ŠANGHAJSKÍ RYTIERI

ŠANGHAJSKÍ RYTIERI

článok



Po tom, čo prevrátili hore nohami Divoký západ v komédii Shanghai Noon, vracajú sa obľúbení hrdinovia Chon Wang (Jacjie Chan) a Roy O'Bannon (Owen Wilson) na filmové plátna v tomto pokračovaní, ktoré sa tentoraz pre zmenu odohráva v civilizovanom Londýne. Keď čínsky vzbúrenec zavraždí Wangovho otca a utečie do Anglicka, Wang a Roy sa vydajú za ním s myšlienkou na pomstu. Wangova sestra Lin (Fann Wong) dostane ten istý nápad a odhalí pritom celosvetové sprisahanie smerujúce k vyvraždeniu britskej kráľovskej rodiny, no nikto jej neverí. S pomocou inšpektora Scotland Yardu (Thomas Fischer) a desaťročného uličníka (Aaron Johnson) sa akrobaticky nadaný Wang pokúsi potrestať otcovu vraždu a zároveň udržať láskychtivého Roya v bezpečnej vzdialenosti od svojej sestry. Každému musí byť jasné, že sa to môže podariť len za cenu divokých eskapád a dobrodružstiev, z ktorých naskakujú zimomriavky, a na ktoré konzervatívna, viktoriánska Británia vôbec nie je pripravená - najmä ak hlavní hrdinovia vyvádzajú so starým dobrým Big Benom, múzeom voskových figurín madame Toussaudovej a britskými konvenciami ešte horšie veci, ako z Divokým západom v predošlom filme.

Šanghajskí rytieri  Šanghajskí rytieri  Šanghajskí rytieri

O ĽUĎOCH

Od svojho posledného dobrodružstva s Royom O'Bannonom sa Chon Wang usadil a žije usporiadaným životom váženého šerifa mestečka Carson City. Keď dostane list, v ktorom ho sestra informuje o násilnej smrti ich otca, zaprisahá sa, že dostane jeho vrahov pred spravodlivosť. Keďže potrebuje peniaze, rozhodne sa jeho niekdajší spoločník z predošlého dobrodružstva "investovať" preňho v New Yorku, no keď ho Wand vystopuje v newyorskom hoteli Ritz, zistí, že všetky peniaze padli na Royov rozpustilý životný štýl. Odkedy sa priatelia rozišli, Roy rozširuje legendu o svojich zásluhách a napísal sériu kníh "Roy O'Bannon a Shanghai Kid", v ktorých nie bez výraznej miery preháňania opisuje ich spoločné príhody. Aj keď peniaze sú fuč, ich priateľstvu to neublížilo, a tak Wang navrhne Royovim, aby sa s ním vydal do Londýna a pomohol mu vykonať pomstu.

"Jednou z najpríjemnejších stránok pri vytvorení pokračovania bolo, že už sme mali svojich hrdinov "prečítaných", takže sme mohli voľne vnášať viac humoru do ich vzájomného vzťahu," hovorí režisér David Dobkin. "Komický účinok vychádza z neustálych konfliktov medzi Wangom a Royom a ich odlišného kultúrneho zázemia a rozdielov v mentalite. To sme ešte zvýraznili tým, že sme do deja zatiahli Wangovu sestru. Dnes tu neexistuje nikto, kto by robil taký druh situačnej komiky, ako Jackie Chan. Je to bez preháňania Charlie Chaplin a Buster Keaton našej generácie. Navyše sa v jeho spôsobe komiky objavujú aj vplyvy americkej komediálnej dvojice Abbott & Costello, takže sme sa rozhodli vystavať tento film tak trochu ako komédiu v ich štýle. A Owen Wilson je tiež mimoriadne nadaný komik a tvorca. Je majstrom jazykovej gymnastiky."

"Jackie je v rámci dnešných akčných filmov absolútne nenapodobiteľný," tvrdí producent Roger Birnbaum. "Vnáša do všetkých svojich filmov komiku a tým sa odlišuje. Jeho štýl je v kontraste s Owenovým suchým humorom, a dokopy vytvárajú dobrú, komplementárnu dvojicu. Publikum ich zbožňuje."

"Hej, rozumieme si dobre," hovorí Jackie Chan o svojom partnerovi. "Jeden druhému pripadáme smiešni a to je dôležité. Owen je introvertný človek, počas nakrúcania prvého filmu trávil veľa času sám vo svojom prívese alebo ticho sedel na pľace a čítal si knihu. Ale ku koncu nakrúcania sme si občas zašli na pivo alebo na večeru a skamarátili sme sa."

"Viem si predstaviť, ako Jackie vyrastal," smeje sa Owen Wilson. "Stavím sa, že v škole neposlúchal a robil presný opak toho, čo od neho chceli učitelia. A iste to robil blbo. To je presne jeho typ humoru. Aj ja som mal v škole problémy s učiteľmi a disciplínou. Keby sme boli bývali spolužiakmi, iste by sme si veľmi dobre rozumeli a museli by nás rozsadiť."

Zatiaľ čo vo filme Shanghai Noon pôsobila Wangova postava Číňana na americkom Divokom Západe dosť nezvykle, vo filme Shanghai Knights a v prostredí viktoriánskej Británie tak pôsobia obidvaja hrdinovia.

Producent Jonathan Glickman k tomu hovorí: "Skúšobné projekcie filmu Shanghai Noon boli také úspešné, že sme začali uvažovať nad jeho pokračovaním prakticky ešte pred jeho uvedením do distribúcie. Niečo na spôsobe, akým tí dvaja hrali a fungovali spolu, ohromne zarezonovalo s divákmi." A scenárista Alfred Gough k tomu dodáva: "Viktoriánske Anglicko nepočulo o kung-fu, takže sme vydolovali veľa humorných situácií z toho, že nič netušiaci Briti sa s ním po prvý raz stretli. Taktiež sme sa usilovali vniesť tam trochu súdobého ducha, a tak sme dobový príbeh okorenili autentickými historickými postavami, ktoré sú dodnes známe. Je to malá pocta legendárnej ére, ktorá inšpirovala toľko filmov."

Šanghajskí rytieri  Šanghajskí rytieri  Šanghajskí rytieri

O OBSADENÍ

Samozrejme, nakrúcať pokračovanie filmu Shanghai Noon by bolo zhola nemožné, keby sa nepodarilo získať dve hlavné hviezdy filmu: Jackieho Chana a Owena Wilsona.

"S radosťou som sa vrátil k úlohe Wanga a opäť spolupracoval s Owenom," spomína Chan. "Počas nakrúcania prvého filmu sme sa spriatelili a v pokračovaní už bolo pre nás oveľa ľahšie nájsť si vlastný rytmus a reagovať jeden na druhého. Sme veľmi odlišní. Owenov humor je verbálny, zatiaľ čo môj je situačný. A tak hráme aj naše úlohy. Moja postava - Chon Wang - robí všetko podľa predpisov, je disciplinovaný, lojálny a čestný. Owenova postava sa zasa neustále usiluje podliezť, preskočiť, obkecať, skrátka stále s niekým vybabrať."

"Hej, Roy je svojím spôsobom zbabelec a hochštapler, žiadny veľký hrdina," súhlasí Wilson. "Pokúsil sa nadobudnúť imanie, no nepodarilo sa, a keď sa teda znova stretáva s Wangom, nachádza sa v plus-mínus rovnakej situácii, ako pri ich úplne prvom stretnutí. Tentoraz sa však bez váhania rozhodne pomôcť, keď sa dozvie, čo sa stalo Wangovej rodine."

V osemdesiatych rokoch 19. storočia sa Londýn a celé Britské impérium nachádza na vrchole slávy. Ovláda pätinu sveta, a to je dostatočne príťažlivým motívom pre lorda Rathbona (Aidan Gillen), aby zosnoval zákerný plán, ako preskočiť množstvo dedičov v prvej línii a zabezpečiť si následníctvo trónu. Vývoj technológií mu poskytuje nevšednú šancu odstrániť z cesty kohokoľvek, vrátane kráľovnej Viktórie.

"Rathbone je lačný po moci a úplne bez zábran, no sám seba považuje za veľkého muža predurčeného osudom," hovorí jeho predstaviteľ Aidan Gillen. "Veľkí muži robia veľké činy. Obvykle sú za ne oslavovaní. V tomto zmysle sa Rathbone nevidí ako zloduch, ale ako predĺžená ruka Prozreteľnosti, ktorá má právo na akúkoľvek podlosť v záujme veľkého cieľa."

Ako hovorí David Dobkin, "Rathbone je prefíkaný ako líška a patrí k najlepším šermiarom britských ostrovov. Je následníkom trónu v desiatej línii, čo znamená, že za normálnych okolností, ak sa neprihodí niečo drastického, by nemal šancu stať sa britským panovníkom."

Súčasťou Rathbonovho plánu je aj Wangova sestra Chon Lin, ktorú jej pokus pomstiť otcovu smrť dostane až do vyšetrovacej cely Scotland Yardu. Wang zistí miesto jej pobytu ihneď po príchode do Londýna, no rozhodne si nepadnú do náručia a namiesto toho si začnú jeden druhému vyčítať, akých chýb sa dopustili. Avšak pre Lin a Roya znamená toto stretnutie lásku na prvý pohľad.

"Wang stále vidí svoju sestru ako dieťa, a jej úsilie nájsť stratenú cisársku pečať - predmet, pri ktorého ochrane prišiel o život jej otca - je pre ňu do istej miery spôsob, ako staršiemu bratovi dokázať svoje schopnosti," domnieva sa Fann Wong, predstaviteľka Chon Lin. "A keď ešte navyše prejaví záujem o Roya, je to už pre jej brata trochu prisilná káva. Nie je pripravený vnímať ju ako dospelú ženu."

Roy je, naopak, pripravený. Je dokonca ochotný opustiť svoje staré sukničkárske spôsoby, len aby mohol nadviazať skutočný ľúbostný vzťah s nádhernou Číňankou. Prinajmenšom je ochotný sa o to pokúsiť.
"Lin vidí len Royovo dobré srdce, ale unikajú jej jeho zlé vlastnosti," hovorí Wilson. "Wang nie je taký dôverčivý. Priateľstvo s Royom nadviazal v príkrom rozpore s tým, čo mu hovorila intuícia, a svojho parťáka berie s veľkou rezervou. Rešpektuje jeho - povedzme jemne - špecifiká, ale rozhodne si neželá, aby mu balil sestru."

Smrteľne nebezpečným mužom je spojenec lorda Rathbona, Wu Chan. Je majstrom bojového umenia a je príslušníkom organizácie Boxerov, tajného čínskeho spolku. Je nevlastným súrodencom čínskeho cisára a má svoje vlastné ambície, čo sa týka moci a trónu.

"Wu Chan je oveľa tajomnejším a chladnokrvnejším protivníkom ako Rathbone," hovorí Dobkin, "a to ho robí hrozivejším. Je nepredvídateľný a nevypočitateľný. Má svoje účty s čínskym cisárom, a to z rodinných dôvodov. Vlastne obidvaja zloduchovia v našom filme sú zavrhnutí vlastnými rodinami, čo je ich primárnou motiváciou k páchaniu zla."

Wu Chana hrá Donnie Yen, skúsený herec, choreograf a odborník na bojové umenia. "Je perfektné hrať zloducha v komédii, pretože môžete robiť čo len chcete," hovorí Yen. "Bez obmedzení. Som fanúšikom Jackieho Chana a som šťastný, že s ním môžem spolupracovať." Rešpekt je obojstranný, aj Chan hovorí: "Už dlho som nespolupracoval s hercom, ktorý má taký zmysel pre akčnosť. Je skvelým športovcom a navyše vždy výborne pripravený a sústredený."

A Dobkin dodáva: "Donnie Yen je rýchly ako blesk. Kým v západnom svete sa s jeho menom ešte len oboznamujeme, v Ázii je už dávno hviezdou. A v Hong-Kongu znamená konfrontácia Donnie Yen verzus Jackie Chan asi podobnú veľkú vec, ako súboj Muhammad Ali verzus Joe Frazier alebo Godzilla verzus King Kong."

Šanghajskí rytieri  Šanghajskí rytieri  Šanghajskí rytieri

O BITKÁCH A DEKORÁCIÁCH

"Choreografia akčnej bojovej scény je veľmi zložitá vec," hovorí Jackie Chan. "Musíte byť rytmicky dokonale zladení, ináč sa publikum nudí. Všetko musí byť podobne prearanžované, ako sa aranžuje hudobná kompozícia."

Bojové stretnutia medzi Chanom a Donniem Yenom sú akčnými vrcholmi filmu, o ktorom Chan tvrdí, že "obsahuje viac bojových sekvencií, ako akýkoľvek americký film, čo som doteraz nakrútil." Podstatné akčné scény sa odohrávajú na palube plávajúceho vlečného člnu (čo predstavovalo obrovskú záťaž pre produkciu), medzi otočnými dverami hotela a medzi stánkami zaľudneného trhoviska. Mimoriadne výpravná bojová scéna sa odohráva v priestore hodinového stroja slávneho londýnskeho Big Benu. Len pre túto pasáž, v ktorej dôjde k šermiarskemu súboju medzi Wangom a lordom Rathbonom sa postavili štyri obrovské ateliérové dekorácie.

Ako je jeho zvykom, Jackie Chan počas bojových scén často siaha po rekvizitách a používa ich v rámci improvizácie. Ako hovorí šéf rekvizitárov David Balfour, "Jackie sa prechádzal po hotovej a zariadenej dekorácii, všetko chytal, ohmatával a skúšal použiť. Spočiatku sme mu chceli povedať, že to je veľmi drahá rekvizita, ktorá nie je zhotovená, aby sa takto používala, ale čoskoro sme zistili, že to je jeho spôsob práce, jeho štýl filmovania. Takže odvtedy všetko, čo sa nachádzalo v rámci dekorácie muselo byť funkčné a nahraditeľné, pretože hrozilo, že sa to pri použití roztlčie. Bolo to pre nás dosť náročné, to vám poviem."

David Dobkin dodáva: "Je to naozaj jeho absolútne unikátny spôsob práce a je fascinujúce ho pritom pozorovať. Je ako maliar, ktorý naoko nezmyselne ukladá farby, a potom naraz vidíme na plátne hotový tvar. Je to veľké dobrodružstvo, keď mu môžete pomáhať budovať tieto scény."

Takto to vidí aj Roger Birnbaum: "Jackie sa obzrie po miestnosti a povie: "Mohol by som niečo urobiť s tým dáždnikom tu. Alebo s týmto rebríkom. Alebo s tamtým zvonom." a za minútku má vymyslenú celú choreografiu akčnej scény, ktorá je zároveň napínavá a zároveň neodolateľne humorná." Zrušená kúpeľná budova neďaleko českých Karlových Varov poslúžila ako "predstaviteľ" slávneho newyorského hotela Ritz, v ktorom sa na začiatku príbehu za pohnutých okolností opäť stretávajú starí známi Wang a Roy.

Tu si Jackie konečne zrealizoval svoj odveký sen nakrútiť bojovú akčnú scénu v priestore otáčavých sklenených dvier. V pôvodnej budove sa také dvere nenachádzali, no produkcia ich dala vyrobiť a vybavila ich motorom na otáčanie. Výslednú scénu Chan charakterizuje ako pravdepodobne najťažšiu scénu, akú kedy nakrúcal.

Rozhodujúci súboj medzi Wangom a Wu Chanom sa nakrúcal na plávajúcom šlepe na Vltave. Nároky na logistiku a bezpečnosť boli také enormné, že filmári sa tej scény báli od prvého dňa nakrúcania filmu. Bolo to ako hrozivé tmavé mračno na obzore. "Vždy keď sa nám niečo nadmieru vydarilo," spomína David Dobkin, "pozreli sme sa s producentom po sebe a jednohlasne sme si povedali "Ešte nás čaká vlečný čln!". A hneď bolo po nálade."

Príprava na predmetnú scénu bola veľmi starostlivá. Použilo sa sedem vlečniakov: dva na nakrúcanie, jeden pre kameru, dva pre masívny ohňostroj, ktorý sa spustí počas boja, jeden pre osvetlenie a jeden pre žeriavy potrebné pri nakrúcaní niektorých kaskadérskych výkonov. Navyše sa použili tri nakladacie plošiny, dve lode na trikové scény a štyri motorové člny na prepravu účinkujúcich a štábu.

Keďže nebolo možné rozmiestniť svetlá na mostoch ponad Vltavu a pozdĺž promenád, musel kameraman Adrian Biddle dať reflektory na žeriavy vzdialené asi sedemsto metrov od rieky. Nakrúcalo sa osem nocí a obidvaja predstavitelia rozhodujúcej scény boli v špičkovej forme. Presne vo voľnom štýle Jackieho Chana, sa ako bojové nástroje používalo všetko: záchranné kolesá, drevené stožiare a rôzne lodnícke náradie.

"Bol to jeden z vrcholov filmu a aj napriek vysokej miere hroziacej katastrofy, sa ho napokon podarilo nakrútiť bezproblémovo a hladko," hovorí produkčná Stephanie Austin. "A záverečný ohňostroj poskytol krásny pohľad aj Pražanom, ktorí v noci zaplnili nábrežia Vltavy, aby si ho mohli vychutnať."

 


autor press kit 20.5.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Dobrodružný
Minutáż˝: 114 min
Krajina: USA Anglicko ČR
Rok výroby: 2003
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.