TV TIPY 18.4. - 23.4. 2023

TV TIPY 18.4. - 23.4. 2023

VOD recenzia



Utorok, 18. apríl

Robin Hood (USA, VB, 2010, Ridley Scott), Nova Cinema, 20:00                                        

Robinov Hoodov sme tu už mali skutočne neúrekom, jeden z posledných pokusov o nový pohľad na vec môžeme pripísať špecialistovi na historický žáner Ridleymu Scottovi. Hlavnú úlohu budúceho legendárneho zbojníka si zahral Russell Crowe, Marianu zase Cate Blanchett. Zabudnite ale na šialené bláznovstvá a vyplňovanie naratívu zo starých známych legiend, toto je pokus o autentický a drsný historický film so všetkou vážnosťou. Ako sme si u Scotta zvykli, režisérsky zostrih je citeľne lepší než krátka kinoverzia.

Trabantom až na koniec sveta (Trabantem až na konec světa, Česko, 2014, Dan Přibáň), ČT 2, 20:00

Ďalší z „trabantovských“ cestopisných road movie dokumentov od Dana Přibána. Koncept týchto filmov spočíva v tom, že Přibán spolu s jeho dobrodružnou partou úspešne zdoláva rôzne exotické miesta. A všetko na starom dobrom trabante; čiže naozaj ide o pozoruhodné výkony.  Tentoraz sa prevezieme Južnou Amerikou a navštívime všetko možné: veľhory, púšte, pralesy i oceány.

Vlčí bouda (Československo, 1986, Věra Chytilová) CS Film, 22:00                                     

Věru Chytilovú, najvýraznejšiu režisérku českých filmových dejín, sprevádzala povesť nadšenej experimentátorky s filmovými žánrami a štýlmi. A Vlčí bouda predstavuje presne takýto film. Rozhodne je to film, aký bežne nevídať a už rozhodenie nie v československých podmienkach. Odvíja sa pred nami príbeh jedenástich účastníkov školského lyžiarskeho kurzu. Kurz majú pod taktovkou traja vedúci, ktorí vytvárajú čoraz hustejšiu a nebezpečnejšiu atmosféru. Kam to až zájde? Čo sú tí vedúci vlastne zač?

TV Tipy 18.4. - 23.4. 2023

Streda, 19. apríl

Perfektný deň (Un día perfecto, Španielsko, 2015, Fernando León de Aranoa), JOJ Cinema, 20:15                                                                                                                      

Horko-sladký príbeh o čistení studne od mŕtveho tela. Všetko uprostred balkánskej vojnovej zóny. Hlavnými postavami sú pracovníci humanitárnej organizácie Aid Across Borders, ktorí sa potrebujú zladiť, aby dosiahli svoj cieľ. To samozrejme nie je jednoduché. Perfektný deň má veľmi slušnú hereckú súpisku: Benicio Del Toro, Olga Kurylenko, Tim Robbins a Mélanie Thierry.   

Počiatok (Inception, USA, Veľká Británia, 2010, Christopher Nolan), Dajto, 20:30

Počiatok nakrútil Christopher Nolan v prestávke medzi Temným Rytierom a Návratom Temného rytiera, čo bol mimo iné zrejme aj vrchol jeho kariéry. Niet pochýb o tom, že Počiatok je jedným z jeho najambicióznejších a aj najkvalitnejších projektov. Príbeh o skupine zlodejov, ktorí ale nekradnú matierálne statky, ale sny je charakteristický prvotriednymi vizuálnymi efektami a komplikovanou naráciou, čiastočne vychádzajúcou zo samotného príbehu.

Strach (Československo, 1963, Petr Schulhoff), CS Film, 22:00                                                 

Kriminálnych seriálov je v československom diskurze viac než dosť, Strach je ale špecifickým titulom – nielen vzhľadom na dobu svojho vzniku. Veľký priestor z minutáže je venovaný forenzným postupom detektívov, ktorí sa snažia vyriešiť záhadnú vraždu na česko-nemeckých hraniciach. Detektívnu dvojicu vytvorili legendy českého herectva Rudolf Hrušínsky a Radek Brzobohatý. Detektívka je zaujímavá aj svojim vizuálnym spracovaním, kde čerpá najmä z nemeckého expresionizmu.

TV Tipy 18.4. - 23.4. 2023

Štvrtok, 20  apríl

Zánik samoty Berhof (Československo, Poľsko, 1983, Jiří Svoboda), CS Film, 20:00

Samota Berhof je obydlie nachádzajúce sa presne na poľsko-česko-nemeckom pohraničí. Tesne po konci druhej svetovej vojne sa tu stretávajú miestni s Nemcami, ktorí odmietajú priznať vlastnú porážku. Hlavnými postavami sú rádová sestra Salome v podaní Jany Brejchovej a československý poručík v podaní Milana Kňažka. Medzi všetkými zúčastnenými postupne dochádza ku konfliktom. Vladimír Kőrner napísal scenár podľa vlastnej knižnej predlohy.

Hľadanie Krajiny – Nekrajiny (Finding Neverland, USA, Veľká Británia, 2004, Marc Forster), ČT Art, 20:15                                                                                                             

Táto veľmi vkusná a elegantná životopisná dráma nemeckého režiséra Marca Forstera rozpráva príbeh Jamesa Matthewa Barrieho, autora legendárnej rozprávkovej postavy Petra Pana. Zápletka filmu sa točí okolo Barrieho inšpirácií, nádejí a obáv. Nechýbajú silné herecká mená: Johny Depp, Kate Winslett, Dustin Hoffman či Julie Christie. Skladateľ Jan A. P. Kaczmarek získal Oscara za najlepšiu hudbu.

John Wick (2014, USA, Chad Stahelski, David Leitch), JOJ Cinema, 22:20                     

Pokiaľ sa vám nechce hrať nejaká akčná počítačová hra plná strieľačiek, vyskúšajte si pozrieť Johna Wicka ako nesmrteľného akčného hrdinu, ktorý skosí za hodinu a pol nepreberné množstvo darebákov. Tí mu totiž zabili psa a to sa nerobí. V hlavnej úlohe sa predstavil Keanu Reeves a táto úloha znamenala v jeho kariére comeback do prvej ligy. V súčasnosti sa dokončuje už tretie pokračovanie. Vo vedľajšej úlohe sa predstavil predčasne zosnulý švédsky herec Michael Nyqvist. 

TV Tipy 18.4. - 23.4. 2023

Piatok, 21. apríl

Šakalí léta (Česko, 1993, Jan Hřebejk), CS Film, 20:00

Prvé celovečerné dielo Jana Hhřebejka zabodovalo ako u kritiky, tak u publika. Muzikál z rokov päťdesiatych vzdáva hold dobovému rock and rollu a film sprevádzajú pesničky Ivana Hlasa, obrovský hit sa stal zo skladby Na kolena. V hlavnej úlohe rockera-rebela sa predstavil Martin Dejdar. Ako sme u Hřebejka zvyknutí aj z jeho nasledujúcich komédií odohrávajúcich sa v období socializmu v Československu, aj Šakalí léta obsahujú viacero dnes už kultových scén a hlášok.

Smrť na Níle (Death on Nile, VB, 1978, J. Guillermin), ČT 2, 20.00

Ďalší prípad detektíva s až príliš „načančaným“ vzhľadom nás zavedie na výletnú loď na africkú rieku Níl. No a bol by v tom čert, ak by sa počas Poirotovej prítomnosti nevyskytla niekde navôkol aj mŕtvola. Belgičan má opäť z toho radosť, pretože sa tu aspoň nebude nudiť a môže sa menej sústrediť na egyptské horúčavy. V hlavnej úlohe sa tentokrát predstavil trochu netradične Peter Ustinov, ktorý nemusí každému fanúšikovi predlôh z pera Agathie Christie byť po vôli.

Motýľ (Papillon, USA, Francúzsko, 1973, Franklin J. Schaffner), Jednotka, 22:30  S odstupom času zrejme kultový film o nepoddajnom väzňovi s prezývkou Motýlik a jeho väzenskom kamarátovi Luisovi. A nejde o žiadne obyčajné väzenie, ale o Diabolský ostrov, tesnučkú ostrovnú plochu s rozlohou 0,14 km², ktorý 100 rokov slúžil Francúzom ako odkladisko najťažších zločincov. Motýľ vznikol na základe pamätí bývalého trestanca Henriho Charriera. Hlavné postavy si zahrali Steve McQueen a Dustin Hoffman. Režisérom je skúsený režisér súdobých inteligentných hollywoodskych trhákov Franklin J. Schaffner.

TV Tipy 18.4. - 23.4. 2023

Sobota, 22. apríl

Proxima (Francúzsko, Nemecko, 2019, Alice Winocour), JOJ Cinema, 14:55                

Astronautka Sára je po úspešnej vedeckej kariére vybraná do vytúženej misie. Tá obnáša ročný pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Keď sa začne namáhavý fyzický aj psychický tréning, Sára si začína uvedomovať dosah, aký bude mať tento pobyt na jej rodinu – starších rodičov, no najmä na jej sedemročnú dcéru Stellu. Sára sa navyše musí vyrovnať s faktom, že je v tíme vedenom  uznávaným astronautom jedinou ženou.

Dobrý ročník (A GoodYear, USA, Veľká Británia, 2006, RidleyScott), Markíza, 15:45

Londýnskeho experta na investície prekvapí smrť jeho strýka ale aj to, že mu odkázal vinice na juhu Francúzska, kde strávil takmer celé svoje detstvo. Plánuje sa do Francúzska vydať, nechce však stratiť veľa času – ideálne by bolo vinice predať čo najskôr. Po príchode na tiché miesto však pomaly na svoj pôvodný zámer zabúda, opantá ho príroda, nostalgia a aj pôvabná majiteľka kaviarne v podaní MarionCotillard. Kto by sa takýchto okolností chcel vrátiť do uponáhľaného sveta financií?

Creed (USA, 2015, Ryan Coogler), Nova Cinema, 22:05

Ako oživiť starú značku s názvom  Rocky späť k životu, aby nepôsobila pre súčasné publikum ako otravné retro, tak na to prišli scenáristi Ryan Coogler a Aaron Convington. Hlavnou postavou je totiž syn dávneho Rockyho súpera Apolla Creeda, ktorého sa starý veterán Rocky rozhodne trénovať. Adonisa Johnsona, syna Apolla, si zahral Michael B. Jordan a dostal sa tak do prvej hollywoodskej ligy. Rocky Balboa v podaní Sylvestera Stalloneho musí riešiť aj nečakané zdravotné problémy.

TV Tipy 18.4. - 23.4. 2023

Nedeľa, 23. apríl

Ružové sny (Československo, 1976, Dušan Hanák), Dvojka, 20:10

Slovenská variácia na Rómea a Júliu sa volá Ružové sny a nakrútil ju Dušan Hanák v roku 1976. Juraj Nvota si tu zahral popleteného poštára neustále sa prevážajúcom po krajine a dedine na svojom bicykli. Spoznáva krásne rómske dievča v podaní Ivy Bittovej a ihneď sa do nej zamiluje. Bude však okolie schopné akceptovať lásku naprieč dvoma kultúrne odlišnými vrstvami miestneho obyvateľstva? A budú vôbec títo dvaja mladí ľudia schopní odolať týmto tlakom, ale aj realite spoločného života v tak mladom veku?

Arizonský sen (Arizona Dream, USA, Francúzsko, 1993, Emir Kusturica), Dvojka, 21:30

Arizonský sen, film, ktorý natočil Emir Kusturica v Hollywoode, rozpráva príbeh obyčajného new yorského strážcu rýb, ktorý sa po divokých okolnostiach náhle ocitne v Arizone. Tu sa začnú diať naozaj zvláštne veci. Kusturicovo rozprávanie je plné snových vízií, symbolov či halucinovania, ktoré prežívame spolu s hlavnou postavou. Magický realizmus v čistej podobe. V hlavnej úlohe hrá Johny Depp, nechýba Bregovićova hudba.

Hud (USA, 1963, Martin Ritt), ČT 2, 21:55

Krutý western s Paulom Newmanom v hlavnej úlohe od kvalitného westernového i newesternového režiséra Martina Ritta. Newman stvárňuje Huda Bannona, deštruktívneho, agresívneho a nemilosrdného mladého texaského farmára bez zásad a zábran. Hudov otec Homer sa síce snaží syna prevychovať, ale nefunguje to. Je tu ešte Lon, Hudov synovec a Homerov vnuk, obdivujúci Huda. Jedného dňa Hud znásilní dobrosrdečnou gazdinú Almu...

TV Tipy 18.4. - 23.4. 2023


autor Lukáš Šútor 18.4.2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.