AKO VZNIKAL SPIDER-MAN

AKO VZNIKAL SPIDER-MAN

článok



Cesta z komiksu na plátno 

Komiks Spider-Man, ktorému život vdýchli Stan Lee a Steve Ditko, vyšiel po prvý raz v roku 1962 v poslednom čísle zanikajúceho Amazing Fantasy. Stal sa však takým trhákom, že Amazing Fantasy sa premenoval na Amazing Spider-Man a opäť vyšiel v marci 1963. Spider-Man sa stal sa jedným z najpopulárnejších superhrdinov všetkých čias.

"Od vzniku sa na celom svete predali milióny výtlačkov. Nedokážem si spomenúť na žiadnu krajinu, kde by sa komiks neobjavil. A aj keď ľudia nepoznajú dôverne všetky aspekty, je pre mnohých Spider-Man s ničím nezrovnateľnou ikonou, "hovorí výkonný producent Avi Arad. 

Šťastní zberatelia vlastniaci niektoré z exkluzívnych vydaní by pri predaji veľmi pekne zarobili. Hodnota augustového vydania Amazing Fantasy č.15 z roku 1962, kde sa Spider-Man po prvý raz objavil, sa v súčasnosti odhaduje na 25-tisíc dolárov. Amazing Spider-Man č.1 z marca 1963 má hodnotu cca 18-tisíc dolárov. Ďalším výnimočným vydaním je napríklad Amazing Spider-Man č.25 z júna 1965, kde sa po prvý raz objavila postava Mary Jane a č.4 z júla 1964, kde sa po prvýkrát predstavil Green Goblin. 

Režisér Raimi neodolal výzve preniesť preslávený komiks na filmové plátno, pretože Spider-Man je už od detstva jeho obľúbeným hrdinom (od 12 rokov má v rodičovskom dome nad posteľou zavesený obraz Spider-Mana). Keď sa dopočul, že sa uvažuje o sfilmovaní komiksu, usiloval sa zákazku získať, hoci mal vo výbere režisérov silnú konkurenciu  producenti uvažovali spočiatku o Janovi DeBontovi, Jamesovi Cameronovi, Ang Leeovi či Davidovi Fincherovi. "Vošiel som dnu a podrobne som všetkým vysvetlil svoj blízky vzťah k postave" spomína Raimi na prvé stretnutie v produkčnej spoločnosti. "Porozprával som im aj o svojom obdive ku všetkému, čo autori spoločnosti Marvel vytvorili. A na druhý deň som dostal správu, že ma vybrali. Veľmi som sa vždy zaujímal o všetko, čo súvisí so Spider-Manom, pretože za 40 rokov svojej existencie získal milióny pre čitateľov a fanúšikov. Cítim príšernú zodpovednosť, pretože aj ja sám patrím k milovníkom komiksu, a preto som sa sústredil na veci, ktoré v príbehu považujem za dôležité t.j. vystihnúť povahu a ducha Spider-Mana a vyrozprávať jeho dobrodružstvá čo a najpríťažlivejším spôsobom. Sila tejto postavy je v tom, že je skutočnou osobou, je jedným z nás. Chodil do základnej a strednej školy, je outsider, nevie si získať dievča, ktoré miluje, je tak trochu smoliar...A zrazu sa mu prihodí čosi nezvyčajné a on sa stane superhrdinom. Napriek tomu si však musí po večeroch robiť domáce úlohy."  

Producentka Laura Ziskinová je s výberom režiséra veľmi spokojná. "Je veľký vizuálny rozprávač a má úžasný zmysel pre to, ako poskladať časti príbehu do súvislého celku. Vždy si uvedomuje, či scéna korešponduje s príbehom a za veľmi dôležité považujem aj to, že v ňom ešte stále žije hravé dieťa. Samovi nás presvedčil, že Spider-Man je ten správny film pre všetkých mladých, starých, mužov, ženy, fanúšikov i tých, čo komiks doteraz nepoznali." 

Ako vznikal Spider-Man Ako vznikal Spider-Man Ako vznikal Spider-Man

 

Výber hereckých predstaviteľov 

Dôležitým momentom bol aj starostlivý výber hlavných predstaviteľov, predovšetkým Petra Parkera/Spider-Mana. Kandidátov bolo viac, uvažovalo sa o Freddiem Prinzovi Jr. a Leonardovi DiCapriovi. Obsadenie Tobeyho Maguirea sa ukázalo skutočne šťastnou voľbou. "Mali sme na výber množstvo známych hercov, ktorí ho hceli hrať. Tobey bol však ako Peter Parker taký presvedčivý, že sme neváhali, "hovorí režisér. "Bol veľmi reálny a vo svojom úsilí mimoriadne presvedčivý. A svoju postavu obohatil mnohými kvalitami." 

Hoci Tobey Maguire predtým komiks nečítal, scenár ho oslovil. "Nechcel som byť len časťou filmu, v ktorom by akcia prevažovala na úkor príbehu. Rozhovor s režisérom bol pre mňa veľkou udalosťou, nielen preto, že je šarmantný, vnímavý a zábavný, ale predovšetkým ma vnímal ako súčasť tvorivého tímu. Peter Parker zažije vo svojom živote veľkú stratu, musí prekonať obrovskú duševnú púť, kým sa zmení z chlapca v muža. Stane sa z neho zodpovedná osobnosť, spozná, že svoju silu musí využiť v prospech ľudí vôkol neho." 

"Na začiatku Petra vystrašia jeho nezvyčajné a neočakávané schopnosti a musí sa so všetkými zmenami vyrovnať. Musí sa naučiť s novozískanou silou žiť a zodpovedne s ňou zaobchádzať, "hovorí Raimi o postave, ktorú vytvoril Maguire. "Je to v podstate cesta, ktorou prejde počas dospievania každý z nás. Možno práve preto si ho toľko ľudí obľúbilo ako svojho hrdinu." 

Mimoriadne špecifického herca si vyžadoval aj komplikovaný dvojaký charakter Normana Osborna a Greena Goblina. "Potrebovali sme niekoho, kto by mohol byť aj akousi Petrovou otcovskou postavou. Peter a Norman si vo filme vytvoria zložitý vzťah," vysvetľuje Raimi. "Keď Green Goblin zistí, že Spider-Man je v skutočnosti Peter - dieťa, ktoré si vzal pod svoje ochranné krídlo a má ho rád aj na úkor vlastného syna musí za toto poznanie zaplatiť obrovskú cenu. Podľa mňa je to extrémne náročná úloha a Willem Dafoe sa jej zhostil priam fantasticky. Ustavične nás prekvapoval svojím talentom, nápadmi, univerzálnosťou a dobrým vzťahom k ostatným hercom." 

Producent Ian Bryce poznamenáva: "Willem je veľký herec, oba póly postavy sa mu podarilo brilantne zvládnuť. Vo filme musel vedieť v jednej scéne zobraziť dvojakosť svojho charakteru, čo je pre každého herca veľmi náročné."

Dafoe dostal scenár v čase, keď nakrúcal v Španielsku. "Samovi som hneď zavolal a dve hodiny sme diskutovali o príbehu, postavách a ich charakteroch. Jeho prístup ma príjemne prekvapil. Lákala ma dynamickosť, akou je obdarený môj rozpoltený hrdina. Green Goblin je niekedy až hrôzostrašný, najmä vo chvíľach, keď nadradene rozpráva o elitárstve a výnimočnosti určitých ľudí, medzi ktorých sa ráta. Motivácia oboch postáv, tak Osborna, ako aj Goblina ma veľmi zaujala." 

Rovnako náročné bolo nájsť aj "správnu" Mary Jane, Petrovu tajnú lásku . "Pri hľadaní herečky na úlohu Mary Jane nebolo dôležité len to, aby disponovala talentom a krásou, ale aj súhra oboch protagonistov," poznamenáva Raimi. "Chceli sme, aby im diváci verili a fandili tomu, aby sa dali dohromady. Keď som uvidel Kirsten Dunstovú a Tobeyho Maguira skúšať spolu jednu scénu, cítil som, že iskra medzi nimi preskočila. Vtedy sme vedeli, že sme našu Mary Jane našli ". 

Kirsten Dunstovú Spider-Man zaujal z viacerých dôvodov. "Scenár ma od začiatku oslovil, postavu som si okamžite obľúbila. Je silná osobnosť a je dobrým príkladom modernej mladej ženy. Hoci sa ocitne v prekérnych situáciách, vždy si zachová vlastnú integritu. Mimoriadne si cením citlivý prístup režiséra Raimiho. Aj keď sme neraz pracovali v hektických podmienkach, vždy bol schopný všetko zmierniť a utíšiť. Bolo z neho cítiť, že k sfilmovanej látke má osobný vzťah, jeho vedomosti o Spider-Manovi a evidentná láska k postave nás všetkých nadchli." 

Do hereckého ansámblu patria ešte James Franco ako Harry Osborn (pôvodne sa s ním rátalo na postavu Petra Parkera), Normanov syn a Petrov priateľ i sok v láske. Cliff Robertson hrá strýka Bena, Rosemary Harrisová tetu May a J. K. Simmons stvárnil novinára J. Jonaha Jamesona. 

Silu príbehu Spider-Mana umocňujú aj komplikované vzťahy medzi jednotlivými postavami. Peter túži po priazni Mary Jane, o ktorú sa uchádza aj Harry. Súperenie je zaťažkávajúcou skúškou pre oboch mladých mužov. Harry sa súčasne musí vyrovnať so svojím vzťahom k otcovi "Ide o klasický príbeh medzi otcom a synom, plný turbulencií a synovského rebelantstva," osvetľuje motiváciu svojej  postavy James Franco. "Chce získať otcovu pozornosť za každú cenu, pretože sa cíti o ňu ukrátený." 

Cliff Robertson s radosťou prijal úlohu v Spider-Manovi. "Ak existuje niečo také ako typický srdečný a milujúci strýko, ktorý chce nahradiť chýbajúceho otca dospievajúcemu hlapcovi, tak je to práve Ben Parker. Peter má svojho strýka rád, rešpektuje ho, ale súčasne trpí tým, že mu o svojich schopnostiach nemôže nič prezradiť. Práve preto medzi nimi vzniká napätie." 

Rosemary Harrisová spolupracovala so Samom Raimim už po druhý raz (v thrilleri Takmer dokonalý zločin hrala starú matku Cate Blanchettovej). K režisérovi má takmer až sentimentálny vzťah. "Skutočne ho obdivujem. S mnohými režisérmi sa herci necítia dobre, stoja nad nimi ako vládcovia, práskajú nad nim bičom. Sam naopak je srdečný, láskavý a talentovaný. Vždy dokáže vytvoriť príjemnú atmosféru. "Harrisová má nomináciu na Oscara za výkon v snímke Tom and Viv (1994), kde hrala s Willemom Dafoem. Veľmi sa na opätovnú spoluprácu s ním tešila a s iróniou sebe vlastnou to so smiechom ocenila. "V Tom a Viv stvárnil spisovateľa T. S. Eliota a ja som hrala jeho svokru. Vtedy som bola voči nemu veľmi krutá, taká typická svokra. V Spider-Manovi mi to všetko vracia, je to akoby zaťova pomsta."

J. K. Simmons vytvoril postavu novinára J. Jonaha Jamesona. S Raimim už spolupracoval dva razy - vo filmoch Takmer dokonalý zločin a Pre lásku k hre. Simmons sa vždy usiluje vtlačiť svojim postavám pečať osobitosti, výnimkou nie je ani výkon v Spider-Manovi. "Je to klasický ufrflaný a uvrieskaný nadriadený. Zároveň je vášnivým obhajcom ľudských práv s veľkým zmyslom pre novinársku etiku. Jeho postava je príkladom klasického amerického úspechu." 

Ako vznikal Spider-Man Ako vznikal Spider-Man Ako vznikal Spider-Man

 

O nakrúcaní 

Prv zábery filmu sa začali nakrúcať 8.januára 2001 v ateliéroch Sony Pictures Studios, kde sa postavil Petrov dom a wrestlingová aréna, kde proti Petrovi nastúpila wrestlingová hviezda Bone Saw McGraw, ktorého si zahral aj skutočný wrestlingový zápasník "Macho Man" Randy Savage. Ďalším miestom bola bývalá továreň Boeingu v kalifornskom Downey, kde sa nakrúcali sekvencie odohrávajúce sa na newyorskom Time Square. "Bola to veľmi komplikovaná a náročná scéna a museli sme ju poskladať z množstva záberov z rozličných miest," spomína Raimi. "Všetko záviselo od koordinácie práce celého štábu. Museli sme najprv nakrútiť zábery z New Yorku ako pozadie. Umelecký tím Neila Spisaka potom postavil tri poschodia mrakodrapu spolu s hydraulickým, počítačovo riadeným balkónom, kde sa odohrávala mimoriadne dôležitá akčná scéna. Potom sa museli preniesť do počítača, aby sa vytvorila pre diváka uveriteľná akcia tak, aby nebolo poznať, čo všetko sa vytvorilo pomocou digitálnej technológie. Vyžadovalo to celé mesiace plánovania." 

Neil Spisak s tímom vytvoril reálne prostredie, kde sa odohrávala nebezpečná scéna s rútiacim sa balkónom. Podľa supervízora špeciálnych efektov Johna Fraziera je táto scéna mimoriadne dôležitá pre celý film. "Balkón riadil počítač, preklápal sa o 90 stupňov a na Kirsten Dunstovú sa sypalo sklo z okien a iné trosky, takže v konečnom efekte to vyzeralo úžasne. Ako rýchlo sa otáčajúci kolotoč." Rozsah akcií odohrávajúcich sa vo vzduchu bolo pre Fraziera výzvou. "Mnohé sa odohrávajú vo vzduchu medzi siedmym a štyridsiatym poschodím. A tak sme museli urobiť skutočne extrémne opatrenia, aby sme sa vyrovnali s vplyvmi počasia a veternými podmienkami. Ak niekto lieta vzduchom aj niekoľko stôp, vždy riskujete, že narazí do budovy. Ustavične sme monitorovali podmienky, aby sme neohrozili bezpečnosť predstaviteľov." 

Ďalším miestom nakrúcania sa stalo Los Angeles. Múzeum prírodných vied vo filme predstavuje interiér výskumného laboratória Columbijskej univerzity, v historickej budove Pacific Electric sa zase vytvorili priestory novín Daily Bugle a Greystone Mansion v Beverly Hills poskytlo široké možnosti pre obydlie Normana Osborna. Vo filme sa objaví množstvo záberov New Yorku a jeho štvrtí, Manhattanu, Queensu alebo Roosvelt Islandu. Tí, čo navštívili New York, možno spoznajú aj Queensboro Bridge, strešnú záhradu Rockfellerovho centra či katedrálu sv.Patricka. 

Spider-Man: Väčšmi akrobat ako svalnatý hrdina. 

Pri príprave na náročnú úlohu musel Tobey Maguire niekoľko mesiacov tvrdo cvičiť. "Pracoval som na svojej obratnosti, trénoval s gymnastickým cvičiteľom, aby som získal priestorovú citlivosť. Skákal som na trampolíne, robil premety, cvičil kopy a údery, ale tiež som aj posiloval s činkami. K tomu všetkému pribudlo behanie a cyklistika."

Trénovať musel aj Willem Dafoe. Keďže sa dlhé roky venuje cvičeniu jogy, nemal problémy získať aj zručnosti v pohybe vo vzduchu na Goblinovom klzáku. "Nebolo to jednoduché, mať na sebe metalický kostým, množstvo rozličných zbraní a ešte udržať rovnováhu. Priznávam, sem-tam som sa aj bál." 

Filmoví tvorcovia si uvedomovali aj dôležitosť kostýmov, ktoré charakterizujú jednotlivé postavy. "Mali sme naozaj šťastie, že sa k nášmu tímu pripojil kostýmový výtvarník James Acheson," prízvukuje Raimi. "Nechcel som, aby vymyslel nové kostýmy, skôr mi šlo o to, aby zažiarili na plátne. Jimmy prišiel s viacerými inováciami na Spider-Manovom kostýme, ktorý je vytvorený zo špeciálneho hodvábu, kde sú zvýraznené jednotlivé svalové skupiny. Chcel, aby bolo divákovi zrejmé, ktorý sval sa hýbe, aby vyzeral ako tanečník na oblohe. Čo však je dôležité, Spidre-Man nepôsobí ako superhrdina s neprirodzene vyvinutou muskulatúrou." 

Acheson je trojnásobným držiteľom Oscara, jeho filmový záber je skutočne veľmi široký - od Nebezpečných známostí (Dangerous Liaisons) cez montypythonovský Zmysel života (Monty Python 's The Meaning of Life) až po Brazil. "Pokúsili sme sa myslieť kineticky, čo znamená, že sme chceli vytvoriť kostýmy pre postavu, ktorá lieta, lezie a je veľmi atletická a gymnastická. Kostýmy museli byť teda veľmi flexibilné. Spider-Man je väčšmi akrobat ako ,svalnáč ', preto sme sa chceli vyhnúť používaniu množstva latexu. Kostým Spider-Mana je v jednom celku - od jeho čižmičiek až po pokrývku hlavy. Oblek sme potlačili pavúčími vzormi, ktoré sme vygenerovali v počítači. Skladá sa z vyše 120 hodvábnych častí, aby sa mohlo svetlo pod rôznymi uhlami odrážať. "Celkovo sa ušilo 24 Spider-Manových oblekov, pretože viaceré z nich sa pri nakrúcaní niektorých scén zničili. Pri tvorbe kostýmu Greena Goblina sa Acheson okrem samotnej komiksovej predlohy inšpiroval viacerými ďalšími prvkami ako japonskými maľbami na hodváb, vzormi kože plazov a kozmickými oblekmi. "Vytvorili sme kostým, ktorý je z časti ako zbraň, z časti letecký oblek a z časti koža hada. Brali sme do úvahy to, že Osborn sa zaujíma o zbrane, ktoré vyvíja vo svojom podniku, takže jeho oblečenie to muselo reflektovať. Goblinov kostým sa skladá zo 65 častí vytvorených z lesklého zeleného vinylu a celý kostým pokrýva tisíc samostatných luminiscentných kúskov." 

Vzhľad Spider-Mana: Výprava a kamera 

Veľmi náročné bolo aj preniesť svet komiksu do reálneho sveta New Yorku, kde sa príbeh odohráva. "Urobiť divácky príťažlivý príbeh znamenalo vzdať sa priveľkej štylizácie, "vysvetľuje Raimi. "Stál pred nami teda veľký problém - akú mieru štylizácie použiť. Aj preto sme museli realitu mierne orezať. Niektoré časti mesta sú vymyslené, magické. Tie sme vložili do skutočných záberov mesta a jeho budov, ktoré sme však nakrúcali z nezvyčajných uhlov a s neobvyklým osvetlením, sem-tam sme niečo k architektúre pridali, niekde zmenili prostredie, v ktorom sa tá-ktorá budova nachádza."

"Svet Spider-Mana existuje na oblohe nad Manhattanom, takže sme museli vytvoriť množstvá záberov striech New Yorku, "vysvetľuje kameraman Don Burgess. "Museli sme zabrať obrovskú časť mesta, ktorú ľudia vlastne nemôžu nikdy vidieť. To som sa usiloval vložiť do filmu. Musel som si vytvoriť štúdie osvetlenia, napríklad Time Square sme nakrúcali po celý deň v pätnásťminútových intervaloch, aby sme zistili, aký je najlepší pohľad pre danú scénu. Vytvorili sme si koncept osvetlenia, najprv na javisku, kým sme ho aplikovali pri nakrúcaní." 

Ako vznikal Spider-Man Ako vznikal Spider-Man Ako vznikal Spider-Man

 

Vizuálne efekty

Tvorca vizuálnych efektov John Dykstra úzko spolupracoval s režisérom, aby čo najlepšie zobrazil nadľudskú silu, mrštnosť a schopnosti Spider-Mana. Jeho tím pracoval na takmer 500 záberoch pre film. Efekty, ktoré sa im podarilo dosiahnuť, sú veľmi reálne, nie štylizované a vytvorili ilúziu skutočnosti. "Pri uvažovaní nad trikmi som zistil, že musíme flexibilitu postavy preniesť na miesta, kam by sme v skutočnosti nemohli ísť. Veľmi ťažko by sme sa mohli vznášať nad ulicou 60-kilometrovou rýchlosťou, skákať do veľkých diaľok a priam sa ponárať do dopravného ruchu mesta. Museli sme preto vytvoriť virtuálne prostredie. Otázka znela, nakoľko realisticky to má vyzerať. Veď postava Spider-Mana lieta vzduchom, pristáva na akomkoľvek povrchu, ku ktorému sa akoby prisaje. A to je pre človeka nemožné. Zaznamenávali sme si rozličné pohyby človeka pri skákaní a točení sa, aby ich neskôr mohli animátori v počítači spracovať. S hopnosť pohybu limituje fyziológia ľudského tela, museli sme ho teda pri počítačovej tvorbe trikov brať do úvahy. Verím, že keď uvidíte našu počíta- čom vytvorenú postavu, ako sa pohybuje po mrakodrape, uveríte, že je to skutočný človek s nadľudskými vlastnosťami." 

Ďalším zaujímavým problémom, ktorý musel vyriešiť Dykstrov tím, bolo aj zdôraznenie postupnej premeny Petra Parkera na Spider-Mana. "Zorné pole človeka je od 50 do 90 stupňov, ale pavúčí zmysel umožňuje Petrovi obsiahnuť až 180 stupňov. Je súčasne schopný zachytiť nebezpečenstvo a priblížiť si ho a izolovať. Verím, že sa nám podarilo nakrútiť tieto zábery tak, aby ich divák vnímal rovnako ako Peter. Kamera sa pohybuje súčasne s hrdinom, kopíruje jeho pohyb, čím sa vytvára ilúzia, že sme Spider-Manovými partnermi." 

Film by nebol kompletný, keby v ňom chýbali dôležití herci - živé pavúky spriadajúce pavučiny. Keďže sa nakrúcalo najmä v zime, je jasné, že nájsť v USA dostatok týchto "hercov" nebolo jedno- duché. Režisér Raimi sa rozhodol, že pavúčia suita musí byť rôznorodá, vrátane gigantického krabieho pavúka pochádzajúceho z Nového Zélandu a Austrálie. Keďže pavúky vo filme majú byť geneticky mutované, museli im výtvarníci vytvoriť špeciálny look. Niektoré z pavúkov mali dokonca kostýmy a make-up. Pavučiny, ktoré vo filme uvidíme, však vyrobili rekvizitári. Obrovskú umelú pavučinu tkali 36 hodín. Pre porovnanie - skutočnému pavúkovi by podľa expertov jej zosnovanie trvalo iba hodinu.

Zaujímavosti 

•Na rolu Greena Goblina producenti uvažovali napríklad aj o Nicolasovi Cageovi a Johnovi Malkovichovi. 

•Nakrúcanie trvalo od 8.januára do apríla 2001. 

•Teroristický útok na New York 11.septembra minulého roku zasiahol aj film - pôvodne pripravený trailer, kde Spider-Man do obrovskej pavučiny medzi budovami WTC chytí helikoptéru s lupičmi, museli tvorcovia stiahnuť z oficiálnej webovej stránky a museli zmeniť aj poster k filmu, na ktorom sa Spider-Manovi v jeho pavúčom oku odrážajú Dvojičky. 

•Zach Hudson, dublér Tobeyho Maguira, utrpel nešťastnú fraktúru nohy, keď pri náročnom skoku narazil do tehlovej steny. 

•Režisér Sam Raimi je hrdým vlastníkom kanárikovožltého Oldsmobilu Delta 88 z roku 1973, ktorý sa objavuje v každom z jeho filmov. 

•Na prepravu gigantických krabích pavúkov z Nového Zélandu musela produkcia získať špeciálne povolenie, pretože ide o nebezpečné zvieratá. 

•Rozpočet snímky sa z pôvodne plánovaných 100 miliónov dolárov vyšplhal 139. 

•V máji roku 2003 sa má začať nakrúcať sequel, ktorý chce Columbia uviesť do kín v roku 2004.

 •Herečka Kerstin Dunstová má v posledných týždňoch špeciálnu bezpečnostnú ochranu, keďže dostala niekoľko výhražných anonymov od fanúšikov komiksu, ktorým sa údajne nepozdáva jej obsadenie do filmu. 

•Willema Defoa museli do jeho obleku navliekať traja kostyméri a v priemere im to trvalo asi 30 minút. Tobey Maguire si tiež vytrpel svoje - počas scén, keď mal na sebe kostým Spider- Mana si nemohol niekedy aj celé hodiny vykonať biologické potreby. 

•Počas nakrúcania sa medzi Tobeym Maguirom a Kerstin Dunstovou vyvinul ľúbostný vzťah. Nemal však dlhé trvanie. Ani nie po roku sa začiatkom marca 2002 rozišli.






autor Peter Konečný 29.5.2002
  • Spider-Man v pavučinách 2 DVD (05.02.2003 2:58:11)
  • Spider-Man v zajatí pavučín (03.06.2002 16:24:36)
  • Spider-Man (03.06.2002 5:14:30)
  • Spider Man (01.05.2002 3:53:51)
  • Hypnotic sa nepodaril. Prekvapil animovaný Spider-Man - Vertigo vol. 2 (04.06.2023 23:58:02)
  • Willem Dafoe by sa mal vrátiť do Spider-Mana (22.03.2023 17:27:27)
  • Uvidíme ešte v postave Spider-Mana Tobeyho Maguirea? (08.04.2022 8:46:26)
  • Otvorené kiná prevalcoval nový Spider-Man. Artové filmy to budú majú ťažšie (17.01.2022 22:50:45)
  • Návrat do kín bude spojený aj s uvedením akcie Spider-Man: Bez domova (11.01.2022 18:05:40)
  • Rola Spider-Mana bola pre Andrewa Garfielda snom, ale aj prebudením (09.11.2021 16:32:37)
  • Spider-Man sa zdá byť pohodlnou cestou k úspechu a to nie len vo filme (09.11.2020 23:20:59)
  • Pokračovania Spider-Man: Paralelné svety sa dočkáme v októbri 2022 (27.04.2020 11:38:23)
  • Svet Avengerov po Endgame: Pozrite si trailer na nového Spider-Mana (06.05.2019 21:08:48)
  • Režisér oscarovky Spider-Man: Paralelné svety sa upísal dvojke Kocúra v čižmách (28.02.2019 19:12:36)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Fantasy
    Minutáż˝: 121 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2001
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.