STAR TREK: PICARD 3. SEZÓNA

STAR TREK: PICARD 3. SEZÓNA

8.0

Filmová recenzia



Surfovať na vlnách nostalgie vie priniesť ovocie, no taktiež to vie byť pekne nebezpečné. Bez ohľadu na výsledok je v mainstreamovej filmovej aj televíznej tvorbe badať túto snahu čoraz viac v snahe zachytiť to, čo fungovalo kedysi dávno. Popálil sa na tom režisér J.J. Abrams pri novej Star Wars trilógii. Vyšlo to ale napríklad novými Krotiteľmi duchov. Po dvoch kritikmi dobre prijatých, ale divákmi rozporuplne hodnotených sériách seriálu Star Trek: Picard sa showrunner Terry Matalas rozhodol tiež staviť na nostalgiu a tretia séria je ňou celá presiaknutá.

Tá už má všetkých desať epizód za sebou (u nás dostupných v rámci streamovacej ponuky Amazon prime Video) a tým vlastne ukončila éru Picarda a jeho posádky, ktorá sa ťahala viac ako 35 rokov naprieč seriálmi, filmami, komiksami a aj videohrami.

Aj napriek tomu, že sa druhá a tretia séria nakrúcali back to back, v skutočnosti je medzi nimi len pomerne povrchná nadväznosť. Admirál na dôchodku by si mohol užívať konečne (a po niekoľký raz zaslúžený) dôchodok vo svojej vinici niekde vo Francúzsku, avšak keď sa s problémom ozve členka jeho bývalej posádky na lodiach Enterprise, neváha ani chvíľu a vydáva sa opäť do akcie. Ani teraz v nej však nebude sám.

Nečakajte veľkolepý vesmírny opus, aj keď je pravdou, že tretia séria priniesla veľa akcie a aj efektné vesmírne boje, čo občas vzhľadom na vek hereckého osadenstva už nepôsobilo veľmi uveriteľne, ale k ére The Next Generation, z ktorej tretia séria Picarda prevažne čerpá, sa to hodí. Respektíve najmä k filmom, ktoré začali prichádzať do kín po sedemročnej seriálovej „misii“. Picard sa vydáva na výpravu, ktorá ho krok za krokom, epizódu za epizódou, privedie k ďalšiemu z bývalých členov posádky.

Doktorka Crusherová, Číslo jedna, Worf a ostatní na seba nenechajú dlho čakať. Postáv tu nie je málo, k niektorým bol čas na obrazovke štedrejší, iným sa ho dostalo menej. Dôležité ale je, že tu nikto z hlavného osadenstva nepôsobí nadbytočne a samoúčelne. Postavy tu majú svoje miesto v príbehu a aj pre fanúšikov bude určite osviežením, že seriál len neopakuje archetypy z TNG, ale postavy posúva ďalej. Upravuje charaktery, mení ich úlohy a ukazuje dopad veku na hrdinov, na ktorých sme vyrastali. Dopĺňa to starými aj novými vzťahmi, ktoré seriálu dodávajú hĺbku a aj tých niekoľko silnejších emotívnych scén naprieč desiatimi epizódami.

Star Trek: Picard 3. sezóna

Z predchádzajúcich sérií sa vracajú Jeri Ryan (Seven of Nine) a Michelle Hurd (Raffi Musiker), obe teraz ale v trochu pozmenených úlohách a s výrazne rozdielnou dynamikou, pričom ale pekne zapadli k starej posádke. Výraznou novou postavou je kapitán lode Titan Liam Shaw v podaní Todda Stashwicka (seriál 12 Monkeys), ktorý sa medzi fanúšikmi stal obľúbeným vďaka arogantnému, ale zato stále inteligentnému stvárneniu postavy.

Dobre známa zostava je doplnená novými tvárami a ďalšou generáciou, v niektorých prípadoch doslova. Najviac času si pre seba odhryzol britský herec Ed Speleers (Eragon, The House That Jack Built, Downton Abbey), ktorý sa tu predstavil ako Jack Crusher a celý dej je prakticky vystavaný okolo jeho postavy. Herec túto ťarchu často zvláda s charizmou, ale niektoré epizódy priniesli aj slabšie momenty, keď mu scenár úplne nezahral do kariet.

Kým predchádzajúce dve série Picarda fungovali aj samostatne, dokonca neboli závislé ani samé na sebe, tretia je rozdielna. Predtým si seriál dokázal pozrieť aj niekto, kto nevyrastal v TNG ére, no v prípade tretej série to nie je možné. Nie je to len o postavách, v mnohých ohľadoch na klasické epizódy z prelomu 80. a 90. rokov nadväzuje aj príbehovo. Občas budú dokonca aj fanúšikovia tápať.

Star Trek: Picard 3. sezóna

Oba pohľady na takéto spracovanie sú relevantné a majú váhu. Tretia séria je robená fanúšikmi pre fanúšikov, preto obsahuje mnoho odkazov, obhliadnutí sa za minulosťou, dokonca aj známych tvárí a lodí a to nielen z TNG, ale k slovu sa dostane napríklad aj Voyager. Jedna epizóda špeciálne stavila all-in na nostalgické chvíľky, kde sa tvorcovia spoliehali na to, že fanúšikovia budú dokonca stopovať obraz, aby si všimli každý jeden odkaz, ktorý sa v scéne skrýva. Druhý pohľad ale je, že tretia séria Picarda nedokáže stáť (a obstáť) osve. Vedľajšie postavy, dejové línie, emotívne momenty – tieto veci neraz závisia od toho, či si pamätáte napríklad nejakú epizódu zo 7. série TNG, nejakú scénu z Voyageru a podobne.

Ak sú takéto momenty zahrané ako komický element (takých prípadov je tu tiež veľa), prípadne ako odkaz priamo pre fanúšikov, na ktorom epizóda nestojí, nie je to vôbec na škodu. Ak sú ale kľúčové body epizód vystavané práve na niečom takomto, mnohým divákom to už môže pripadať nadbytočné a vlastne sa v niektorých dejových líniách neodkážu ani dobre zorientovať, prípadne doceniť ich emocionálny dopad.

Star Trek: Picard 3. sezóna

Desať epizód odsýpa veľmi dobre. Majú hlbšie momenty, spomínané emotívne scény, silné dialógy s dopadom na diváka a aj nejaké tie prekvapenia. Nechýba v nich ani dynamika, vedia spomaliť. Je to dobrý mix, ktorý dokážete zhltnúť za dve večery, ale aj si ho pomaly dávkovať epizódu za epizódou. Nebudete cítiť hluché miesta, prázdne scény, zbytočnú vatu. Z pohľadu efektov čakajte tiež slušný nadštandard, nie nejaký digibordel, v ktorom sa divák nevie ani zorientovať. Pomáha to, že je dôraz kladený na postavy, nie na výbuchy vo vesmíre. Aj seriál je vďaka tomu viac uzemnený.

Tretia séria seriálu dala Patrickovi Stewartovi možnosť zahrať niektoré z najlepších scén v koži Jean-Luc Picarda, kedy musí opäť čeliť vlastnej smrteľnosti. Bola to preňho rozlúčka s postavou, ktorú si náležite užil. To ale aj iné staré známe tváre a aj keď sa posádka lode Enterprise vydala tam, kde bola už mnohokrát predtým, divák si to stále dokáže užiť a uroniť pri tom nejednu slzičku nostalgie.

Akurát to má dva nedostatky. Prvým je, že musíte byť naozaj Trekkies a ideálne si k tomu musíte asi aj zrekapitulovať niektoré klasické epizódy. A tým druhým je, že v tretej sérii Picard vlastne neprišiel s ničím novým. Chýba nám to? Možno ani nie, ale rozhodne by potešili noví záporáci, nové motívy. Starej posádke by tak dodali viac novej šťavy.


Star Trek: Picard (USA, 2023)
Réžia: Douglas Aarniokoski, Jonathan Frakes, Dan Liu, Deborah Kampmeier, Terry Matalas. Scenár: Terry Matalas, Akiva Goldsman, Michael Chabon, Christopher Monfette, Sean Tretta, Matthew Okumura. Hrajú: Patrick Stewart, Jeri Ryan, Michelle Hurd, Ed Speleers, LeVar Burton, Michael Dorn, Jonathan Frakes, Gates McFadden, Marina Sirtis, Brent Spiner, Todd Stashwick ...


autor Matúš Štrba 20.5.2023
8.0
STAR TREK: PICARD 3. SEZÓNA
+ kvalitne nakrútená, emotívna a nostalgická rozlúčka so známou posádkou
+ Patrick Stewart si Picarda zase užíva
+ pozoruhodné nové tváre s potenciálom pre budúcnosť značky
+ bez hluchých a prázdnych miest
- nefunguje osve a ani iba v nadväznosti na predchádzajúce dve série
- občas príliš tlačí na pílu v odkazoch na TNG (čo noví diváci nemusia oceniť)
- stavia na overených nápadoch, vyhýba sa úplne novým
Kinema
8.0
Diváci
8.0
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Dobrodružný
Minutáž˝: 532 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2023

Premiéra: 16.2. 2023
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
8.0
Ohodnotiť

Žáner: Akcia/Dobrodružný
Minutáż˝: 532 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2023

Premiéra: 16.2. 2023
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.