TV TIPY 11.4. - 16.4. 2023

TV TIPY 11.4. - 16.4. 2023

článok



Utorok, 11. apríl

Veronika (Československo, 1985, Otakar Vávra), CS Film, 14:00
Veronika Otakara Vávry je už jeho druhým životopisným dielom venujúcim sa osudom slávnej českej spisovateľky Boženy Nemcovej. Na rozdiel od filmu Horoucé srdce sa Veronika odohráva iba počas niekoľkých mesiacov na prelome rokov 1854 a 1855. Hlavnou hrdinkou je ale mladé dievča Veronika Pavlitová, ktorá nedobrovoľne pracovala ako konfidentka rakúskej polície. Nemcová v tomto období začala písať Babičku a dej sa zameriava aj na jej lásku k mladému medikovi.

Trabantem napříč Afrikou (Česko, 2011, Dan Přibán), ČT 20:00
Jeden z prvých „trabantovských“ cestopisných dokumentov Dana Přibána a Dani Zlatohlávkovej (krásne priezvisko). Koncept týchto filmov spočíva v tom, že Přibán spolu s jeho dobrodružnou partou úspešne zdoláva rôzne exotické miesta. A všetko na starom dobrom trabante; čiže naozaj ide o pozoruhodné výkony. V Trabantem napříč Afrikou uvidíme Tunisko, Líbyu, Egypt, Sudán, Etiópiu, Keňu, Tanzániu, Zambiu, Bostwanu, Namíbiu a Juhoafrickú republiku.

Podfukári (Now You See Me, USA, Francúzsko, 2013, Louis Leterrier), Dajto, 20:30
Ensemble obsadenie zložené zo samých hviezd bolo určite jedným z dôvodov úspechu tohto krimi filmu. JesseEisenberg, Woody Harrelson, IslaFisher, MarkRuffallo, MorganFreeman a mnoho ďalších si zahralo v príbehu o agentovi FBI a detektívovi Interpolu vyšetrujúcich skupinu kúzelníkov, obvinenú z bankových lúpeží. Odvážna skupina však krádeže usporadúva pred obecenstvom. Lup potom rozdá medzi divákov, niet divu, že ich šou je čoraz úspešnejšia. Keďže sa titul zaoberá kúzlami a trikmi, musí aj divák pri jeho sledovaní dávať veľký pozor, nemusí byť totiž všetko tak, ako to spočiatku vyzerá.

TV tipy 11.4. - 16.4. 2023

Streda, 12. apríl

Faunovo velmi pozdní odpoledne (Československo, 1983, Věra Chytilová), CS Film, 12:00
Faunovo velmi pozdní odpoledne patrí emdzi tie „diváckejšie“ filmy neortodoxnej režisérky a predstaviteľky českej novej vlny. Námet je totiž veľmi zrozumiteľný, scenár nám približuje život postaršieho elegána, ktorý stále nedospel a snaží sa loviť najmä mladé dievčatá. Faun je aj vďaka vynikajúcemu výkonu Leoša Suchařípy tragickou postavou, ale dokáže v divákovi vzbudiť aj určité sympatie a súcit. Výsledkom je tak mix morality, osobnej drámy a komédie. Film bol nakrútený na motívy poviedky Jiřího Brdečky.

Ecce Homo Homolka (Československo, 1969, Jaroslav Papoušek), Nova Cinema, 16:25
Jaroslav Papoušek vo svojej satirickej observácii typickej českej rodinky úspešne kombinuje prvky typickej ľudovej zábavy a českej novej vlny. Výsledkom je jedna z najobľúbenejších českých komédií všetkých čias, taktiež s podarenými dvoma pokračovaniami. Extrémne chudý František Husák tu hrá manžela trochu lepšie stavanej Heleny Růžičkovej a vytvorili tak dokonalý pár. Za nimi ale nezaostávajú ani rodičia v podaní Josefa Šebánka a Marie Motlovej.

Stratili sme Stalina (The Death of Stalin, Veľká Británia, Francúzsko, Belgicko, Kanada, USA, 2017, Armando Ianucci), JOJ Cinema, 20:15
Táto britská komédia začína smrťou. Nezvyčajné; zomiera však jeden z najväčších diktátorov v dejinách ľudstva, Stalin, teda pochopiteľnejšie. Stalinovou smrťou sa však z jeho najbližších spolupracovníkov stávajú ničím a nikým nevedené ovečky. Propaganda vyhlasuje, že Lenin je večne živý, na Stalinovu smrť sa teda tiež nikto nechystal. Veľmi rýchlo sa však na miesto po nebožtíkovi začínajú zlietať supy, a sú to veru riadne charaktery. Európskou filmovou akadémiou ocenená ako Najlepšia komédia roka, za zmienku stojí aj hviezdne obsadenie – Steve Buscemi, Jeffrey Tambor, Jason Isaacs, Michael Palin či Simon Russell Beale sú len zlomok z kvalitného hereckého ensemble-u.

TV tipy 11.4. - 16.4. 2023

Štvrtok, 13. apríl

Horčica mi stúpa do nosa ((La moutarde me monte au nez, Francúzsko, 1974, Claude Zidi), ČT 2, 8:30
Jedna z najlepších komédií s Pierrom Richardom v hlavnej úlohe a Claudem Zidim na režisérskej stoličke. Pierre stvárňuje Pierra, učiteľa z neveľkého mestečka a amatérskeho novinára. Ten žije pokojným a spokojným životom, pokiaľ nenastane nehoda so zámenou zložiek s mimoriadne pikantným a škandálnym obsahom. Pierre dobre vie o čo ide, chce to napraviť, ale to nie je také jednoduché...

Matrix (USA, 1999, Lilly Wachowski, Lana Wachowski), Prima Cool, 22:00
V roku 1999 bola táto snímka snáď na každom kroku. Príbeh o dystopickej budúcnosti, kedy ľudstvo žije v simulovanej realite ťažila z filozofických spisov, vyprodukovala však aj niekoľko podkladov pre dlhotrvajúce konšpiračné teórie. Rola Nea spravila z KeanuReevesa globálnu superstar. Úspech dosiahla aj na Oscaroch, kde jej podarilo získať štyri sošky – za Najlepší strih, zvuk, zvukový dizajn a špeciálne efekty. V súčasnosti sa natáča štvrté pokračovanie, ktoré by malo do kín prísť už najbližší december.

Pasťák (Československo, 1968, Hynek Bočan), CS Film, 22:00
Mladý dedinský učiteľ nastupuje v 60. rokoch ako vychovávateľ v pražskom ústave ochrannej výchovy mládeže. Tu sa stretáva s neortodoxnými metódami jeho kolegov a nesúhlasí s nimi. V ústave nakoniec vypuká vzbura. V roku 196, kedy film nakrúcal Hynek Bočan, boli konečné práce tohto pesimistického príbehu pozastavené ešte pred konečným strihom, ten bol dokončený až v roku 1989 a premiéra sa odohrala o rok neskôr. V hlavných úlohách sa predstavili Ivan Vyskočil, Jiří Krampol a Vladimír Krška.

TV tipy 11.4. - 16.4. 2023

Piatok, 14. apríl

Monetové lekná – mágia vody a svetla (Le ninfee di Monet - Un incantesimo di acqua e luce, Taliansko, Giovanni Troilo), Dvojka, 14:20
Dokumentárny film skúmajúci leknovú sériu obrazov od významného francúzskeho impresionistického maliara Claudeho Moneta. Preskúmame maliarove inšpirácie, motivácie, vnímanie, myšlienky či názory. Monetovym svetom nás prevedie Ross King, popredný svetový „monetológ“.

Vražda v Orient Exprese (Murder on the Orient Express, VB, 1974, Sidney Lumet), ČT 2, 20:00
Predchodca novej adaptácie slávneho románu Agathy Christie Vražda v Orient Expresse od Kennetha Branagha vznikol v roku 1974 v réžii legendárneho tvorcu Sidneyho Lumeta. Zišla sa tu snáď celá dobová herecká smotánka. Herculea Poirota si s chuťou zahral nedávno zosnulý Albert Finney, Ingrid Bergman si odniesla Oscara za vedľajšiu úlohu. Príbeh je notoricky známy, belgický mysliteľ rieši záhadnú vraždu vo vlaku a musí trochu pouvažovať nad faktom, prečo je v tele obete hneď 12 bodných rán.

Smrtonosná zbraň 2 (Lethal Weapon 2, USA, 1989, Richard Donner), Dajto, 20:30
Martin Riggs a Roger Murtaugh sú už zohratá dvojica, spojilo ich vyšetrovanie prvého spoločného prípadu. Na druhýkrát sa opäť zapletú do vyšetrovania rozsiahleho obchodu s drogami. Stopy vedú aj na juhoafrické veľvyslanectvo v Los Angeles, ktorých zamestnancov ale chráni pred zákonom diplomatická imunita. Martin tu možno dokonca stretne aj lásku svojho života. Jednou z najpamätnejších scén filmu je určite bomba na toalete u Murtaugha doma. Finále prebehne v dokoch miestneho prístavu.

TV tipy 11.4. - 16.4. 2023

Sobota, 15. apríl

Robin Hood (USA, VB, 2010, Ridley Scott), Nova, 14:25
Robinov Hoodov sme tu už mali skutočne neúrekom, jeden z posledných pokusov o nový pohľad na vec môžeme pripísať špecialistovi na historický žáner Ridleymu Scottovi. Hlavnú úlohu budúceho legendárneho zbojníka si zahral Russell Crowe, Marianu zase Cate Blanchett. Zabudnite ale na šialené bláznovstvá a vyplňovanie naratívu zo starých známych legiend, toto je pokus o autentický a drsný historický film so všetkou vážnosťou. Ako sme si u Scotta zvykli, režisérsky zostrih je citeľne lepší než krátka kinoverzia

Strážcovia (Watchmen, USA, Nemecko, Zack Snyder), Nova Cinema, 22:10
Nesmierne ambiciózne dielo na motívy politicky ladeného komiksu Alana Moorea nakrútil v roku 2009 Zack Snyder. Ocitáme sa v alternatívnej histórii, kedy panuje v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia veľké napätie medzi svetovými mocnosťami a každú chvíľu hrozí atómová vojna. No, až tak ďaleko od reality sa táto fikcia nenachádzala… Príbeh vyšetrovania vraždy je prerozprávaný nechronologicky, ponúka úžasné vizuálne divadlo a nesmierne údernú, temnú pointu. Minulý rok bol na základe komiksu nakrútený aj výborný televízny seriál.

Svetlonoc (Slovensko, Česko, 2022, Tereza Nvotová), Jednotka, 22:50
Interpretačne bohatý film 35-ročnej slovenskej režisérky Terezi Nvotovej rozpráva príbeh tridsiatničky Šarloty, ktorý sa vracia do svojej rodnej dediny v slovenských horách. Miestnym ľuďom Šarlotin nečakaný návrat príliš nevonia a obávajú sa, že prebudí akúsi temnú vôľu, ktorá mala zostať radšej utlmená. A to sa aj stane.

TV tipy 11.4. - 16.4. 2023

Nedeľa, 16. apríl

1917 (USA, Veľká Británia, 2019, Sam Mendes), Nova Cinema, 20:00
Režisér Sam Mendes nakrútil technicky náročný film, zdanlivo nakrútený na jeden záber, ako poctu vojakom padlým v Prvej svetovej vojne. Príbeh o dvojici mladých vojakov, ktorí musia doručiť správu o zastavení bojového útoku je plný napätia, keďže v hre sú stovky životov, vrátane života brata jedného z nich. Námet rozpracoval Mendes podľa príbehu, ktorý mu kedysi vyrozprával jeho starý otec, prozaik Alfred Mendes na základe vlastných zážitkov z vojny.

Případ pro začínajíciho kata (Československo, 1969, Pavel Juráček), ČT Art, 20:20
Mimoriadne talentovaný scenárista a režisér Pavel Juráček patril v 60. rokoch medzi popredné osobnosti československej novej vlny. Bohužiaľ; do Juráčkovho života výrazne zasiahla normalizácia a zruinovala mu umeleckú kariéru. Případ pro začínajíciho kata, Juráčkov najvýznamnejší autorský film, je kafkovsky-swiftovským rozprávaním o mužovi nezapadajúcom do sveta, ktorého je súčasťou. Určite si niekedy pozrite aj vynikajúci film Martina Šulíka: Klíč k určování trpaslíků podle deníku Pavla Juráčka.

Vlasy (Hair, USA, Nemecko, 1979, Miloš Forman), Dvojka, 21:50
Jeden z najslávnejších amerických filmov Miloša Formana je muzikálom, ktorý sa snaží zachytiť atmosféru hippies a vplyv vojny vo Vietname na mladú generáciu. To sa mu podarilo najmä vynikajúcimi speváckymi a tanečnými číslami, pričom melódie z muzikálu si mnohí pospevujú dodnes, soundtrack priniesol viacero celosvetových hitov. Scenár Michaela Wellera ale ponúka aj plnokrvný dej, predovšetkým v záverečných pasážach sa prejavuje jeho premyslenosť a diváka dokáže prekvapiť.

TV tipy 11.4. - 16.4. 2023


autor Lukáš Šútor 11.4.2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.