TV TIPY 5.10. - 9.10. 2022

TV TIPY 5.10. - 9.10. 2022

VOD recenzia



Streda 5. 10.

Očista (Slovensko, Česko, 2021 Zuzana Piussi), Dvojka, 12:35
Zuzana Piussi a jej investigatívne strihové dokumentárne eseje sú žánrom samým o sebe. Očista sa venuje hlavne dvom prípadom, ktoré slúžia ako ilustrácia pokrytectva a neschopnosti súčasnej vládnej garnitúry. Niektorí diváci sa zvyknú sťažovať na Piussin hlas, ktorý má v jej filmoch funkciu rozprávača. Ja mám ten hlas veľmi rád, filmu dodáva punc Piussinej osobitosti, aký v iných filmoch nenájdeme.

Panna zázračnica (Československo, 1966, Štefan Uher), CS Film, 16:00
Poetická dráma Štefana Uhera Panna zázračnica patrí medzi najťažšie uchopiteľné snímky v rámci slovenskej novej vlny šesťdesiatych rokov. Film je nakrútený na motívy prózy Dominika Tatarku, ktorý si sám svoje dielo adaptoval do scenára a zachytáva voľnomyšlienkársky život skupiny mladých umelcov v časoch druhej svetovej vojny v starej Bratislave. Mladíci spoznávajú isté krásne dievča, ktoré sa stáva ich múzou. Uher vsádza viac na pocity postáv a symboliku predmetov ako na priamočiary dej.

Barbar Connan (Connan the Barbarian, USA, 1982, John Milius), Dajto 20:30
Connan (Schwarzenegger) je neohrozeným barbarským bojovníkom túžiacim pomstiť smrť svojich rodičov, ktorých zavraždil líder šialeného kultu. Connan na svojej ceste za pomstou spozná viacerých priateľov (bojovník, zlodejka, čarodejník), ktorí mu s jeho konečným cieľom pomôžu. Režisér a scenárista John Milius v roku 1982 so svojim Barbarom Connanom (spoluscénaristom Oliver Stone) tak trochu prinávratil filmovému fantasy žánru život a pozornosť. Samotná kvalita filmu je diskutabilná, ale nedá sa mu uprieť akási bizarne pohanská či okultná atmosféra. Škoda dabingu lebo Arnieho špecifický prízvuk je ťažko napodobiteľný.

TV tipy 5.10. - 9.10. 2022

Štvrtok 6.10.

Malý princ (Le Petit Prince, Francúzsko, 2015, Mark Osborne), JOJ Cinema, 8:50
Jeden z najznámejších príbehov literatúry sa na nezáujem detských, ale aj dospelých čitateľov nemôže sťažovať. Patrí medzi univerzálne milované knihy a preto niet divu, že sa raz za isté časové obdobie natočí aj nové filmové spracovanie Malého princa. Tento pochádza z dielne režiséra Marka Osborne, ktorý je ako spolurežisér vedený aj pri úspešnom animákuKungFu Panda. Snímka v roku svojho vydania vyhrala francúzsku národnú filmovú cenu César za Najlepší animovaný film.

Gauneri (Reservoir Dogs, USA, 1992, Quentin Tarantino), Prima Cool, 22.20
Druhý celovečerný film Quentina Tarantina nám ponúka prepracovanú a časovo sprehádzanú zápletku nevydarenej vykrádačky istého klenotníctva. Muži nadobudnú dojem, že za neúspechom akcie tkvie zradca vnútri skupiny. Ktorý to však z pánov s „farebnými“ prezývkami môže byť? Zaujímavosťou je, že Tarantino si vypožičal pôvodný názov z francúzskeho filmu Dovidenia, chlapci Luisa Malleho. Tarantino dal príležitosť Harveymu Keitelovi, Timovi Rothovi, Stevemu Buscemimu, ale najviac upúta zrejme ultra-drsný Michael Madsen.

Láska na kari (The Hundred-Foot Journey, USA, India, Spojené arabské emiráty, 2014, Lasse Hallström), Nova Cinema, 16:25
Špeciálnym žánrom kinematografie sú tzv. feel-good filmy, teda ľahké, povzbudzujúce príbehy. Niekedy sa takéto príbehy točia okolo kuchyne, jedla a kuchárov a jedným z dobrých typov takéhoto snímku je aj Láska na kari. V príbehu sa proti sebe postavia dvaja konkurenti – vyhlásená reštauratérka madam Malloryová, ktorej jedinou túžbou je získať druhú michelinsku hviezdu a mladík Hassan, šéfkuchár novootvoreného indického bistra. Obaja milujú jedlo a rôzne kultúry, to, že majú veľa spoločného ale zistia, až keď zahodia všetky predsudky.

TV tipy 5.10. - 9.10. 2022


Piatok 7. 10.

Pension pro svobodné pány (Československo, 1967, Jiří Krejčík), CS Film, 18:00
Celý dej tejto štiplavej komédie sa odohráva v jednej miestnosti. Na tom by nebolo nič extra originálne, ak by nešlo o izbu v nevestinci a dialógy by neprebiehali medzi zákazníkom a „predajkyňou“ špeciálnych služieb. Svoje party si dokonale užili Iva Janžurová a Josef Abrhám. Režisér Jiří Krejčík látku spracoval celkovo trikrát. Pre televíziu ako tv film, ako divadelnú hru a nakoniec ako kino film. Pozor, ide skutočne o husté klaustrofóbne psycho, na konci filmu budete radi, že ste radi...

Miles Davis – Zrod cool-jazzu (Miles Davis: Birth of the Cool, USA, 2019, Stanley Nelson), Dvojka, 21:55
Kvalitný a prehľadný exkurz do života a kariéry prelomového hudobníka. Rozprávanie využíva (často) exkluzívne archívne materiály a komentáre nielen Davisa či jeho priateľov, ale i odborné postrehy hudobných vedcov či historikov. Výsledkom je informačne výživný celok, ktorý je zároveň dostatočne intímny a aj vizuálne príťažlivý.

Vtedy v Amerike (Once Upon a Time in America, USA, Taliansko, 1984, Sergio Leone), Jednotka, 21:55
Asi najväčší epos legendárneho westernového režiséra Sergia Leoneho. Ten vo svojom poslednom filme opustil žáner westernu a preorientoval sa na gangsterský príbeh z časov americkej prohibície a čierneho trhu s alkoholom. Žánrové konvencie westernu Leone hravo ovládol a efektívne ich premiešal s westernovými. Televízna verzia filmu však trvá menej ako dve hodiny, čo uberá rozprávaniu na kolosálnosti a komplexnosti (režisérka verzia filmu trvá 251 minút).

TV tipy 5.10. - 9.10. 2022


Sobota, 8. 10.

Freaks (Kanada, 2018, Zach Lipovsky, Adam Stein), JOJ Cinema, 20:15
Indie komédia Freaks je príbehom malej Chloe, ktorá zo všetkého najviac túži vidieť svet. Má to však malý háčik – Chloe nikdy nevyšla zo svojho domu, kde žije spoločne so svojim otcom. Ten ju nadovšetko ľúbi, od detstva jej však vštepuje, že pre takých ako sú oni, nie je vo vonkajšom svete priestor. Chloe jedného dňa ale využije príležistosť a vydáva sa do sveta. Zisťuje, že otec mal v istom ohľade pravdu a prvýkrát si začne uvedomovať, že je skutočne iná než všetci ostatní.

Muž z ocele (Man of Steel, USA, Kanada, Veľká Británia, 2013, Zack Snyder), Nova, 21:40
V hlavnej úlohe snímky Muž z ocele režiséra Zacka Snydera sa predstaví Henry Cavill ako Clark Kent/Superman. Už ako malý chlapec zistí, že jeho neobyčajné schopnosti nie sú pozemského pôvodu. O niekoľko rokov neskôr sa vydá hľadať pravdu odkiaľ prišiel a aké je jeho skutočné poslanie. Svoju silu nedokáže dlho skrývať ak má zachrániť svet pred skazou a stať sa symbolom nádeje pre celé ľudstvo. Ďalej hrajú Amy Adams, Laurence Fishburne, Diane Lane, Kevin Costner a Russell Crowe. Hudbu k filmu skomponoval oscarový skladateľ Hans Zimmer.

Dogman (Taliansko, Francúzsko, 2018, Matteo Garrone), JOJ Cinema
Matteo Garrone očaril aj vydesil filmový svet krimi snímkou Gomora, v ktorej v detailoch zobrazil fungovanie neapolskej mafie. Divákov rozdelil svojim nasledujúcim projektom Reality Show, na ktorý doteraz nemajú Garroneho fanúšikovia jednotný názor. Jeho Dogman vedie najmä predstaviteľ hlavnej role, Marcello Fonte, ktorý podáva vynikajúci herecký výkon ocenený na rôznych svetových festivaloch, vrátane Cannes či Európskych filmových cien. Zahral si strihača psov, ktorý sa jedného dňa rozhodne postaviť miestnemu surovcovi.

TV tipy 5.10. - 9.10. 2022


Nedeľa, 9.10.

Smrtonosná pasca (Die Hard, 1988, USA, John McTiernan), Prima Cool, 20:15
Legendárny akčný film snáď ani nepotrebuje podrobnejší popis deja alebo tých najznámejších akčných scén. Životná úloha Brucea Willisa v úlohe policajta, ktorý sa pravideľne už tridsať rokov ocitá ako nesprávny muž na nesprávnom mieste a v nesprávny čas. Vždy sa však ukáže, že je v zložitej situácii nepostrádateľný. Film si vyslúžil nominácie na Oscara v štyroch technických kategóriách, avšak žiadnu nepremenil. Jeho súboj s teroristickou jednotkou v novom mrakodrape okoreňuje Alan Rickman ako jeho hlavný protivník.

Valmont (Francúzsko, USA, 1989, Miloš Forman), Dvojka, 20:35
V krátkom čase vznikli v osemdesiatych rokoch dve vydarené adaptácie románu Choderlosa de Laclosa Nebezpečné známosti. Rovnomenný film Stephena Frearsa doplnil Miloš Forman svojim Valmontom. Spletitý príbeh o citovom a sexuálnom vydieraní na kráľovskom dvore nám predstavuje viacero nie veľmi sympatických postáv na čele s Valmontom a markízou De Merteuil. Tých dostatočne slizkým spôsobom stvárnili Colin Firth a Annette Benning. Svoju verziu knihy nakrútil v roku 1959 aj Roger Vadim.

Mamma Roma (Taliansko, 1962, Pier Paolo Pasolini), Dvojka, 22:50
Jeden z tých „normálnejších“ filmov kontroverzného Piera Paola Pasoliniho môžeme zaradiť do obdobia už končiaceho hnutia Taliansky neorealizmus. Legendárna talianska herečka Anna Magnani si v Mamma Roma zahrala prostitútku žijúcu v skromných pomeroch, ale snažiacu sa o to, aby jej syn mal lepší život než ona. Jedného dňa sa rozhodne toto remeslo opustiť a začne pracovať ako predavačka. Od minulosti však nie je vôbec jednoduché sa odtrhnúť, najmä ak si na vás spomenie bývalý pasák.


autor Lukáš Šútor 4.10.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.