TV TIPY 12.7. - 17.7. 2022

TV TIPY 12.7. - 17.7. 2022

článok



Utorok, 12. júl

Nina (Slovensko, Česko, 2017, Juraj Lehotský), Dvojka, 21.55
V tomto príbehu je titulnou postavou dvanásťročná Nina, ktorej rodičia sa po rokoch hádok a výčitiek rozvádzajú. Jej rodina sa pomaly rozpadá a dievča napriek sľubom rodičom, že chcú pre ňu len to najlepšie cíti, že stráca obidvoch. Jej mama a otec sa venujú skôr vzájomnému očierňovaniu a svojim novým partnerom. Únik nachádza v tréningoch plávania, ktoré miluje. Keď sa ale nebude môcť zúčastniť plaveckých pretekov, odhodlá sa k nečakanému kroku.

Podozrenie (Presumed Innocent, USA, 1990, Alan J. Pakula), Filmbox, 20.00
Film, ktorý spoločne s Jakubovým rebríkom alebo Angel´s Heart odštartoval ešte pred slávnejšími Obvyklými podozrivými a Šiestym zmyslom vlnu mysterióznych thrillerov so šokujúcou pointou. Precízne napísaná detektívno-súdna dráma s niekoľkými zaujímavými zvratmi, ten posledný ale prekvapí aj samotných protagonistov. Kto zavraždil kolegyňu prokurátora Harrisona Forda? Pakula úspešne naväzuje na kritiku mocenského systému, tak dobre známu z konšpiračných thrillerov 70. rokov.

Kým prišla búrka (Adrift, USA, 2018, Baltasar Kormákur), Plus, 22.25
Kombinácia love story a survival thrilleru je založená na skutočnom príbehu a knihe, ktorú napísala skutočná aktérka nepríjemných zážitkov s prírodným živlom na lodi uprostred oceánu. Kormákurovi to taktiež s prírodou ide veľmi dobre (Hlboko) a dokáže aj výborne viesť hercov čeliacim podobným tragédiám, akým je napríklad tunajší hurikán. V hlavnej úlohe sa predstavila sympatická Shailene Woodley, ktorá sa do úlohy výborne hodí a čaká nás aj jeden nepredvídateľný zvrat.

TV tipy 12.7. - 17.7. 2022


Streda, 13. júl

Ostrí chlapci (The Nice Guys, USA, 2016, Shane Black), Filmbox, 20.00
Veľký návrat do formy scenáristu Shanea Blacka, ktorý si svoj výtvor tentoraz aj sám zrežíroval. Frajer na buddy kriminálne komédie nám predstavuje súkromného detektíva v podaní Russella Crowea, ktorý sa musí spojiť s grázlikom Ryanom Goslingom, aby spoločne vyšetrili zmiznutie jedného dievčaťa a úmrtie pornohviezdy. Okrem tvrdých rán a guliek rozdávajú aj perfektné hlášky, čím sa film jasne hlási k Blackovmu scenáristickému „opus magnum“ Posledný skaut Tonyho Scotta.

1917 (USA, Veľká Británia, 2019, Sam Mendes), JOJ Cinema, 21.55
Režisér Sam Mendes nakrútil pred dvoma rokmi technicky náročný film, zdanlivo nakrútený na jeden záber, ako poctu vojakom padlým v Prvej svetovej vojne. Príbeh o dvojici mladých vojakov, ktorí musia doručiť správu o zastavení bojového útoku je plný napätia, keďže v hre sú stovky životov, vrátane života brata jedného z nich. Námet rozpracoval Mendes podľa príbehu, ktorý mu kedysi vyrozprával jeho starý otec, prozaik Alfred Mendes na základe vlastných zážitkov z vojny.

Forrest Gump (USA, 1994, Robert Zemeckis), Dajto, 20.30
Asi nikomu predstavovať tento, zrejme najznámejší film všetkých čias. Nostalgický príbeh o mužovi, ktorý sa náhodou ocitol pri najväčších udalostiach amerických dejín druhej polovice 20. storočia. Tom Hanks ako Forrest Gump a Robin Wright ako jeho láska Jenny vytvorili nezabudnuteľnú dvojicu ale aj notoricky známy príbeh o tom, že najväčším šťastím je byť v správnom čase na správnom mieste.

TV tipy 12.7. - 17.7. 2022


Štvrtok, 14. júl

Na konci s dychom (Á bout de souffle, 1960, Francúzsko, Jean Luc Goddard), ČT Art, 23.45
Na konci s dychom patrí medzi prvé a najdôležitejšie snímky tzv. francúzskej novej vlny prelomu 50. a 60. rokov minulého storočia. V podstate ide o film noir s tajomnou femme fatalle a zlodejíčkom, v hlavnej úlohe s Jeanom Paulom Belmondom a Jean Seberg, ale Godard využíva pre kriminálny žáner úplne nové prostriedky. Film preslávil neskôr často využívanú techniku jump-cut, postavy sa často rozprávajú o nepodstatných veciach a režisér predznamenáva postmodernu neustálym odkazovaním na kinematografiu posledných dekád.

Kate a Leopold (Kate & Leopold, USA, 2001, James Mangold), AMC, 18.30
James Mangold bol na prelome tisícročí vo svojej najtvorivejšej fáze. Vydal niekoľko úspešných titulov, medzi inými napríklad životopisnú snímku o Johnnym Cashovi Walk the Line, ale aj túto romantickú fantasy komédiu. V nej sa Meg Ryan a Hugh Jackman do seba celkom ľahko zaľúbia, medzi nimi však stojí jedna malá prekážka. Leopold sa do moderného New Yorku dostal cez časovú slučku priamo z 19. storočfia.

Caravaggio – Duša a krv (Caravaggio - L'anima e il sangue, Taliansko, 2018, Jesus Garcès Lambert), Dvojka, 20.10
Kontrast svetla a tieňa nebol charakteristický len pre maliarske diela Michelangela Merisiho, známeho pod menom Caravaggio, ale aj pre jeho život. Mal výnimočný talent, ale i prchkú povahu, kvôli ktorej sa často dostával do problémov, bol odsúdený na smrť za vraždu a život si zachránil útekom z Ríma. Jeho celoživotný boj s vnútornými démonmi odrážajú námety i spracovanie mnohých jeho slávnych obrazov.

TV tipy 12.7. - 17.7. 2022


Piatok, 15. júl

Bozk draka (Kiss of the Dragon, USA, Francúzsko, 2001, Chris Nahon), Jednotka, 22:05 Elitný čínsky policajt Liu Juan prichádza do Paríža splniť ťažkú a mimoriadne nebezpečnú úlohu. Jeho protivníkom sa stáva skorumpovaný inšpektor Ricard, ktorý sa neváha zbavovať nepohodlných svedkov tak, aby už nikdy neprehovorili. Rovnaký osud by nepochybne čakal i americkú prostitútku Jessicu, Juan sa ju však rozhodne zachrániť. Obstáť proti obrovskej presile však nebude ľahké...

Smrteľné lži (Arbitrage, USA, Poľsko, 2012, Nicholas Jarecki), AMC, 20.20
Robert Miller je čerstvá šestdesiatnik, ktorý by v mysli svojho okolia mohol viesť dokonalý život – má krásnu rodinu a svoj život zasvätil budovaniu svojho obchodného impéria. Nie je však skutočne však tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Miller sa urgentne snaží svoje impérium predať, keďže sa začínajú objavovať fámy o jeho podvodoch. Navyše ma aféru s francúzskou dílerkou umenia. Všetko sa v jednej chvíli zvrhne a on vidí, čo všetko môže stratiť. Po krku mu začína ísť aj podozrievavý detektív Bryer, ten je odhodlaný dostať akéhokoľvek podvodníka.

Stratený svet: Jurský park (Lost World: Jurassic Park, USA, 1997, Steven Spielberg), JOJ Plus, 20.00
Pokračovanie hyperúspešného prvého dielu už síce stratilo punc originality a wow efekt bol dávno preč, napriek tomu ide stále o luxusný blockbuster s výbornými nápadmi. Okrem Jurského parku sa tak nakoniec pozrieme aj do ulíc veľkomesta, kde sa jaštery z dávnych dôb necítia zrovna vo svojej koži a odnesie si to mnoho civilistov. Projektu sa už nezúčastnili Laura Dern a Sam Neill, čo je zrejme aj dôvod, prečo toto pokračovanie nie je až tak populárne. Krvi sa ale dočkáte dosť.

TV tipy 12.7. - 17.7. 2022


Sobota, 16. júl

Mys hrôzy (Cape Fear, USA, 1991, Martin Scorsese), ČT2, 21.45
Scorseseho psychologická dráma je remakeom rovnomenného filmového spracovania z roku 1962. Robert de Niro hrá v tejto verzii postavu odsúdeného násilníka, ktorý sa vďaka novo nadobudnutým znalostiam z práva a jeho medzier snaží pomstiť žalobcovi. Toho viní za svoj dlhoročný pobyt za mrežami. Snímka sa vyznačuje vynikajúcimi hereckými výkonmi ale aj hviezdnym obsadením. Okrem de Nira si v ňom zahrali aj Juliette Lewis, Nick Nolte či Jessica Lange, ale aj legendy strieborného plátna, často na konci svojich hereckých kariér – Gregory Peck, Robert Mitchum či Martin Balsam, všetci traja si taktiež zahrali aj v pôvodnom spracovaní zo začiatku 60. rokov.

Slušní chlapci (The Gentleman, USA, Veľká Británia, 2019, Guy Ritchie), JOJ Cinema, 22.10
Krátko pred pandémiou vydal britský režisér Guy Ritchie akčnú komédiu The Gentlemen/Slušní chlapci, ktorou sa žánrovo vracia k filmom, aké ho preslavili na začiatku jeho kariéry. V tomto príbehu sa britský drogový barón Mickey v podaní Matthewa McConaugheyho snaží predať svoje imanie rodine oklahomských milionárov. Nič však nejde ľahko ak sú v hre peniaze a drogy.

Prometheus (USA, 2012, Ridley Scott), Prima COOL, 22.00
Film z votrelčieho vesmíru bol natoľko očakávaný, až sa stalo, že nedokázal uspokojiť ani zďaleka všetkých fanúšikov ságy. Každopádne Ridley Scott, autor prvého filmu z roku 1978, rozvíja v Prometheovi témy prítomné v sérii už od počiatku a začína sa zaoberať aj mimozemskou rasou, ktorá stojí za vznikom na života na Zemi. Prometheus končí v tom najlepšom a necháva diváka v očakávaní udalostí nasledujúcich, na niektoré otázky odpovedal sequel Alien: Covenant, stále však chýba do zloženia skladačky časť číslo 3...

TV tipy 12.7. - 17.7. 2022


Nedeľa, 17. júl

Piano (The Piano, Austrália, Nový Zéland, Francúzsko, 1993, Jane Campion), ČT2, 23.55
Dramatický príbeh lásky, ktorá sa odohráva v novozélandskej drsnej krajine. Do krajiny prichádza nemá žena (Holly Hunter) s dcérou (Anna Paquin) a vezie si so sebou aj milovaný klavír. S manželom, za ktorým na ostrov prišla sa nezhodne, zamiluje sa však do muža, ktorý od jej manžela odkúpil klavír. Jane Campion získala za tento film Zlatú palmu na Festivale v Cannes aj Oscara za pôvodný scenár. Oscara za hlavné ženské herecké úlohy si zobrali predstaviteľky matky a dcéry.

Kto odchádza v daždi... (Československo, 1974, Martin Hollý ml.), Jednotka, 16.10
Dráma zachytáva život bývalých bírešov, ktorí po vojne a pozemkovej reforme získajú pôdu a snívajú o tom, že sa stanú zámožnými gazdami. Nové spoločenské pomery, nástup kolektivizácie, ale aj veľké sucho so sebou prinášajú nevítané zmeny.

Million dollar baby (USA, 2004, Clint Eastwood), AMC, 17.45
Clint Eastwood sa v autorskom filme predstaví ako klasický hrdina, akého stvárnil už v niekoľkých filmoch – starý, osamelý, večne nahnevaný veterán Frankie. Konkrétne v tomto prípade je tréner, ktorého práve opustil zverenec. Navyše sa s ním nebaví vlastná dcéra a všetko, čo má je stará telocvičňa. Jedného dňa do nej vstúpi Maggie, nahnevaná z večného odstrkovania. Jediné čo chce je, aby jej niekto konečne veril. Frankie ju ale odmieta trénovať. Maggie sa však len tak ľahko nevzdá.

TV tipy 12.7. - 17.7. 2022


autor Tatiana Rusnáková 12.7.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.