Film si vyslúžil dve nominácie na Oscara a rovnako dve nominácie na Zlatý glóbus, no obišiel naprázdno. V pôsobivom kriminálnom thrilleri Sama Raimiho Jednoduchý plán (A Simple Plan, 1998) s vynikajúcou zápletkou sa Billy Bob znova zaskvel v úlohe mierne retardovaného Jacoba, ktorý spolu so svojim bratom Hankom (Bill Paxton) objaví vo vraku lietadla kufor s peniazmi. Spočiatku jednoduchý plán - peniaze ukryjeme a ak nikomu nebudú chýbať, rozdelíme si ich - sa začne komplikovať. Prvá mŕtvola na seba nedá dlho čakať a čoskoro začnú pribúdať.. Excelentné zobrazenie postavy mu opäť vynieslo nomináciu na cenu Akadémie za herecký výkon vo vedľajšej úlohe. So Samom Raimim spolupracoval aj na ďalšom projekte Takmer dokonalý zločin (The Gift, 2000), na ktorom sa podieľal ako scenárista.

Herecké úlohy Billyho Boba Thorntona predstavovali väčšinou určitú skupinu ľudí: blázni, úchylaci, mentálne retardovaní jedinci, divní ľudia. Napriek tomu, že ich stvárnil bravúrne, každý herec rád príjme nové výzvy. Tá Billova prišla v roku 1999 s komédiou Bláznivý runway (Pushing Tin, 1999), kde si zahral jedného z dvojice letiskových dispečerov. Komédia nezaznamenala výraznejší úspech, pre Billa však znamenala zmenu v živote. Pri natáčaní sa zoznámil s krásnou Angelinou Jolie, ktorá sa stala jeho piatou manželkou.

Jeho posledné dva režisérke počiny nepriniesli želaný úspech. Lyrický príbeh Krása divokých koní (All the Pretty Horses, 2000) v hlavnej úlohe s Mattom Damonom, ani Daddy and Them (2001), ku ktorému napísal scenár a aj si v ňom zahral s Laurou Dern a Andy Griffithom, (po boku ktorého začínal v seriáli Matlock) nepriniesli želaný efekt. Ten posledný stiahli z kín a ponúkli kabelovým televíziam.

Oveľa viac sa mu darilo v hlavných úlohách. Prijal rolu vo filme bratov Coenovcov Muž, ktorý nebol (The Man Who Wasn't There, 2001), kde stvárnil postavu málovravného Eda Cranea, za ktorého hovorí jeho mimika a pantomimika. O tejto úlohe sa Billy Bob vyjadril ako o najťažšej vo svojej doterajšej hereckej kariére. "Bolo pre mňa náročné reagovať vizuálne na všetko, čo sa práve dialo. Všetko sa muselo odraziť v mojich očiach." Film žal úspechy na filmových festivaloch a u kritiky, bol uvedený v Cannes a Billy Boba nominovali na Zlatý glóbus. Rovnaká nominácia ho čakala aj za postavu hypochondrického banditu Terryho vo filme Banditi (Bandits, 2001), v ktorom si zahral spolu s Bruce Willisom a Cate Blanchett. Príbeh dvojice zlodejov, ktorí vykrádajú banky originálnym spôsobom - prespia u manažéra banky, ktorého ráno odprevadia do práce a zinkasujú "odmenu". Ich stereotyp naruší znudená panička Kate, do ktorej sa postupne obaja zamilujú. Úspešný rok uzatvára väzenská dráma Ples príšer (Monster's Ball, 2001), v ktorej stvárnil bachara Hanka. V role jeho filmovej partnerky zažiarila Halle Berry, ktorá za svoj výkon dostala Oscara.

Profil: Billy Bob Thornton Profil: Billy Bob Thornton

Posledné projekty Billyho Boba Thorntona sa pomaly dostávajú aj k nám. Začiatkom roka zavítala do našich kín komédia Neznesiteľná krutosť (Intolerable Cruetly, 2003) v hlavných úlohách s George Cloonym a Catherine Zeta-Jones. Ako prezident USA sa predstavil v ďalšom romantickom filme Láska nebeská (Love Actually, 2003). Do kín toho času prichádza dráma Muž, ktorý zabil (Levity, 2003). Príbeh mladíka, ktorý pri prepadnutí bezdôvodne zabije mladého predavača. Ani dlhoročné väzenie z neho nezmýva vinu, ktorú cíti a tak sa jeho poslaním stáva pomoc druhým, cez ktorú chce nájsť vykúpenie a pokoj. Film zaujme predovšetkým neopakovateľnou kreáciou Billyho Boba Thorntona v hlavnej postave.

V októbri sa môžeme tešiť na historický akčný film Alamo (The Alamo, 2003), natočený podľa skutočnej udalosti, ktorá zachytáva rok 1836 a americkú jednotku, ktorá musí ubrániť pevnosť Alamo pred početnou prevahou mexickej armády. Spoluprácu na filme vraj odmietlo mnoho hviezd (napr. Russell Crowe či Viggo Mortensen) a tak hlavným ťahákom ostávajú Dennis Quaid a Billy Bob Thornton.

Počas Vianoc by mala prísť do kín vianočná komédia Bad Santa (2003). Príbeh dvoch podvodníkov, ktorí sa neštítia kradnúť a lúpiť preoblečení za Santa Clausa a elfa až do času, kým ich o pravom význame Vianoc nezačne poučovať malý osemročný chlapček. Billy, ktorý viac ako Santu pripomína skrachovaného alkoholika na pokraji delíria, sa má v jednej zo scén počúrať. Herec trval na vernom zobrazení, ale to mu nebolo dovolené, pretože vraj to nevyzerá tak dôveryhodne. Film vraj ašpiruje na Zlatý glóbus.

Súkromný život Billyho Boba Thorntona sa skladá z piatich nevydarených manželstiev. Každej žene venoval maximálne dva-tri roky svojho života. Posledné manželstvo so známou extravagantnou herečkou Angelinou Jolie sa hojne preberalo v bulvári. Svoje manželstvo spečatili vytetovaním mena toho druhého na rameno, vymenili si ampulky krvi, ktoré nosili na krku ako prívesok. Nič nepomohlo, rozviedli sa minulý rok v máji, a ako dôvod uviedli "neprekonateľné rozdiely". Skutočným dôvodom ich rozchodu bola vraj Billyho nevera, ktorý sa spustil so svojou terapeutkou, ktorá ho mala vyliečiť zo závislosti od sexu. Druhým dôvodom ich rozchodu by mohol byť adoptívny syn Maddox, na ktorého sa Angelina upla prehnanou starostlivosťou, čím vyvolala Billyho žiarlivosť. Billy je vraj prehnane sebecký. Ako herec je však skvelý a jeho potenciál nevyčerpateľný, určite má v zálohe ešte nejedno prekvapenie.


 


autor Ľudmila Ontkaninová 21.4.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dráma
Minutáż˝: 100 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2003
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.