DVD: ÚDOLIE TIEŇOV

DVD: ÚDOLIE TIEŇOV

8.0

článok



Boli sme mladí... statoční... vojaci. A bojovali sme za Ameriku, slobodu a lepší život našich rodín. Trailer sľubuje opäť more pátosu, no meno Mel Gibson opäť zaručuje vysokú kvalitu...

FILM: Aby sme tento príbeh dokázali kompletne pochopiť, musíme sa vrátiť do roku 1954. Bolo to obdobie, keď Francúzi vtrhli do Indočíny a okolia. No zároveň krajina galského kohúta podcenila reálie vysokej trávy, nepríjemného rákosia a atypických klimatických podmienok a dostala poriadne na frak. Z tŕstia sa vyrojil bajonetový pomstiteľ a pyšná krv aristokratických krajanov Ľudovítov tiekla cícerkom...
    
O jedenásť rokov neskôr sa začína vo Vietname ďalší konflikt, a tentokrát v ňom budú figurovať starí dobrí Američania. Prvá významná bitka sa odohrala v údolí la Drang a postavilo sa v nej proti sebe dve tisíc domorodcov a štyristo ochrancov spravodlivosti spoza Veľkej mláky...
    
No v čase začiatku nášho príbehu, kdesi na základni Fort Benning v USA, nemohol nikto tušiť, čo nás v ďalekom Vietname čaká. Sťahovali sme sa ako nomádi (napr. Hal Moore - Mel Gibson - zmenil bydlisko dvadsaťosemkrát) a zažili sme tvrdé podmienky nielen v teréne, ale aj na cvičisku. Nie je nič horšie, ako keď vám do oddielu pridelia desiatky nových "fičúrov", ktorých musíte za pár mesiacov vyškoliť na úroveň tvrdých mazákov, ktorých vám odvolali nevednom kam. Preto sa musíte poohliadnuť po spoľahlivých posilách, akými boli pilot Snakeshit (Greg Kinnear) alebo mladík Geoghagen (Chris Klein) a povolať aj starých známych ako napríklad Basila Plumleyho. Pretože my sme jedna veľká rodina, ktorá na cvičisku upevňuje svoje vzťahy (hoci Plumley vám povie opak - "Ak mi niektorí z vás, mladých sráčov, povie dedo, zabijem ho"), aby na bojisku odviedla prvotriedny výkon čerpajúci z jednoty a sily vytvorenej rodiny...

DVD: Údolie tieňov DVD: Údolie tieňov DVD: Údolie tieňov

Blíži sa deň D, keď prezident posilní počet vojakov vo Vietname zo 75 000 na 125 000 a naše ženy zaplačú a vytiahnu svoje najlepšie šaty. Poslednýkrát prehovoríme s našimi veliteľmi na americkej pôde a zatancujeme si s našimi polovičkami, aby sme sa na druhý deň v slávnostných rovnošatách oddali posledným slovám Hala Moora o tom, že nejdeme do boja len tak pre nič za nič... ale za nás a naše rodiny.
    
Bola to tichá plíživá noc, keď sme opúšťali naše domovy a blízkych. Pomaly sme sa schádzali na predmestí a potom sme vzlietli preč. Na vietnamskej pôde neubehlo ani pár dní a boli sme nasadení do údolia la Drang, kde na nás čakali dve tisícky ozbrojených domorodcov... Vydali sme sa do pekla dlhotrvajúcej vojny.
   
Pravdepodobne nikto z vás ani zďaleka netuší, čo nás tam čakalo, no vďaka mne, Josephovi Gallowayovi (hrá ma Barry Pepper) sa dozviete pravdu na vlastné oči. Samozrejme, ani mne sa do vojny nechcelo ísť, ale v období krízy si veľmi nenavyberáte. Stál som zoči-voči smrti, v jednej ruke zbraň a v druhej fotoaparát. A za mnou stál Hal Moore (inak spoluautor mojej publikácie) a povedal mi : "Musíš to urobiť, Joe. Musíš povedať Američanom, čo dokázali a ako umierali moji vojaci." Stalo sa a publikácia sa stala bestsellerom.
    
Lenže hladiny Hollywoodu len-tak ľahko nesčeríte. Našťastie má továreň na sny niekoľko "čmuchalov", ktorí pátrajú po dobrej látke ako vyhladnutý pes po kosti na golfovom ihrisku. A tak prišiel za mnou Randall Wallace a povedal, že chce odkúpiť práva. Priznám sa, že z človeka, čo napísal Statočné srdce a Pearl Harbor resp. natočil remake Muža so železnou maskou máte rozličné pocity, ale keď ten chlap odkúpil práva za svoje prachy, pochopil som, že možno bude brať túto látku vážnejšie ako akýkoľvek projekt predtým. Výhodou vlastného majetníctva bola aj voľnosť pri prepisovaní scenáru pre film a jeho samotná réžia.
    
Iste, spolupracovali sme na výrobe filmu a nejeden z nás, resp. našich manželiek a blízkych, kto bol pri natáčaní vyronil slzičku, pretože, preboha, ľudia, tu sa filmovali naše osudy. A tak kvitujem aj rozhodnutie, že režisér si dáva na čas, najprv nám v úvodnej polhodinke servíruje mierové osudy (narodenie Geoghagenovho syna či trošku rasistických podtónov tej doby), aby vás doslova ohúril scénou odchodu manželov-vojakov. Je neuveriteľné, že mnohí diváci si z vojnovej drámy odnášajú v najsvetlejšej pamäti práve takú mierumilovnú a neakčnú scénu! Fantázia však pokračuje aj naďalej, keď v mužskom chorále prekračujeme vojnovú líniu a vrháme sa do nekonečného boja. Nečakajte žiadnu autentickú kameru Janusza Kamienského alebo melancholický opus Tenkej červenej lajny. Nečaká vás ani zbesilá akcia Za nepriateľskou líniou a tobôž nie nejaký Čierny jastrab zostrelený s geniálnou réžiou Ridleyho Scotta a citom pre real-time. Naše boje boli dlhé a aby boli sugestívne, najlepším spôsobom ich natočenia bola klasická schéma, keď divák veľmi nevie, čo sa deje, no my presne vieme, ktorý kopec resp. pozíciu treba dobyť. A aby nebolo vojnových sekvencií príliš veľa, každú obeť si uctíme (avšak nie zastavením filmu ako pri Black Hawk Down), ale pietnou spomienkou v podobe parte pre manželku. Opäť pripomínam, druhá najlepšia scéna filmu a znovu mierumilovná. Apropo, všimnite si aj záver filmu, keď Hal Moore pošle dopis Barbare Geoghagenovej a vzápätí sa kamera švenkne na iný dopis, ktorý príde slečne zosnulého vietnamského bojovníka. Skvelá scéna! A nezabúdame tak ani na našich protivníkov.
    
Samozrejme, že všetky elementy treba držať pohromade, a tak nakoniec ďakujem Randallovi Wallaceovi, že sa mu podarilo natočiť príbeh na oboch stranách línie - vojnovej i domácej. Pretože tento film chce ponímať o oboch frontoch a Wallace dokazuje, že keď Hollywood chce, tak sa mu to darí. Je neuveriteľné, že za pozlátkom klasického filmového remesla sa v konečnom dôsledku skrýva snaha dokázať, že vojna nie je len o boji, ale aj o následkoch. Fakt, že z tohto filmu si odnesiete najlepšie spomienky na scény v našich domovoch je len potvrdením opakovanej pravdy.

DVD: Údolie tieňov DVD: Údolie tieňov DVD: Údolie tieňov

A aby ste sa nenudili, sprievodcami filmu budú kvalifikovaní soldiers, ktorí absolvovali nejeden boot camp. Či už ide o Mela Gibsona, ktorý bojoval snáď všade - t.j. od stredovekého Škótska cez vojnu za nezávislosť až po Vietnam, alebo o Sama Elliotta, ktorý si vždy dokáže strihnúť úlohu veliteľa alebo poddôstojníka. Nováčikmi sú "hollywoodsky peknučký" Greg Kinnear aka Snakeshit, Chris Klein (mimoriadne talentovaný, zabudnite na American Pie 1,2 a zožeňte si Election z roku 1999). Svoje si pri natáčaní užila aj moja maličkosť prezentovaná Barry Pepperom (preč sú časy, keď som z kostola vo francúzskej dedine Zachraňoval vojaka Ryana, sprevádzal Toma Hanksa po Zelenej míli alebo pomáhal Edwardovi Nortonovi v 25. hodine), no musím uznať, že svojho žurnalistu si strihol na pomery remesla i v rámci snahy amerických tvorcov zobrazovať novinárika ako posledného sviniara na zemeguli na výbornú.

Boli sme mladí a statoční. A Hollywood o nás konečne natočil dôstojný film. Nemáme to v konkurencii jednoduché, ale to vlastne nie je ani náš príbeh...

DVD: Pomaličky vkladáte disk do mechaniky a objaví sa krásna štyridsaťsekundová koláž pripomínajúca viac ako len obyčajný trailer. Prezentovaná je v širokouhlom formáte, o to viac však vytvára kontrast v náväznosti na české alebo maďarské menu disku. Po zvolení jazyka môžete spokojne trčať v menu a vychutnávať štyridsaťsekundový mužský chorál, jednu z hlavných music theme filmu. Odporúčam nevynechať Nastavenia, pretože disk skrýva okrem iného aj DTS ES, t.j. sedemkanálovú stopu DTS v 768 kbps prevedení. A verte mi, susedia budú rýchlo počuť, že odchádzate do Vietnamu bojovať za slobodu Američanov.
    
Film je uložený vo formáte 2,35, nemalej kompresii (očakávajte tak 7-9 Mbps), jednoducho film je priestorovo na disku obrovský, ale výsledný divácky dojem za to stojí. Zvuk prichádza v českom, maďarskom i anglickom prevedení (v ňom dvakrát). Český zvuk je len Dolby Digital 2.0 a ponúka vám strašný dabing a pomerne kvalitný surround na to, že je to len dvojkanál. Iste, chýbajú mu potrebné basy, ale priestorovo je zvládnutý veľmi dobre. Maďarský Dolby Digital 5.1 má dobrý dabing a aj vhodne zakomponovaný, t.j. nevyniká nad zvyškom filmu, hoci stále ešte preberá čiastočne dominantnú úlohu. Anglický Dolby Digital 5.1 je výbornou ukážkou zvukového remesla, no DTS vám rozbije okná a budú sa vám triasť stoličky alebo kreslá, na ktorých sedíte pri pozeraní filmu. Skvelé!
    
Poďme na bonusy. Prekvapivo ich je tu pomerne málo, film je totiž taký veľký, že na jedno DVD nedokázali tvorcovia vtesnať viac ako galériu s niekoľkými desiatkami obrázkov, slušne zostrihaný 25-minútový Film o filme, v ktorom vám povedia o reáliách z Vietnamu aj skutoční bojovníci, o ktorých film je a napokon jeden trailer plus 3 TV spoty.

VERDIKT: Veľmi dobrý vojnový film na technologicky vyšpikovanom disku s menším množstvom bonusov.

FILM: 80%
DVD : 70% (DTS je síce skvelé, ale absenciu väčšieho množstva bonusov resp. ich otitulkovania nedokáže prebiť)

We Were Soldiers (USA, 2002, 138 min.)
Réžia: Randall Wallace. Scenár: Randall Wallace. Kamera: Dean Semler. Hudba: Nick Glennie-Smith. Hrajú: Mel Gibson, Madeleine Stoweová, Greg Kinnear, Sam Eliott, Chris Klein, Barry Pepper


autor Michal Korec 7.5.2003
Kinema
8.0
Diváci
9.8
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Dráma
Minutáž˝: 138 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
  • Údolie tieňov (16.08.2002 11:53:54)
  • We Were Soldiers (19.12.2001 10:52:10)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    Diváci
    9.8
    Ohodnotiť

    Žáner: Akcia/Dráma
    Minutáż˝: 138 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    9.5 |
    hodnotenie 7/10
    16.5 |
    30.5 |
    hodnotenie 8/10
    15.8 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |KASKADÉR
    0
    hodnotenie 8/10
    |SÚPERI
    1
    hodnotenie 8/10
    |KRÁĽOVSTVO PLANÉTY OPÍC
    0
    hodnotenie 7/10
    |TO SA MI SNÁĎ LEN ZDÁ
    0
    hodnotenie 8/10
    |FALLOUT
    2
    hodnotenie 9/10
    |SPIACI ÚČET
    0
    hodnotenie 6/10
    |PRÍPAD GOLDMAN
    0
    hodnotenie 7/10
    |KNIT'S ISLAND
    0
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6830
    02 |
    návšt. 5561
    03 |
    návšt. 5195
    04 |
    návšt. 3556
    05 |
    návšt. 1375
    06 |
    návšt. 1223
    07 |
    návšt. 882
    08 |
    návšt. 809
    09 |
    návšt. 845
    10 |
    návšt. 589
    REBRÍČEK US
    01 |
    $57,0 mil.
    02 |
    $14,0 mil.
    03 |
    $4,7 mil.
    04 |
    $3,5 mil.
    05 |
    $2,5 mil.
    06 |
    $2,3 mil.
    07 |
    $2,0 mil.
    08 |
    $1,8 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.