JAMES BOND: DNES NEUMIERAJ

JAMES BOND: DNES NEUMIERAJ

článok



V roku 40. výročia premiéry prvého filmového príbehu o najslávnejšom tajnom agentovi všetkých čias prichádza už jeho dvadsiate pokračovanie.

James Bond, agent v tajnej službe Jej veličenstva s označením 007, ktoré mu dáva povolenie pri výkone služby zabíjať, je tu opäť aby zachránil svet pred megalomanským maniakom pripravujúcim sa prevziať vládu nad ním do svojich rúk.

Neexistuje vo svete filmu obdobná filmová séria. Po započítaní inflácie dosiahli tržby z predchádzajúcich devätnástich Bondoviek neuveriteľnú sumu 8,4 miliardy dolárov, čo je, mimochodom, viac ako ročný rozpočet Slovenskej republiky. Štatistici vypočítali, že štatistický každý druhý obyvateľ Zeme videl aspoň raz na filmovom plátne jeden z príbehov, ktorým dal pôvodný literárny život britský spisovateľ Ian Fleming.

Dnes neumieraj je dôstojným pokračovateľom svojich slávnych predchodcov. Prirodzene priamo nadväzuje na predchádzajúce tri filmy, v ktorých sa Bondom stal charizmatický Pierce Brosnan a nepriamo aj na všetky predošlé. Znalci filmových bondoviek nájdu v Die Another Day jasnejšie alebo skrytejšie odkazy na ktorýkoľvek z filmov. Tí, ktorí uvidia Bonda na striebornom plátne po prvý krát si však môžu vychutnať skvelý akčný film, v ktorom nechýbajú dych vyrážajúce kaskadérske scény, ale aj exotické prostredie, krásne ženy ako aj vždy novátorskú úvodnú titulkovú sekvenciu s titulnou pesničkou.

James Bond sa tentoraz dostane do veľmi vážnych problémov a istý čas je nútený pôsobiť na vlastnú päsť mimo štruktúr MI6. S pomocou svojej americkej kolegyne Jinx a vynálezov svojrázneho zbrojmajstra (v tomto prípade skôr gadget mastra) Q napokon zlikviduje protivníka, ktorý chce vyvolať konfrontáciu na rozdelenom kórejskom polostrove.

James Bond: Dnes neumieraj James Bond: Dnes neumieraj James Bond: Dnes neumieraj

BOND - LEGENDA

Filmové bondovky majú svoju vlastnú a pevnú štruktúru, ktorá sa dá zhrnúť do niekoľkých bodov:

úvodná „gun barrel" sekvencia v ktorej v pohľade z pištole prichádza hlavný hrdina v bezchybnom obleku a ukáže ako rýchlo vie ovládať svoj revolver.

teaser - akčný minifilm pred úvodnými titulkami, ktorý môže, ale nemusí mať priamy súvis s hlavným dejom. V prípade Dnes neumieraj (podobne ako všetkých bondoviek s Pierce Brosnanom) sa dostaneme do demilitarizovanej zóny medzi severnou a južnou Kóreou, v ktorej je však zbraní viac než dosť. Logika hovorí, že zbrane prehovoria.

title sequence - prezentácia úvodných titulkov podfarbená zásadne titulnou pesničkou. Nikdy nechýbajú krásne ženy a ani zbrane, tentoraz sa jej súčasťou stanú aj filmové zábery, ktoré posúvajú dej, čo je nový prvok v tejto bondovskej šepcialite, ktorú k dokonalosti priviedol v minulosti Maurice Binder a v tomto prípade Danny Kleiman.

Bond a jeho úhlavný nepriateľ (Villain) - so svojím protivníkom sa agent 007 stretáva niekoľkokrát. Od samého začiatku je jasné, že sú to hlavní dvaja protivníci a bojujú medzi sebou najrozličnejšími zbraňami (vrátane toho, kto dosiahne väčšiu rýchlosť na špeciálnom raketovom automobile).

Bond a Bond girl - po boku Jamesa Bonda nikdy nechýbali nádherné ženy. V tomto prípade sa jeho pomocníčkou dostáva kolegyňa od fachu, tentoraz z americkej špeciálnej služby, pričom nejde o CIA. Pochopiteľne dôjde aj na milostný románik.

Bond a M - so svojím šéfom (od filmu GoldenEye šéfkou) má Bond zvláštny vzťah. Je v ňom úcta i napätie, ale je jasné, že jeden v druhého veria.

Bond a Q - scénka, v ktorej konštruktér najdokonalejších technických vynálezov zoznamuje Bonda s jeho najnovšou výbavou sa už stali klasickou „komickou vložkou" bondoviek. Legendárneho Desmonda Llewelyna nahradil „montypythonovec" John Cleese.

záverečná akčná scéna - v nej dôjde k definitívnej konfrontácii medzi dvoma hlavnými protivníkmi, v ktorých ide naozaj o všetko a o sekundy. Aj zo zdanlivo beznádejne situácia vychádza agent 007 napokon víťazne.

milostný epilóg medzi Bondom a Bond girl - v tomto prípade dokonca dvojnásobný. 

James Bond: Dnes neumieraj James Bond: Dnes neumieraj James Bond: Dnes neumieraj

O NAKRÚCANÍ

Bondovky sa vždy vyznačovali skvelými exteriérami, ktoré tvorcovia vyhľadávajú na celom svete. Svojho času (v roku 1986) museli Bondove dobrodružstvá v Bratislave nakrúcať vo Viedni. Predsa len by ho Ústredný výbor KSS ťažko v našej v tom čase rozvinutej socialistickej spoločnosti zniesol. V prípade Die Another Day došlo k podobnému problému - kde nakrútiť zábery z Kuby. Napokon voľba padla na španielske mesto Cadiz, kde aj v nie príliš prívetivých poveternostných podmienkach nakrútila Hale Berry záber, v ktorom vychádza z morských vĺn podobne ako pred 40 rokmi Ursula Andress vo filme Dr. No.

Samotný film začína úžasnou surfárskou sekvenciou, ktorá sa nakrúcala na Havajských ostrovoch. Iba na pobreží ostrova Maui sú také veľké vlny, že na jednej sa „zvezú" hneď traja surferi. Majú svoje pomenovanie „Jaws" čiže čeľuste a vyskytujú sa iba niekoľkokrát do roka. nakrúcalo sa 26. februára 2001 pod supervíziou výkonného producenta Anthony Wayea.

Na Islande sa nakrúcali zábery do automobilovej naháňačky, ktorá dostala názov „ice ballet" - ľadový balet a to na zamrznutej lagúne v Jokulsárlón. Obidva super automobily (Aston Martin a Jaguar) mali pohon na všetky štyri kolesá.

Úvodný „teaser" sa nakrúcal v armádnom výcvikovom stredisku v Aldershote, 30 míľ južne od Londýna ako aj na ďalších miestach, ktoré nahradili prostredie horúcej zóny medzi oboma kórejskými štátmi. Nakrúcalo sa aj v exkluzívnom Reform Clube, ktorý sa premenil na šermiarsky klub Blades, v ktorom po prvý krát došlo ku konfrontácii medzi Bondom a jeho protivníkom Gustavom Gravesom ako aj v blízkosti Buckinghamského paláca.

Pochopiteľne v domovských štúdiách spoločnosti EON Productions v Pinewood vzniklo niekoľko monumentálnych stavieb vrátane interiérov ľadového hotela, ktorý mimochodom skutočne existuje. Tento exkluzívny komplex sa nachádza v prekrásnej zasneženej scenérii Laponska. Nie je to trik, skutočne je v ňom všetko z ľadu. Posteľ pokrytá kožušinami zo sobov, ľadový bar aj poháre, ľadové reštaurácie a apartmány.

Príbehy o Jamesovi Bondovi už dávno presiahli rámec spočiatku románových a neskôr filmových príbehov. Za 40 rokov vyrástlo niekoľko generácií priaznivcov agenta 007, ktorí budujú legendu a atmosféru okolo svojho hrdinu. Filmové bondovky vždy reagovali na aktuálnu svetovú situáciu. Dlho išlo o konfrontáciu medzi Východom a Západom, po páde železnej opony ju nahradil problém terorizmu, energetickej zraniteľnosti, nekontrolovateľnej sily masových médií. V súčasnosti rezonuje problém nevypočitateľných diktátorských režimov, ktorí disponujú zbraňami ohrozujúcimi celý svet. V tomto prípade nedošlo na Saddáma Husajna - aj keď severo-kórejský režim s miliónovou armádou a nekontrolovateľnou výzbrojou predstavuje taktiež nezanedbateľnú hrozbu. Existuje niekoľko serióznych knižných publikácií, ktoré analyzujú práve tieto súvislosti.

Väčšina divákov sa však nezmýšľa nad týmto rozmerom, ale vychutnáva si scény a postavy, ktoré si obľúbil za 40 rokov. okrem Bonda, jeho šéfa(ky) M, zbrojmajstra Q a sekretárky Moneypenny majú vždy iné mená, ale ich podstata je rovnaká. Zloduchovia sú mimoriadne nebezpeční, ich pomocníci majú bizarné mená a neobvyklé schopnosti, ženy okolo Bonda sú nádherné, žiadúce a väčšinou aj mimoriadne schopné a húževnaté bez ohľadu či sú jeho partnerkami alebo protivníčkami. James Bond je vždy elegantný (dokonca aj po 14 mesiacoch v severokórejskom zajatí), galantný a voči svojim nepriateľom nekompromisný. Muži túžia byť ako on, ženy túžia skončiť v jeho náručí. Zdanlivo jednoduchý recept, ktorý je však zložený zo stoviek a tisícok maličkostí, ktoré Jamesa Bonda odlišujú od stoviek jeho napodobovateľov. Napriek svojej staromódnosti a konzervatívnosti je vlastne stále in.

Filmové bondovky sú skrátka dokonalými rozprávkami pre dospelých, v ktorých je dodržané základné pravidlo, že zlo v akejkoľvek podobe je napokon potrestané. Nie inak je tomu aj vo filme Dnes neumieraj, ale kým sa tak stane musí náš dospelo rozprávkový hrdina prekonať veľa prekážok a premôcť najrozličnejších „drakov".

Súčasťou dospelého sveta je aj dokonale prepracovaný systém „product placement" - teda umiestňovania výrobkov a služieb svetových značiek vo filme. Mať Jamesa Bonda ako svojho zákazníka znamená byť v tej najexkluzívnejšej spoločnosti bez ohľadu na to či ide o leteckú spoločnosť, výrobcu automobilov, oblečenia, holiacich potrieb, hodiniek, oblečenia alebo producentov toho najznačkovejšieho alkoholu.

James Bond: Dnes neumieraj James Bond: Dnes neumieraj James Bond: Dnes neumieraj

O HERCOCH

PIERCE BROSNAN (James Bond) stvárnil postavu agenta 007 už po štvrtý krát. Pôvodne sa o ňom uvažovalo už po odchode Rogera Moorea, ale jeho záväzky v televíznom seriáli Remington Steele mu v tom napokon zabránili. James Bond si ho počkal a filmy GoldenEye, Tomoorow Never Dies a The World Is Not Enough zaznamenali úspech v kinách a viac či menej úctivý rešpekt u kritiky. Okrem hereckej kariéry vo viac či menej akčných filmoch The Fourth Protocol, Mr. Johnson, The Lawnmover Man, Love Affair, Dantes Peak a Grey Owl sa objavil aj v komédiách Mrs. Doubtfire, The Mirror Has Two Faces a Mars Attacks. V roku 1998 založil vlastnú produkčnú spoločnosť Irish DreamTime, ktorá pomohla na svet filmom The Tailor Of Panama (réžia John Boorman) a remake filmu The Thomas Crown Affair (réžia John McTiernan).

HALLE BERRYová (Jinx), má za sebou skvelý rok. Za film Monsters Ball získala Oscara v kategórii herečka v hlavnej úlohe, strieborného medveďa na festivale v Berlíne a taktiež aj cenu amerických filmových kritikov. Okrem toho v jej zbierke sú aj ceny Emmy, Golden Globe, SAG a NAACP Image Awards. Úlohu agentky si už vyskúšala vo filme Swordfish (v hlavnej úlohe s Johnom Travoltom). Poprvýkrát sa na filmovom plátne objavile v oceňovanom filme Spike Leea Jungle Fever. S Warrenom Beattym si zahrala v satirickej komédii Bullworth, ako aj vo filmoch Why Do Fools Fall In Love, prvých hraných Flinstonovcoch ako aj vo filme Boomerang po boku Eddie Murphyho. V súčasnosti je hovorkyňou a tvárou kozmetickej značky Revlon.

TOBY STEPHENS (Gustav Graves) si získal rešpekt odbornej kritiky ako herec Royal Shakespeare Company, keď získal viacero divadelných ocenení. Vo filme sa objavil poprvýkrát v roku 1992 vo filme Orlando, vidieť ste ho mohli aj snímke Space Cowboys. Účinkoval aj vo viacerých televíznych produkciách.

ROSAMUND PIKEová (Miranda Frost-ová) vyrastala v Londýne ako jedináčik dvojice profesionálnych operných spevákov. Počas štúdií anglickej literatúry na univerzite v Oxforde bola členkou univerzitného divadelného súboru, s ktorým počas letných prázdnin absolvovala úspešné šesťtýždňové turné v Japonsku. Štúdium načas prerušila, ale napokon sa na prestížnu univerzitu vrátila. V medzičase účinkovala v niekoľkých menej známych filmoch.

RICK YUNE (Zao) už v Amerike narodený syn kórejských rodičov, ktorí emigrovali v roku 1972 vystriedal viacero profesií vrátane práce v modelingu (kampane pre značky Versace a Polo Sport). Neskôr sa dal na dráhu obchodníka aby napokon, využijúc svoje kontakty v modelingu, prerazil napokon aj vo filme. Pred Dnes neumieraj účinkoval vo filmoch Snow Falling on Cedars, Fast And The Furious a The Fence. Rick Yune bol aj vrcholovým športovcom a vo svojich 19 rokoch sa zúčastni kvalifikácie na Olympijské hry v ázijskom bojovom športe tae kwon do.

JUDI DENCHová (M) je jednou z najuznávanejších britských divadelných a filmových herečiek. Na svojom konte má Oscara za Shakespeare in Love, nominácie za Mrs Brown, Chocolat a Iris. Taktiež je držiteľkou viacerých cien britskej filmovej a televíznej akadémie. V roku 1970 je britská kráľovná udelila titul Member Of British Empire a v roku 1988 Dame Of The British Empire. Úlohu šéfky britskej tajnej služby si zahrala vo všetkých filmoch s Pierceom Brosnanom.

JOHN CLEESE (Q) v úlohe nezabudnuteľného vynálezcu technických pomôcok pre potreby agentov britskej tajnej služby nahradil tragicky zosnulého Desmonda Llewelyna. Pre filmový svet je predovšetkým člen legendárnej skupiny Monty Python, účinkoval aj vo filmoch Frankenstein, Silverado, Jungle Book. Za film A Fish Called wanda získal cenu BAFTA nielen ako herec ale aj ako spoluautor scenára. Cleese je taktiež aj spisovateľom a producentom.

O TVORCOCH

LEE TAMAHORI (režisér) začal svoju kariéru na rodnom Novom Zélande adaptáciou románu Once Were Warriors o rodine pôvodných obyvateľov Maorov v prostredí súčasného urbanizovaného sveta. Film sa stal jedným z najúspešnejších v tamojšej filmovej histórii, keď v tržbách predstihol aj blockbustery ako Jurassic Park alebo The Piano. V Hollywoode debutoval Tamahori filmom Mulholland Falls, neskôr nasledovala dráma The Edge (v hlavnej úlohe Anthony Hopkins) a v roku 2001 jeho najúspešnejší film - thriller Along Came A Spider s Morganom Freemanom v hlavnej úlohe detektíva Alexa Crossa.

MICHAEL G. WILSON (producent) rodák z New Yorku, nevlastný syn Alberta „Cubby" Broccoliho producenta prvých šestnástich filmových bondoviek. Po štúdiách na univerzite v Stanforde sa stal spoločníkom v renomovanej právnej firme. V roku 1972 nastúpil do rodinného podniku EON Production, spočiatku ako asistent producenta, neskôr ako spoluscenárista a koproducent. Od roku 1995 teda od doby návratu Jamesa Bonda na filmové plátna po šesťročnej pauze sa stal spolu so svojou nevlastnou sestrou producentom posledných štyroch bondovských filmov. Okrem iného je Wilson známy zberateľom historických fotografií z 19. storočia ako aj členom Britského národného múzea pri fotografiu film a televíziu.

BARBARA BROCCOLIová (producent) je súčasťou bondovského filmového sveta v podstate od svojho narodenia. Aktívne sa podieľala na všetkých filmoch od Octopussy v roku 1983, kde začínala ako asistentka režiséra. Barbara je šéfkou rozvoja spoločnosti Danjaq LLC, ktorá vlastní práva na všetko súvisiace s Jamesom Bondom. Okrem práce na bondovkách produkovala Barbara aj pre HBO film Crime Of The century o únose dieťaťa Charlesa Lindbergha, za ktorý získala štyri nominácie Golden Globe.

DAVID TATTERSALL (kameraman) Okrem množstva televíznych filmov a produkcií sú na jeho konte také filmé hity ako Star Wars - Episode I, Star Wars - Episode II, The Green Mile, Vertical Limit, The Majestic, Con Air, Moll Flanders ako aj 24 dielov televízneho seriálu The Young Indiana Jones.

DAVID ARNOLD (skladateľ) ako bondovský fanúšik sa poprvýkrát s nesmrteľnými bondovskými hudobnými témami popasoval na albume Shaken And Stirred. Na svojom konte má už tretí soundtrack k bondovke (predtým Tomorrow Never Dies a The World Is Not Enough). Jeho hudba znie aj vo filmoch Independence Day alebo Stargate. Titulnú skladbu skomponovala, naspievala a v štýle samotného filmu nakrútila aj videoklip Madonna, ktorá sa vo filme objaví aj v cameo úlohe inštruktorky šermu. Scéna s ňou bola poslednou klapkou nakrúcania filmu.





autor press kit 2.1.2003
  • Dnes neumieraj (07.01.2003 2:47:03)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Triler
    Minutáż˝: 132 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    11.4 |
    hodnotenie 8/10
    11.4 |
    hodnotenie 5/10
    11.4 |
    hodnotenie 7/10
    11.4 |
    hodnotenie 7/10
    11.4 |
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    25.4 |
    2.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.